Cyan_lio Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2006 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2006 Λοιπόν, παιδιά έχω ξεκινήσει ένα σχέδιο και θα ήθελα να μου προτείνετε λύσεις για την υλοποίησή του!! Έχω ένα δίκτυο με 3 υπολογιστές και σύνδεση ADSL στο 1Mb. Θέλω να στήσω το ένα μηχάνημα ώστε να ελέγχει την κίνηση του internet, να μοιράζει το bandwith με κανόνες, και ταυτόχρονα να είναι firewall. Τι λογισμικό πρέπει να χρησιμοποιήσω για να το επιτύχω αυτό; Θα ήθελα το μηχάνημα να στηθεί σε winxp pro, για λόγους συμβατότητας. Ο εξοπλισμός που έχω στη διάθεσή μου είναι: -ADSL modem-router Zyxel 660R-63 -10/100 switch -Κάρτες δικτύου σε κάθε υπολογιστή. Σημείωση: Το μηχάνημα-server θα ήθελα να είναι και "κατεβαστήρι", επομένως να ελέγχει ανάλογα και το δικό του bandwith. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων παιδιά!!!!!!!!:flower: Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Ιανουάριος 24, 2006 #2 Κοινοποίηση Ιανουάριος 24, 2006 Linux να χρησιμοποιήσεις. Δεν ξέρω κάποιον τρόπο να υλοποιήσεις ουρές προτεραιότητας πακέτων στα windows, εξάλλου δε φτιάχτηκαν για τέτοιες δουλειές τα windows. Αλλιώς ψάξε το ZynOS μήπως και κάνει αυτά που θέλεις, που σε ένα βαθμό πρέπει να τα κάνει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyan_lio Ιανουάριος 24, 2006 Author #3 Κοινοποίηση Ιανουάριος 24, 2006 Thanks!!! Εμένα απλώς με ενδιέφερε κάποιο προγραμμα στο στυλ του netlimiter, οχι ακριβως ετσι φυσικα, για να ελέγχω απλώς το bandwith καθε υπολογιστη..... Υπαρχει τετοιος τροπος?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordOfRings Ιανουάριος 25, 2006 #4 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 αν καταλαβα καλα .... το netlimiter2 κάνει περίπου αυτο που ζητας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Ιανουάριος 25, 2006 #5 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 To netlimiter έχει φτιαχτεί για τη διαχείριση ενός υπολογιστή. Εσύ θες να κάνεις διαχείριση σε gateway.Αν θες τόσο να χρησιμοποιήσεις το netlimiter θα πρέπει από το gateway pc να τραβήξεις κάρτα δικτύου προς το κάθε pc που θέλεις να ελέγξεις (ή να σηκώσεις virtual interface) ώστε gateway στα pc που θα κάνουν κανονικά κίνηση να είναι ο κεντρικός. Αυτός επίσης πρέπει να έχει ενεργοποιημένο routing μεταξύ των interfaces. Ακόμα και έτσι το netlimiter θέτει ένα στατικό όριο, κάπως ηλίθιο για αυτή τη δουλειά. Αν μοιράσεις 256kbps σε ένα από τα 2pc και 512kbps στο gateway, αν κάποιο από αυτά δε χρησιμοποιεί το μερίδιό του δε θα μπορείς να το δώσεις στα υπόλοιπα. Επίσης δεν κάνει classification ανά κατηγορία κίνησης, ώστε να δίνει προτεραιότητα σε voip, streams και games που το ping μετράει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gaig Ιανουάριος 25, 2006 #6 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 κοίτα...μπορείς να στήσεις και το modemακι σου να κάνει αυτή τη δουλειά(αναφέρομαι στο bandwidth shaping, όχι και σε ένα καλό firewalling) Για να δεις πώς θα το κάνεις κοίταξε το ακόλουθο link: http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=5945 (πιστεύω ότι μπορώ να δίνω links άλλων fora,αν όχι παρακαλώ τους διαχειριστές να διαγράψουν το post μου και συγγνώμη..) Έπειτα,μπορείς να κάνεις το firewalling σε κάθε pc ξεχωριστά.Μου φαίνεται πολύ πιο απλό έτσι.