Jump to content

Προτάσεις Σύνθεσης PC για ατομικό studio ηχογράφησης.

koumle

Recommended Posts

Ένας φίλος μου θέλει να αγοράσει ένα PC για να στήσει ένα μικρό ατομικό studio.

Κυρίως για ηχογραφήσεις και επεξεργασία ήχου. Η χρήση θα είναι επαγγελματική.

Μίκτες και κονσόλες έχει.

θέλει μόνο PC.

Τώρα το θέμα όμως είναι ποια κάρτα ήχου να πάρει.

Βοηθήστε λίγο γιατί από επαγγελματικές κάρτες ήχου δεν ξέρω τίποτα.

Εγώ ενδεικτικά λέω για:

- AMD ATHLON 64 X2 4200+ DUAL CORE

- A8N-SLI Premium ή GIGABYTE GA-K8N PRO SLI ή MICROSTAR MSI K8N NEO4/SLI

- TWINMOS DDR 1024MB PC3200 (400MHz) Χ 2 για Dual Channel

- ASUS EN6600GT/TD PCI-E 128MB ή GIGABYTE RADEON X800GTO 256MB

- LG 19'' LCD L1917S-BN BLACK ή VIEWSONIC VA1912w

- SEAGATE ST3250824AS SATA2 7200.9 250GB

- HEROICHI SUPER MIDI PRO CI-6919 BLACK

- ENERMAX EG565AX-VE 535W DUAL FAN NOISE TAKER + PCI-E

- Για ηχεία δεν ξέρω αν έχει, θα ρωτήσω και βλέπουμε.

- CREATIVE SOUND BLASTER X-Fi ELITE PRO κάνει αυτή η κάρτα ή πρέπει να πάμε σε καλύτερη??

Για παράδειγμα αυτές που έχει ο Νάκας.

:help:

Τι την κανει την SB!? για παιχνιδακια??? :...: Αν τον χρησιμοποιησει επαγγελματικα οπως λες ,φυσικα και θα πρεπει να παρει καποια επαγγελματικη καρτα ηχου και προφανως πολυκαναλη. Το ποσα καναλια εξαρταται και απο το τι ηχογραφει και πως.

Πχ, μια καλα μικροφωνημενη drums ,θα χρειαστει 6-8 μικροφωνα και αντιστοιχα καναλια στην καρτα ηχου.

Μια καλη λυση για 8καναλια ειναι το multiface της RME :worship: (8ch) http://www.thomann.de/thoiw2_artikel-186044.html

Αφου το pc θα ειναι για επαγγελματικη χρηση, προτεινω να παρει μια μητρικη χωρις sli, μια φθηνοτερη καρτα γραφικων (πχ6600) και τη διαφορα να τη δωσει για τον Χ2 4400+, και 2*36 Raptors σε Raid0 + 2*200-250MB σε Raid0... Σχετικα με την καρτα ηχου συμφωνω με τον nec. Ας προσεξει λιγο και το case καθως και την ψυξη του. Φανταζομαι θα θελει κατι αρκετα αθορυβο.

Με κοκκινο και τα σχολια μου περι hardware...

Εγώ ενδεικτικά λέω για:

- AMD ATHLON 64 X2 4200+ DUAL CORE << Για συνθεση μουσικης θα τον προτεινα ανεπιφυλακτα...Για απλη επεξεργασια ηχου,ενας μονοπυρινος 3800 ειναι super αρκετος και περισσευει

- A8N-SLI Premium ή GIGABYTE GA-K8N PRO SLI ή MICROSTAR MSI K8N NEO4/SLI << SLI? οχι βεβαια!

- TWINMOS DDR 1024MB PC3200 (400MHz) Χ 2 για Dual Channel << 2giga ειναι must πλεον και δεν στοιχιζουν πολλα. Σκεψου οτι δουλευεις με αρχεια εκατονταδες mega

- ASUS EN6600GT/TD PCI-E 128MB ή GIGABYTE RADEON X800GTO 256MB << Γιατι? Την πιο φτηνη brand VGA που θα βρεις.

