overvolt Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2006 #1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2006 Το θέμα αυτό δεν είναι απλή υπόθεση , και μπήκα στον κόπο να το ερευνήσω , έτσι ώστε να βγάλω μερικά συμπεράσματα , τα οποία με την σειρά τους θα δώσουν λίγο φως στον απλό χρήστη . Κατά αρχήν, η χρήση των γνωστών προγραμμάτων που διαβάζουν την θερμοκρασία των καρτών, προκαλούν ένα απόλυτο κομφούζιο.Ο λόγος, είναι ότι η επιλογή στο τσίπακι ελέγχου θερμοκρασίας στις κάρτες γραφικών , είναι ελεύθερη από την κάθε εταιρεία , αποτέλεσμα .. δεν αναγνωρίζονται σωστά όλοι οι σένσορες , και έτσι έχουμε τον πρώτο λόγο , όπου τα νούμερα θερμοκρασιών είναι ανακριβή . Δεύτερων, τα τσιπάκια από τους Θέρμο - σένσορες , δεν είναι τέλεια , περιέχουν έναν συντελεστή σφάλματος . Σε απλά Ελληνικά , μετράνε λάθος λόγο εσφαλμένης κατασκευής . Βέβαια , αυτό διορθώνετε, εάν όμως γνωρίζουμε, πόσο είναι αυτό το ποσοστό σφάλματος , έτσι ώστε να ρυθμίσουμε το πρόγραμμα που διαβάζει την θερμοκρασία με σκοπό να το αγνοεί . Αυτό βέβαια σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε πως λέγετε ο σένσορας μας , και ποιος τον έφτιαξε !! και επίσης, πόσο ποσοστό σφάλματος έχει !! Τρίτων , η Nvidia έχοντας δημιουργήσει τα πρότυπα καρτών ( δηλαδή το κατασκευαστικό καλούπι , με βάση το οποίο όποιος κατασκευάζει μια κάρτα γραφικών , να την φτιάχνει με ένας συγκεκριμένο τρόπο ) .. έχει επιβάλει, μια εν μέρη βάση συμβατότητας , η οποία όμως , τηρείται μόνο από της μικρές και άσημες εταιρείες κατασκευής καρτών , ενώ οι μεγάλοι και διάσημοι ( ASUS MSI GIGABYTE), δεν ακολουθούν τα πρότυπα , και εκεί αρχίζει ο χαμός . Τέταρτων , οι εταιρείες κατασκευής καρτών γραφικών , δεν συνεχίζουν να ψάχνουν και να βελτιστοποιούν της κάρτες τους . Βγάζουν μια αρχική παραγωγή, κάποιες χιλιάδες κομμάτια, γεμίζουν τις αποθήκες , και έπειτα απλά περιμένουν να πουληθούν .Έτσι , δεν υπάρχουν αναβαθμίσεις ΒΙΟΣ , και δεν υπάρχει και καμία υποστήριξη ,σε οποίον θέλει να μάθει από την επίσημη πηγή ( δηλαδή τον κατασκευαστή) για θέματα όπως σένσορες θερμοκρασίας , ασυμβατότητες κλπ .Πέμπτων, οι οδηγοί τις Nvidia, διαθέτουν τη δυνατότητα ,του να διαβάζουν θερμοκρασίες , είναι όμως έγκυρες οι μετρήσεις ?Μα και βέβαια ΟΧΙ .. Την ώρα που σας γράφω , έχω 15 βαθμούς στο γραφείο μου , γύρω στους 5.5 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία , ενώ από την άλλη , περιμένουμε από ώρα σε ώρα να εμφανιστούν ακραία καιρικά φαινόμενα δηλαδή ΧΙΟΝΙΑ Και για φαντάσου, η θερμοκρασία του επεξεργαστή μου , δεν μπορεί να ανέβει με τίποτα επάνω από 15 βαθμούς σε αναμονή , και το μηχάνημα κοντεύει να βγάλει παγάκια . Ενώ η κάρτα γραφικών πετάει παγωμένο αέρα από τον NV5 R2 σύστημα ψύξης , και η θερμοκρασία της είναι λέει 40 βαθμοί !!! ( Nvidia Drivers) σε κατάσταση ηρεμίας (δηλαδή απλά γράφω στο Word το κείμενο που διαβάζετε ) ΟΚ, λοιπών, ας σοβαρευτούμε λιγάκι . Ο τύπος του σένσορας στην δική μου κάρτα γραφικών περιγράφετε ως συσκευή .. GPU Sensor Type National LM89 (NV-I2C 4Ch)Και με την πρώτη μάτια, έχει συντελεστή σφάλματος 25 ολόκληρους βαθμούς , στο GPU core , και 15 ολόκληρους βαθμούς στο δεύτερο σένσορας GPU Idle ( σένσορας πλακέτας) .Οι προγραμματιστές που θέλουν να βοηθήσουν , έγραψαν ήδη κάποια βοηθητικά αρχεία, τα λεγόμενα Sensor Type Modules τα οποία περιλαμβάνουν εγγραφές για το λεγόμενο μέγεθος στο ποσοστό σφάλματος.Αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα αρχεία κατασκευάζονται ας πούμε κατά παραγγελία , για να δουλέψουν ως συμπληρωματικά σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή . Για παράδειγμα στο πρόγραμμα Riva tuner , το πρόσθετο αρχείο για την κάρτα μου και τους σένσορες της, λέγετε ως MAX6648.dll & LM63.dll( Γνωστά και ως Plug In ) .Έχω ξεπαγιάσει στο δωμάτιο μου , και τουλάχιστον εάν έλεγαν αλήθεια τα νούμερα , θα είχα ένα καλό αερόθερμο made by Nvidia Για να αποκτήσουν οι παραπάνω γραμμές, μια πρακτική αξία , ζητώ από όσους κατέχουν πέντε πράγματα , να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα EVEREST , για να διαβάσουν τον τύπο του σένσορα από την κάρτα τους .( Στο πεδίο σένσορ ) Έτσι ώστε να φτιάξουμε κάποια βάση δεδομένων , με αποτέλεσμα την παραπέρα εξερεύνηση , του θέματος . Παράδειγμα καταχώρησης MSI NX6800GT 256M AGP GPU Sensor Type National LM89 (NV-I2C 4Ch)Υστερόγραφο .. το επόμενο μου βήμα είναι ένα WEB ταξιδάκι στην εταιρεία (National) για να βρω τεχνικά έγραφα για το παιδί της, LM89 (NV-I2C 4Ch).Με την σειρά 7ΧΧΧ , η οποία είναι αδελφή σειρά με την 6ΧΧΧ , θα ασχοληθούμε σύντομα . Η αδελφή σειρά 7ΧΧΧ , στο θέμα του σένσορα , πάσχει και εκείνη , έτσι λοιπών , οι απαντήσεις που θα προκύψουν , θα βοηθήσουν όλους μας .Προκαλώ δε , όποιον έχει κάποιο σελιδοδείκτη , για κάποιο σχετικό θέμα , να το γράψει, έτσι ώστε να βάλουμε στο τραπέζι , όσες περισσότερες πηγές πληροφοριών γίνετε .
Maximus Ιανουάριος 23, 2006 #2 Ιανουάριος 23, 2006 Κάνε ένα καλό ρε συ, βάλε το χεράκι σου, πιάσε την ψύκτρα της κάρτας σου και αν είναι ζεστή όσο κάποιος που έχει πυρετό, ψάξε λίγο ακόμα το θέμα. Αν όχι βρες κανα θερμόμετρο και πες θερμοκρασίες.Α και να μην το ξεχάσω, επειδή για μετεωρολόγος πάω, ΑΚΡΑΙΑ καιρικά φαινόμενα ΔΕΝ έχουμε. Μην ακούτε ότι πασάρουν οι ειδήσεις.
overvolt Ιανουάριος 23, 2006 Author #3 Ιανουάριος 23, 2006 http://www.lavalys.com/forum/lofiversion/index.php/t118-0.htmlhttp://www.national.com/pf/LM/LM89.htmlhttp://www.national.com/appinfo/tempsensors/SensorEvalDescription.html*** Ένα post ήταν αρκετό! ΕΛΕΟC!!! ***
Maximus Ιανουάριος 23, 2006 #4 Ιανουάριος 23, 2006 Spammer detected...Initializing...Kill Spammer in 321Spammer destroyed.Initializing...Spam Killer ready for Use.Πέραν της πλάκας, εμένα όταν η 6600 και η 6800 και η 7800 λένε 40, είναι 40.
overvolt Ιανουάριος 30, 2006 Author #5 Ιανουάριος 30, 2006 Έχω μαζέψει αρκετό υλικό , αλλά δεν βλέπω συμμετοχή , και έτσι θα κρατήσω τα αποτελέσματα για τον εαυτό μου ..
Herc Φεβρουάριος 9, 2006 #6 Φεβρουάριος 9, 2006 Καλα ντε μην κανεις ετσι.Αν μου πεις πως να βαλω φωτο θα το κανω και εγω.
knight_77 Φεβρουάριος 9, 2006 #7 Φεβρουάριος 9, 2006 Ενημερωτικα παντως η Asus δεν φημιζεται για τις ενδειξεις απο τους σενσορες της.... Να και μια φωτο απο εμενα αν σου λεει κατι.. MSI K8N NEO4/SLI / AMD 3500+@2610 1.50 Vcore 7800GT/stock
Herc Φεβρουάριος 9, 2006 #8 Φεβρουάριος 9, 2006 Ωριστε http://img429.imageshack.us/img429/9171/sensor2as.th.gif' alt='sensor2as.th.gif'>
overvolt Φεβρουάριος 10, 2006 Author #9 Φεβρουάριος 10, 2006 Thanks knight_77το NV-DRV σημαινει οτι ο σενσορας δεχετε να μιληση αποκλειστικα με τον driver της καρτας , και δεν επιτρεπει σε αλλα προγραματα προσβαση απευθειας μαζι του . Κατι που συμβαινει με παρα πολλες 6600 .
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.