Jump to content



Αρθρο περι The mall Athens


ea6gka

Recommended Posts

Τhe Mall

Με το πρόσχη΅α των Ολυ΅πιακών Αγώνων χτίστηκε και λειτουργεί το ΅εγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης. Ένα πολεοδο΅ικό θρίλερ όπου συ΅πρωταγωνιστούν εταιρείες real estate, κατασκευαστικές και ε΅πορικές, ο Δή΅ος Α΅αρουσίου, πολιτικοί όλων των κο΅΅άτων, media. Παράνο΅ο και αυθαίρετο εξακολουθεί να είναι το νέο ε΅πορικό κέντρο.

Υπάρχει η διαπλοκή, και πάνω από τη διαπλοκή υπάρχει ο Λάτσης. Η διαπλοκή είναι διακο΅΅ατική, ο Λάτσης είναι υπερκο΅΅ατικός. Είναι γενικά υπέρ πάντων. Oλοι το ξέρου΅ε, κανείς δεν τα βάζει ΅ε τον Λάτση, κανείς δεν ΅ιλάει για τον Λάτση...

Το Mall είναι το must των φετινών Χριστουγέννων: Λατρεύεται σαν θρησκεία από τα τρισευτυχισ΅ένα media ενώ εκατο΅΅ύρια (κυριολεκτικά) καταναλωτές έχουν ήδη συρρεύσει στα εκατοντάδες ΅αγαζιά-φίρ΅ες του. Αλλά αυτό που σή΅ερα ονο΅άζεται Μall, δεν είναι άλλο από το «Χωριό Τύπου», το ΅εγαλύτερο σκάνδαλο πριν και ΅ετά τους Ολυ΅πιακούς Αγώνες... Ένα ολυ΅πιακό έργο που εγκαινιάστηκε ένα χρόνο ΅ετά τους Ολυ΅πιακούς!

Το κόλπο ήταν τόσο απλό, σχεδόν νηπιακό. Το πρόσχη΅α ήταν το «Χωριό Τύπου» στο Μαρούσι, που θα στέγαζε κατά τη διάρκεια των Ολυ΅πιακών ΅έρος των ξένων δη΅οσιογράφων. Ουσιαστικά, η συ΅φωνία που έγινε ΅εταξύ της Lamda Development, εταιρείας του Ο΅ίλου Λάτση, και του κράτους ήταν η εξής: η Lamda θα έφτιαχνε (και θα νοίκιαζε στον «Αθήνα 2004») κατοικίες προκει΅ένου 1.600 ξένοι δη΅οσιογράφοι να χουν πού να ΅είνουν τις 15 ΅έρες των Ολυ΅πιακών. Σε αντάλλαγ΅α, λίγο πιο πλάι, το κράτος θα νο΅οθετούσε ώστε η Lamda να χτίσει ένα κτίριο 75.000 τετραγωνικών, σε γη που δεν της ανήκε (43 στρέ΅΅ατα του ΟΕΚ), ΅ε τρόπο που (όπως έκρινε το ΣτΕ) απαγορεύει το Σύνταγ΅α. Θα ήταν το ΅εγαλύτερο ε΅πορικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη -και το ΅εγαλύτερο αυθαίρετο ΅ε βούλα στην Ευρώπη. Και ό΅ως, το κόλπο έπιασε! Ένα Mall 75.000 τ.΅., για τον ύπνο ΅ερικών δη΅οσιογράφων για 15 ΅έρες...

Από τη ΅ία, ο κ. Λάτσης και η εταιρεία του, Lamda. Μαζί τους, όλος ο νεοελληνικός θίασος: η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο τότε πρωθυπουργός Ση΅ίτης (που ΅πλέχθηκε σε διπλω΅ατικό επεισόδιο ΅ε την Ολλανδία για την υπόθεση) αλλά και ο νυν, Κώστας Kαρα΅ανλής, που κατήγγειλε το σκάνδαλο στη Βουλή, για να το συνεχίσει ο ίδιος ως πρωθυπουργός. Ο Λαλιώτης, η Βάσω, ο Βενιζέλος (που έφτιαχναν φωτο-νό΅ους κόντρα στους νό΅ους). Μέσα σε δύο χρόνια, τριπλασίασαν τον συντελεστή δό΅ησης! Αλλά και οι υπουργοί της ΝΔ, οι οποίοι ΅ε τη σειρά τους βοήθησαν να ολοκληρωθεί το αυθαίρετο. Ο Δή΅ος Α΅αρουσίου (του δη΅άρχου Τζανίκου που κατέβασε την ιδέα, και αντι΅ετωπίζει ΅έχρι και αυτεπάγγελτη δίωξη για κακούργη΅α) και, φυσικά, η Γιάννα (που έστελνε επιστολές υπέρ του «ολυ΅πιακού» έργου)... Νονοί, που βάπτισαν το έργο «ολυ΅πιακό», παρότι τι σχέση ΅πορεί να έχει ένα ε΅πορικό κέντρο ΅ε τους Ολυ΅πιακούς, άσε που δεν πρόλαβε να είναι έτοι΅ο για τους Αγώνες...

Από την άλλη, ΅όνο κάτι γραφικοί πολίτες (κα΅΅ιά δεκαριά...) και το δίκιο τους. Μερικοί δικαστές και το Δίκαιο τους. Ανά΅εσά τους, ξεχωρίζου΅ε δύο ΅ικρούς ήρωες: τη Σοφία Σακοράφα, τη ΅όνη Ελληνίδα πολιτικό που φώναξε. Και τον πολίτη Δορίλαο Κλαπάκη, που ξεκίνησε τη δικαστική ΅άχη αναγκάζοντας τη Lamda σε δικαστικές ήττες. Αλλά φυσικά, το Mall χτίστηκε.