- LG 19'' LCD L1917S-BN BLACK ή VIEWSONIC VA1912w

- SEAGATE ST3250824AS SATA2 7200.9 250GB << Οπως ειπε ο φιλος saxon, ενα raid 0 θα μειωνε αρκετα τους χρονους επεξεργασιας με αντιτιμο την μειωμενη αξιοπιστια.

- HEROICHI SUPER MIDI PRO CI-6919 BLACK << Πολυ καλη επιλογη. Στιβαρη κατασκευη,χαμηλος θορυβος.

- ENERMAX EG565AX-VE 535W DUAL FAN NOISE TAKER + PCI-E << Πολλα watt και θα ξεχυλισουν!!! κατι σε 400-450 θα ειναι υπερ-αρκετο

- Για ηχεία δεν ξέρω αν έχει, θα ρωτήσω και βλέπουμε. << Προφανως studio monitors. Behringer για φτηνα, Mackie για την πορωση!

- CREATIVE SOUND BLASTER X-Fi ELITE PRO κάνει αυτή η κάρτα ή πρέπει να πάμε σε καλύτερη?? << Ειπαμε...

Για παράδειγμα αυτές που έχει ο Νάκας.

:help:

Συμφωνώ ότι δεν είναι απαραίτητα το SLI και η 6600GT.

Απλά θα πάρει που θα πάρει καινούργιο PC, κρίμα να μην τα πάρει και αυτά.

Όντως θα πρέπει να είναι αρκετά αθόρυβο το PC.

Τώρα με RAID δεν θέλω να τον μπλέξω γιατί δεν είναι και πολύ σχετικός.

Μόνο τα προγράμματά του ξέρει να χειρίζεται.

Το τροφοδοτικό το επέλεξα γιατί είναι αξιόπιστο μιας που δεν θα κλείνει σχεδόν ποτέ το PC,

αλλά και αρκετά αθόρυβο.

Οπότε έχουμε:

CPU: - AMD ATHLON 64 X2 4200+ DUAL CORE

MOTHERBOARD: - MICROSTAR MSI K8N NEO4/SLI περίπου 130 έχει με το SLI.

RAM: - KINGSTON DDR 1024MB PC3200 (400MHz) Χ 2 για Dual Channel

VGA: - ASUS EN6600S/TD 256MB PCI-E SILENT TV-Out RETAIL

MONITOR: - VIEWSONIC VA1912w

ΔΙΣΚΟΣ: - SEAGATE ST3250824AS SATA2 7200.9 250GB

KOYTI: - HEROICHI SUPER MIDI PRO CI-6919 BLACK

ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ: - FORTRON BLUESTORM 400W

ΚΑΡΤΑ ΗΧΟΥ: - RME Multiface II

Για προτείνετε και καμιά άλλη κάρτα ήχου.

Απ΄οτι μου είπε πρέπει να έχει και MIDI.

Δες τη σειρά Phase της Terratec αν και φαντάζομαι πως θα υπάρχουν και καλύτερες. Σε κάθε περίπτωση πάντως μακρυά απο Creative και άλλες "σπιτόγατες"...

Απο κάρτα ήχου είτε TNT2 (λέμε τώρα) είτε 7800GTX του βάλεις, το ίδιο που του κάνει. Βάλτου εκεί μια φτηνή φτηνή και ρίξε λεφτά σε δίσκους. Θα προτιμούσα προσωπικά ένα RAID0 με δυο raptors για λειτουργικό, προγράμματα και temporary και ένα RAID1 με δυο αξιόπιστους (πχ seagate) μεγάλους δίσκους. Στην περίπτωση που δεν φτάνουν τα λεφτά, μην βάλεις το RAID0 με τους Raptors. Ή RAID1 ή τπτ εκεί που θα χει τα αρχεία του.

