Jump to content

Το κυνήγι του χαμένου διαιρέτη

Chosen

Recommended Posts

Ήρθανε οι Gskill λοιπόν, πιάσανε τα 280MHz, είναι πολύ δροσερές, όλα καλά μέχρι εδώ και μας τα χάλασε ο Opteron (ή η DFI, δεν ξέρω ακόμα)

Το sweet-spot του (ελικ)opteron, είναι τα 2700MHz (300Χ9). Για 100MHz περισσότερα θέλει 0.05V που δε θέλω να δώσω μια και είμαι ήδη στο 1.5V.

Ο ιδανικός διαιρέτης λοιπόν είναι ο 180 (9/10), με τον οποίο θα μπορούσα να έχω τα 9X300MHz του Όπτερου, με τις μνήμες στα 270MHz, όπου και θα είχα περιθώριο να τις σφίξω άνετα.

Έλα όμως που ο ρημάδης δεν παίζει με τίποτα... Φτάνει στο POST αμέσως μετά την σελίδα του NVRAID και κολλάει στην σελίδα με τα IRQ. Ακόμα κι όλα default να τα ρίξω, με 180 διαιρέτη κολλάει εκεί...

Οι μνήμες βγάζουν memtest & SPi 32M στα 281MHz 1/1 (CPU 2530MHz), με 2.5V και 3-4-4-8.

O 166 παίζει μια χαρά, αλλά μου στέλνει τις μνήμες στο θεό (στα 240κάτι, όλεθρος σου λέω...)

Και η ερώτηση είναι: φταίει το BIOS (623); φταίει ο IMC; φταίει η DFI; Τις πταίει;

Τι αξίζει να δοκιμάσω; Ζητάω πολλά (τον 180 μου πίσω);

Ευχαριστώ σας δια τα φώτα σας.

Το πρόβλημα λύθηκε, κατόπιν παρέμβασης του Πάνου (Arapis), ο οποίος τους IMCs δαμάζει και τα θηλυκά κολάζει.

Ακούστε step-by-step συμβουλές που έδωσε (δεν το κρύβω ότι έλεγα από μέσα μου "τι λέει ρε, μήπως με δουλεύει;")

Πριν

BIOS: 623-3

Multi: 9 (144)

Οι μνήμες παίζανε μόνο με διαιρέτη /200, εώς τα 280κάτι. Ακόμα και όλα default, ο /180 δεν έπαιζε με την καμία. Ο /166 έπαιζε κανονικά.

Συμβουλές Πάνου

Load optimized defaults / Save+Exit

Flash to 310 (wtf?)

Power off (καλώδιο + μπαταρία) για ~1 ώρα (zOMG)

Flash to 623-3

(Ακολουθεί διαδικασία-κουσούρι από την DFI NF2)

Μπαίνω BIOS βάζω ημ/νια, ώρα, boot order, + ρεύματα κλπ τα πάντα εκτός από timings.

Save+Exit

Ξαναμπαίνω και βάζω ΗΤΤ, timings και όλα τα υπόλοιπα (ιδιαίτερη προσοχή στα drive strength 7-1).

Save+Exit

Με τη μία memtest στα 9x300MHz με 4/5 (/180)

Αποτέλεσμα;

Μετά

BIOS: 623-3

Multi: 9 (144)

Διαιρέτες 200, 180 & 166 που δοκίμασα παίζουν σα μικρά παιδάκια. Παρά κάτι 3000Mb/sec Memtest στα 270MHz (9x300MHz με 4/5)

a64twk9rt.jpg

clockgen1ii.jpg

Καλά μην νομίζεις,άμε δεν τα είχα ακούσει και εγω απο τον chroma και τον hadji τον 183 μάλλον δεν θα τον έβλεπες.

Η παραπάνω διαδικασία είναι γενική και απευθύνεται στα απανταχού <<στραβωμένα>> boards.Eαν μετά απο όλα αυτά κάτι δεν δουλέψει,ίσως να θέλει πέταμα :p

edit: Τώρα που βρήκες το διαιρέτη,σφίξε και λίγο τον controller.

Ένα γρήγορο buffered, 10 λεπτά πριν πάω στη δουλειά και με Bitcomet, Winamp κι άλλες 2-3 εφαρμογές ανοικτές. Το απόγευμα θα πέσει σφίξιμο (ατς!) και θα ρίξω κι άλλα νούμερα.

post-129-1416072403,8006_thumb.jpg

Πάντως στην ΟΛΗ διαδικασία REVISE το ποιό σύντομο είναι να κάνετε ένα CLEAR CMOS για πέντε λεπτά με βγαλμένη μπαταρία.. :D \

Και αυτό γιατί στο 90% των περιπτώσεων φταίει το κακό image - data που έχει αποθηκευτεί στο DMI (Cmos) και δεν καθαρίζει με ένα απλό Jumber set .. (Clear Cmos)... :T:

Well Done Arapis... :clap:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.