Jump to content



Noobistiki Ερώτηση


Recommended Posts

Ναι φωτοργραφική. Έστω έχει x * y pixels. Όταν όμως μπαίνουν στο pc, αυτές αποκτούν ένα μέγεθος (σε εκατοστά ή inchs) πέρα από τα pixels. Πόσα pixels ανα inch πλευρά δημιουγούνται κατά το πέρασμα; 72? 96? 180? 240? 300?

Link to comment
Share on other sites

Στο Photoshop ανοίγεις την εικόνα και επιλέγοντας Image size σου δείχνει to resolution pixels/inch, το οποίο μπορείς να αλλάξεις, Mία 5Μp πρέπει να βγαίνει γύρω στα 150. Dpi είναι στους εκτυπωτές και όχι στα αρχεία εικόνας.

Link to comment
Share on other sites

Μπερδεύεις τα Pixels με τα DPI. Παλιό πρόβλημα, το παθαίνουν σχεδόν όλοι.

Τα Pixels (ανάλυση Χ*Y) περιέχουν την ψηφιακή πληροφορία της φωτογραφίας.

Αυτή η πληροφορία δεν έχει άλλη διάσταση, παρά μόνο pixels * pixels.

Ο εκτυπωτής όμως, έχει διαστάσεις εκτύπωσης. Που μετριέται με cm ή in. Τα DPI μετράνε κουκίδες (pixelς) ανά ίντσα: Dots Per Inch. Αν λοιπόν έχεις μια φωτογραφία 1000x1000pixels και την εκτυπώσεις στα 100dpi, θα καταλάβει χώρο στο χαρτί σου 10x10in. Αν την τυπώσεις στα 200dpi αντίστοιχα, θα είναι 5x5in. Αν τέλος θέλεις να την κάνεις αφίσσα, στα 36dpi (τόσο περίπου τυπώνονται οι γιγαντοαφίσσες) θα βγει ~28in.

Οπότε αν θέλεις για παράδειγμα να εκτυπώσεις μία Α4, που είναι 21x29.7cm = 8x11in (χοντρικά για μην μπλέκουμε με δεκαδικά) και να βγει πολύ καθαρή, όπερ σημαίνει 300dpi, πρέπει να τραβήξεις τη φωτογραφία σου στα:

8 x 300 = 2400 pixels

11 x 300 = 3300 pixels

3300x2400 = 7.7megapixel

’ρα, οποιαδήποτε αλλαγή και να κάνεις στο Photoshop ή οπουδήποτε αλλού, σε dpi ή διαστάσεις, ΧΩΡΙΣ να αλλάξεις τα pixels, παίζει ρόλο ΜΟΝΟ στην εκτύπωση και πουθενά αλλού :)

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από totally_wired

Dorian σε οποιαδήποτε εικόνα και να πατήσεις στα properties στο summary advance θα βρείς τα dpi. δεν χρειάζεσαι το photoshop.

Nαι έχεις δίκιο υπάρχει και κει, απλώς αυτό χρησιμοποιώ καμιά φορά, και αυτό θυμόμουν.

wizard έχω την εντύπωση πως αν αλλάξεις τα dpi δεν αλλάζουν οι διαστάσεις τις εικόνας αλλά η ποιότητα εκτύπωσης. δηλαδή αν βάλεις 600 dpi στον εκτυπωτή και η εικόνα είναι 100 ppi, δεν θα αλλάξει το μέγεθος αλλά ο εκτυπωτής θα χρησιμοποιήσει για κάθε pixel 6 dots για να το εκτυπώσει. Αν αλλάξεις την ανάλυση pixels/inch χωρίς resampling αυξάνοντας την ανάλυση μειώνεται το μέγεθος εκτύπωσης και αντίστροφα. Γίνεται βέβαια και με resampling Μεθόδους και τελειώνει η ιστορία και το μπέρδεμα

Link to comment
Share on other sites

Εγώ ανέφερα για σταθερό μέγεθος pixels που σημαίνει ΔΕΝ κάνουμε resize την εικόνα. Όσο καλό και να είναι όμως το resize, πάντα χάνεις σε ποιότητα, γιατί κανένας αλγόριθμος δεν μπορεί να "μαντέψει" την πληροφορία που θα υπήρχε αν ήταν περισσότερα pixels η εικόνα.