Όσο για το οτι δεν θες να τον μπλέξεις με RAID, αφού εσύ θα του το στήσεις δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα... Έτσι κι αλλιώς σαν ένα δίσκο φαίνεται μια συστοιχία...

Τροφοδοτικό επίσης πάνω απο 400w. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό του συστήματος που λες με 2 raptors και 2 απλούς sata βγαίνει γύρω στα 370w peak. Βάλε συν μερικά watt παραπάνω οπωσδήποτε συν τον παράγοντα οτι λίγα τροφοδοτικά αποδίδουν ακριβώς όσα λένε, 400w το λιγότερο....

Επίσης για το θεό, DVD recorder ξέχασες να του βάλεις του ανθρώπου... :p

Αρχική απάντηση από nkoumle [Σήμερα, στις 17:30]

Οπότε έχουμε:

CPU: - AMD ATHLON 64 X2 4200+ DUAL CORE

MOTHERBOARD:

asus sli premium γιατι ειναι αθορυβη και εχει 8 σατα σκληρους!

RAM: - KINGSTON DDR 1024MB PC3200 (400MHz) Χ 2 για Dual Channel

VGA: - ASUS EN6600S/TD 256MB PCI-E SILENT TV-Out RETAIL

MONITOR: - κατι σε lg 1980q γιατι εχει την καλυτερη εγγυηση και πολυ καλη εικονα

ΔΙΣΚΟΣ: -2 seagate 80bg sata2 RAID0 μπορει να ειναι ασχετος αλλα θα σε ευγνομωνει και εναν sata2 seagate 250gb

KOYTI: - HEROICHI SUPER MIDI PRO CI-6919 BLACK

ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ: - enermax liberty 500w

ΚΑΡΤΑ ΗΧΟΥ: - RME Multiface II

DVD-R Plextor

Όπα μισό παίδες γιατί έχουμε ψιλοξεφτιλίσει κάποια πράγματα...

Δε νομίζω το αν ένα Mobo έχει απο τη μάνα του ενεργό ή παθητικό σύστημα ψύξης στο nb να είναι βασικό κριτήριο για την επιλογή Mobo... Για τον ελεγκτή, οκ...
2 seagate 80bg sata2 RAID0 μπορει να ειναι ασχετος αλλα θα σε ευγνομωνει και εναν sata2 seagate 250gb
Δεν μπορώ να καταλάβω τη μανία μερικών με το SATAII. ΟΚ IDE με SATA έχει κάποιες πρακτικές διαφορές που αξίζουν τη διαφορά. Ωστόσο απο τη στιγμή που μένουμε στις 7200rpm και σε αυτούς τους χρόνουν προσπέλλασης, τι IDE, τι SATA, τι SATAII, τα ίδια *** είναι...

Αυτά που προτείνεις οκ, απλώς κάποια επιχειρήματά σου δεν με πολυσυγκίνησαν... :)

Παραπέρα απο τα κόκκινα:

1. Κάρτα γραφικών πάρε την πιο φτηνή που θα βρεις. Κάτι με Χ300 πχ. Δεν θα έπαιρνα με 6200 ή τουλάχιστον με το "μάγκικο" σύστημα που έχει ως μνήμη τη μνήμη RAM...

2. Δεν βρίσκω το λόγο να πάρει plextor για dvd recorder. Γενικώς τα plextor είναι ιδιαίτερα ακριβά χωρίς να προσφέρουν το φοβερό παραπάνω. Παλιά, επι εποχής CD-RW έλεγαν, αλλά πλέον έχει ανέβει τόσο η ποιότητα στις υπόλοιπες εταιρίες που δε νομίζω οτι αξίζουν τη διαφορά. Καλύτερα ένα NEC ως σκυλί (αλλά παίρνει τα αυτιά με το θόρυβο) ή ένα LG ως ελαφρώς χειρότερο κατα τη γνώμη μου αλλά σίγουρ απιο αθόρυβο.

Επίσης για το θεό, DVD recorder ξέχασες να του βάλεις του ανθρώπου...

