Jump to content



Χρησιμα προγραμματα & πληροφοριες για φορητους(και οχι μονο) υπολογιστες


soki

Recommended Posts

Θα ηθελα να μοιραστω μαζι σας μερικα προγραμματακια που πιστευω βοηθουν στην αυξηση της αυτονομιας και στην παρακολουθηση των θερμοκρασιων ωστε να ξερουμε ανα πασα στιγμη αν ολα πανε καλα με τον φορητο μας.

Πρωτο ειναι το mobilemeter. Με αυτο το προγραμμα μπορουμε να βλεπουμε τις περισσοτερες θερμοκρασιες, εαν βεβαιως υπαρχουν οι αντιστοιχοι αισθητηρες, την συχνοτητα λειτουργιας του επεξεργαστη μας αλλα και την μπαταρια μας. Ιδιαιτερα για την μπαταρια μπορουμε να βλεπουμε ποσο γρηγορα αποφορτιζετε και να επεμβαινουμε αναλογα, ενω οταν το συνδεουμε με την πριζα ποσο γρηγορα φορτιζετε. Στην παρακατω φωτογραφια μπορειτε να δειτε πως αλλαζει απο μπλε σε κοκκινο οταν τον εβαλα στην πριζα(discharge->charge rate). Στον acer 5022wlmi που εχω δειχνει τις θερμοκρασιες για τον cpu,το chipset, την vga και τον σκληρο δισκο. Κανοντας δεξι κλικ options πανω στο Mobilemeter εμφανιζονται καποιες ρυθμισεις & πληροφοριες και βεβαια μπορειτε να βαλετε μια συντομευση του προγραμματος στην εκκινηση ωστε να φορτωνετε με τα windows.

mobilemeter4lv.png

To επομενο προγραμμα που ειναι και πιο γνωστο ειναι το rightmark cpu clock utility( http://cpu.rightmark.org/products/rmclock.shtml ), εν συντομια RMClock. Με αυτο το προγραμμα μπορουμε να παρακαμτουμε το cool n quiet της amd ή το speedstep της intel ή ακομα να το χρησιμοποιησουμε σε επεξεργαστες (celeron,sempron,p4) που δεν υποστηριζουν καποια απο αυτες τις τεχνολογιες. Στο προγραμμα αυτο οι διαθεσιμες επιλογες αλλαζουν αναλογα τον cpu. Σε μερικους επεξεργαστες μπορουμε να αλλαζουμε τον πολλαπλασιαστη ενω σε αλλους π.χ. (φορητοι με p4) μπορουμε να ενεργοποιουμε το throttling. Κατ'αρχην καλο ειναι να διαβασουμε το readme για να ξερουμε τι κανει η καθε επιλογη, μετα παμε στον ->πινακα ελεγχου και στις ->επιλογες ενεργειας και το αλλαζουμε απο ->φορητος υπολογιστης που λογικα πρεπει να ειναι σε ->Σπιτι/Γραφειο ή ->Παντα ενεργο. Αυτο μπορει να σας φαινετε παραξενο αλλα ειναι απαραιτητο για να λειτουργει σωστα το RMClock. Στην πρωτη ταμπελα τσεκαρουμε τις παρακατω επιλογες ωστε να φορτωνεται το προγραμμα μαζι με τα windows και να αλλαζει χρωμα το εικονιδιακι αναλογα με τις αλλαγες που γινονται στην συχνοτητα λειτουργιας του.

rm26ho.png

Το δευτερο παραθυρακι μας δειχνει σε γραφικη μορφη την τρεχουσα συχνοτητα του επεξεργαστη μαζι με το ποσο % φορτωμενος ειναι αυτος ή το λειτουργικο, και τελος τον πολλαπλασιαστη και το vcore.

rm38gh.png

Στο τριτο και σημαντικοτερο επιλεγουμε για την περιπτωση μας τα p-state ή καλυτερα την συχνοτητα λειτουργιας του επεξεργαστη μαζι με το vcore που θα ενεργοποιητε αναλογα τον φορτο εργασιας. Φυσικα μπορει να υπαρχουν και περισσοτερα p-state κυριως σε pentium M ή αν χρησιμοποιουμε throttling. Για να δουμε αν ειναι σταθερος ο επεξεργαστης βαζουμε ενα p-state και τρεχουμε s&m,prime,superpi ή οτιδηποτε αλλο νομιζουμε εμεις πως ειναι καλο. Αφου βρουμε τα επιθυμητα p-state ρυθμιζουμε και τις επιλογες ενεργειας απο κατω, παταμε apply και ειμαστε ετοιμοι!

rm14hz.png

Το τεταρτο παραθυρακι ->Advanced δεν το χρησιμοποιησα αλλα αν το ψαξετε υπαρχουν επιλογες που μπορουμε να εξοικονομισουμε ακομα περισσοτερη ενεργεια, οπως να μειωνουμε την ταση στο chipset.

