Jump to content

Παλια μητρική με Intel 440BX chipset. Μέχρι πια CPU?

marios007

Recommended Posts

Έχω την εξής μητρική Gigabyte GA-6BXC (Intel 440BX chipset).

http://www.gigabyte.com.tw/MotherBoard/Products/Products_GA-6BXC.htm

Πέρνει CPU σε Slot 1. Μέχρι ποιά cpu μπορώ να βάλω;

Πέρνει έναν PIII 933 (133 bus); Δηλαδή clock ratio 7*133!

Στο site εμφανίζει μόνο μέχρι CPU 650 (6,5*100). Και δεν λέει τίποτα για CPU με bus 133!

Thanks!

Υπήρχαν μητρικές με το ΒΧ που χτύπαγαν 150MHz. Αλλά ήθελες και βαρβάτες PCI/AGP κάρτες να αντέξουν εκεί πάνω μιας και δεν υπήρχε διαιρέτης ή PCI lock.

Τα 133MHz κάποιες μητρικές τα υποστήριζαν ανεπίσημα αν θυμάμαι καλά μιας και η Intel ετοιμαζόταν να πουλήσει i815 και δεν υποστήριξε ποτέ επίσημα αυτή τη συχνότητα με αυτό το chipset.

αν δεν κάνω λάθος και δεν με απατά η μνήμη μου,

το συγκεκριμένο chipset δεν υποστήριζε officially 133MHz fsb

αλλά μπορούσες να του το ανεβάσεις άφοβα και νομίζω σταθερά.

γενικά οι 440bx είχαν τρομερή φήμη;)

δεν θυμάμαι να σου πω, πάντως αν ο επεξεργαστής έχει ξεκλείδωτο multiplier μπορείς να τον κατεβάσεις και λίγο (π.χ. να βάλεις 6.5 αντί για 7 multi).

Αρχική απάντηση από marios007

Απλά αυτά τα αστεράκια δε μπορώ να καταλάβω γιατί τα έχουν.

Είναι οι συχνότητες που υποστηρίζονται - ανεπίσημα - από την μητρική (aka εκτός επισήμων specs του 440BX).

# 66/75*/83*/100/112*/133* MHz System Bus

’ρα, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έχεις πρόβλημα στην υποστήριξη της CPU.

γιατί δεν υποστηρίζονται επίσημα από τον κατασκευαστή. (την intel).

βέβαια ο λόγος ήταν καθαρά marketing, και αν θυμάμαι καλά, υλοποιήσεις με το 815 ήταν πιο αργές σε σχέση με το 440bx.

πιστεύω ότι δεν θα χεις πρόβλημα, μια δοκιμή θα σε πείσει :D

Όντως μια δοκιμή θα με πείσει :woot:

Το πολύ πολύ να πάνε στον βρόντο τα 50 που θα δώσω. :whistling

Εξάλλου αν δεν πληρώσεις δεν θα μάθεις ποτέ...:o

Thanks για την βοήθεια. :T:

πολλά δεν είναι 50 ευρώ για 933MHz cpu?

μήπως να το ξανασκεφτόσουνα?

Η CPU ειναι τελικά ποιο ακριβή... 59 :boxed:

Αγορά απο εδώ

http://www.stock-house.gr/ProductShow.asp?Ctg=70201&Mciid=17291

Η αλήθεια είανι πως δεν έχω κάνει εκτεταμένη έρευνα αγοράς. :tomato:

Υπάρχει και μια άλλη μητρική που μπορώ να χρησιμοποιήσω. H GA-BX2000 (και αυτή με Intel 440BX chipset)

http://www.gigabyte.com.tw/MotherBoard/Products/Products_GA-BX2000.htm

Μήπως αυτή είναι καλύτερη;

Όσο για την GA-6BXD (Intel 440BX chipset) την χρησιμοποιώ εδώ και 5 χρόνια συνεχούς λειτουργίας (24/7) με 2 PIII 550 Mhz και 512 Mb RAM. Έχει Win XP πάνω και το σύστημα είναι σταθερότατο.

Επειδη εχω την ιδια μητρικη στο παλιο μου συστημα και το εχω ψιλοψαξει, στανταρ η μητρικη υποστηριζει 133 bus, αλλα ειμαι σχεδον σιγουρος οτι υποστηριζει μεχρι 667 απο Ρ3. Το bus ρυθμιζεται απο jumpers πανω στη μητρικη, αλλα το multiplier δεν ξερω απο που.

Φαινεται πως αλλαξαν τα πραγματα απο την τελευταια φορα που κοιταξα.Καποιοι λενε οτι με ανταπτορα μπορει να σηκωσει και Tualatin core αλλα... Οποτε δεν πρεπει να ισχυει ο προηγουμενος ισχυρισμος μου. Υποθετω οτι μονο με trial & error μπορεις να μαθεις αν σηκωνει 933.

