Jump to content

1 PC � 2 LAN Cards � Δρομολόγηση Κίνησης Δικτύου

spc

Recommended Posts

Δεν ξέρω αν ο τίτλος είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός αλλά δεν μπόρεσα να σκεφτώ κάτι πιο συνοπτικό.

Λοιπόν, έστω ότι έχουμε 2 PC με 2 LAN cards το καθένα τα οποία είναι συνδέονται μεταξύ τους ως εξής:

1. Μέσω 10/100 DSL Router / Switch

2. Απευθείας (cross cable) με μία Gigabit κάρτα από κάθε πλευρά.

(μην ρωτήσετε γιατί είναι συνδεδεμένα έτσι υπάρχει λόγος (το 10/100 είναι για Internet και το GBIT για μεταφορά αρχείων DVD)).

Το ερώτημα είναι το εξής:

Πως μπορούμε να ορίσουμε ώστε η κίνηση μεταξύ των 2 υπολογιστών (πχ αντιγραφή αρχείων) να γίνεται μέσω του GBIT και όχι του 10/100;

Σημειώνεται ότι το FILE / PRINTER SHARING πρέπει να είναι ενεργό και στις 2 συνδέσεις (γιατί πχ με την 10/100 πρέπει να επικοινωνούν με 3ο PC).

Έχω κάποιες πληροφορίες και ξέρω ότι αν το ψάξω λίγο μάλλον θα βγάλω άκρη αλλά το ποστάρω εδώ για να μας απαντήσουν οι ειδικοί και να μείνει και ως κοινή γνώση.

• Replies 49
  • Created
  • Last Reply

Μια ιδέα (ελπίζω να μην κάνω λάθος) είναι η εξής. Βάζεις στα δύο Gbit Interfaces στατικές ip σε άλλο subnet π.χ. 192.168.2.1 και 192.168.2.2 ενώ το subnet του ρούτερ είναι στο 192.168.1.χ και κατά το mapping network drive βλέπεις τον σκληρό στο άλλο pc ως \\192.168.2.1\c ας πούμε. Λογικά τις μεταφορές θα τις δρομολογεί μέσω του Gbit.

Αρχική απάντηση από Revils

Μια ιδέα (ελπίζω να μην κάνω λάθος) είναι η εξής. Βάζεις στα δύο Gbit Interfaces στατικές ip σε άλλο subnet π.χ. 192.168.2.1 και 192.168.2.2 ενώ το subnet του ρούτερ είναι στο 192.168.1.χ

Αυτό το έχω κάνει είδη (και για άλλους λόγους).

Αρχική απάντηση από Revils

και κατά το mapping network drive βλέπεις τον σκληρό στο άλλο pc ως \\192.168.2.1\c ας πούμε. Λογικά τις μεταφορές θα τις δρομολογεί μέσω του Gbit.

Δεν θέλω όμως να κάνω map net drives (είναι πολλά τα share dirs στα μηχανήματα).

Η λύση που σου πρότεινε ο Revils είναι ενδεδειγμένη.

Τώρα το πώς θα καθορίσεις την κίνηση να πηγαίνει είτε από τη gigabit είναι από την fasteth, εξαρτάται από το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσεις για να μεταφέρεις αρχεία. Πες μας συγκεκριμένα κάποιο για να σου πω αν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη ρύθμιση. Τέλος στη fasteth θα βάλεις gateway γιατί θα δρομολογούνται από εκεί πακέτα internet, ενώ τη giga θα την αφήσεις μόνο με ip & mask αφού θέλεις να επικοινωνεί με 1 υπολογιστή.

Πάντως έτσι όπως το κόβω, αν κάνεις τις μεταφορές με ftp, θα κάνεις account που να δέχεται ή να δημιουργεί σύνδεση στα giga interfaces.

Αρχική απάντηση από trendy

Τώρα το πώς θα καθορίσεις την κίνηση να πηγαίνει είτε από τη gigabit είναι από την fasteth, εξαρτάται από το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσεις για να μεταφέρεις αρχεία. Πες μας συγκεκριμένα κάποιο για να σου πω αν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη ρύθμιση

Απλές μεταφορές αρχείων μέσω Win / Explorer.

