Jump to content

Θα σπουδάσεις? Γιατί?

Wizard!

Recommended Posts

Ένα θέμα που έχω συζητήσει άπειρες φορές και ειδικά όσοι έχουν πτυχία και έχουν φάει τα χρόνια τους και τα χρήματά τους για σπουδές αντιδρούν ιδιαίτερα. Πολύ λογικό, αφού είναι επιλογή τους και πρέπει να την υπερασπιστούν. Το θέμα είναι να μπορούμε μερικές φορές να αναγνωρίζουμε τα λάθη, να τα παραδεχόμαστε και φυσικά να αλλάζουμε πορεία όσο υπάρχει καιρός.

Για να ξεκαθαρίσω κάτι, δεν είμαι εναντίων των σπουδών σε καμμία περίπτωση. Φυσικά και θέλω ο γιατρός μου να έχει τελειώσει πανεπιστήμιο και να έχει κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες εξειδικεύσεις, φυσικά και θέλω το ίδιο για τον καθηγητή αγγλικών των παιδιών μου (όταν κάνω :innocent: ), φυσικά και θέλω το λογιστή μου έξυπνο και μελετημένο και πάει λέγοντας.

Απλά αναφέρομαι σε όλους αυτούς που έχουν κάποια όνειρα και περιμένουν να τα κάνουν πραγματικότητα μετά από τις σπουδές τους. Σε αυτούς που θέλουν να κάνουν μια άνετη ζωή, μιά πολύ καλή ζωή, ή και μια παραμυθένια ζωή και περιμένουν ότι αυτό θα γίνει μέσω της παραγωγικής διαδικασίας. Αν κάποιος πιστεύει κάτι τέτοιο, πλανάτε πλάνην οικτράν... :getlost:

Δείτε τι δρόμο διαλέξατε και κοιτάξτε γύρω σας να βρείτε ανθρώπους που έχουν περπατήσει τον ίδιο δρόμο 10 χρόνια περισσότερα. Σας αρέσει η ζωή τους? Φροντίστε η απάντηση να είναι "ναι" γιατί έτσι θα είναι η δική σας σε 10 χρόνια. Με ακρίβεια 99.9% Αποδεδειγμένο. Ξέρω ότι όλοι είστε έτοιμοι να διαφωνήσετε και να πείτε ότι εγώ θα κ΄νω τη διαφορά και ότι εγώ θα το αλλάξω και διάφορες άλλες δικαιολογίες, που ακούγονται πολύ καλές, αλλά στην πράξη έχουν μηδαμινή εφαρμογή.

Και για να μην μακρυγορώ εγώ, διαβάστε τα από κάποιον που σίγουρα ξέρει πως να ζει... Larry Elison, ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο που για παιχνίδι με το γιό του παίζει αερομαχίες... με 2 κανονικότατα Su-29 Falcrum..... :rolleyes:

37057_Men-Editorial.jpg

η απάντηση για μένα και αυτό που λέω σε όλους όσους ζητάνε τη γνώμη μου είναι μία : θα σπουδάσω γιατί γουστάρω αυτό που θα σπουδάσω.

αυτά που λέει ο εξυπνάκιας πάνω τα θεωρώ μ@λακίες του χειρίστου είδους. όλοι αυτοί που δίνει σαν παραδείγματα είναι άνθρωποι που πλούτισαν λόγω του ότι είχαν την κατάλληλη ιδέα στην κατάλληλη στιγμή. δεν ήταν θέμα ικανότητας, ήταν θέμα τύχης. με το να είναι μηδενιστής κανένας δεν κατάφερε τίποτα. ας μας πει ο εξυπνάκιας πόσοι από αυτούς που παράτησαν το κολέγιο είναι τωρα άφραγκοι και ας μας βγάλει και τον λόγο άφρακοι/πλούσιοι που παράτησαν το κολέγιο.