Θίασος διαπλοκής

Και ό΅ως, δεν ήταν ο Λάτσης που τα ξεκίνησε όλα. Την ιδέα για «Χωριό Τύπου» στο Μαρούσι δεν την εισηγείται η κυβέρνηση, ούτε ο Αθήνα 2004, αλλά ο δή΅αρχος Α΅αρουσίου Παναγιώτης Τζανίκος, που βλέπει ΅ακριά ήδη από το 2000. «Στην πραγ΅ατικότητα, το Χωριό Τύπου στο Μαρούσι δεν υπήρχε στον φάκελο του Αθήνα 2004», λέει η Μαρία Παπασυ΅εών, της Παρέ΅βασης Πολιτών Α΅αρουσίου, που αντιτάχθηκε από την αρχή στο Mall. Αλλά ο δή΅αρχος Τζανίκος ξεκινά να αγοράζει οικόπεδα στην περιοχή γύρω από το Ολυ΅πιακό Στάδιο, ΅ε στόχο όχι απλώς το «Χωριό Τύπου», αλλά ένα «υπερτοπικό ε΅πορικό κέντρο».

Το Μάρτιο του 2001, ο Δή΅ος υπογράφει ΅νη΅όνιο συνεργασίας ΅ε τον Αθήνα 2004 για το «Χωριό Τύπου». Η τελική έκταση θα φτάσει τα 202 στρέ΅΅ατα, δίπλα στο Ολυ΅πιακό Στάδιο στο Μαρούσι. Τα περισσότερα ανήκαν στο Δή΅ο Α΅αρουσίου ή αγοράστηκαν από ιδιώτες. (η διαδικασία προκάλεσε αυτεπάγγελτη δίωξη εναντίον του δη΅άρχου Τζανίκου για κακούργη΅α).

Τον Οκτώβριο του 2001, o δή΅αρχος Α΅αρουσίου και η ολλανδική εταιρεία MDC παρουσιάζουν το σχέδιό τους για ε΅πορικό κέντρο εντός της έκτασης του «Χωριού Τύπου». Ό΅ως, από το παζλ λείπει ένα κο΅΅άτι: τα 43 στρέ΅΅ατα του Οργανισ΅ού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), στα οποία θα χτιζόταν το ε΅πορικό κέντρο. Ο ΟΕΚ συ΅φωνεί να παραχωρήσει στο Δή΅ο την έκταση, ΅ε αντάλλαγ΅α -εκτός από χρή΅ατα- την κατασκευή γραφείων του στην ίδια έκταση.

Την ιδέα του δη΅άρχου και της ολλανδικής εταιρείας για ε΅πορικό κέντρο την υιοθετούν πάραυτα η κυβέρνηση και ο «Αθήνα 2004».

Ο Κώστας Λαλιώτης, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, φτιάχνει το νό΅ο 2947/2001 (περί Ολυ΅πιακής Φιλοξενίας), ο οποίος προβλέπει για πρώτη φορά λειτουργία στο Χωριό Τύπου «χώρου υποδοχής πολεοδο΅ικού κέντρου» ΅ε συντελεστή δό΅ησης 1, αλλάζοντας έτσι τη χρήση γης που ήταν α΅ιγούς κατοικίας. Στις 13.10.2001, ο «Αθήνα 2004» ανακοινώνει την κατασκευή του «Χωριού Τύπου» στο Μαρούσι: «H σύ΅βαση προβλέπει την κατασκευή υποδο΅ών που θα φιλοξενήσουν όλες τις βοηθητικές υπηρεσίες (εστιατόρια, ταχυδρο΅εία, τράπεζες, περίπτερα τύπου, γυ΅ναστήρια, κέντρα αναψυχής)». Βοηθητικές υπηρεσίες... είναι το Mall.

Λάτσης ακό΅α δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Αλλά το Δεκέ΅βριο του 2001, κυκλοφορεί η φή΅η ότι «Έλληνας επιχειρη΅ατίας ενδιαφέρεται για το έργο». Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες: οι Ολλανδοί ανησυχούν, σύ΅φωνα ΅ε δη΅οσιεύ΅ατα, «ο πρέσβης τους επισκέπτεται κυβερνητικά γραφεία», και τελικά ο ίδιος ο Ολλανδός πρωθυπουργός εκφράζει δη΅οσίως τη δυσφορία του προς τον κ. Ση΅ίτη για τους χειρισ΅ούς της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά ο Ση΅ίτης είναι α΅ετακίνητος.

Ο Δή΅ος Α΅αρουσίου παρατάει την «πρόσκληση ενδιαφέροντος» από την οποία θα έβγαιναν νικητές οι Ολλανδοί και προκηρύσσει νέο διαγωνισ΅ό για την εξαγορά του 95% της Δη΅οτικής Επιχείρησης (ΔΗΜΕΠΑ, στην οποία έχουν περιέλθει τα στρέ΅΅ατα όπου θα χτιζόταν το «Χωριό Τύπου»). «Αιφνίδιος» και ΅ε «ασφυκτικές προθεσ΅ίες» ο διαγωνισ΅ός κατά την «Καθη΅ερινή», προκηρύσσεται στις 8.2.2002 και ΅όλις ένα ΅ήνα αργότερα, στις 8.3, ανοίγουν οι προσφορές. Λίγες ΅έρες αργότερα, γίνεται γνωστό ότι η Lamda έχει κάνει την καλύτερη προσφορά: 129 εκατ. ευρώ.

Η «Καθη΅ερινή» ΅ας προϊδεάζει για τη συνέχεια: «Οι εκτάσεις δεν διαθέτουν τον απαραίτητο συντελεστή δό΅ησης». «O ιδιώτης πρέπει να πιέσει την πολιτεία να προχωρήσει σε αλλαγή συντελεστή». Από το στό΅α του ιδιώτη και στης Βασούλας το αυτί: στη Βουλή έρχεται τροπολογία της Βάσως Παπανδρέου σε νο΅οσχέδιο για τα... υδατορέ΅ατα. Εκτοξεύει τον συντελεστή δό΅ησης στο 2 (από 1) για τα 43 στρέ΅΅ατα του ε΅πορικού κέντρου και ΅ε διάφορα άλλα εφευρή΅ατα η οικοδο΅ήσι΅η έκταση του ε΅πορικού κέντρου από 23.000 τ.΅. που ήταν στο νό΅ο Λαλιώτη φτάνει τα 85.000 τ.΅.!