Όσο για τα dpi, είναι η default τιμή που βάζουν οι μηχανές ή τα scanners κατά την ψηφιοποίηση. Συνήθως παίζουν γύρω στα 80-100 γιατί τόσα είναι μιά οθόνη υπολογιστή περίπου.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λες, το να είναι η εικόνα 100ppi και ο εκτυπωτής στα 600dpi, σημαίνει 2 πράγματα:

1. Θα βγεί στο 1/6 της διάστασης, αφού ο εκτυπωτής θέλει 6pixels για κάθε 1 δικό του

2. Θα βγεί σε κανονικό μέγεθος και θα σου κάνει το resize/resample ο driver ;)

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς κάνει ο driver του εκτυπωτή αλλά δεν φαίνεται και πολύ πιθανό να γίνεται όπως γράφεις, ειδικά με το δεύτερο τρόπο.

Για την πρώτη περίπτωση, έστω μία εικόνα 500Χ500 στο web με ανάλυση 72 pixels/inch, η οποία είναι το σταναρντ για εικόνες στο web. Η ανάλυση είναι σχεδόν ίδια με 15'' οθόνη στα 1024Χ768 όπότε το μέγεθος που βλέπετε στην οθόνη θα βγει και στην εκτύπωση, υποθέτω έχετε τυπώσει απευθείας από web χωρίς επεξεργασία στις εικόνες, ώστε να το επιβεβαιώσετε, και δε νομίζω ο εκτυπωτής να τυπώνει μόνο σε 72dpi τiς εικόνες από web. (Το 72 στο web χρησιμοποιείται για αυτό ακριβώς το λόγο, το μέγεθος της εικόνας που βλέπετε στην οθόνη να είναι σχεδόν παρόμοιο με το μέγεθος που θα βγει η εικόνα στην εκτύπωση, και όχι για κέρδος σε χώρο αφού η ανάλυση ppi δεν αλλάζει το μέγεθος της πληροφορίας)

Για το δεύτερο: Αν τη στείλουμε για εκτύπωση την παραπάνω εικόνα, με high quality 1200dpi στον εκτυπωτή, πάλι χωρίς επεξεργασία, εαν γίνεται αυτόματο resampling ώστε για κάθε dot να παραχθεί και ένα νέο Pixel, χωρίς βέβαια να αλλάξει το μέγεθος δηλαδή να μεταβληθεί το αρχικό 72 pixels/inch, το software του εκτυπωτή θα έπρεπε να δημιουργήσει 1200-72=1128 νέα Pixels με βάση τα 72 προηγούμενα. Η αύξηση είναι τεράστια 1500%, θα δημιουργούσε ένα γιγαντιαίο αρχείο στη μνήμη, ενώ από την άλλη οι αλγόριθμοι του photoshop για resampling θεωρούνται ικανοποιητικοί μέχρι αύξηση περίπου 20% του συνόλου των αρχικών Pixels της εικόνας.

Αυτό που πρέπει να γίνεται, είναι ότι στην περίπτωση, που είναι και η πιο συνηθισμένη, όπου τα dpi του εκτυπωτή είναι περισσότερα από τα Pixels/inch της εικόνας, ο εκτυπωτής χρησιμοποιεί τα παραπάνω dots για να περιγράψει τυπώσει το αρχικό pixel. Δηλαδή στην περίπτωσή μας 1200/72 =16,6 κάθε pixel θα αποτελείται από 16 dots (με τα δεκαδικά δε ξέρω τι γίνεται δε σχεδιάζω εκτυπωτές). Εφόσον το εμβαδόν είναι σταθερό όσα περισσότερα dots περιγράφουν ένα pixel τόσο πιο γεμάτη καλύτερη σε ποιότητα θα φαίνεται η εκτυπωμένη εικόνα, για λογικό αριθμό Pixels βέβαια, αν έχουμε πχ 6 Pixels/ inch θα βγουν 6 τετραγωνάκια όμοιου χρώματος, που μπορεί να αποτελούνται μεν από 1200 dots αλλά δεν θα έχουν αρκετή πληροφορία.

Για τις φωτογραφικές μηχανές, κάποιες μπορεί να βάζουν ένα default ppi κάποιες όχι αλλά να μπαίνει ένα αυτόματα όταν τις ανοίγουμε με κάποιο πρόγραμμα, αλλά δεν έχει σημασία μπορούμε να το αλλάζουμε κατά βούληση χωρίς να επηρεαστεί η πληροφορία (χωρίς resampling βέβαια).

