Dr.Paneas Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2006 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2006 Θελω να βγαλω το FC4 απο το pc μου αλλα φοβάμαι πως αν το βγαλω θα κανω καμια μλκ και θα μαμιθει παλι ο σκληρός. Εχω δύο partitions. ενα για Windows κ ενα για linux. ΞΕρετε καποιο οδηγό στο ή καποιες χρήσιμες συμβουλές να μου δώσετε ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
sotiris Ιανουάριος 25, 2006 #2 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 Αρχική απάντηση από Dr.Paneas Θελω να βγαλω το FC4 απο το pc μου αλλα φοβάμαι πως αν το βγαλω θα κανω καμια μλκ και θα μαμιθει παλι ο σκληρός. Εχω δύο partitions. ενα για Windows κ ενα για linux. ΞΕρετε καποιο οδηγό στο ή καποιες χρήσιμες συμβουλές να μου δώσετε ; ξεκίνησε με το cd των win xp, πήγαινε recovery console και γράψε fixboot - fixmbr.όταν θα ξεκινά ο υπολογιστής σου, θα φορτώνει κατευθείαν windows.μετά μπορείς να σβήσεις το partition του fedora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.Paneas Ιανουάριος 25, 2006 Author #3 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 Τι θα πετύχω με αυτή την εντολή. Αυτή την στιγμή έχω ως bootloader τον grub. Αυτή η εντολή που λες fixboot - fιxmbr ορίζει ως default bootloader αυτό των Windows ή τι ;EDITED:Την εντολή την γράφω ετσι: fixboot - fixmbr ή fixboot-fixmbr Link to comment Share on other sites More sharing options...
RootX Ιανουάριος 25, 2006 #4 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 Ναι, αντικαθιστά αυτόν που έχεις με αυτόν των windows. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.Paneas Ιανουάριος 25, 2006 Author #5 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 Αχα! Για δες και το edite που εκανα πιο πανω.Μετά, για να σβήσω το Fedora τι θα κανω ; Παλι με το CD των Windows αν παω εκει που λεει να δημιουργήσω/διαγραψω διαμερισματα γίνεται ; Δηλαδή να διγραψω τα διαμερισματα του Fedora και να κλεισω την εγκατασταση των Windows. Χμ ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
RootX Ιανουάριος 25, 2006 #6 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 Αν θυμάμαι καλά fixmbr μόνο αρκεί.Από windows και disk management θα πρέπει να βλέπεις το 2ο partition. Το κάνεις delete/format. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.Paneas Ιανουάριος 25, 2006 Author #7 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 Οκ θα το ψάξω. Πάντως προγραμματα τυπου partition magic μονο damage προκαλούν. 3 φορες το χρησιμοποιήσα... 3 φορες την "πάτησα". Ευχαριστω για την βοήθεια. Περιμένω να κατέβει το Ubuntu:P Γιατί πάλι Linux θα βαλω Link to comment Share on other sites More sharing options...
sotiris Ιανουάριος 25, 2006 #8 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 Αρχική απάντηση από Dr.Paneas Τι θα πετύχω με αυτή την εντολή. Αυτή την στιγμή έχω ως bootloader τον grub. Αυτή η εντολή που λες fixboot - fιxmbr ορίζει ως default bootloader αυτό των Windows ή τι ;EDITED:Την εντολή την γράφω ετσι: fixboot - fixmbr ή fixboot-fixmbr είναι 2 εντολές ξεχωριστές.είναι εντολές του shell των windows, όχι του linux.σε recovery console μόνο μπορείς να τις γράψεις.συνήθως αρκεί να δώσεις:fixmbrΤο partition magic δεν κάνει ζημιά.Ο grub δουλεύει ως εξής:βάζει το stage 1 στο mbr, που είναι ένα πολύ μικρό τμήμα από bytes.το stage 1 σε στέλνει στο stage 1.5, το οποίο βρίσκεται στο linux partition.Οπότε όταν σβήσεις το partition, σβήνεις και το κύριο μέρος του grub, οπότε παρατηρείς ότι το pc δεν μπουτάρει.Ακόμη κι έτσι, αν βάλεις το cd των win και γράψεις από πάνω το mbr των win, θα παίζει κανονικά.Δεν είναι θέμα partition manager, είναι θέμα mbr - grub.Η σωστή δομή για να βάλεις ένα unix λειτουργικό, είναι να έχεις ένα /boot partition στην αρχή του δίσκου, και εκεί να έχεις bootloader etc. τα οποία να είναι ανεξάρτητα από τα λειτουργικά σου, και δε παθαίνεις τίποτα αν διαγράψεις το / partition μιας Linux εγκατάστασης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.