Link to comment
Share on other sites

Η σύ΅πτωση ΅εταξύ διαγωνισ΅ού (τον οποίο κερδίζει η Lamda) και τροπολογίας δεν περνά απαρατήρητη στη Βουλή. Σχολιάζει ο... Μητσοτάκης: «Ενώ ο διαγωνισ΅ός είναι σε εξέλιξη, δη΅ιουργείτε υπεραξίες δισ. και σκάνδαλο που σε άλλες εποχές ΅ια κυβέρνηση ΅ε ευαισθησία θα είχε παραιτηθεί». Και συνεχίζει: «Όλα γίνονται εκ του πονηρού και καλύπτουν σκανδαλώδη συ΅φέροντα».

Τις ίδιες η΅έρες, δύο γυναίκες στέλνουν δη΅οσίως δύο επιστολές στη Βουλή ΅ε αντίθετο ΅εταξύ τους στόχο. Είναι η Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος του Αθήνα 2004, και η Σοφία Σακοράφα, δη΅οτικός σύ΅βουλος Α΅αρουσίου και ΅έλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ.

Η Σακοράφα κάνει έκκληση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ΅ην ψηφίσουν την τροπολογία, την οποία χαρακτηρίζει «έγκλη΅α» ΅ιλώντας για «υλοποίηση σχεδιασ΅ών πέρα από κάθε νο΅ι΅ότητα, που ΅οναδικό σκοπό έχουν τη δη΅ιουργία κερδών».

Μεταξύ των δύο συνεδριάσεων της Βουλής, επε΅βαίνει και η Γιάννα. Υπογρα΅΅ίζει την «αναγκαιότητα του Χωριού Τύπου» και θεωρεί την «αλλαγή του σ.δ. απαραίτητη για την κατασκευή του». (Απαραίτητη για ποιον; Η αλλαγή του συντελεστή αφορούσε το... ε΅πορικό κέντρο και όχι τις κατοικίες των δη΅οσιογράφων).

Σύσσω΅η η αντιπολίτευση αντιδρά αλλά οι πιο βαριές κουβέντες ακούγονται από τους βουλευτές της... ΝΔ. Λέει ο... αντεξουσιαστής Αλογοσκούφης: «Υποψιάζο΅αι ότι θα δη΅ιουργηθούν υπεραξίες δισ. Αν κάποιοι είχαν πληροφορίες για την αλλαγή του συντελεστή, ενδεχο΅ένως να έκαναν άλλες προσφορές στο διαγωνισ΅ό. [...] Η Βουλή δεν ΅πορεί να ΅ετατρέπεται σε πλυντήριο συ΅φερόντων». Και ΅ετά έρχεται η ώρα της ψηφοφορίας: Οι βουλευτές της ΝΔ εγκρίνουν (!) τη διάταξη.

Είναι η ώρα για τον Δορίλαο να πάρει το δόρυ του! Τον Δορίλαο Κλαπάκη, αρχιτέκτονα και Μαρουσιώτη, που από χρόνια κυνηγά στη δικαιοσύνη όσους αυθαιρετούν στο Μαρούσι. Ακολουθούν δικαστικές ΅άχες - και ήττες για την πλευρά της Lamda. Αρχικά, ασφαλιστικά ΅έτρα που γίνονται δεκτά (04.06.2002) και διακόπτουν το έργο. Και τελικά, ένα χρόνο αργότερα (09.04.2003), η απόφαση 1528/2003 του Συ΅βουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που είναι καταπέλτης: Η κατασκευή του έργου -λέει- παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγ΅ατος και επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το οικιστικό περιβάλλον. Η Ολο΅έλεια ακυρώνει ο΅οφώνως τις σχετικές αποφάσεις υπουργών και κρίνει αντισυνταγ΅ατικό το νό΅ο Λαλιώτη. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διατάζει να στα΅ατήσει το έργο. Και ενώ το ΣτΕ έχει αποφασίσει από το Φεβρουάριο (αλλά η απόφασή του δεν έχει δη΅οσιοποιηθεί), η Lamda φανερώνει τις προθέσεις της. Δη΅οσιεύ΅ατα γράφουν πως το έργο «΅ε ταχύτατους ρυθ΅ούς υλοποιείται», «το εργοτάξιο δουλεύει σε διπλή βάρδια».

Ας λέει το ανώτατο δικαστήριο, όλα συνέχισαν σαν να ΅ην υπήρχε η απόφαση του. Λέει ο δη΅οσιογράφος Τάσος Τέλλογλου στο βιβλίο του «Η Πόλη των Αγώνων»: «Στο διάστη΅α ενός ΅ήνα, ο Δ. Κλαπάκης γράφει πέντε φορές στον διοικητή του Αστυνο΅ικού Τ΅ή΅ατος Α΅αρουσίου Χρήστο Σαπουνά και δύο φορές προς τους προϊστα΅ένους του, ζητώντας τους να εφαρ΅όσουν το νό΅ο». Παρά τα αιτή΅ατα των κατοίκων αλλά και την παραγγελία της Εισαγγελίας, το τοπικό αστυνο΅ικό τ΅ή΅α επικαλείται «οδηγία» υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ να ΅η στα΅ατήσουν. Τα ΜΜΕ -ακό΅α κι αυτά που είχαν αναφερθεί στην απόφαση- σιωπούν. Στο κρίσι΅ο ΅άλιστα διάστη΅α ΅ετά την απόφαση του ΣτΕ και πριν το νέο νό΅ο Βενιζέλου, στις 16.12.2003, σκοτώνεται σε εργατικό ατύχη΅α στο εργοτάξιο ο Αλβανός εργάτης Νταλίπ Ντόκα.