Αρχική απάντηση από trendy

Τέλος στη fasteth θα βάλεις gateway γιατί θα δρομολογούνται από εκεί πακέτα internet, ενώ τη giga θα την αφήσεις μόνο με ip & mask αφού θέλεις να επικοινωνεί με 1 υπολογιστή.

Αυτό εννοείται ότι έχει ήδη γίνει (αλλά δεν αλλάζει σε κάτι νομίζω το ζητούμενο ερώτημα).

Σημείωση:

Στην παρούσα κατάσταση βλέπω ότι είναι θέμα τύχης από που θα φύγουν τα πακέτα.

Πχ στην αρχή πήγαιναν μέσω 100αρας, μετά από κάποιο restart έφυγαν με GB και μετά μία το ένα - μία το άλλο (έχω την εντύπωση ότι τα win ''προτιμούν'' αυτή που βλέπουν σαν ''ΝΟ.1'' στα connections).

Προφανώς μία λύση είναι η προσωρινή απενεργοποίηση της FE οπότε και τα πακέτα θα φεύγουν αναγκαστικά μέσω GB αλλά ψάχνω για μία πιο ''σωστή'' λύση.

Αρχική απάντηση από spc

Απλές μεταφορές αρχείων μέσω Win / Explorer.

Netbios/Ms File Sharing δηλαδή;

Να υποθέσω ότι στη γραμμή βάζεις κάτι της μορφής \\pc1\my-shares\ ;

Αν θέλεις να ελέγχεις σε ποιο if θα πάει μπορείς είτε να βάζεις καρφωτά την ip είτε να δημιουργήσεις ένα alias για την ip κάνοντας edit το %windir%/system32/drivers/etc/hosts και να βάζεις έτσι το alias αντί της ip.

Αρχική απάντηση από spc

Αυτό εννοείται ότι έχει ήδη γίνει (αλλά δεν αλλάζει σε κάτι νομίζω το ζητούμενο ερώτημα).

Σημείωση:

Στην παρούσα κατάσταση βλέπω ότι είναι θέμα τύχης από που θα φύγουν τα πακέτα.

Πχ στην αρχή πήγαιναν μέσω 100αρας, μετά από κάποιο restart έφυγαν με GB και μετά μία το ένα - μία το άλλο (έχω την εντύπωση ότι τα win ''προτιμούν'' αυτή που βλέπουν σαν ''ΝΟ.1'' στα connections).

Προφανώς μία λύση είναι η προσωρινή απενεργοποίηση της FE οπότε και τα πακέτα θα φεύγουν αναγκαστικά μέσω GB αλλά ψάχνω για μία πιο ''σωστή'' λύση.

Αν το έδινες με το όνομα που έχεις δώσει στο pc μπορεί να είναι όντως τυχαίο το interface που θα του αντιστοιχηθεί, καθώς το πρώτο if που σηκώθηκε και έστειλε το netbios πακέτο να πήρε και το "χρίσμα" για το όνομα.

Εντελώς ενημερωτικά και χωρίς να σου προτείνω να το κάνεις (αλλά για να υπάρχει η λύση στο φόρουμ) μπορείς να στήσεις και ένα dns που να αναλαμβάνει αυτός την απόδοση των ονομάτων ανα interface και να κάνει και το resolve-cache για το internet.

Αν δεν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα το κόστος και θέλεις να γλυτώσεις από τα επιλέον καλώδια και τις ρυθμίσεις, υπάρχει και η λύση της παρεμβολής ενός gigabit switch πριν το μόντεμ και καθάρισες. Ξέρω πως ψάχνεις μια λύση για το υπάρχον setup αλλά αφου υπάρχει και αυτή η δυνατότητα είπα να την αναφέρω.

Όπως έγραψα και πιο πάνω, πιθανότατα η πρώτη κάρτα που θα σηκωθεί και θα διαφημίσει τον υπολογιστή στο δίκτυο θα πάρει και το όνομά του σε συνδέσεις netbios. Λέω πιθανότατα γιατί δεν ξέρω πώς ακριβώς δουλεύει το netbios. Και πολύ φοβάμαι Σύριε ότι με τον τρόπο που πας να προσπελάσεις το shared φάκελο δε θα βγάλεις άκρη, δηλ μέσα από τα network places. Καλύτερα βάλε καρφωτή την ip "\\192.168.1.1\" οπότε και θα σου βγάλει πάλι το ίδιο με το να επιλέγεις τον υπολογιστή στα network places μόνο που θα παίζει στο if που θέλεις. Μην ξεχνάς το αρχείο hosts για να μη βάζεις την ip.

