Wizard! Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26, 2006 #1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26, 2006 Τις προάλλες είχα τη φαεινή ιδέα να βάλω ένα dvd-rom στο μηχάνημα, χωρίς να το βγάλω από το ρεύμα... :cry: Την ώρα που έβαλα το καλώδιο της τροφοδοσίας, κάνει ένα τσαφ και φυσικά σβήνει. Μετά το άνοιγμα, έχασα ένα δίσκο. Κάνοντας διάφορες δοκιμές διαπίστωσα ότι είχε καταστραφεί το καλώδιο, αφού όποιον δίσκο και να έβαζα εκεί, στο BIOS τον αναγνώριζε με ιερογλυφικά. ’λλαξα λοιπόν καλώδιο, όλα καλά, οι υπόλοιποι δίσκοι οκ, αλλά αυτός που ήταν εκεί πρίν, παρέδωσε πνεύμα... :cry: Επειδή έχω αρκετούς "αξιόπιστους" WesternDigital, για την ακρίβεια έχω 6 δίσκους, από τους οποίους οι 2 χαλασμένοι (από μόνοι τους αυτοί... :whistling ) υπάρχει δυνατότητα να αλλάξω την πλακέτα με έναν από τους άλλους? Οι δύο παλαιότεροι είναι WD400BB & WD400EB, ενώ ο καμμένος είναι WD400JB. Οπτικά φαίνεται να μπαίνει η πλακέτα, σαν τεχνικά χαρακτηρηστικά είναι ακριβώς τα ίδια, αλλά δεν είμαι σίγουρος και δε θέλω να κάνω καμμιά ζημιά στη μητρική. Από την άλλη, υπάρχει κανείς που να έχει αυτό το περίεργο κατσαβίδι, που είναι σα σταυροκατσάβιδο αλλά με 6 εγκοπές και όχι 4, που να μου το δανείσει ή να του πάω τους δίσκους να αλλάξουμε τις πλακέτες? Ευχαριστώ
saxon_747 Ιανουάριος 26, 2006 #2 Ιανουάριος 26, 2006 Eχω την εντυπωση οτι ειναι εφικτο κατι τετοι ,αρκει οι πλακετες να ειναι απο το ιδιο ακριβως μοντελο... Το κατσαβιδακι που ζητας θα το βρεις σε καποιο αξιοπρεπες καταστημα ηλεκτρ/κου υλικου.
spc Ιανουάριος 26, 2006 #3 Ιανουάριος 26, 2006 Όπως τα λέει ο Saxon.Το κατσαβιδάκι είναι το γνωστό ''αστεράκι'' (υπάρχουν διάφοροι τύποι - καλό είναι να έχεις μία βίδα / δίσκο μαζί).
Wizard! Ιανουάριος 26, 2006 Author #4 Ιανουάριος 26, 2006 Οπότε αν πάω πχ στον Κατουμά, θα βρω τέτοιο? Σωστά?Αν οι πλακέτες δεν είναι από το ακριβώς ίδιο μοντέλο, ζημιά μπορεί να γίνει? Ή απλά δε θα δουλέψει? Γιατί τα δεδομένα τα έχω ήδη χαμένα... Αν δε δουλέψει, τι είχα τι έχασα...? Το θέμα είναι να μη χαλάσω τίποτα άλλο.
spc Ιανουάριος 26, 2006 #5 Ιανουάριος 26, 2006 Αρχική απάντηση από Wizard! Οπότε αν πάω πχ στον Κατουμά, θα βρω τέτοιο? Σωστά?Κατά πάσα πιθανότητα, ναι.Στην χειρότερη θα βρεις σε κατάστημα με εργαλεία / χρωματοπωλείο.Αρχική απάντηση από Wizard!Αν οι πλακέτες δεν είναι από το ακριβώς ίδιο μοντέλο, ζημιά μπορεί να γίνει? Ή απλά δε θα δουλέψει? Γιατί τα δεδομένα τα έχω ήδη χαμένα... Αν δε δουλέψει, τι είχα τι έχασα...? Το θέμα είναι να μη χαλάσω τίποτα άλλο. Νομίζω ότι ζημιά δεν μπορεί να γίνει.
saxon_747 Ιανουάριος 26, 2006 #6 Ιανουάριος 26, 2006 Υποθετω οτι το χειροτερο που μπορει να γινει ειναι να βλεπει 2ΜΒ cache αντι για 8ΜΒ, η να μην τροφοδοτει επαρκως τον δισκο.
