Jump to content

Απομαγνητισμός εργαλείων

Makis Hourdakis

Recommended Posts

Αρχική απάντηση από Dr.Paneas

Μαγνητιακ πεδια και μεθοδοι μαγντισης και απομαγνήτισης δεν διαβασατε στην 2Λυκειου ; τς τς τς.

Εϊμαι πρώτη λυκείου ακόμα.... :p:P:P

Τέσπα thanks παιδιά για όλες τις προτάσεις. Να το σφυρηλατίσω δεν πρόκειται, ούτε και να το βάλω στη φωτιά... :hehe: Το εργαλειάκι φαίνεται ενδιαφέρον αλλά πιο ενδιαφέρουσα μου φαίνεται η λύση να το γειώσω. :)

• Replies 44
  • Created
  • Last Reply
Αρχική απάντηση από Makis Hourdakis

Τέσπα thanks παιδιά για όλες τις προτάσεις. Να το σφυρηλατίσω δεν πρόκειται, ούτε και να το βάλω στη φωτιά... :hehe: Το εργαλειάκι φαίνεται ενδιαφέρον αλλά πιο ενδιαφέρουσα μου φαίνεται η λύση να το γειώσω. :)

ακούμπησέ το μια στο καλοριφέρ και πες αν μαγνητίζει ακόμα τις βίδες.

Ρε Μάκη αντί να ταλαιπωρείσαι και να σπέρνεις και την διχόνοια στο laboχωριό, τράβα αγόρασε ένα νέο κατσάβιδο να βρούμε όλοι την ησυχία μας. :p

Δε νομίζω να κάνει δουλειά γιατί είναι βαμένο. Στη γείωση της πρίζας ίσως;

Ρε Μάκη αντί να ταλαιπωρείσαι και να σπέρνεις και την διχόνοια στο laboχωριό, τράβα αγόρασε ένα νέο κατσάβιδο να βρούμε όλοι την ησυχία μας.

:p Βασικά θέλω κάποια στιγμή να πάρω ένα καινούριο (και μεγαλύτερο) σετ όπως και μια μεγάλη εργαλειοθήκη γιατί πολλά κατσαβίδια/πρέσσες/κολλητήρια/βίδες κτλ κτλ μαζευτήκανε και όποτε πάω να φτιάξω κανα PC εκτός σπιτιού κουβαλάω της παναγιάς τα μάτια σε σακούλες... :hehe: Το θέμα είναι οτι δεν υπάρχουν λεφτά για τέτοια τώρα Σύριε... :(

δεν πειράζει που ναι βαμμένο, επαγωγικό φαινόμενο είναι ο μαγνητισμός.

ΡΕ ΑΝΤΙ ΝΑ σπαμάρετε όλη μέρα, ανοίχτε κάνα βιβλίο παραπέρα :p

Αρχική απάντηση από spc

Ρε Μάκη αντί να ταλαιπωρείσαι και να σπέρνεις και την διχόνοια στο laboχωριό, τράβα αγόρασε ένα νέο κατσάβιδο να βρούμε όλοι την ησυχία μας. :p

από τον χονδρέμπορα δεν περίμενα κάποια καλύτερη εξήγηση...

μηδέν οικολογική συνείδηση, και το παλιό τι θα το κάνει? :hehe::p :P :p

Αρχική απάντηση από sotiris

από τον χονδρέμπορα δεν περίμενα κάποια καλύτερη εξήγηση...

μηδέν οικολογική συνείδηση, και το παλιό τι θα το κάνει? :hehe::p :P :p

Αν και αθυρόστομος ο χονδρέμπορας, συγκρατείται και δεν σου απαντά....:p

Αρχική απάντηση από sotiris

οι μόνιμοι μαγνήτες νομίζω έχουν τις ιδιότητές τους λόγω του κρυσταλλικού πλέγματος και της διάταξης των ηλεκτρονίων σε αυτό.

ΛΑΘΟΣ :TD: Τα κύρια αίτια του μαγνητισμού σ'ένα μόνιμο μαγνήτη είναι η ιδιοπεριστροφή των ηλεκτρονίων.