δεν λέω ότι είναι πανάκεια, κάθε άλλο αλλά το να περνάμε στο άλλο άκρο είναι και λίγο μ@λακία

Αρχική απάντηση από dpresv

ας μας βγάλει και τον λόγο άφρακοι/πλούσιοι που παράτησαν το κολέγιο

Ψάξ'το μόνος σου... Αλλά θα απογοητευτείς από το αποτέλεσμα :)

Το θέμα είναι, το όνειρό σου είναι να σπουδάσεις? Όταν κλείνεις τα μάτια σου, σε βλέπεις σε ένα θρανίο?

Μήπως αυτό που βλέπεις είναι μιά παραλία? Διασκέδαση? Ελεύθερος χρόνος? Ταξίδια?

Θα στα δώσει αυτά το πτυχίο?

wizard, τα εχεις μπερδεψει λιγο.

Μπορω να ειμαι σε μια παραλια ολη μερα,αλαλ μπορει πιθανοτατα να μην ειμαι με την μπυρα που θελω, και πιθανοτατα μπορει να εχω παει σε αυτην την παραλια με καρο και οχι με αμαξι.

Ονειρο δεν ειναι να σπουδασεις.Ονειρο ειναι αυτο που θελεις να κανεις.Και πολλα πραγματα απο αυτα που θελουν νακανουν πολλοι απο εμας επιτυγχανονται μεσω σπουδων και μονο.

Οι σπουδες λοιπον, δεν ειναι ονειρο, αλλα το μεσο για την επιτευξη του.

Αρχική απάντηση από Vadergr

Οι σπουδες λοιπον, δεν ειναι ονειρο, αλλα το μεσο για την επιτευξη του.

Και ποιά είναι η επίτευξη? Την έχει πετύχει κάποιος άλλος κάνοντας αυτό που κάνεις εσύ?

Φιλε εγω ειμαι απο χωριο και πλειοψηφια τον φιλων εκει δεν σπουδασαν και ειναι οικοδομοι και γκαρσονια το καλοκαιρι. Εγω σπουδαζω στο πολυτεχνειο και μετα απο 4 χρονια σπουδων διαπιστωσα οτι οι φιλοι στο χωριο μειναν στασιμοι στο τροπο σκεψεις τους και στο πως αντιλαμβανονται ορισμενα πραγματα. Απο την μερια μου με τις σπουδες ανοιξε το μυαλο μου και εμαθα να σκεφτομαι καλυτερα. Αυτο ειναι το πιο σημαντικο που κερδιζει κανεις μεσα απο την μορφωση τα λεφτα ειναι το τελευταιο,.

Υ.Γ. Κατι τετοια σκεφτομουν το πρωτο ετος που δεν εκανα ακομα μια καλη παρεα στη σχολη και αναρωτιομουν αν ειναι καλυτερα να τα παρατησω και να γυρισω στο χωριο να κανω ολη την μερα χαβαλε με τους φιλους και να βγαζω το χαρτζιλικι μου απο περιστασιακες δουλειες.

Επικρατησε η σωστη και δυσκολη επιλογη και με τη στηριξη των γονεων μου σημερα νιωθω οτι εγινα αλλος ανθρωπος οχι καλυτερος δεν ξερω αυτο αλλοι θα το πουν, αλλα πιο σιγουρος για τον ευατο μου με μεγαλη αυτοεκτιμηση. Η προοδος ειναι η καλυτερη οδος.

Bρε Wizard.Ισως να εχεις δικιο,ισως τα χρονια που καποιος σπουδαζε να ειχε βρει αυτο που πραγματικα ζηταει.Ολα ομως ειναι θεμα πιθανοτητων,αν σπουδασεις θα εχεις σαφως περισσοτερες να ασχοληθεις με αυτο που αγαπας.Κανεις δεν σου εγγυαται ομως οτι θα βγεις κερδισμενος σιγουρα..

Αρχική απάντηση από deadlock7

Ολα ομως ειναι θεμα πιθανοτητων,αν σπουδασεις θα εχεις σαφως περισσοτερες να ασχοληθεις με αυτο που αγαπας.Κανεις δεν σου εγγυαται ομως οτι θα βγεις κερδισμενος σιγουρα..