sotiris Ιανουάριος 26, 2006 #7 Ιανουάριος 26, 2006 Αρχική απάντηση από Wizard! Οπότε αν πάω πχ στον Κατουμά, θα βρω τέτοιο? Σωστά?Αν οι πλακέτες δεν είναι από το ακριβώς ίδιο μοντέλο, ζημιά μπορεί να γίνει? Ή απλά δε θα δουλέψει? Γιατί τα δεδομένα τα έχω ήδη χαμένα... Αν δε δουλέψει, τι είχα τι έχασα...? Το θέμα είναι να μη χαλάσω τίποτα άλλο. απ'όσο γνωρίζω, πρέπει να είναι από το ίδιο μοντέλο και απ'το ίδιο revision.π.χ. τα 8mb cache δε λένε και τίποτα, αλλά αν ο bb έχει π.χ. τα μισά platter, το firmware του δεν θα μπορεί να "οδηγήσει" τον jb.μπορείς να το δοκιμάσεις βέβαια, δε νομίζω να πάθει ζημιά, απλά δε θα δουλεύει.
Qlim4X Ιανουάριος 26, 2006 #8 Ιανουάριος 26, 2006 λοιπον το κατσαβιδακι λεγετε TORXεπισεις για να πε3ι πρεπει να ειναι εδια εκδοση δισκου..... το revision δεν μετραει και τοσο...
Wizard! Ιανουάριος 26, 2006 Author #9 Ιανουάριος 26, 2006 Οι δίσκοι σε χαρακτηριστικά είναι πανομοιότυποι. Κεφαλές, σέκτορες, επιφάνειες, cache, όλα...
sotiris Ιανουάριος 26, 2006 #10 Ιανουάριος 26, 2006 Αρχική απάντηση από Wizard! Οι δίσκοι σε χαρακτηριστικά είναι πανομοιότυποι. Κεφαλές, σέκτορες, επιφάνειες, cache, όλα... σε τέτοια θέματα, αν δε δοκιμάσεις δε θα μάθεις!γενικά πρέπει να είναι ίδιοι σε επίπεδο revision, αν εσένα δουλέψουν κι έτσι, τότε όλα ok!
Wizard! Ιανουάριος 26, 2006 Author #11 Ιανουάριος 26, 2006 Μωρέ, να δουλέψει για 10' να πάρω τα δεδομένα... Κι ας σέρνεται...
nickstamat Ιανουάριος 26, 2006 #12 Ιανουάριος 26, 2006 Θα δουλέψει... Το έχω δοκιμάσει σε WD 40άρη δίσκο... Είχε καεί η πλακέτα και ο πατέρας μου είχε τη φαεινή ιδέα να την αλλάξει με μια από WD 20 GB...Τώρα πώς έγινε και δούλεψε με πλακέτα από 20άρη... μη με ρωτήσετε! Σημασία έχει ότι δούλεψε και μάλιστα δουλεύει ακόμη κανονικότατα ο δίσκος...Οπότε οι πιθανότητες να δουλέψει είναι 99,9%... (το υπόλοιπο 0,1% οδηγεί σε αποτυχία αν είσαι υπερβολικά γκαντέμης...)
jax7480 Ιανουάριος 26, 2006 #13 Ιανουάριος 26, 2006 Οι πιθανοτητες να δουλεψει ειναι 50-50. Το εχω δοκιμασει απειρες φορες σε καμμενους δισκους, ακομα και σε δισκους που σου δινανε την εντυπωση οτι χτυπησαν οι κεφαλες, και δουλεψε. Σε αλλους παλι με ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΟΥΣ δισκους απλα δεν πετυχε. Οποτε δεν χανεις τιποτα να δοκιμασεις. Ο δισκος δεν προκειται να παθει κατι αν δεν σου "κατσει" η φαση.