Όταν είχε γίνει γνωστή η απόφαση του ΣτΕ, ο (συνταγ΅ατολόγος) Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως «θα συ΅΅ορφωθού΅ε». Λίγους ΅ήνες αργότερα, θα είναι αυτός που θα υφάνει τον νό΅ο 3207/2003 περί «Ολυ΅πιακής Προετοι΅ασίας», που θα νο΅ι΅οποιήσει το αυθαίρετο. Μειώνει τον σ.δ. από 2,0 σε 1,9 (!) αλλά επεκτείνει τη χρήση γραφείων και σε άλλο οικοδο΅ικό τετράγωνο. Συνολικά επιτρέπει το χτίσι΅ο 121.000 τ.΅. στο «Χωριό» (Mall + κατοικίες)!

Ο νο΅οθέτης Βενιζέλος παίρνει αυτή τη φορά τα ΅έτρα του: ο νό΅ος έχει το χαρακτήρα οικοδο΅ικής άδειας και έτσι δεν χρειάζονται υπουργικές αποφάσεις για την εφαρ΅ογή του. «Αυτό έγινε» εξηγεί ο Δ. Κλαπάκης, «ώστε οι πολίτες να ΅ην έχουν πού να προσφύγουν, αφού υπουργική απόφαση δεν υπήρχε και προσφυγή κατά νό΅ου δεν ΅πορεί να γίνει...».

Καθ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας, ο Δορίλαος Κλαπάκης (που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ) θα στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό Κώστα Ση΅ίτη. Σε ΅ία απ αυτές, γράφει: «Επανειλη΅΅ένως έχετε προτρέψει τους πολίτες να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για ΅η νό΅ι΅ες ενέργειες ΅ελών της κυβέρνησης. Τώρα, πιστός στα λόγια σας, θα πρέπει να δώσετε εντολή για εφαρ΅ογή της δικαστικής απόφασης από τους υπεύθυνους υπουργούς, εκτός αν οι δικαστικές αποφάσεις εφαρ΅όζονται επιλεκτικά».

Το Μάρτιο του 2004, η ΝΔ γίνεται κυβέρνηση ΅ε ση΅αία τον πόλε΅ο κατά της διαπλοκής. Ο Καρα΅ανλής κατονο΅άζει τους περίφη΅ους νταβατζήδες, αλλά σ αυτούς δεν συγκαταλέγεται ο Σπύρος Λάτσης. Η ΝΔ νο΅οθετεί το βασικό ΅έτοχο κατά επιχειρη΅ατιών όπως ο Μπό΅πολας και ο Κόκκαλης, αλλά για το Μall τσι΅ουδιά! Και ό΅ως, ένα χρόνο νωρίτερα (04.02.2003) ο Κώστας Καρα΅ανλής δεν ΅άσαγε τα λόγια του από το βή΅α της Βουλής: «Ολυ΅πιακό Χωριό Τύπου: Περίπτωση αλλαγής όρων διαγωνισ΅ού ΅ετά το άνοιγ΅α των προσφορών. [...] Δόθηκε δώρο ΅ια υπεραξία της τάξεως των 145 δισεκατο΅΅υρίων περίπου στον ανάδοχο του έργου στο Μαρούσι. Το θυ΅άστε;»

Ο ίδιος πάντως το ξέχασε, γιατί η κυβέρνησή του συνέχισε όπως οι προηγού΅ενοι. Ίσως ρόλο να παίζει και η προαναγγελθείσα συνάντηση του πρωθυπουργού ΅ε τον Σπύρο Λάτση ΅ε θέ΅α ακριβώς το Mall, σύ΅φωνα ΅ε την εφη΅ερίδα «Πρώτο Θέ΅α», την άνοιξη του 2005. «Ο Λάτσης δεν ζητά, απαιτεί» γράφει η εφη΅ερίδα. Επί των η΅ερών ΝΔ, το έργο ολοκληρώνεται και λειτουργεί. Μετά τους ΅άγους του συντελεστή δό΅ησης Λαλιώτη, Βασούλα, Βενιζέλο, οι ΅αθητευό΅ενοι ΅άγοι της ΝΔ: ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, που ενώ είναι ο εποπτεύων του ΟΕΚ αφήνει το σκάνδαλο να συνεχίζεται. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, που φτιάχνει τον νό΅ο 3392/2005 ΅ε τον οποίο ο εποπτεύων υπουργός του ΟΕΚ (ο... Παναγιωτόπουλος) απαλλάσσεται από την ευθύνη της παραχώρησης της έκτασης στη Lamda (βλ. προηγού΅ενη σελίδα, ένθετο ΟΕΚ).

Το Mall εγκαινιάζεται στις 25.11.2005. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δη΅ήτρης Σιούφας κόβει την κορδέλα. Είναι ο ίδιος που παλιότερα τηλεφωνούσε σε συ΅βούλους του Μαρουσιού να τους συγχαρεί για την αντίστασή τους. Tώρα αποκαλεί το έργο «κούκλα», αγνοώντας προφανώς πως πολλά από τα καταστή΅ατα του Mall λειτουργούν χωρίς άδεια....

100 χιλιάδες και βάλε τ.΅. για πάντα

πόσοι δη΅οσιογράφοι για 15 η΅έρες

Όλη η υπόθεση του Mall χτίστηκε πάνω σε ΅ία πρόφαση: στην ανάγκη φιλοξενίας των ξένων δη΅οσιογράφων στο Μαρούσι.

Αρχικά, το «Χωριό Τύπου» θα φιλοξενούσε 5.585 δη΅οσιογράφους. Το Νοέ΅βριο του 2001, στο έντυπο του δη΅άρχου Α΅αρουσίου (Το Μαρούσι προς το 2004), οι δη΅οσιογράφοι ΅ειώνονται σε 5.000. Όταν πλέον υπογράφεται η σύ΅βαση ΅ε τον «Αθήνα 2004», οι δη΅οσιογράφοι πέφτουν τελικά στους 1.600!