Πολύ σωστά. Αλλά για ψάξε, πόσοι από τους 10.000 πλουσιότερους στον κόσμο έχουν σπουδάσει...? Μήπως τελικά, είναι ελάχιστοι? Μήπως οι πιθανότητες είναι εναντίων τους?

Πουθενά δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Οι σπουδές σου παρέχουν ένα (εικονικά) πιό σίγουρο μέλλον. Φυσικά και το να μην σπουδάσεις έχει ρίσκο. Αλλά το ρίσκο του να έχεις ένα μισθό 20.000-40.000 το χρόνο και ξανφικά να βρεθείς στο δρόμο ενώ είσαι 40 χρονών με 3 παιδιά και υψηλό κόστος ζωής, μήπως είναι μεγαλύτερο?

@Vadergr: Είμαι ήδη στην παραγωγική διαδικασία πολλά χρόνια. :)

νομιζω οτι παρεξηγησατε λιγο το νοημα της συνεντευξης...

το ζουμι συνοψιζεται στη φραση περι σκουφου...

δεν λεει οτι το πανεπιστημιο-κολλεγιο> σπουδες ειναι κατι κακο...

απλα ο τροπος που αυτο λειτουργει συνηθως περιοριζει τα ανησυχα πνευματα

τα καλουπωνει, στερωντας τους τη δυνατοτητα να δοκιμασουν ελευθερα την εμπνευση τους στην πραξη

δυστυχως και ιδιαιτερα οσο αφορα την Ελλαδα μας,

σαυτο πρεπει οι περισσοτεροι να συμφωνησουμε...

ειναι κατι αντιστοιχο με τη νεα ταση

συμφωνα με την οποια οι νεοι εργαζομενοι στις μεγαλες εταιρειες

εχουν μεγαλο πλεονεκτημα οταν ΔΕΝ εχουν προυπηρεσια

και ειναι "παρθενοι", ετοιμοι να αποκτησουν εμπειριες

με το συγκεκριμενο τροπο λειτουργειας της επιχειρησης που τους προσελαβε

το απλαστο ζυμαρι εχει σαφεστατα μεγαλυτερες προοπτικες

σε σχεση με ενα ακαμπτο ψημενο κουλουρακι...

Aυτοι οι πλουσιοτεροι στον κοσμο ειτε τα κληρονομησαν,ειτε πηραν ιδεες-ρισκο οι οποιες επιασαν(κατι που μπορει να κανει οποιοσδηποτε μορφωμενος ή μη).Αντιστοιχα μπορω να σου πω σαν παραδειγμα παρε 1.000.000 σε ολο τον κοσμο που δεν σπουδασαν και κανουν 5 δουλειες που δεν τους αρεσουν για να τα βγαλουν περα!Το θεμα ειναι οτι το πτυχιο,εκτος της αναπτυξης του πνευματικου οριζοντα,σου δινει σαφως περισσοτερες πιθανοτητες σε σχεση με καποιον που δεν κατεχει τιποτα..

Με τη δικη σου λογικη παντα δεν θα χρειαζοταν να παμε ουτε δημοτικο και να δουλευουμε απ'τα δεκα μας..(οχι πως δεν γινονται κι αυτα δυστυχως)

Αρχική απάντηση από deadlock7 [Σήμερα, στις 18:04]

Aυτοι οι πλουσιοτεροι στον κοσμο ειτε τα κληρονομησαν,ειτε πηραν ιδεες-ρισκο οι οποιες επιασαν(κατι που μπορει να κανει οποιοσδηποτε μορφωμενος ή μη).

Και ποιός σου είπε ότι εσύ δεν μπορείς να έχεις μιά τέτοια ιδέα? Απλά όπως πολύ σωστά έπιασε το νόημα ο Κοπρίτης, σε καλουπώνουν για να δουλεύεις για τους πλούσιους. ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ το χρόνο σου για να βγάζουν περισσότερα και να δουλεύουν λιγότερο.

