Mainframe Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2006 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2006 Δεδομένου ότι όλη ψάχνουμε την τέλεια λύση ψύξης που να συνδυάζει ησυχία και φυσικά αποτελέσματα, έψαξα και κατέληξα να βάλω μια μεγάλη ψήκτρα με έναν δωδεκάρι ανεμηστηράκι αποφεύγοντας την υγρόψυξη . Το θέμα είναι ότι τώρα έχω ικανοποιητική ψύξη ( 32min 42 max) χωρίς προβλήματα θορύβου αλλά οι δονήσεις από το PC εξαιτίας της παραπάνω λύσης έχουν αρχίσει και γίνονται εκνευριστικοί Προτάσεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Κοπρίτης Ιανουάριος 17, 2006 #2 Κοινοποίηση Ιανουάριος 17, 2006 Αρχική απάντηση από Mainframe [Σήμερα, στις 14:31] Δεδομένου ότι όλη ψάχνουμε την τέλεια λύση ψύξης που να συνδυάζει ησυχία και φυσικά αποτελέσματα, έψαξα και κατέληξα να βάλω μια μεγάλη ψήκτρα με έναν δωδεκάρι ανεμηστηράκι αποφεύγοντας την υγρόψυξη . Το θέμα είναι ότι τώρα έχω ικανοποιητική ψύξη ( 32min 42 max) χωρίς προβλήματα θορύβου αλλά οι δονήσεις από το PC εξαιτίας της παραπάνω λύσης έχουν αρχίσει και γίνονται εκνευριστικοί Προτάσεις? για να εχεις τετοιες θερμοκρασιες συμπεραινω οτι η ψυκτρα εχει πατησει καλααρα μαλλον ο ανεμιστηρας δεν εχει κατσει σωστα και προκαλει κραδασμουςπες μας ποια ψυκτρα εχεις καθως και με τι τροπο ασφαλιζει το fan επανω σαυτην για να βρεθει η λυση...συνηθως παντως ειτε τα μεταλλικα συνδετηρακια δεν αγκιστρωνουν σωστα το fanή δεν εχουν τοποθετηθει οι καταλληλες ραβδοι σιλικονης που περιλαμβανουν πολλες ψυκτρεςμε αποτελεσμα τον θορυβο που περιγραφεις...α! και καλως μας βρηκες Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makis Hourdakis Ιανουάριος 17, 2006 #3 Κοινοποίηση Ιανουάριος 17, 2006 Καλωσήρθες! 1) Τι κουτί έχεις; Αν έχεις απο τα κουτιά του 30ευρου που τα κουνάς και πάνε πέρα δώθε τότε άλλαξέ το με ένα ποιοτικότερο. Αν έχεις έστω και ελάχιστους κραδασμούς, ένα άθλιο κουτί μπορεί να τους μετατρέψει σε αρκετό θόρυβο... 2) Μπορείς να βάλεις διάφορα φύλλα σιλικώνης που κυκλοφορούν ειδικά για τροφοδοτικά και ανεμηστήρες ωστε να μειώσεις τη μετάδοση των δονήσεων απο αυτά στο κουτί. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πλαστιοκές ή κατα προτίμηση λαστιχένιες ροδέλες για ανάμεσα στους ανεμιστήρες και το κουτί, και ταινία αφρολέξ για το τροφοδοτικό. 3) Αν έχεις τελείως κάψε με οπτικά drives (DVD κτλ), άλλαξέ τα με κάτι τεσταρισμένα πιο αθόρυβο. Πχ, τα NEC αν και σκυλιά σαν drives, παράγουν υπερβολικά πολλούς κραδασμούς. Τα LG αντίθετα (τα DVD recorders τουλάχιστον) υπερτερούν κατα πολύ σε αυτόν τον τομέα. Έπειτα για το θόρυβο, λίγο ηχομονωτικό δεν θα έβλαπτε... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mainframe Ιανουάριος 17, 2006 Author #4 Κοινοποίηση Ιανουάριος 17, 2006 Η ψήκτρα είναι η THERMALRIGHT COOLING BODY XP-120 Δυστυχώς ο ανεμιστήρας κάθεται με τα συνδετηράκια που προσωπικά μου φαίνεται χαζό(χάθηκε να βάλουν τρύπες για βίδες?) Η λύση πάντως που μου λες σχετικά με τους ράβδους σιλικόνης μου φαίνεται καλή. Έχεις ιδέα που μπορώ να βρω κάτι τέτοιο?