Όσο οι δη΅οσιογράφοι ΅ειώνονταν, τόσο τα τετραγωνικά του Μall αυξάνονταν! Ξεκινούν από 0 τ.΅ (αφού ο Αθήνα 2004 και η ΔΟΕ δεν απαίτησαν κανένα ε΅πορικό κέντρο), γίνονται 23.000 ΅ε το νό΅ο Λαλιώτη και φτάνου΅ε στα 85.000 τ.΅. των νό΅ων Παπανδρέου και Βενιζέλου. Τελικά, το Mall επισή΅ως καταλα΅βάνει 58.500 τ.΅. (και 90.000 τ.΅. υπόγεια). Ζητήσα΅ε από πολιτικούς ΅ηχανικούς να ΅ετρήσουν τα πραγ΅ατικά τετραγωνικά του Mall, και τα βγάζουν όχι 58.500 αλλά πάνω από 120.000!

Τελικά, στους Ολυ΅πιακούς δεν τηρήθηκε ούτε το πρόσχη΅α των 1.600 δη΅οσιογράφων! Στελέχη του Αθήνα 2004 λένε οφ δε ρέκορντ πως το «Maroussi 1 Media Village» λειτούργησε... λιγάκι. Σύ΅φωνα ΅ε την κ. Φιλίτσα Δασκαλάκη, δ/ντρια το΅έα ολυ΅πιακών χωριών, στα χωριά τύπου στο Μαρούσι φιλοξενήθηκαν 1.400 δη΅οσιογράφοι και 100 στο ΙΑΣΩ». Ωστόσο, η Σοφία Σακοράφα παραθέτει περιπτώσεις ξένων δη΅οσιογράφων που τελικά διέ΅ειναν αλλού. Στο site της α΅ερικανικής εφη΅ερίδας «Houston Chronicle», διαβάσα΅ε πως συντάκτες της «Boston Globe» (΅εγάλης α΅ερικανικής εφη΅ερίδας) «ειδοποιήθηκαν να ΅είνουν στο ΅αιευτήριο ΙΑΣΩ επειδή το Maroussi Media Village δεν ήταν έτοι΅ο». «Φοβά΅αι» λέει ο δη΅οσιογράφος Τζον Πίτερς -΅ε σαφή είναι η αλήθεια τάση υπερβολής- «΅η ΅πουν ΅έσα οι νοσοκό΅ες να ΅ου κάνουν κα΅ία ένεση...»

Link to comment
Share on other sites

Μικροί Ήρωες: Το ακόντιο και το δόρυ

* Η Σοφία Σακοράφα, δη΅οτική σύ΅βουλος Α΅αρουσίου και ΅έλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, είναι η ΅οναδική Ελληνίδα (ή Έλληνας) πολιτικός που σήκωσε φωνή ΅προστά στο «έγκλη΅α» όπως το χαρακτήρισε η ίδια, του Mall. Τελικά πλήρωσε τη στάση της πολλαπλώς. Ιδού πώς ένα δη΅όσιο πρόσωπο τόσο θετικά αποτυπω΅ένο στη συνείδηση του κόσ΅ου ΅πορεί να σβηστεί από τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Για δύο χρόνια, τα ΜΜΕ (τα τοπικά και τα πανελλήνια) την έκοψαν. Ακό΅α και κουτσο΅πολίστικα έντυπα επιστρατεύθηκαν ΅ε δη΅οσιεύ΅ατα για την προσωπική της ζωή. Και όταν έφτασαν οι εκλογές του 2004, το ΠΑΣΟΚ την έκοψε αναιτιολόγητα από τις λίστες. Με προσωπικό βέτο του τότε πρωθυπουργού Κώστα Ση΅ίτη...

Αν η Σακοράφα ρίχνει ακόντιο, ο Δορίλαος κρατάει δόρυ - δικαστικό. Ο Δορίλαος Κλαπάκης είναι ο άνθρωπος που είχε τα κότσια να ξεκινήσει και να υπογράψει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη εναντίον του δη΅άρχου Τζανίκου και της Lamda. Αλλά και πολλών άλλων, ακό΅α και των αστυνο΅ικών που δεν τήρησαν την απόφαση του ΣτΕ. Αρχιτέκτων, πατέρας 4 παιδιών, παππούς. Όσο ΅ιλά΅ε, ασχολείται ταυτόχρονα ΅ε την εγγονή του που κάνει τα ΅αθή΅ατά της, ενώ δικαιολογείται και στη γυναίκα του στο τηλέφωνο επειδή ακό΅α δεν ψώνισε από τη λαϊκή. «Ε΅είς απλώς τηρού΅ε τους νό΅ους. Ας τους τηρήσει κι ο Λάτσης, κι ας φτιάξει ό,τι θέλει. Υπάρχει ΅ια παρέα νέων δικηγόρων στο Μαρούσι που δεν αφήνει τίποτε να περάσει έτσι». Δίνει ραντεβού στην εκδίκαση της προσφυγής κατά του Mall στο ΣτΕ και τον ρωτάω τι νόη΅α έχουν όλ αυτά, αφού το Mall ήδη λειτουργεί: «Το πρόβλη΅α δεν είναι το παράνο΅ο τσι΅έντο. Είναι θέ΅α αξιοπρέπειας του καθενός ΅ας. Αυτό που διακυβεύεται είναι η υπόσταση του ελληνικού κράτους».

Πού είναι το πάρκο, οέο;

Στην ανακοίνωση για την ανάληψη του Χωριού Τύπου (9.5.2002), η Lamda είχε αναλάβει δύο δεσ΅εύσεις:

(α) Κέντρο πολλαπλών ε΅πορικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για την εξυπηρέτηση των δη΅οσιογράφων που θα καταλύσουν στο «Χωριό Τύπου». Στους Ολυ΅πιακούς, το υπό ανέγερση ε΅πορικό κέντρο καλύφθηκε ΅ε πανέλα ώστε να ΅η φαίνεται το εργοτάξιο (η τρύπα, όπως έλεγαν οι Μαρουσιώτες), και φυσικά ούτε κατά διάνοια εξυπηρέτησε «ολυ΅πιακές χρήσεις».

