Jump to content

Αθόρυβος υπολογιστής μύθος ή πραγματικότητα και πως;

Zaratoustra

Recommended Posts

Είμαι ένας άνθρωπος που η μουσική- ο ήχος είναι η ζωή του ενδεικτικά θα αναφέρω πως έχω πάνω από 1.500 cd βηνύλια και έχω δώσει αρκετές χιλιάδες euro για το στερεοφωνικό μου. Το πρόβλημα μου είναι πως θα μπορέσω να κάνω την ψύξη του υπολογιστή μου απολύτως αθόρυβη. (όλο το υπόλοιπο μηχάνημα είναι αθόρυβο έχω ακινητοποιήσει το cpu fan για λίγα δευτερόλεπτα και υπήρχε πραγματική ησυχία).

Έχω Cpu: AMD Athlon XP 2400+ 2.00 GHz Motherboard: ASROCK K7S8XE+. Το ανεμιστηράκι μου προς το παρών είναι της Thermaltake το Silent Boost που δουλεύει στα 21dB και το βρίσκω αφόρητο. Όταν πηγαίνω στα μαγαζιά που διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία από ανεμιστηράκια και υποτίθεται κατέχουν την τεχνογνωσία του χώρου μου παρουσιάζουν ανεμιστηράκια στα 16 18 dB και μου λεν πως είναι αθόρυβα. Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει διότι το κατώφλι που μπορεί να ακούσει ο άνθρωπος είναι τα 0 dB. ’ρα βρισκόμαστε ήδη πάνω από 16 dB από αυτό που μπορεί να αντιληφθεί η ακοή μας. (Σίγουρα τοποθετώντας το ανεμιστηράκι μέσα στο κουτί θα ακούγεται λιγότερο από ότι αναγράφει το ζητούμενο όμως είναι να καταφέρουμε να μην ακούγεται καθόλου). Ενδεικτικά θα αναφέρω πως ο ψίθυρος είναι στα 20dB και το θρόισμα των φύλων στα 10dB. Όλοι μας γνωρίζουμε πως και οι δύο είναι ήχοι που τους ακούμε (μπορεί κάποιοι να τους θεωρούν ανεπαίσθητους άλλοι όμως όχι ιδικά αν είναι να τους ακούν διαρκώς). Οπότε καταλήγω πως ανεμιστηράκια που να είναι αθόρυβα δεν υπάρχουν. Ήσυχα ναι αλλά πάντα θα τα ακούμε εφόσον είναι πάνω από 0 dB. Πηγή

Ερώτηση 1: Υπάρχει κάποιος άνθρωπος εκεί έξω που να χρησιμοποιεί ανεμιστηράκια και να έχει πραγματικά αθόρυβο μηχάνημα. Δηλαδή όταν κλίνει τα παράθυρα, κλίνει το stero, τα παιδιά του από μέσα δεν παίζουν, η γυναίκα του δεν μαγειρεύει, ο σκύλος δεν γαβγίζει, η γειτόνισσα δεν μιλάει, και συνεχίζεται Όταν είναι στην πλήρη ησυχία από τους εξωτερικούς παράγοντες και ναι! Στέκεται μόνος μπροστά από το pc του και ναί υπάρχει λύτρωση. Δεν ακούει τίποτα. Υπάρχει πραγματική ησυχία. Ή για να το επαναδιατυπώσουμε διαφορετικά. Είτε έχει ανοιχτό pc είτε κλειστό δεν υπάρχει καμία ηχητική διάφορα? Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που το έχει πετύχει με ανεμιστηράκια (και την βοήθεια ίσος του Ricofon που έχει επενδύσει εσωτερικά εξωτερικά το pc του ή με κάποιο άλλον μαγικό τρόπο)? Και αν ναι πώς το κατάφερε

Ερώτηση 1: Μπορώ να έχω τον επεξεργαστή μου χωρίς καθόλου ανεμιστήρα μόνο με μια ιδική ψήκτρα και αν ναι τότε ποία προτείνετε? Το μείζων θέμα σε αυτή την περίπτωση είναι όμως να μην χρειάζεται να το ποθετηθούν άλλα ανεμιστηράκια βοηθητικά στο κουτί των 80mm ή των 120 mm διότι τότε χάνουμε ότι έχουμε κερδίσει αφού αυτά θα παράγουν θόρυβο?