Αντιστοιχα μπορω να σου πω σαν παραδειγμα παρε 1.000.000 σε ολο τον κοσμο που δεν σπουδασαν και κανουν 5 δουλειες που δεν τους αρεσουν για να τα βγαλουν περα!

Ε και? Γιά ποιό λόγο δε σπούδασαν? Μιλάς για ανθρώπους ανήσυχους? Για ανθρώπους με σκέψη? Όραμα? Ενέργεια? Ή για απλούς κηφήνες? Γνωρίζεις ότι το 90% του πλούτου, βρίσκεται στα χέρια του 10% ? Γιά κάνε τις πράξεις να βρεις την αναλογία...

Το θεμα ειναι οτι το πτυχιο,εκτος της αναπτυξης του πνευματικου οριζοντα,σου δινει σαφως περισσοτερες πιθανοτητες σε σχεση με καποιον που δεν κατεχει τιποτα..

Με τη δικη σου λογικη παντα δεν θα χρειαζοταν να παμε ουτε δημοτικο και να δουλευουμε απ'τα δεκα μας..(οχι πως δεν γινονται κι αυτα δυστυχως)

"Ανάπτυξη πνευματικού ορίζοντα" ???? Αυτά μέχρι το λύκειο. Από εκεί κει πέρα κάνεις εξειδίκευση... Μειώνεις τον ορίζοντά σου όσο δεν πέρνει και όσο προχωράς τόσο λιγότερα ξέρεις γιά ότι δεν έχει σχέση με το αντικείμενό σου.

Αρχική απάντηση από Wizard! [Σήμερα, στις 18:15]

... Μειώνεις τον ορίζοντά σου όσο δεν πέρνει και όσο προχωράς τόσο λιγότερα ξέρεις γιά ότι δεν έχει σχέση με το αντικείμενό σου.

:OT: αλλα πολυ καλο...

δεν θυμαμαι ομως ρε γμτ που το ειχα δει....

σε καποια sig πρεπει να ηταν...

"εξειδικευση ειναι να ξερεις οσο το δυνατον περισσοτερα πραγματα

για οσο το δυνατον λιγοτερα θεματα

με απωτερο σκοπο/καταληξη να ξερεις τα παντα για το τιποτα"

Και ποιός σου είπε ότι εσύ δεν μπορείς να έχεις μιά τέτοια ιδέα? Απλά όπως πολύ σωστά έπιασε το νόημα ο Κοπρίτης, σε καλουπώνουν για να δουλεύεις για τους πλούσιους. ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ το χρόνο σου για να βγάζουν περισσότερα και να δουλεύουν λιγότερο.

Μα ειπα εγω οτι δεν μπορω να εχω αυτη την ιδεα?Ισα-ισα το αντιθετο εγραψα απλα αυτες οι ιδεες σπανια πιανουν..γι'αυτο και μονο οι 10.000 που ανεφερες.Εξαλλου εγω δεν ειπα οτι θελω να ειμαι πλουσιος,αλλα να μπορω να κανω μια αξιοπρεπη ζωη.

Ε και? Γιά ποιό λόγο δε σπούδασαν? Μιλάς για ανθρώπους ανήσυχους? Για ανθρώπους με σκέψη? Όραμα? Ενέργεια? Ή για απλούς κηφήνες? Γνωρίζεις ότι το 90% του πλούτου, βρίσκεται στα χέρια του 10% ? Γιά κάνε τις πράξεις να βρεις την αναλογία...

Μιλαω για απλους ανθρωπους ψαγμενους.Αν το ονειρο των περισσοτερων ειναι να βγαζουν χρηματα(και μονο),τοτε αυτο μπορει να γινει.Το θεμα μας σου λεω και παλι ειναι να κανεις αυτο που γουσταρεις.Οπως και να το κανουμε ειναι εξαιρετικα δυσκολο αν δεν το εχεις σπουδασει κιολας..

"Ανάπτυξη πνευματικού ορίζοντα" ???? Αυτά μέχρι το λύκειο. Από εκεί κει πέρα κάνεις εξειδίκευση... Μειώνεις τον ορίζοντά σου όσο δεν πέρνει και όσο προχωράς τόσο λιγότερα ξέρεις γιά ότι δεν έχει σχέση με το αντικείμενό σου.