Ενας μόνιμος μαγνήτης ΔΕΝ απομαγνητίζεται. Όπως αναφέρεται και στο όνομα του - μόνιμος - διατηρεί μόνιμο μαγνητικό πεδίο. Ο μόνιμος μαγνήτης εχει όμως ένα σοβαρό μειονέκτημα, είναι πολύ βαρύς. Στα 0.4 tesla, ένας μόνιμος μαγνήτης ζυγίζει αρκετούς τόνους, για την δημιουργία μεγαλύτερου μαγνητικού πεδίου, ο μαγνήτης θα ζύγιζε τόσο πολύ που θα ήταν σχεδόν αδύνατη η κατασκευή του. Συνεπώς η μόνιμη μαγνήτες περιορίζονται σε πεδία που έχουν χαμήλη ένταση. Tο πλεονέκτημα του μόνιμου πεδίου είναι ότι δεν έχει κόστος διατήρησης, η αλλιώς, αφού δεν καταναλώνει ρεύμα είναι πολύ οικονομικό. Αρα μην μπερδεύετε έννοιες όπως ηλεκτρικό πεδίο και μαγνητικό πεδίο. Το μαγνητικό πεδίο δεν συνεπάγει την ύπαρξη του ηλεκτρικου αλλά το ηλεκτρικο πεδίο συνεπάγει την ύπαρξη του μαγνητικού.

Μόνιμοι μαγνήτες υπάρχουν μεσα στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή.

Να σημειώσω πως πολυς κόσμος πως η Γη είναι ενας μόνιμος μαγνήτης ενω δεν είνι λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας που αναπτύσετται στον πυρήνα της Γης που ξεπερνάει την θερμοκρασία curie.

Το μαγνητικό πεδίο δημιουργείται απο την περιφορά των ηλεκτρονίων γύρω από τον άξονά τους . Ακόμα δώστε προσοχή στο ότι ενα κινούμενο φορτίο δημιουργεί επίσης μαγνητικό αλλα και ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ πεδίο.

Στο περιοδικό Discovery:

"Ολα τα μαγνητικά πεδία δημιουργούνται από κινούμενα ηλεκτρικά φορτία. Αυτό είναι γνωστό από το 19ο αιώνα ακόμα, πριν τη διατύπωση των κβαντομηχανικών νόμων. Το ηλεκτρικό ρεύμα που ρέει μέσα από ένα πηνίο παράγει ένα μαγνητικό πεδίο ανάλογο με αυτό που παράγει γύρω της μια μαγνητισμένη ράβδος. Το μαγνητικό πεδίο της ράβδου, που φαίνεται σα να πηγάζει από το πουθενά, προέρχεται από τα ηλεκτρόνια μέσα στο μέταλλο που περιστρέφονται γύρω από τα άτομα, αλλά ταυτόχρονα και γύρω από τον εαυτό τους, μια ιδιότητα που ονομάζεται σπιν. Το μαγνητικό πεδίο παράγεται ακριβώς από το spin των ηλεκτρονίων.

"

Όπως καταλαβαίνεται τα πράγματα είναι διαφορετικά σε έναν μόνιμο μαγνήτη κι σε έναν προσωρινά μαγντισμένο. Προσφατα μια Ρωσια φυσικό ανακαλυψε ενα τρόπο να μαγνητίζει μόνιμα καποια υλικά (το πυριτιο και κατι αλλα...).

Πολύ συζήτηση που δεν βοηθάει τον φίλο μας με τα κατσαβίδια.

Μακη, είτε πέτα το κατσαβίδι στο τζάκι είτε χτύπα το σαν να πεταλώνεις άλογο.:whip:

Δεν παίζει ρόλο η γείωση. Αντε γείωστο... θα εχει το κατσαβίδι διαφορα δυναμικου (τάση) V=0. Παρόλα αυτά μαγνητικό πεδιο θα υπάρχει.

:confused:

Μάστορη, αν έχει μαγνητικό πεδίο θα έχει και ηλεκτρικό (μάλλον λόγο αυτεπαγωγής).

Το μαγνητικό και το ηλεκτρικό πεδίο είναι άμεσα εξαρτώμενα...

Πάρε ένα μαγνήτη και βάλε τον δίπλα σε ένα σύρμα, μετά μέτρα τη τάση του σύρματος...

Αν δεν έχει διαφορά δυναμικού θα κάτσω να με.... φτυσεις.

Οπως ισχύει και το αντιθετο, πάρε ένα σύρμα που να διαρρέετε από ρεύμα και τύλιξε το γύρω από ένα μεταλο, αν δεν γίνει το μεταλο ηλεκτρομαγνήτης θα κάτσω... για τα δέοντα.

Αρχική απάντηση από ---Zapotek--

Μάστορη, αν έχει μαγνητικό πεδίο θα έχει και ηλεκτρικό (μάλλον λόγο αυτεπαγωγής).

Το μαγνητικό και το ηλεκτρικό πεδίο είναι άμεσα εξαρτώμενα...

Πάρε ένα μαγνήτη και βάλε τον δίπλα σε ένα σύρμα, μετά μέτρα τη τάση του σύρματος...