Ερώτηση 2: Υπάρχουν άλλοι εναλλακτικοί τρόποι ψύξης που να κρατούν το pc αθόρυβο? (Γνωρίζω πως το watercooling δεν είναι αθόρυβο αφού οι ίδιες οι αντλίες νερού παράγουν θόρυβο. )

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Να το κάνεις εντελώς αθόρυβο όπως λες 0 db στάθμη αποκλείεται εκτός αν το τοποθετήσεις σε άλλο δωμάτιο και τραβήξεις καλώδια. Λες ότι σταμάτησες το ανεμιστηράκι του επεξεργαστή και το αποτέλεσμα σε ικανοποιούσε, οι δίσκοι δεν έκαναν θόρυβο;

Εγω με ένα σύστημα υδρόψυξης έχω μείνει πολύ ικανοποιημένος, το μόνο που με ενοχλούν λίγο το βράδυ όταν κοιμάμαι είναι οι δίσκοι (2).

Οι αντλίες άμα είναι βυθιζόμενες δεν παράγουν ικανό θόρυβο ώστε να γίνει αντιληπτός, εγω μώλις που μπορώ να την ακούσω απο τα 10 εκατοστά, όχι απο το ένα μέτρο που είμαι όταν δουλεύω. Πρέπει να είσαι και λιγάκι περίεργος για να λες ότι ακούς ανεμιστήρα 21 db.

Κοίταξε, 0dB είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρεις. Μπορείς να καταφέρεις κάτι απίστευτα αθόρυβο ωστόσο θα χρειαστεί εκεί μια θυσία σε θερμοκρασίες και συνεπώς απόδοση.

Προσωπικά πιστεύω πως αν θες ένα PC που να είναι τελείως αθόρυβο και δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις απο το PC σου, τότε μπορείς να προχωρήσεις, κατα τη γνώμη μου στήνοντας ένα PC απο την αρχή με γνόμωνα να είναι αθόρυβο.

Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να διώξεις ή να "φιμώσεις" όλες τις πηγές θορύβου, πάντα φυσικά με μια θυσία στις επιδόσεις. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάνεις τα εξής:

1. Να πάρεις ένα κουτί το οποίο να είναι πολύ "γερό" ωστε να εξαλείφονται οι κραδασμοί.

2. Να βάλεις τροφοδοτικό με παθητική ψύξη. Όχι τόσο αξιόπιστα αλλά είναι τελείως αθόρυβα.

3. Να ψύξεις τον επεξεργαστή με το Zalman Researator. Είναι αρκετά υποδεέστερο στις επιδόσεις του απο άλλα έτοιμα ή μη συστήματα wc ωστόσο είναι αρκετά πιο αθόρυβο καθώς η μόνη πηγή (ελάχιστου) θορύβου είναι η αντλία του, σε αντίθεση με άλλα που έχεις και 1 ή 2 έστω 12cm ανεμιστήρες. Επίσης ένας "κρύος" επεξεργαστής (πχ dothan) θα ήταν ευπρόσδεκτος.

4. Να πάρεις μικρή κάρτα γραφικών και να την ψύξεις παθητικά

5. Να ψάξεις να βρεις τους πιο αθόρυβους δίσκους και optical drives καθώς επίσης να τους βάλεις σε ειδικά "κουτιά" που κυκλοφορούν που μειώνουν τους κραδασμούς και το θόρυβο

6. Να ντύσεις το κουτί με χοντρό ricoffon.

Όπως μπορείς να καταλάβεις, το κόστος όλων αυτών είναι τεράστιο και οι επιδόσεις υποπολλαπλάσιες αυτωνών ενός συνηθισμένου συστήματος. Το αν συμφέρει για σένα αυτό μόνο εσύ το ξέρεις. Και πάλι πάντως 0dB δεν πρόκειται να πιάσεις ωστόσο σίγουρα τα αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά. :)

Αρχική απάντηση από deninho

η λύση σου: ZALMAN TNN500A

Μεγάλη μπιπ... Πανάκριβο χωρίς να προσφέρει στην ουσία τίποτα... ’μα έκανε 100 άντε 150 προσωπικά το συζήταγα. Παραπάνω δεν αξίζει.....

το πάμφθηνο κουτάκι που πρότεινα αφήνει μόνο τους σκληρούς να σιγοακούγονται (τι είπα πάλι...)...το έχω "ακούσει" να λειτουργεί σε επίδειξη... πάντως δεν αξίζει τα λεφτά του...