Δεν το ανέφερα καθόλου γιατί πιστεύω ότι το NEC ND4551 είναι σχεδόν μονόδρομος.

Και ποντίκι δεν έβαλα!! :hehe:

Δεν νομίζω το ανεμηστηράκι του Chipset να είναι πρόβλημα.

Αλλά αν ενοχλεί θα το αλλάξουμε με ένα παθητικό.

Κάρτα γραφικών πάρε την πιο φτηνή που θα βρεις

Η πιο φτηνή που βρίσκω είναι κάτι σε X300SE 128MB στα 50 περίπου.

Με άλλα 50 θα μπορεί να παίζει και κανά παιχνιδάκι στο διάλειμμα...

Δεν νομίζω ότι είναι σπατάλη, αν σκεφτούμε ότι θα έχει έναν DUAL CORE και 2Giga μνήμη.

κατι σε lg 1980q γιατι εχει την καλυτερη εγγυηση και πολυ καλη εικονα

Αν πούμε για LG τότε εγώ λέω για L1917S-BN BLACK, απλά δεν έχει DVI.

Τροφοδοτικό επίσης πάνω απο 400w

Οπότε μάλλον θα πάμε για την αρχική μου επιλογή ENERMAX EG565AX-VE 535W DUAL FAN NOISE TAKER + PCI-E

2 seagate 80bg sata2 RAID0 μπορει να ειναι ασχετος αλλα θα σε ευγνομωνει και εναν sata2 seagate 250gb

Το σκέφτηκα κι έτσι.

Το RAID 0 για να δουλεύει και έναν άλλον ξεχωριστά για το Back-up του.

Και ακριβώς αυτούς που λες! Έχω μία συμπάθεια στους SEAGATE.

@ nec

Μπορείς να μου προτείνεις ακόμα δύο-τρεις κάρτες ήχου με MIDI??

Έτσι για να έχουμε περισσότερες επιλογές, γιατί δεν ξέρω τίποτα.

Αν μπορούμε να βρούμε και από Ελλάδα ακόμα καλύτερα!

Αυτή τι λέει??

Terratec Phase 88

Βοηθήστε με να διαλέξω κάποιες κάρτες από εδώ.

Μουσικόραμα

Νάκας

Elina

nkoumle, για να σε βοηθησω πρεπει να μου πεις τι ακριβως θελει να κανει ο φιλος σου...Πολυκαναλη ηχογραφηση? Συνθεση μουσικης με virtual instruments (vsti)? με εξωτερικα midi instruments? ολα μαζι???

@nkoumle: Σε πληροφορώ οτι με MX440 έχω παίξει ακόμα και Doom3... Σε τι ανάλυση είναι άλλο θέμα. Τώρα φαντάσου η X300 που είναι κάμποσες γενιές μπροστά τι θα κάνει...

Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Θέλει PC για studio ή γενικά ένα PC με το οποίο να μπορεί να ηχογραφεί και να επεξεργάζεται κιόλας;

Αρχική απάντηση από Makis Hourdakis [Χθες, στις 21:05]

Όπα μισό παίδες γιατί έχουμε ψιλοξεφτιλίσει κάποια πράγματα...

Δε νομίζω το αν ένα Mobo έχει απο τη μάνα του ενεργό ή παθητικό σύστημα ψύξης στο nb να είναι βασικό κριτήριο για την επιλογή Mobo... Για τον ελεγκτή, οκ...

Δεν μπορώ να καταλάβω τη μανία μερικών με το SATAII. ΟΚ IDE με SATA έχει κάποιες πρακτικές διαφορές που αξίζουν τη διαφορά. Ωστόσο απο τη στιγμή που μένουμε στις 7200rpm και σε αυτούς τους χρόνουν προσπέλλασης, τι IDE, τι SATA, τι SATAII, τα ίδια *** είναι...

Αυτά που προτείνεις οκ, απλώς κάποια επιχειρήματά σου δεν με πολυσυγκίνησαν... :)

κοιτα δεν θελω να σε συγκινησω αλλα να βοηθησω το παιδι να στησει ενα σωστο studio pc.