Αν δεν έχει διαφορά δυναμικού θα κάτσω να με.... φτυσεις.

Φτου σου

:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

Ποιος σου είπε πως αν έχει μαγνητικό πεδίο θα έχει και ηλεκτρικό πεδίο ; Το σύρμα το δυνδεεις με καποια πηγη ; Διαφορά δυναμικού έχουν οι διατάξεις που ονομαζονται ηλεκτρικες πηγές. Το σύρμα αν δεν το συνδέσεις με την ηλεκτρικη πηγη δεν έχει ταση. Η ταχυτητα των ηλεκτρονίων ισόυται με την θερμική ταχύτητα του σύρματος που είναι της τάξης km/s (ατακτη κίνηση).

Αν συνδέσεσεις το το συρμα με πηγη και στην συνέχεια το σύρμα στο μαγνήτη τότε και μονον τότε θα δημιουργηθεί διαφορά δυναμικου.

Οπως ισχύει και το αντιθετο, πάρε ένα σύρμα που να διαρρέετε από ρεύμα και τύλιξε το γύρω από ένα μεταλο, αν δεν γίνει το μεταλο ηλεκτρομαγνήτης θα κάτσω... για τα δέοντα.

Αυτό ισχύει και μάλιστα ωφείλεται στα μαγντικα αποτελεσματα του ηλεκτρικου ρεύματος λόγω της αλληλεπίδρασης. Αυτό το φαινομενο χρησιμοποιείται κυριως στα μοτερ και στους κινητήρες.

ΛΑΘΟΣ :TD: Τα κύρια αίτια του μαγνητισμού σ'ένα μόνιμο μαγνήτη είναι η ιδιοπεριστροφή των ηλεκτρονίων.

Πιο χαλαρούς χαρακτηρισμούς γιατί θα αναγκαστώ να απαντήσω :p

Και δεν ξέρω αν θα καταλάβεις την απάντηση :p

Γενικά ναι, από το spin των ηλεκτρονίων, αλλά όχι στον "αέρα", σε κάποια δομή (κρυσταλλικό πεδίο είναι η απλή θεωρία). Αυτό σου έγραψα:

οι μόνιμοι μαγνήτες νομίζω έχουν τις ιδιότητές τους λόγω του κρυσταλλικού πλέγματος και της διάταξης των ηλεκτρονίων σε αυτό.

Αρα δεν διαφωνουμε:T: :clap:

Αλλωστε εσύ είσαι χημικος (νομιζω), όποτε παω πασο σαν απλος θνητος μαθητης :p

Εγω παντως 1-2 φορες που εχω θερμανει μονιμο μαγνητη σε ~1500 C ειχε απομαγνητιστει πληρως.

Με κρουση δεν νομιζω να γινεται κατι στους μονιμους, μερικες φορες που εχω δοκιμασει το πειραμα κατεληγα με μια βαριοπουλα περιτυλιγμενη απο τριμματα μαγνητη...

Αρχική απάντηση από tasosmos

Εγω παντως 1-2 φορες που εχω θερμανει μονιμο μαγνητη σε ~1500 C ειχε απομαγνητιστει πληρως.

χμ.....στον ηλιο τους εστειλες?

Γιατι ρε Μάκη κολας με τον απομαγνητισμο? Ενταξει τι τρελο κακο μπορει να γινει αμα ειναι μαγνητισμενα καποια εργαλεια σου?

Ποιος σου είπε πως αν έχει μαγνητικό πεδίο θα έχει και ηλεκτρικό πεδίο ;

ναι αλλα το μεταβαλομενο μαγνητικο τι κανει ? ;)

Αρχική απάντηση από Makis Hourdakis [12-02-2006 16:44]

φτιαχνεις ενα πηνιο (ναι σαν τα πειραματα στο λυκειο). αντι για μπαταρια ομως χρησιμοποιεις εναλασομενο (AC) και χρησιμοποιεις το κατσαβιδι για πυρηνα.

οταν το τραβηξεις ολο εξω απο το πηνιο θα ειναι απομαγνητισμενο

Ένας άλλος τρόπος είναι ο έξεις : αν έχει μαγνητισθεί το κατσαβίδι με το βόριο πόλο του μαγνήτη τότε χρησιμοποίησε το νότιο πόλο του μαγνήτη για να το τρίψεις για λίγο και αυτό θα απομαγνητισθεί (πρόσεχε πόσο θα το τρίψεις ,λίγο θέλει γιατί άμα το κανείς πολύ θα μαγνητισθεί από το νότιο πόλο)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.