Το κουτί μου είναι το Thermaltake Soprano...Δεν νομίζω πως είναι το κουτί..΄Τα optical Drive είναι τα plextor τηε υπογαφής μου.. Ευχαριστώ και καλώς σας βρήκα!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Κοπρίτης Ιανουάριος 17, 2006 #5 Κοινοποίηση Ιανουάριος 17, 2006 Αρχική απάντηση από Mainframe [Σήμερα, στις 14:48] Η ψήκτρα είναι η THERMALRIGHT COOLING BODY XP-120 Δυστυχώς ο ανεμιστήρας κάθεται με τα συνδετηράκια που προσωπικά μου φαίνεται χαζό(χάθηκε να βάλουν τρύπες για βίδες?) Η λύση πάντως που μου λες σχετικά με τους ράβδους σιλικόνης μου φαίνεται καλή. Έχεις ιδέα που μπορώ να βρω κάτι τέτοιο? Ευχαριστώ και καλώς σας βρήκα!!! αυτο σου λεω... περιειχε η συσκευασια μεσα δυο τετοια ρβδακια σιλικονης που τοποθετουνται στα ακρα της ψυκτρας και εκει πανω πατα ο ανεμιστηρας... για ριξε μια ματια στη συσκευασια Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mainframe Ιανουάριος 17, 2006 Author #6 Κοινοποίηση Ιανουάριος 17, 2006 Κοπρίτη σε ευχαριστώ...Τώρα που το λές μου φαίνεται πως έχω βάλει μόνο το ένα από αυτά...για αυτό πρέπει να στραβοπατάει ο ανεμηστήρας...Θα το δοκιμάσω και θα σας πώ!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mainframe Ιανουάριος 19, 2006 Author #7 Κοινοποίηση Ιανουάριος 19, 2006 Aφού το έψαξα διεξοδικά κατέληξα στο εξής: H ψήκτρα THERMALRIGHT COOLING BODY XP-120 θα πρέπει να φοράει ΜΟΝΟ τα συνδετηράκια του κουτιού της δεδομένου ότι οποιαδήποτε άλλη λύση (πχ πλαστικοί σφθκτήρες, πατέντες με βίδες κλπ) αφήνουν να περνάν οι κραδασμοί στο κουτί. Επιπλέον max rpms για το 12αρι ανεμηστιράκι είναι οι 1500. Τέλος τα ραβδάκια σιλικόνης είναι απαραίτητα και πρέπει να είναι τοποθετημένα σωστά. Προς πληροφόρηση σας πιστεύω πως η συγκεκριμένη είναι ότι καλύτερο για αερόψυξή δεδομένου πως τεσταρίζοντας την χωρίς καν ανεμηστιράκι η θερμοκρασία του push up CPU μου ήταν μόλις 38 βαθμοί (idle). Με ανεμηστιράκι 32 42 max. . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makis Hourdakis Ιανουάριος 19, 2006 #8 Κοινοποίηση Ιανουάριος 19, 2006 1. Κραδασμοί θα μεταφέρονται είτε είναι με τους συνδετήρες είτε είναι με βίδες. Ο λόγος είναι οτι και με τους δυο τρόπους στηρίζεται στη μητρική και όχι στο κουτί. Κατά τη γνώμη μου, καλύτερα είναι οι βαριές ψύκτρες να στηρίζονται με βίδες πάνω στη μητρική. Είναι πιο σταθερές... 2. Οι max rpms και πάλι πιστεύω πως έχουν να κάνουν και με την ποιότητα κατασκευής του ανεμιστήρα. Ένας ποιοτικός ανεμιστήρας στις ίδιες στροφές θα μεταδίδει λιγότερες δονήσεις απο έναν της κακιάς ώρας... 3. Γιατί τα λες ραβδάκια; 4. Σίγουρα είναι, αν όχι η καλύτερη, μία απο τις καλύτερες αερόψυκτρες που κυκλοφορούν αλλά και μια απο τις ακριβότερες... 5. Όσο για τις θερμοκρασίες... Με τι τις μέτρησες; Λίγο ύποπτα χαμηλές μου φαίνονται... Εγώ έχω με την Zalman 7700AlCu στις 1600rpm 36'C σε idle... (μετρημένες με θερμόμετρο). Προσωπικά μου φαίνεται λίγο περίεργο ο πουσαρισμένος 3500+ σου χωρίς ανεμιστήρα στην ψύκτρα να ανεβάζει μικρότερες θερμοκρασίες από τον στοκ norty 2.8 μου με ψύκτρα ίδιας κατηγορίας με ανεμιστήρα στις 1600rpm... Τσέκαρέ το... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mainframe Ιανουάριος 20, 2006 Author #9 Κοινοποίηση Ιανουάριος 20, 2006 Μάκη, τις θερμοκρασίες τις έχω τσεκάρει από: α) Το bios Από το ΜΒ5 c) Από το THERMALTAKE HARDCANO 13 MULTIFAN DISPLAY (το οποίο φυσικά δείχνει μικρότερη θερμοκρασία.) Το καλό αποτέλεσμα ίσως οφείλεται στον εξωτερικό πλαϊνό ανεμιστήρα (Zalman 9ρι΄) που <βλέπει> κατευθείαν την ψήκτρα----To κουτί μου είναι το SOPRANO της THERMALTAKE. Με θερμόμετρο δεν έχω κάνει μέτρηση---Μπορεί να έχεις και δίκιο---Δεν μένει παρά να το τεστάρω και να σου πω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makis Hourdakis Ιανουάριος 20, 2006 #10 Κοινοποίηση Ιανουάριος 20, 2006 Εχμ... Με θερμόμετρο εννοούσα με ψηφιακό θερμόμετρο, δηλαδή με panel σαν το Hardcano... Όχι υδραργύρου... Για να στο βγάζει το hardcano έτσι, αν έχεις τοποθετήσει σε σωστό σημείο το σένσορα τότε οκ... ΑΠο τη στιγμή που έχεις και τον πλαϊνό ανεμιστήρα τότε φαίνεται περισσότερο λογικό (αν και εγώ έχω πλαϊνό ανεμιστήρα αλλά χαμηλά και σε μικρή ταχύτητα επίσης). Γενικώς εξαρτάται απο την κυκλοφορία του αέρα στο κουτί σου... Πόσους ανεμιστήρες έχεις σύνολο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mainframe Ιανουάριος 23, 2006 Author #11 Κοινοποίηση Ιανουάριος 23, 2006 Στο πλάι έχω έναν Vantec Tornado 9αρι στις 2800 στροφές (φτάνει μέχρι τις 4500 στροφές) ---βάζει αέρα, Πίσω έχω έναν SHARKOON - POWER CASE FAN 120 mm στις 2500 στροφές ---βγάζει αέρα. Μπροστά άλλον έναν SHARKOON (POWER CASE FAN 120 mm) στις 2500 στροφές --βάζει αέρα. Πάνω στην XP 120 έναν 12αρι της Thermaltake στις 1500 στροφές -ρίχει αέρα στην ψήκτρα. Θόρυβο κάνει μόνο ο Vantec που παρόλο το panel δεν κατεβαίνει κάτω από 2500 στροφές. Το θερμόμετρο για το οποίο αναφέρομαι δεν είναι του υδραργύρου φυσικά αλλά το ηλεκτρονικό με σένσορακι. Το λέω αυτό γιατί νομίζω πως το panel έχει μεγάλες απώλειες και αυτό το έχω διαπιστώσει ως εξής: Aν βάλεις έναν από τους τέσσερις αισθητήρες που διαθέτει για να σου πει την εσωτερική θερμοκρασία του κουτιού δείχνει πάντα γύρω στους τέσσερις βαθμούς κάτω από την πραγματική θερμοκρασία. Την πραγματική θερμοκρασία μπορεί να την διαπιστώσεις είτε από το Bios είτε από το MB5 είτε από το ηλεκτρονικό θερμόμετρο ακριβείας που είπα πριν. Πέρα αυτού, όπου και να βάλεις τον αισθητήρα του panel η ακόμα και του ηλεκτρονικού θερμόμετρου (για να δεις θερμοκρασία επεξεργαστή) δεν είναι δυνατόν να έχεις την πραγματική θερμοκρασία του δεδομένου ότι αυτή φαίνεται μόνο αν βάλεις τον αισθητήρα μεταξύ ψήκτρας και cpu. Με ποίο τρόπο όμως? H AMD δίνει μια λύση ---(χαράζοντας ένα αυλάκι στo κάτο μέρος της ψήκτρας ώστε να τοποθετηθεί ενδιαμέσα ο αισθητήρας κλπ) δες http://www.amd.com/us-en/assets/content_type/white_papers_and_tech_docs/26633_5649.pdf (σελίδα 37 -40), αλλά εγώ δεν έχω τα κότσια, ούτε τον εξοπλισμό να κάνω κάτι τέτοιο. Υπάρχει κανείς από το Forum που το έχει κάνει? χαιρετισμούς Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.