Link to comment
Share on other sites

Dorian έχεις μπερδευτεί... Δε μπορώ να στο εξηγήσω από εδώ γιατί θα πρέπει να σου γράψω βιβλίο... Πίστεψέ με όμως, είναι όπως στα λέω. Έκανα επεξεργασία εικόνας για περιοδικά και διαφημιστικές για πάνω από 8 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

είπα να το κοιτάξω λίγο στο net μήπως βγάλω άκρη, και ορίστε μερικά αποτελέσματα

google dpi ppi explanation

To πρώτο αποτέλεσμα του google είναι ακριβώς πάνω στο θέμα

http://www.tildefrugal.net/photo/dpi.php

Διαχωρίζει τα ppi από τα dpi και γράφει ακριβώς τι συμβαίνει κατά την εκτύπωση όταν διαφέρουν :

"So a 1200 dpi printer uses 1200 dots of ink in every inch to make up the colours. If you were printing a 300 PPI image, then every pixel would be made up of 16 smaller ink dots (1200 DPI x 1200 DPI / 300 PPI x 300 PPI). A lower DPI would have fewer ink dots making up each pixel, which would make the colour look worse. A higher DPI would have more ink dots for each pixel and should give more accurate colour (especially under close examination)."

Είχα κάνει λάθος στους υπολογισμούς καθώς τα dpi και ppi δεν είναι ανά τετραγωνική ίντσα αλλα ανά ιντσα. οπότε έπρεπε να τετραγωνίσω αλλά το συμπέρασμα δεν διαφέρει παρά μόνο ποσοτικά

Link to comment
Share on other sites

Ωραία. Και τι διαφορετικό λέει από αυτό που είπα εγώ? Επαναλαμβάνω: Αν ΔΕΝ κάνεις resample την εικόνα και αλλάζεις τα dpi, τότε μειώνεις τη διάσταση εκτύπωσης. Αν ΚΑΝΕΙΣ resample, είτε με το photoshop είτε από τον εκτυπωτή επιρεάζοντας το μέγεθος εκτύπωσης, τότε έχεις μεν μεγαλύτερη εικόνα, αλλά χειρότερη ποιότητα εκτύπωσης.

Συμπέρασμα: ΑΣΧΕΤΑ με τα dpi, lpi, ppi, η ποιότητα της εκτύπωσης εξαρτάται από τη διάσταση της εικόνας σε PIXELS. Τα dpi, lpi, ppi, έχουν να κάνουν μόνο με τη διάσταση της εικόνας στο χαρτί. Από τη στιγμή που έχουμε σταθερό όγκο σε pixels, τα υπόλοιπα μεταβάλονται σχετικά.

Link to comment
Share on other sites

Ωραία. ΑΡΑ και για να κλείσει ο κύκλος των γνώσεων. Εγώ περνάω μια εικόνα 3000x2000pixels. Μπορώ να την κάνω όσα dpi θέλω. Όμως στο pc περνάει από την μηχανή με κάποια dpi (η τιμή που δίχνουν τα properties). Αυτή συνήθως πόσο είναι;

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως οι ψηφιακές βάζουν ανάλυση 150dpi όπου είναι μιά αρκετά ικανοποιητική για εκτύπωση, και βγαίνει σε μεγάλο μέγεθος. Στα 150dpi, με καλής ποιότητας εκτυπωτή, αν δεν είσαι ιδιαίτερα "εκπαιδευμένος" δε θα παρατηρήσεις διαφορά.

Αν όμως θέλεις να μικρύνεις για παράδειγμα τη διάσταση, μπορείς να μεγαλώσεις τα dpi (ή ανάποδα να μικρύνεις τις διαστάσεις) έχοντας όμως απενεργοποιημένο το "Resample Image", οπότε δε θα χάσεις καθόλου πληροφορία από την εικόνα σου και θα την τυπώσεις με πολύ καλή ποιότητα.

Από την άλλη, αν είναι πολύ μικρή σε διάσταση, πχ. 9x12cm και θέλεις να την τυπώσεις σε 20x25cm, μπορείς να αλλάξεις τη διάσταση (πάλι με απενεργοποιημένο το "Resample Image") προσέχοντας όμως τα dpi να είναι στη χειρότερη 100! Για το δικό μου μάτι, τα 100 είναι οριακά ανεκτά σε ποιότητα εκτύπωσης. Φυσικά μιλάμε για φωτογραφία που κρατάς στα χέρια σου. Γιατί αν μιλάμε για αφίσα, ή κάτι άλλο που βλέπεις από απόσταση, αλλάξει το θέμα ;)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.