Χμμ εδω μου τα χαλας.Ο πνευματικος οριζοντας διευρυνεται με την γνωση.Στο λυκειο γνωριζεις τα βασικα πραγματα ωστε να βγεις στην αληθινη ζωη..με την εξειδικευση ξεπερνας τα ορια που υπαρχουν κι απο 'σενα εξαρταται μεχρι που θα φτασεις.Φυσικα μιλαω για εναν συγκεκριμενο τομεα(οσο συγκεκριμενος μπορει να λεγεται βεβαια με τοσα διαφορετικα μαθηματα που υπαρχουν) τον οποιο εχεις εσυ διαλεξει..

Ωστοσο δεν ειναι μονο οι γνωσεις που βοηθουν,αλλα και το υποβαθρο που εχουν οι ανθρωποι που συναναστρεφεσαι και σου τραβαει το ενδιαφερον.

Για να ξεφυγουμε ομως λιγακι απ'τον διαλογο θα σου πω το εξης:Εγω οταν ημουν Γ Λυκειου δεν ηθελα να περασω σε σχολη γιατι το θεωρουσα χασιμο χρονου.Ηθελα απλα ενα καλο απολυτηριο για να μπορω ν'ασχοληθω με κατι που θα μ'αρεσει.Τελικα με τον βαθμο που εβγαλα περασα σε μια σχολη κι οσο περναει ο καιρος καταλαβαινω ποσο λαθος ημουν εκεινα τα χρονια.Αν δεν το ζησεις,δεν το καταλαβαινεις!Φυσικα δεν το θεωρω καθολου υποτιμητικο να μην εχει σπουδασει καποιος(ή ακομη να μην εχει παει σχολειο),ισα-ισα που εχω πολλους φιλους και συγγενεις..

και αυτο γιατι ειναι κακο και το λες ετσι υποτιμητικα?????

περιμενεις να παει μπροστα η επιστημη/τεχνολογια/κοινωνια απο εναν ανθρωπο που εχει διαβασει 8 βιβλια (1 χημεια, 1φυσικη, 1 μαθηματικα, 1 φιλοσοφια, 1 νομικη, 1 αρχιτεκτονικη, 1 ιατρικη, 1 οικονομικα) ??????

Κατι τυπους που ακους με "διευρυμενο" οριζοντα ειναι βιβλιοφαγοι που εχουνε ξεσκισει οτιδηποτε υπαρχει στο αντικειμενο τους και απλα το εχουν ριξει στην παν-επιστημοσυνη.... (χωρις την παραμικρη δοση ειρωνειας το παραπανο σχολιο)

Ειχα συμφοιτητη που μου ειχε πει το εξης ωραιο οταν τον ρωτησα

"τι κανεις οταν βαριεσαι να διαβαζεις χημεια?"

"Διαβαζω μαθηματικα..."

Respect:T:

Χμμμμμ σαφως και δεν καταλαβατε τί θελει να πει ο "ποιητης" Larry Ellison.... Αν το διαβασετε ακομα μια φορα θα δειτε πως ΔΕΝ λεει να μην σπουδασετε......αλλα να ΜΗΝ αναλωθειτε στις σπουδες σας .....Πιο λιανα .... για ολους δεν αποφερουν παντα οι σπουδες τους στην μελλοντικη καριερα ... καλο ειναι να "εφοδιαζεστε" με γνωσεις γυρο απο το αντικειμενο της σπουδης σας και ....(βασικο) να χρησιμοποιειτε αυτες τις γνωσεις προς υλοποιηση ιδεων .... Μια αληθεια που περιγραφει ο "ποιητης" μας ειναι οι περισσοτεροι απο οσους "κυνηγανε" ενα "χαρτι" ...... μενουν στο "κυνηγι" και πλεον χανουν το "νοημα" , εχοντας ηδη εκτιμηση εστω και αργα τον ευατο τους....