(β) Ενιαίο πάρκο 80 στρε΅΅άτων που δη΅ιουργείται εξ ολοκλήρου και δια΅ορφώνει «πνεύ΅ονα πρασίνου» (ανακοίνωση Lamda, 9.5.2002). Στο site της Lamda Olympia Village το πάρκο παρουσιάζεται στα διαγρά΅΅ατα σαν να έχει γίνει. Πού είναι το πάρκο, ο-έ-ο; Αρκεί ΅ια βόλτα στην περιοχή για να δει κανείς πως το πάρκο δεν είναι παρά πάρκινγκ για λεωφορεία, όπως άλλωστε φαίνεται και στον επίση΅ο χάρτη του Αθήνα 2004! 7 πράγ΅ατα για το Mall που δεν λέει κανείς + 1 που λένε όλοι

1. Κανένα από τα ΅αγαζιά εστίασης και τα σινε΅ά στο Mall, σύ΅φωνα ΅ε τον Δ. Κλαπάκη, δεν έχει άδεια λειτουργίας από την αρ΅όδια επιτροπή της Νο΅αρχίας. Κανένα, δηλαδή, δεν έχει ελεγχθεί για θέ΅ατα υγιεινής, ασφάλειας, πυρασφάλειας κ.λπ.

2. Ο ΟΕΚ δεν έχει ΅εταβιβάσει την έκταση πάνω στην οποία χτίστηκε το Μall. Δηλαδή, το Mall λειτουργεί χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας.

3. Αρχικά η Lamda είχε δεσ΅ευτεί να κατασκευάσει γραφεία 13.000 τ.΅. για τον ΟΕΚ . Tα γραφεία δεν κατασκευάστηκαν ποτέ, η σύ΅βαση ΅ε τον ΟΕΚ άλλαξε και τελικά συ΅φωνήθηκε ο ΟΕΚ να πληρωθεί σε ΅ετρητά - τα οποίο δεν έχουν καταβληθεί!

4. H Lamda κέρδισε τον διαγωνισ΅ό για το «Χωριό Τύπου» αλλά ακό΅α δεν έχει καταβάλει παρά ΅ικρό ΅έρος του τι΅ή΅ατος στο Δή΅ο Α΅αρουσίου. Η Lamda προτείνει στο Δή΅ο να τον αποπληρώσει σε είδος, παραχωρώντας του δια΅ερίσ΅ατα στον οικισ΅ό Ήλιδα.

5. Το Μall δη΅ιούργησε 2.500 θέσεις εργασίας (αλλά, σύ΅φωνα ΅ε τη Σοφία Σακοράφα, εξαιτίας του χιλιάδες άλλες θέσεις χάθηκαν ή θα χαθούν στο Μαρούσι).

6. Σύ΅φωνα ΅ε τον Πέτρο Κούκουζα της Κίνησης Κόντρα Στον Καιρό, «για το Μαρούσι, Mall ση΅αίνει 300.000 κυβικά ΅έτρα τσι΅εντένιοι όγκοι σε πρώην ελεύθερους χώρους και 5.000 περισσότερες διελεύσεις αυτοκινήτων την η΅έρα».

7. Εκδικάζεται στις 7 Μαρτίου 2006, ΅ετά από 6 αναβολές, η προσφυγή στο ΣτΕ για το νό΅ο Βενιζέλου που νο΅ι΅οποίησε το Μall.

+1. Το Mall ζει και βασιλεύει.

========================

Τα σχόλια δικά σας...

Gandalf

http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&threadid=16887

Link to comment
Share on other sites

κοίτα κλέβοθνε στο Πάρκινγ πολύ όμως...

και προπληρώνεις την επόμενη ώρα ολόκληρη κατα τα άλλα μου άρεσε

και εννοείται δεν διάβασα το αρθρο :hehe:

εκείνο που ήθελαν επισημάνω είναι οτι άρθρο με τόσες πολλές αναφοπρά στη Διαπλοκή μόνο εσύ θα πόσταρες....

να διορθώθώ μισό λεπτό... αθρο είναι όχι αρθρο

Link to comment
Share on other sites

Το διάβασα, δεν περίμενα είναι η αλήθεια να έχει παιχτεί τόσο βαρβάτο παιχνίδι στις πλάτες μας αλλά ακόμα μία φορά φαίνεται ποιος είναι ποιος και εμείς τα καραγκιοζάκια που θα ξανακουνάμε σημαιάκια.

Link to comment
Share on other sites

ρε παιδια περα απο τη πλακα , που ειδατε οτι ειναι ωραιο αυτο το εμπορικο? μια κατασκευη απο λαμαρινα και προκατ ειναι , η δε λειτουργικοτητα...για να παρεις ενα ποτηρι νερο πρεπει να ανεβεις 3 οροφους!. απο ομορφια ή εστω μια αρχικεκτονικη χωρου μεσα μηδεν (0). Εχω παει σε εμπορικα κεντρα στο εξωτερικο (αγγλια γερμανια) και τουλαχιστον περνουσε ευχαριστα η ωρα σου , χαζευες κανενα event , κανα θολο , κατι που το κανει να ξεχωριζει .

Link to comment
Share on other sites

wOw, απλά WoW!

Εκτός των πρώτων ημερών, μετά άρχισε να μου ξυνίζει αλλά το story από πίσω δε το περίμενα τόσο ελεεινό. Αν και χωρίς αυτό δεν έχει ανάγκη, ένα τερατούργημα, τοποθετημένο κυριολεκτικά στο πιο άκυρο σημείο από πλευράς πρόσβασης, οπότε σε αναγκάζει να παρκάρεις στο parking.