59 ευρα? :woot: Δε νοιωθεις κατι να σε ακουμπαει? Γιατι στον πιανουν τον ποπο bigtime.(με την καλη εννοια παντα)

ντάξει, μην πετάξεις 60 ευρώ για αυτό το σύστημα.

με 50 το αγοράζεις όλο (με μητρική κλπ) μεταχειρισμένο.

μάζεψε άλλα τόσα και πάρε έναν 64άρι sempron, μια πολύ φτηνή mobo και μια μνημούλα, θα σαι ΠΟΛΥ ταχύτερος!

Μία QDI που έχω στον Pentium II που έχει το 440ΒΧ, μου επιτρέπει να αλλάξω το

multiplier από 3 εώς 8 και το FSB 100 - 103 - 112.

Οπότε στην δικιά μου περίπτωση το καλύτερο θα ήταν 7*112=784.

Αλλά απ' ότι βλέπω η δικά σου θα παίξει στα 933 κατά 99,9%

Απλά να ξέρεις ότι δεν υπάρχει AGP/PCI lock, οπότε μπορεί να τα φτύσει καμιά

κάρτα γραφικών ή κανένας σκληρός δίσκος.

Έμένα πάντως παίζει στα 112 απροβλιμάτιστα εδώ και 7+ χρόνια ενώ είναι system bus 100.

Κοίτα και οι μνήμες σου να είναι PC133 και όχι PC100, γιατί δεν ξέρω άμα θα αντέξουν.

To πρόβλημα με το ΒΧ είναι το AGP, καθώς έχει μόνο 1/1 και 2/3 διαιρέτη σε σχέση με το FSB. Για 133mhz το AGP θα παίξει στα 89mhz, που δε το σηκώνουν όλες οι κάρτες. Πάντως από μια μικρή έρευνα στο googli, η μητρική που σε ενδιαφέρει λειτουργεί με επιτυχία στα 133mhz FSB όσο και η κάρτα AGP το παλεύει. Το PCI δεν είναι πρόβλημα, το ΒΧ υποστηρίζει 1/4 διαιρέτη οπότε θα παίξει στα κανονικά 33mhz. Πάντως σε σχέση με VIA και τα μεταγγενέστερα i815 (αν και σήκωναν και αυτά καλά tweaks), το BX ήταν πιο γρήγορο. Πάντως θα συμφωνήσω με τους από πάνω, δεν αξίζει να δώσεις 60 για τέτοιο CPU όταν με τα ίδια παίρνεις sempron.

Όντως 60 ίσως είναι πολλά για τον επεξεργαστή. :toomuchne

Απο την άλλη όμως το σύστημα προορίζεται για download και για κανα παιχνιδάκι παλιό (Win98 :jump: παλιές καλές εποχές).

Και δεν θα ήθελα να μπλέξω με καινούργιο PC. Απλώς σκέφτηκα να εκμεταλευτώ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ όλα αυτά τα παλιά κομμάτια που μένουν απο αναβαθμίσεις!

Και σε μένα πάντως μια QDI με ΡΙΙΙ 500, τον ανέβασε σε 560 (5*112) χωρίς κανένα πρόβλημα.

mini_fan στην Gigabyte GA-6BXC και το bus και το multiplier ρυθμιζεται απο jumpers πανω στη μητρικη. :magic:

Το 440ΒΧ έχει divider 1/2 με 66MHz FSB για το PCI Bus δηλ 33MHz( το AGP 1:1 δηλ 66ΜΗz) και 1/3 PCI Bus 2/3 AGP ατα 100MHz.Στα 133 να υπολογίζεις 44MHz στο PCI και 88 στο AGP μιάς και οι διαιρέτες παραμένουν στο 1/3 και 2/3 όσο και να ανεβαίνεις.Από όσο θυμάμαι κάποια τελευταία extreme BX μοντέλα (Αbit BE6-2,Gigabyte BX2000,Asus P3B,Soyo 6BA+IV) άνοιγαν PCI 1/4 από 133+,πράγμα που σημαίνει ότι στα 133 είχες 33MHz PCI Bus.’μα έχεις μητρική που να παίζει με 1/4 PCI και που να αντέχει 88ΜΗz ΑGP,τότε θα τα καταφέρεις...

Α,υπόψην ότι οι μνήμες παίζουν μόνο σύγχρονα στο BX (FSB:Mem freq=1:1)

Από ταχύτητα,είναι ό,τι πιό γρήγορο σε πλατφόρμα Slot1/PGA370

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.