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gaig Ιανουάριος 25, 2006 #7 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 Να προσθέσω μόνο ότι οι οδηγίες αυτές αναφέρονται σταμοντέλα της οικογενείας Zyxel 65xH.Δε νομιζω ότι έχεικαμιά διαφορά στις ρυθμίσεις με το δικό σου! Τσέκαρέ τονα μας πεις και εμάς! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sotiris Ιανουάριος 25, 2006 #8 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 ε και τα modemάκια linux τρέχουν. απλά έχουν αδύνατους επεξεργαστές. οπότε δεν ξέρω αν μπορούν να σηκώσουν τόσα "κόλπα". ένα pcάκι - router με linux που είπε κι ο trendy είναι η ιδανική λύση π.χ. to usr 9108 έχει τον εξής επεξεργαστή: > cat /proc/cpuinfosystem type : 96348GW-Aprocessor : 0cpu model : BCM6348 V0.7BogoMIPS : 253.44wait instruction : nomicrosecond timers : yestlb_entries : 32extra interrupt vector : yeshardware watchpoint : noVCED exceptions : not availableVCEI exceptions : not available> Τα 300 mips είναι πολύ λίγα. Ένα pc @ 1250 MHz (athlon xp) βγάζει: sotorouter:~# cat /proc/cpuinfoprocessor : 0vendor_id : AuthenticAMDcpu family : 6model : 6model name : AMD Athlon(tm)stepping : 2cpu MHz : 1253.207cache size : 256 KBfdiv_bug : nohlt_bug : nof00f_bug : nocoma_bug : nofpu : yesfpu_exception : yescpuid level : 1wp : yesflags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr sse syscall mmxext 3dnowext 3dnowbogomips : 2507.66 και ένα amd 750MHz thunderbird: root@fsbox:~# cat /proc/cpuinfoprocessor : 0vendor_id : AuthenticAMDcpu family : 6model : 4model name : AMD Athlon(tm) Processorstepping : 2cpu MHz : 756.767cache size : 256 KBfdiv_bug : nohlt_bug : nof00f_bug : nocoma_bug : nofpu : yesfpu_exception : yescpuid level : 1wp : yesflags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 sep mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr pni syscall mmxext 3dnowext 3dnowbogomips : 1499.13 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyan_lio Ιανουάριος 25, 2006 Author #9 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!!Λοιπον, το modem που έχω δεν υποστηρίζει bandwidth shaping.Αυτό με το netlimiter είναι όντως πολύ πρόχειρο.....’ρα, μένει να ψαχτώ με linux!!!!!!!! Έχετε μήπως κανένα link για να κάνω μια αρχή??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sotiris Ιανουάριος 25, 2006 #10 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 http://howto.hellug.gr/http://www.tldp.org/http://www.tldp.org/HOWTO/Adv-Routing-HOWTO/http://iptables-tutorial.frozentux.net/iptables-tutorial.htmlhttp://www.linuxguruz.com/iptables/howto/iptables-HOWTO.htmlhttp://www.netfilter.org/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Ιανουάριος 25, 2006 #11 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 Τον έπνιξες τον άνθρωπο ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!Cyan_lio ξεκίνα από τα βασικά που είναι να στήσεις μία εύκολη διανομή linux όπως το ubuntu ή το suse. Μόλις στηθεί αυτό και παίζει στην εντέλεια προχωράμε σε πιο έμπειρα πράγματα όπως advanced routing και shaping. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madmetal Ιανουάριος 25, 2006 #12 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 επειδη ενδιαφερει μαλλον πολλους το θεμα αναμεσα σε αυτους και εμενα δεν παμε σιγα σιγα για how to ? εγω θα παιξω με ubuntu shaping iptables αλλα επειδη ειμαι εντελως ασχετος (τωρα αρχιζω) δεν μπορω να βοηθησω πολυ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Ιανουάριος 25, 2006 #13 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 Πιστεύω ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι τυφλοσούρτης. Μπορούμε να πούμε πχ στον shaper πώς κάνουμε 2 ουρές προτεραιότητας με κάποιο bw στην κάθε μία και κάποιο αλγόριθμο επιλογής πακέτων προς προώθηση από τις 2 ουρές, αλλά μετά πρέπει αυτός που το έφτιαξε να καταλαβαίνει και τι παραμέτρους θα βάλει, για τα bursts ας πούμε. Επίσης στα iptables καθένας δουλεύει ανάλογα με το πόσο παρανοϊκός με την ασφάλεια είναι. Γνώμη μου είναι να διαβάζετε tutorials και να συζητάμε εδώ απορίες επί συγκεκριμένων θεμάτων. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyan_lio Ιανουάριος 25, 2006 Author #14 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 Είναι πάρα πολύ καλή ιδέα ένα how-to. Μακάρι να βρεθεί κάποιος που να έχει χρόνο και διάθεση για να το φτιάξει!! ps: Μου είπαν ότι η δουλειά μπορεί να γίνει και με Windows Server 2003. Ξέρετε αν ισχύει αυτό?? Όχι οτι με χαλαει να πειραματιστώ με linux!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Ιανουάριος 25, 2006 #15 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 ’μα σου είπαν τέτοιο πράγμα γιατί δε σου είπαν πώς γίνεται να μαθαίνουμε και μεις; Link to comment Share on other sites More sharing options...
madmetal Ιανουάριος 25, 2006 #16 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 τυφλοσουρτης δεν μπορει να γινει αλλα ενας οδηγος με το τι προγραμματα θα χρειαστουμε και ενα βασικο συστημα πχ για 2 υπολογιστες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Ιανουάριος 25, 2006 #17 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 Από προγράμματα χρειάζονταιiptables = firewall & packet marker-classifiertc = trafic control δημιουργεί κλάσεις για να φτιάχνουμε τις ουρές μας Ενεργοποίηση στον kernel ή σε modules ό,τι έχει να κάνει με QoS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madmetal Ιανουάριος 25, 2006 #18 Κοινοποίηση Ιανουάριος 25, 2006 σε ubuntu για traffic shaper θα χρησιμοποιησω το wondershaper για firewall gui το firestarter..αυτο που δεν εχω βρει ακομα και δεν ξερω ειναι πως θα μοιρασω το bandwidth αναλογα με την IP.δηλαδη να δινω 256 σε μια IP και 512 σε μια αλλη.και αυτο με ενδιαφερει πανω απ΄ολα.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Ιανουάριος 26, 2006 #19 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2006 Ένα απλό scriptάκι με το tc για να μοιράζεις το bandwidth.Έτσι όπως το έχω γράψει μοιράζει το bw ανά device, που σημαίνει ότι ή θα κάνεις ένα virtual interface για να ρίξεις επάνω του έναν υπολογιστή σε κάποιο άλλο subnet από αυτό που πέφτει ο υπολογιστής που συνδέεται στο κανονικό interface, ή θα βάλεις και άλλες κάρτες δικτύου.TC=/sbin/tc$TC qdisc add dev "$1" root tbf rate 512kbit burst 100kb latency 10ms peakrate 1mbit minburst 1450 1>> /var/log/tc_error_up$TC qdisc add dev "$1" handle ffff: ingress 1>> /var/log/tc_error_up$TC filter add dev "$1" parent ffff: protocol ip prio 50 u32 match ip src 0.0.0.0/0 police rate 256kbit burst 100kb drop flowid :1 1>> /var/log/tc_error_up Είναι για 512kbps download με 100kbytes burst στο 1Mbps και 256kbps upload με 100kbytes burst όσο πάει η γραμμή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.