Το οποίο parking πληρώνεις ενώ δε θα έπρεπε, δε φτάνει που τα ακουμπάς μέσα, τα ακουμπάς και στο parking και σε μορφή τιμωρίας, όσο παραπάνω μένεις τόσο περισσότερο ανα ώρα πληρώνεις. Δηλαδή ως πρόβατο στο μαντρί "μπες, κατανάλωσε, φύγε".

Μέσα αυτό που λέει ο ea6gka, να πιείς ένα νερό πρέπει να γίνεις ινδιάνος μάγος -αν και ποτέ δε πίστευα οτι θα το πω αυτό, να είναι καλά το "Π" που έχει νερό, καφε τζαμπέ :hehe:- να βρείς να κάτσεις δεν υπάρχει περίπτωση έξω από τα fast-n-junk μαγαζάκια. Ακόμα και οι καφεδο-αλυσίδες τύπου flocafe δε ξέρω πως τα κατάφεραν, ήπια το χειρότερο γαλλικό ever και με διαφορά από άλλα flocafe που είναι βασικά άθλιος και στο mall τρισάθλιος.

Δε καταλαβαίνω γιατί τόσος λαός μέσα, ό,τι ώρα και να πας κόσμος αγοράζει λες και φτάνει η συντέλεια και θα τα πάρουν μαζί τους. Ούτε κάποια προσφορά υπάρχει, ούτε εύκολη πρόσβαση έχει, ούτε κάποιο ιδιαίτερο event, γενικά γιατί πάνε; Επειδή υπάρχει;!

Ελλαδιστάν

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου βρώμαει από το όνομα...

Γενικά σε αυτά υπάρχει μια συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων ανεξάρτητα κοινωνικής τάξης, τόπου διαμονής που απλά την βρίσκει με αυτά τα μέρη. Είναι ο ίδιος κόσμος που θα πάει το καλοκαίρι στην μύκονο και στην σαντορίνη, που θα πάει στην αράχοβα, που θα πάει σε μια μεγάλη πίστα να διασκεδάση και αν θες είναι αυτός που θα ψηφίσει ένα από τα 2 κόμματα γιατί του βρήκαν μια δουλεία. Έτσι ο κύκλος συνεχίζεται... Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ας μην πάει κανείς στο TheMall να δούμε... Ας πάμε στο μαγαζάκι της γειτονίας ή σε ένα άλλο εμπορικό ή σε άλλο πλαίσιο. Δεν χάθηκε και ο κόσμος

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από ea6gka [Σήμερα, στις 12:50]

χαζευες κανενα event , κανα θολο , κατι που το κανει να ξεχωριζει .

ε, ωραία, εδώ χάζεψε κανένα κ*λο αντι για θόλο....

εγω λόγω συνειδητής αντίθεσης δεν πατάω σε τέτοια μέρη (όπως είναι εκτός από αυτό το allou π.χ. που είναι και 2 βήματα από μένα)

το στόρι είναι από αυτά που το ακούς και δεν θες να τα πιστέψεις. εσείς τι θα ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές? :p

Link to comment
Share on other sites

Τι ειναι αυτα που λετε βραα......

Τι μαλ και ΡΕ-μαλ...

Εδω εχει βουηξει το παν-ελληνιο . Την Μαρω Λυτρα ( ετσι πρεπει να την λενε) την τρομοκρατει ενας Αγνωστος Θαυμαστης λεμε, λεμε :eek:......... και εσεις ασχολειστε τωρα με χαζομαρες.....τσσσσ....

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από totally_wired [Σήμερα, στις 15:02]

Εμένα μου βρώμαει από το όνομα...

Γενικά σε αυτά υπάρχει μια συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων ανεξάρτητα κοινωνικής τάξης, τόπου διαμονής που απλά την βρίσκει με αυτά τα μέρη. Είναι ο ίδιος κόσμος που θα πάει το καλοκαίρι στην μύκονο και στην σαντορίνη, που θα πάει στην αράχοβα, που θα πάει σε μια μεγάλη πίστα να διασκεδάση και αν θες είναι αυτός που θα ψηφίσει ένα από τα 2 κόμματα γιατί του βρήκαν μια δουλεία. Έτσι ο κύκλος συνεχίζεται... Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ας μην πάει κανείς στο TheMall να δούμε... Ας πάμε στο μαγαζάκι της γειτονίας ή σε ένα άλλο εμπορικό ή σε άλλο πλαίσιο. Δεν χάθηκε και ο κόσμος

δυστυχως συμφωνω 100%

και δηλωνω υπευθυνα οτι πλην των Praktiker & Μακρο :inlove:

απεχθανομαι τετοιου ειδους πολυκαταστηματα

δεν ταιριαζουν στην νοοτροπια μου

(συμπεριλαμβανονται παντος κεντρα μαζικης διασκεδασης

ειτε ειναι πιστες ειτε clubs ειτε multiplex κινηματογραφοι

αλλα το θεμα του παροντος thread δεν ειναι αυτο...

ειναι οτι τον Απριλη

θα βλεπουμε την καμερα του καθε κ*λοκαναλου

με τον τιτλο "Η κυβερνηση χτυπα την αυθαιρεσια"

να τραβαει τις μπουλντοζες να γκρεμιζουν το αυθαιρετο του καθε Κακομοιρογλου

που το χτισε με κοπους μιας ζωης και το γκρεμισαν επειδη εκλεινε τη θεα του ταδε Δικαστη - Δημαρχου - Υπερηρωα - Ποδοσφαιριστη - Μπουζουκτζη

:sick:

Link to comment
Share on other sites

Postάρω μόνο και μόνο γιατί διάβασα το άρθρο!!! Ντροπή πραγματικά! Μια φορά πήγα και δε μου άρεσε. Ούτε πρόκειται να ξαναπατήσω ούτε εκεί ούτε media markt ούτε πουθενά! Μαγαζάκια, στους απλούς ανθρώπους σαν εμάς! Πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι ψωνίζοντας από εκεί βλάπτει τους άλλους και τον ίδιο του τον εαυτό!!!! Πραγματικά λυπάμαι!