ΟΚ, με την ''καρφωτή'' λογικά θα δουλέψει.

Απ' ότι ξέρω όμως πρέπει υπάρχει και άλλος τρόπος μέσω ρυθμίσεων πρωτοκόλλων δρομολόγησης.

Το λέω όχι μόνο την λογική να κάνω την δουλειά μου αλλά για να μαθαίνουμε κιόλας κάτι παραπάνω. ;)

EDIT

Αρχική απάντηση από RootX

Φτιάξε ένα batch αρχειάκι με τα ακόλουθα,

START C:\WINDOWs\explorer.exe \\192.168.1.2 (εδώ βάζεις την ip που σε ενδιαφέρει)

αν δεν σε εξυπηρετεί η λύση του start-->run .

OK, θα το δοκιμάσω ;)

’λλη λύση, πιο ''καθαρή'';

1) Μπορεις να βαλεις στατικα τα hostnames σε καθε pc στο αρχειο C:\WINDOWS\system32\drivers\etc. Μόνο που θα τους βαλεις με τις IP του subnet που ειναι στο GigaLan. Επίσης τσεκαρε και το routing table με "route print". Λογικα πρεπει ολες τις 2.χ διευθυνσεις (ip 192.168.2.0 mask 255.255.255.0) να τις στελνει απο το interface 192.168.1.x οπου x η IP του εκαστοτε PC

2) Λιγο πιο μπακαλικη λύση να κανεις bridge τις δυο συνδεσεις σε καθε PC και να ορισεις παλι στατικο routing table αν και δεν ξερω ποσο καλα μπορεις να το κανεις αυτο σε windows

Η λύση με το entry στο hosts αρχείο ίσως είναι η πιο καθαρή, θεωρητικά(windows είναι αυτά :p) πρώτα τσεκάρουν το hosts αρχείο οπότε θα επιλέξουν την ip που έχεις δώσει στο hosts(την ip της gigabit κάρτας).

Ψάξε για το αρχείο hosts, θα το βρεις στο path που έγραψε ο φίλος παραπάνω.

’νοιξε το(με notepad) και πρόσθεσε την ip της gigabit κάρτας δικτύου του 2ου pc με κενό και μετά το computer name(όπως το έχει για το localhost παραπάνω).

Αρχική απάντηση από RootX

Ψάξε για το αρχείο hosts, θα το βρεις στο path που έγραψε ο φίλος παραπάνω.

’νοιξε το(με notepad) και πρόσθεσε την ip της gigabit κάρτας δικτύου του 2ου pc με κενό και μετά το computer name(όπως το έχει για το localhost παραπάνω).

ΟΚ, thanks! ;)

Από τη στιγμή που έχεις dsl μήπως υπάρχει κάποιο pc που είναι συνεχώς on?(για downloading για παράδειγμα)

Αν ναι,θα μπορούσες να βγάλεις (απενεργοποιήσεις)την 100άρα NIC από το pc που δε δουλεύει συνέχεια και να κάνεις το δίκτυό σου μέσω της 1000άρας καθώς και το ICS...

Αρχική απάντηση από gaig

Από τη στιγμή που έχεις dsl μήπως υπάρχει κάποιο pc που είναι συνεχώς on?(για downloading για παράδειγμα)

Αν ναι,θα μπορούσες να βγάλεις (απενεργοποιήσεις)την 100άρα NIC από το pc που δε δουλεύει συνέχεια και να κάνεις το δίκτυό σου μέσω της 1000άρας καθώς και το ICS...

Δυστυχώς δεν ''παίζει'' κάτι τέτοιο.

Αρχική απάντηση από astrolabos

Γιατι δε δοκιμάζεις να κάνεις δύο διαφορετικά Workgroups; Δε θα δουλέψει έτσι;

Το ίδιο PC σε 2 διαφορετικά WG;

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.