jpavly Ιανουάριος 26, 2006 #14 Ιανουάριος 26, 2006 Το έχω δοκιμάσει και εγώ όταν χάλασε ο 120άρης μου, μοντέλο 1200JB. Οι διάφοροι "restorers" λένε ότι αν βάλεις άλλη πλακέτα δεν θα λειτουργήσει και θα σου χαλάσει τα δεδομένα. Φυσικά τους έγραψα μη-σου-πω-που και αλλαξα την πλακέτα με ένα 1200JB πιο καινούργιο ή οποία όμως δεν λειτούργησε! Τέλος τα πήγα σε ένα φίλο ηλεκτρονικό/τεχνικό PC και χάλασε ένα 1200ΒΒ, του πήρε ένα ολοκληρωμένο και αντικατέστησε το καμμένο δικό μου. Ο δίσκος ακόμα λειτουργεί μια χαρά, αλλά είναι μανταρισμένος πως να το κάνουμε! Από άλλη εμπειρία δεν βρήκα φως... με πανομοιότυπο δεν μου έχει δουλέψει πάντως. Λένε ότι πρέπει να είναι η πλακέτα το ίδιο ακριβώς μοντέλο και όχι απαραίτητα ο δίσκος. Στη θέση σου θα άρχιζα τις δοκιμές! Το κατσαβίδι που θελεις λέγεται Torx και μπορείς να πάς στο Πρακτικερ και να πάρεις ένα μικρο κουτάκι που έχει με 1 κατσαβίδι με αποσπώμενες μύτες, 1 κοφτάκι, 1 πενσάκι, 1 τσιμπίδα. Είναι ένα μικρό γκρίζο κουτάκι περίπου 15x10cm. Αν βγάλεις άκρη πες μας, έχω ακόμα έναν WD200 που περιμένει την κατάλληλη πλακέτα. Good Luck!
Wizard! Ιανουάριος 27, 2006 Author #15 Ιανουάριος 27, 2006 Τελικά εμένα δε δούλεψε... Βρήκα τα κατσαβιδάκια στον Κατουμά, μιά κασσετίνα με μεγέθη από 6-10, κόστος 3.40 Απλά ενώ είχα 4 WD Protege WD400BB/EB, ο χαλασμένος ήταν WD Caviar WD400JB.... Η πλακέτα δεν έμπενε καν, γιατί δεν είχε κάτι εγκοπούλες που έπρεπε. Παρόλα αυτά, τη βίδωσα και κοίταξα οι επαφές τουλάχιστον να πατάνε σωστά. Με το boot, άρχισε να κάνει ένα περιοδικό θόρυβο, πολύ πιό δυνατό από το spinup και πολύ πιό μικρής διάρκειας... Ούτε τον είδε, ούτε φυσικά δούλεψε...
mortisboy Ιανουάριος 27, 2006 #16 Ιανουάριος 27, 2006 ...μμ..κριμα φιλε μου ...παντως γενικα να ξερετε οτι αν δεν ειναι ακριβως ιδιο revision και part number...μπορει μεχρι και να γινει ζημια στο ολοκληρωμενο που ειναι υπευθυνο για τις λειτουργιες της κεφαλης.....χωρις βεβαια να ειναι απαραιτητο οτι η ζημια θα φανει με το ματι..
Daytime Dreamer Ιανουάριος 2, 2008 #17 Ιανουάριος 2, 2008 Εγω ψαχνω για εναν Western Digital 300gbMDL : WD3000jb - 00KFA0DATE : 02 FEB 2006DCM : HSCHCAJCA2060-701314-002 Rev AΑπ'οτι εκανα research ολο το βραδυ μεχρι τις 8 το πρωι καταλαβα οτι πρεπει οποια πλακετα και να βρει καποιος, να κανει de-solder και solder ξανα το bios chip (U12) απο την παλια στην χαλασμενη πλακεταΔειτε εδωhttp://forum.hddguru.com/hard-disk-drives-repair-and-data-recovery-f1/please-help-identify-fried-pcb-wd3200jb-00kfa0-any-comment-t8137.html?sid=953278475b8d28cf39ead2f06aa1ffacΕιναι το chip πανω στο "4" απο το watermark "dav34"
neuromancer Ιανουάριος 3, 2008 #18 Ιανουάριος 3, 2008 Με πλακέτα από ίδιο δίσκο γίνεται (το έχει κάνει φίλος). Αυτός είναι και ο λόγος που οι εταιρίες για data recovery μαζεύουν παλιούς λειτουργικούς δίσκους - τουλάχιστον αυτό κατάλαβα από κάποια mail που μου είχαν έρθει παλιά και από ερωτήσεις που είχα κάνει σε κάποιο crash που είχα.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.