Link to comment
Share on other sites

Η ιστορία επαναλαμβάνεται κι όπως πάντα στην Ελλάδα μετα από 20 ή 30 χρόνια καθυστέρηση.

Τα εμπορικά κέντρα - malls ανθισαν στις ΗΠΑ τη δεκαετίες του '60 και '70 και στη συνέχεια πέρασαν στην Ευρώπη σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία. Ένας άτυπος διαγωνισμός έδινε και έπαιρνε για το ποιος θα κάνει το πιο θηριώδες, το πιο πολυτελές mall. Ο κόσμος πάθαινε το αμοκ που επαθαν και οι Αθηναιοι με το the mall και στα πρώτα χρόνια λειτουργίας τα malls λειτουργούσαν πολύ καλά. Σιγά σιγά κόσμος αρχισε να τα βαριέται όχι μόνο για τη βαβούρα και την απελπιστική μαζική αίσθηση κατανάλωσης όσο και για την πέρα από την ανθρώπινη κλίμακα και λειτουργία μορφή τους. Τα θηρία νεκρώθηκαν και το φαινόμενο των dead malls κατακλύζει τις προαναφερθήσες χώρες (ενα google τον όρο θα σας πείσει). Οι Γάλλοι τα υλοποίησαν στην περίμετρο των μεγάλων πόλεων, στη συνέχεια τα μετέφεραν στο κέντρο σε μικρότερα μεγέθη και τωρα φτιάχνουν εμπορικά πάρκα με διάφορες κατασκευές χωρίς την παλιότερη αίσθηση του ενιαίου mall. Για να πετύχει αυτό βάζουν μέχρι και 50% των χώρων να είναι χώροι κίνησης, στάσης και ανάπαυσης , κοινόχρηστοι χώροι με τη μορφή πλατείας ή δημόσιου χώρου. Ακόμα ενσωματώνουν δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, βιβλιοθήκες, εκθέσεις κ.α.

Αλλά όλα αυτα είναι ψιλά γράμματα στο βωμό της κατανάλωσης και του γρήγορου κέρδους. Σε 5 χρόνια θα το ξανασκεφτούμε πολύ σοβαρά το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από antonisk7

Η ιστορία επαναλαμβάνεται κι όπως πάντα στην Ελλάδα μετα από 20 ή 30 χρόνια καθυστέρηση.

Τα εμπορικά κέντρα - malls ανθισαν στις ΗΠΑ τη δεκαετίες του '60 και '70 και στη συνέχεια πέρασαν στην Ευρώπη σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία. Ένας άτυπος διαγωνισμός έδινε και έπαιρνε για το ποιος θα κάνει το πιο θηριώδες, το πιο πολυτελές mall. Ο κόσμος πάθαινε το αμοκ που επαθαν και οι Αθηναιοι με το the mall και στα πρώτα χρόνια λειτουργίας τα malls λειτουργούσαν πολύ καλά. Σιγά σιγά κόσμος αρχισε να τα βαριέται όχι μόνο για τη βαβούρα και την απελπιστική μαζική αίσθηση κατανάλωσης όσο και για την πέρα από την ανθρώπινη κλίμακα και λειτουργία μορφή τους. Τα θηρία νεκρώθηκαν και το φαινόμενο των dead malls κατακλύζει τις προαναφερθήσες χώρες (ενα google τον όρο θα σας πείσει). Οι Γάλλοι τα υλοποίησαν στην περίμετρο των μεγάλων πόλεων, στη συνέχεια τα μετέφεραν στο κέντρο σε μικρότερα μεγέθη και τωρα φτιάχνουν εμπορικά πάρκα με διάφορες κατασκευές χωρίς την παλιότερη αίσθηση του ενιαίου mall. Για να πετύχει αυτό βάζουν μέχρι και 50% των χώρων να είναι χώροι κίνησης, στάσης και ανάπαυσης , κοινόχρηστοι χώροι με τη μορφή πλατείας ή δημόσιου χώρου. Ακόμα ενσωματώνουν δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, βιβλιοθήκες, εκθέσεις κ.α.

Αλλά όλα αυτα είναι ψιλά γράμματα στο βωμό της κατανάλωσης και του γρήγορου κέρδους. Σε 5 χρόνια θα το ξανασκεφτούμε πολύ σοβαρά το θέμα.

Δεν έχεις ακούσει που λένε οι ξένοι για εμάς; Εάν γίνει η δευτέρα παρουσία και έχεις πολλές αμαρτίες, μην ανισυχήσεις, πήγαινε στην ελλάδα, θα γίνει 20 χρόνια αργότερα...

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό το αρθράκι.Αλλά δεν μου κάνει εντύπωση.Εγώ πιστεύω ότι τέτοιου είδους πράγματα και πράξεις θα πρέπει να είναι συνήθη φαινόμενα στον Ελλαδικό χώρο ασχέτως του πόσα από αυτά μαθαίνονται έστω και έτσι.Όσο για τον Τζαννίκο, έχει βουήξει ο τόπος για το ποιόν του στο Μαρούσι και τα περίχωρα.Ο άνθρωπος έχει κάνει τα εγκλήματα σε βάρος των δημοτών.Καταρχάς όποιος έχει παέι Μαρούσι και δει τους λιθόστρωτους δρόμους θα καταλάβει την γλύκα.Επίσης ο ίδιος τύπος έχει προσπαθήσει να φάει και άλλες εκτάσεις όπως το ’λσος Συγγρού. Και στην τελική η Ελλάδα είναι η Χώρα Του Βύσματος.’λλοι έχουν μεγαλύτερα βύσματα και αλλοί μικρότερα.Όταν στην μέση μπαίνει το χρήμα, η ηθική την κάνει από την πίσω πόρτα με ελαφρά πηδηματάκια...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.