με καποια λυση watercooling μπορεις να πετυχεις πολυ χαμηλα επιπεδα θορυβου,αρκει να σου πω οτι στην περιπτωση μου πιο πολυ ακουγονται οι σκληροι δισκοι

οι αντλιες οσο απιστευτο κι αν σου φαινεται,μολις φυγει ο αερας απο το κυκλωμα ΔΕΝ ακουγονται

η πιο απλη και ευκολη λυση που μπορω να σκεφτω,για να μη μπλεξεις με νερα και δωσεις μια περιουσια για να ψυχεις τα παντα,ειναι να βγαλεις το case απο το χωρο σου και να χρησιμοποιησεις προεκταση για το σημα του video

δλδ βγαλε το pc στο μπαλκονι,βαλτο στη ντουλαπα,βαλτο στο διπλανο δωματιο και παρε μια "μπαλαντεζα" για το σημα της οθονης και ασυρματο mouse+keyboard

έχεις ακούσει κατι που να ευχαριστούσε?

μπορείς να πάρεις μια ψύκτρα slk 900U η κάτι γομαρώδες να στερεώσεις στο cpu σου και να πάρεις ένα ανεμιστήρα 12άρι να τον βάλεις με μειωτήρα στα 7V και να ξεχάσεις οτι είχες καποτε πρόβλημα με το cpu σου....

υπάρχει ένα site ειδικό στο silent

silent pc η κάπως έτσι που έχουν κάνει τα άπειρα για να σκασουν τα μηχανάκια τους

έχουν μετρήσει τις πραγματικές στάθμες θορύβου απο όλα τα ανεμιστήρια απο τις περισσότερες ψυκτρες και πάει λέγοντας.

ψάξε στο google

η υδρόψυξη είναι αθόρυβη και μιλάω μη ακουστά επίπεδα

χαρακτηριστικά να σου αναφέρω οτι παίζω με διπύρηνο 4400+ deffault με πολλά περισσότερα watt απο τα δικά σου και δεν έχω ανεμιστήρες στο σύστημα ακούω μόνο τις βελόνες απο

τους δίσκους.

απο οπτικά μέσα ευκολα πέφτεις στο 0 με asus quiet track η με οποιοδήποτε έχεις +nero drive speed

κάθε φορά που κόβεις έναν ήχο θα ακούς τον επόμενο αυτό είναι στάνταρ....

υπάρχουν και τροφοδοτικά ακόμα με passive ψύξη...

το κόστος σε περιορίζει?

Scythe Ninja fanless CPU Cooler + Scythe Silent Box HDD Cooler + Scythe S-Flex Silent 12mm Case fan & καθάρισες.... μένει μόνο τροφοδοτικό και ίσως κάρτα γραφικών αλλά για το πρώτο υπάρχουν αρκετές λύσεις έτοιμες όπως το Magnum της XG-Box ενώ υπάρχουν κάρτες γραφικών fanless αρκεί να μήν έχεις απαιτήσεις για γραφικά!

Απολυτως αθορυβο κομπουτερ ειναι (σχεδον) αδυνατο να εχεις. Ακομα κι αν βαλεις το Ζalman, υπαρχει ο (τελειως ελαχιστος) θορυβος της αντλιας νερου. Αφου τελειωσεις με την υποθεση CPU και GPU, θα ακους τον ανεμιστηρα του τροφοδοτικου, και αμεσως μετα τους σκληρους σου. Αρα θα πρεπει να ριξεις και εκει χρημα για να βελτιωθει η κατασταση.

Αυτο που εχω κανει εγω, ειναι το εξης : zalman reserator για επεξεργαστη και καρτα γραφικων, fanless τροφοδοτικο (480w, μονο 180 ευρω....) και silentmaxx case (κανα 50αρι ευρω) για το σκληρο δισκο.Το κουτι ανοιχτο παντα, και για το καλοκαιρι, ενας 12αρης ανεμιστηρας που λειτουργει στα 5v, κατω ακριβως απο το τροφοδοτικο ωστε να εχω το κεφαλι μου ησυχο.

Νομιζω οτι αυτη η λυση ειναι για μενα οτι καλυτερο μπορω να πετυχω χωρις να δωσω ΠΟΛΛΛΑΑΑΑΑΑΑ ευρω παραπανω. Ο θορυβος ειναι πραγματικα ελαχιστος και ακους σκληρο + αντλια ΜΟΝΟ σε απολυτη ησυχια (και αυτο ελαχιστα).

Μια πολύ καλή λύση για socket A βρίσκεται στο πολύ προσφατο : http://www.thelab.gr/showthread.php?s=&threadid=24092

Fanless, το οποίο εκμεταλεύεται τον διπλανο 12άρη που βγάζει αέρα (αν τον κάνεις από 12v-->7v ακόμα καλύτερα).

Μου άρεσε γιατί είναι με τους ίδιους σμπάρους, +1 τρυγόνι :p , οπότε θα το αγοράσω (32 από e-shop).

Προσπαθώ και γω σιγά σιγά να σκάσω το pc μου, οπότε κάθε τέτοια έξυπνη λύση είναι καλοδεχούμενη

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.