Αποτι ξερω ειναι σημαντικο να ειναι αθορυβος ο υπολογιστης στα studio γιαυτο προτεινω παθητικη ψυξη.Οσο για σατα2,βλεπεις καμοια διαφορα τιμης?αφου ο κοντρολερ το υποστηριζει γιατι να μην το παρει?

οσο για πλεξτορ ειναι καλυτερο απο τα αλλα για εγγραφες cd που σιγουρα ενδιαφερουν περισσοτερο το παιδι απο τα dvd.Δες και τα burn quality test για να δεις διαφορα...

Οσο για tft 19'' χωρις dvi το θεωρω λαθος γιατι εχει μεγαλη διαφορα εικονας...διαβασε τα θεματα περι tft 19'' στο forum.

για καρτα ηχου αν υπαρχει περιορισμενο budget πορτεινω http://www.elina.gr/page.php?lang=gr&type=dynamicshow&content=9286

καλο θα ηταν να μας πεις ποσα λεφτα δινει συνολικα!

αυτα:daisy:

nkoumle, για να σε βοηθησω πρεπει να μου πεις τι ακριβως θελει να κανει ο φιλος σου...Πολυκαναλη ηχογραφηση? Συνθεση μουσικης με virtual instruments (vsti)? με εξωτερικα midi instruments? ολα μαζι???

Σήμερα που μίλησα μαζί του και του ανέφερα όλα αυτά, μου λέει ότι τα θέλει όλα!

Και πολυκάναλη ηχογράφηση και virtual instruments και εξωτερικά midi instruments.

Πιστευω η M-AUDIO DELTA 1010 LT θα σε καλυψει πληρως και ειναι μια υπεροχη καρτα και φτηνη!

Του είπα τα χαρακτηριστικά της κάρτας και μου είπε ότι τον καλύπτει.

Απλά αν μπορέσουμε να βρούμε μία με ίδια χαρακτηριστικά ή και καλύτερα,

αλλά και με πανελάκι θα τον βόλευε περισσότερο.

Γιατί θα γίνεται χαμός με τόσα καλώδια πίσω από την κάρτα ήχου.

@nkoumle: Σε πληροφορώ οτι με MX440 έχω παίξει ακόμα και Doom3... Σε τι ανάλυση είναι άλλο θέμα. Τώρα φαντάσου η X300 που είναι κάμποσες γενιές μπροστά τι θα κάνει...

Το ξέρω φίλε Μάκη αλλά το κόστος είναι μόνο 50 παραπάνω και το θεωρώ μηδαμινό

μπροστά στο συνολικό κόστος.

Έχω φάει τα νιάτα μου με ΑΤΙ 3D Rage PRO.:sick:

Οσο για tft 19'' χωρις dvi το θεωρω λαθος γιατι εχει μεγαλη διαφορα εικονας...διαβασε τα θεματα περι tft 19'' στο forum.

Έχω την 1980Q με σύνδεση DVI.

Αν σου πω ότι δεν μπορώ να καταλάβω διαφορά από το D-SUB θα με πιστέψεις?:...:

καλο θα ηταν να μας πεις ποσα λεφτα δινει συνολικα!

Μου το άφησε ανοιχτό το θέμα....

Οσο για σατα2,βλεπεις καμοια διαφορα τιμης?αφου ο κοντρολερ το υποστηριζει γιατι να μην το παρει?

Μα και βέβαια θα πάρω SATA 2.

οσο για πλεξτορ ειναι καλυτερο απο τα αλλα για εγγραφες cd που σιγουρα ενδιαφερουν περισσοτερο το παιδι απο τα dvd.Δες και τα burn quality test για να δεις διαφορα...

Για το Plextor το σκέφτομαι...:unsure:

Εδώ που το σκέφτομαι αφού μιλάμε για ποιότητα κτλ η λύση είναι Plextor,

αλλά και το NEC μια χαρά την κάνει την δουλειά του!:T:

Εκτός αν αποδεικνύεται ότι με το Plextor έχουμε καλύτερη ποιότητα εγγραφής, άρα και ήχου.