Μεσα απο τα λογια του "ποιητη" μας "κρυβετε" φυσικα και το "απιαστο Αμερικανικο Ονειρο" ..... αλλα οχι πως λεει .......απολυτα ....μ@λακιες....:D :D

Αλλά για ψάξε, πόσοι από τους 10.000 πλουσιότερους στον κόσμο έχουν σπουδάσει...?

Έτσι μετριέται η επιτυχία; Με τα φράγκα;

Από όσο φραγκάτους έχω γνωρίσει, οι περισσότεροι ήταν από τους πιο βλάκες άνθρωπους... ’ξεστοι και αγενοίς.

O Πρόδρομος από το Big Brother βγάζει δεκάδες φορές περισσότερα λεφτά από μένα, αλλά πίστεψε δεν θα ήθελα να είμαι ο Πρόδρομος του Big Brother. Ούτε ο Λιακόπουλος. Ούτε η Βέφα... Θες να σου πω και άλλους φραγκάτους που δεν θα ήθελες με τίποτα να τους μοιάσεις; Οι φελοί επιπλέουν φίλε μου γιατί είνια διατεθιμένοι να κάνουν τα πάντα για να πετύχουν.

Αλίμονο αν παρατάγαμε τα Πανεπιστήμια...

Αρχική απάντηση από SLN [Σήμερα, στις 18:44]

Ειχα συμφοιτητη που μου ειχε πει το εξης ωραιο οταν τον ρωτησα

"τι κανεις οταν βαριεσαι να διαβαζεις χημεια?"

"Διαβαζω μαθηματικα..."

Respect:T:

οχι κι ετσι ρε Σολωνα....

ειπαμε

υπαρχουν και αλλα επικοδομητικα- και μη - πραγματα

που μπορει να κανει κανεις οταν δεν μπορει να διαβασει αλλο χημεια...

μη φτανουμε στα ακρα...

οπως και ο n1ck0s λιγο πριν..

με γενικευσεις και ακροτητες δεν θα βγαλουμε ακρη..

η αληθεια ειναι οτι με την πρωτη αναγνωση, η συνεντευξη μοιαζει να εχει πολυ επιθετικο και δεικτικο υφος, ακομα και μια δοση πικρας για αυτο που ισως δεν μπορεσαν να τελειωσουν οι εν λογω κυριοι ,

μπορει να διακρινει κανεις...

αλλα δεν νομιζω οτι αυτο ειναι πραγματικα αυτο που θελει να πει ο "ποιητης"

μαλλον εχει γραφτει ετσι χαριν εντυπωσιασμου και προσαρμοσμενη στα δεδομενα και προδιαγραφες μια εισαγωγικης ομιλιας.

ασχετα παντως με την συγκεκριμενη συνεντευξη,

και μιλωντας για την χωρα μας,

θα ελεγα οτι ισως πραγματι να ηταν καλυτερα τα πραγματα

εαν ΔΕΝ πηγαιναν ολοι αυτοι που βλεπουμε τα τελευταια χρονια στο πανεπιστημιο

αυτα τα πραγματα πρεπει να συμβαδιζουν με τους νομος της προσφορας και της ζητησης...

τι να τους κανεις 50000 δικηγορους οταν δεν μπορεις να βρεις υδραυλικο της προκοπης που δεν θα σου χρεωσει 50/επισκεψη....

τι να τους κανεις 20000 αρχιτεκτονες οταν βλεπεις πτυχιουχους να δουλευουν σουβλατζηδες και ταξιτζηδες?

Αρχική απάντηση από ea6gka

για να καταλαβω , συζηταμε αν οι γνωσεις θα σου εξασφαλισουν μια αξιοπρεπη ζωη ή αν δε θα σου εξασφαλισουν το απαιρητητο εφοδιο να φτασεις στην απληστια?

Ποιά η σχέση της απληστίας με το να θέλει κάποιος να έχει περισσότερα χρήματα από όσα ίσως θεωρείς εσύ αξιοπρεπή/αρκετά?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.