PCI εκτός και αν θέλεις να κάνεις live με laptop κτλ... οπότε πας σε firewire. USB δεν είναι καλή λύση. Αποφάσισες για κάρτα τελικά?

Την delta 1010lt δεν 8α την πρότεινα. Είπες οτι ο φίλος σου έχει κονσόλα κτλ... άρα τί να τα κάνει τα 8 in/out (Που είναι και unbalanced).

Πιστεύω οτι μία audiophile 192 θα του είναι αρκετή. 2 in/out αλλα όλα balanced. Αν τώρα θέλει άκρος studiακα αποτελέσματα με πολλά κανάλια και balanced τότε πρέπει να τα σκάσει (πχ lynx studio)

Για να πω και εγω την γνωμη μου.Θα σας χαλασω την σουπα γιατι για υπολογιστη που θα παρει επαγγελματικη καρτα (ηχου ,βιντεο) η και εγω δεν ξερω τι, θα προτεινω intel και μονο intel.

Ο λογος?Το chipset! Καλο το nforce4 αλλα σε καμμια περιπτωση δεν ειναι 945/955/975 (ιντελ).

Ετσι μπορει σαν cpu ο intel dual core να ειναι ενα κλικ πιο κατω απο athlonX2, αλλα η καλυτερη πλατφορμα, τον κανει πιο εξυπνη επιλογη για PC που προοριζονται καθαρα για σταθμο εργασιας.

Ετσι ενας pentiumD930 με μια μητρικη ASUS η ακομα καλυτερα της ιδιας της intel ειναι πολυ καλη επιλογη.Απο εκει και περα τα υπολοιπα μια χαρα ειναι, ομως καλο ειναι να βαλεις 2 δισκους (οχι απαραιτητα σε RAID),απλα ο δευτερος να εχει τις ηχογραφησεις.

Οσο για καρτα, η delta 1010LT exei unbalanced εισοδους, ενω η 1010 με το rack ειναι πολυ ακριβη.

BEST value ειναι η Μaudio delta 66 (4in 4out, αλλωστε εχει κονσολα), αλλα δεν εχει MIDI.Ομως με 50 ευρω παιρνεις ενα usb σε MIDI και καθαριζεις....

Φίλε spybol συμφωνώ οτι υπάρχουν διάφορες ασυμβατότητες με το nf4 και διάφορες κάρτες (όπως και με το nf3), αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι λόγος για να πάει ο φίλος μας σε intel. Τώρα πανω-κάτω όλες οι σοβαρές εταιρείες εχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται με τους amd και έχουν πράξει ανάλογα για να μην έχουν οι πελάτες τους πρόβλημα. Οι πιέσεις απο σοβαρούς επαγγελματίες και studio δεν τους αφήνουν να παραμελήσουν τους amd. Δεν είναι μόνο οι επιδόσεις, είναι και η 8ερμοκρασία = θόρυβος. Παθητική ψύξη σε μουσικό pc την ξεχνάμε γιατί πολύ απλά τα μουσικά pc δεν είναι για κανα mail και serfing.... Τα μουσικά pc δουλεύουν σαν σκυλιά και τραβάνε πολλά ζόρια. Υπάρχει η λύση που κάνουν τα περισσότερα σοβαρά studio, να έχουν το case εκτός booth αλλά αυτό για να γίνει σωστά πρέπει να γίνει απο το στάδιο οικοδομής. Intel 8α έπερνα μόνο σε παρίπτωση που ήθελα να αναβα8μίσω το pc έχοντας μια πανάκριβη κάρτα που δεν υποστηρίζει amd. Ακόμα και έτσι όμως πάλι 8α την έψαχνα να αλάξω κάρτα προκειμένου να πάω σε amd.

jara: Οι σοβαρές επαγγελματικές pci κάρτες δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.