Για την καρτα γραφικων τωρα αν εχουμε καποια παλιοτερη που δεν υποστηριζει τεχνολογιες εξοικονομησης ενεργειας (π.χ. powerplay για τις ΑΤΙ) μπορουμε να χρησιμοποιησουμε το ATI tray tools(ερχεται μαζι με τους Omega drivers αλλα μπορειτε να το κατεβασετε και ξεχωριστα),( http://www.guru3d.com/article/atitraytools/189/ ), και να φτιαξουμε profiles ενα με χαμηλες συχνοτητες οταν δεν παιζουμε και ενα με τις επιθυμητες οταν θελουμε να παιξουμε καποιο παιχνιδι. Για της Nvidia δεν ξερω ποιο προγραμμα τις αναγνωριζει για να

πειραζεις τις συχνοτητες, ισως το power strip.

Το A64tweaker μπορει επισης να χρησιμοποιηθει για αυξηση συχνοτητας/timings στις μνημες.

Τελος για οσους εχουν καποιο παλιοτερο notebook και η αποδοση της μπαταριας εχει πεσει πριν αγορασετε αλλη μπορειτε να δειτε εδω ( http://66.102.9.104/search?q=cache:MKqQwbsKveQJ:www.electronics-lab.com/articles/Li_Ion_reconstruct/ ). Περιεχει ακομα συμβουλες για το πως θα αυξησουμε την διαρκεια ζωης της μπαταριας μας, επειδη καθε τυπος μπαταριας θελει και διαφορετικη μεταχειριση.

:)

To mobilemeter το κανω atach.

mm0310.zip

Link to comment
Share on other sites

nice soki:T:

Βαλε και το right mark memory analyser.....

kαθως επισης και το twdfi855.exe ενα μικρο προγραμμτακι για να αλλζουν on the fly timmings για 855 μητρικες...(το εχω αν καποιος το θελει και δεν το βρισκει-αν και του κανει το RM mem analayser)

Right Mark Memory analayser Διαλεγετε το RMMA περιπου 1,2ΜΒ

και για οποιον εχει μητρικη 855 μπορει να αλλαζει timmings(τα βασικα) με αυτο το μικρο προγραμματακι.....twdfi855.exe κοντα στα 200ΚΒ

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Κανένα πρόγραμμα που να μετράει τάση CPU έχει βρει κανεις; Εγώ μόνο το CPUz εχω βρει. Προσοχή οτι μιλαω για πραγματική τάση. Το VID που δειχνουν πολλα προγραμματα ειναι το ποσο ζηταει ο επεξεργαστης απο τη μητρικη. Το τι δινει η μητρικη ειναι αλλο θεμα.

πχ στο VAIO FE που εχω με VID 1.263 (η default ταση για full speed) το CPUz μετραει 1.4 (!!!) και με VID 0.95 που ειναι το χαμηλοτερο μετραει 1.0 περιπου. Με το RMClock βρηκα οτι για όλα τα Pstates εκτος απο τη μεγιστη συχνοτητα παιζει μια χαρα με την μικροτερη δυνατη ταση, δηλ VID 0.95 Και 1.05 μετρούμενη. Δηλαδή μεχρι το 1.66Ghz παιζει με 1V και για τα 1.83 μόνο θελει VID 1.0V που δινει μετρουμενη 1.06V, για να ειναι 100% σταθερο. Η θερμοκρασια επεσε 8 βαθμους περιπου σε full load με το κατεβασμα της τασης (απο 1.4 σε 1 περιπου) και πλεον ο ανεμιστηρας ακομα και με 2 processes να τρεχουν ταυτοχρονα στο 100% (dual core λεμε) παραμενει πολύ ήσυχος.

Δεν ξερω βεβαια αν το CPUz μετραει σωστα, παντως το οτι αλλαζει η ταση φαινεται απο τη θερμοκρασια. Απο την αλλη αν το πιστεψω, δεν μπορω να καταλαβω γιατι η Sony να ρυθμισει τη μητρικη να κανει τοσο πολυ overvoltage σε μια CPU που διψαει για Undervoltage! Και γιατι με τη σειρά της η Intel έχει περιορίσει την ελάχιστη τάση στο 0.95V (νταξει αυτο το ξερω, για να μπορει να πουλαει τα LV και ULV μοντελα)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

εγώ θα συνεισφέρω με το γνωστό και πολύ καλό πρόγραμμα παρακολούθησης θερμοκρασίας το SPEEDFAN.

επίσης πολύ καλό είναι και το NOTEBOOK HARDWARE CONTROL. Kάνεις και κάτι παραπάνω με αυτό.

njoy :T:

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Kάποιο πρόγραμμα για να αλλάξουμε memory divider για Core Duo 2 υπάρχει;

chipset i945PM έχει το laptop.Mπορώ να αλλάξω πολλαπλασιαστή με το RightMark.

Τώρα δουλεύει στα 12x166 και θέλω να το βάλω στα 6x333MHz.(2 GHz).

Οι μνήμες είναι DDR2-667 και έτσι θα παίξουν 1:1.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Παιδια καπου ειχα δει ενα προγραμματακι, που εκανε την οθονη να φαινεται οτι τρεμοπαιζει οταν την κοιταζες απο τα πλαγια, ωστε να μην μπορουν να δουν οι αλλοι τι κανεις με το laptop σου! Δυστυχως δεν θυμαμαι τιτλο! :( Αν καποιος ξερει ας το πει.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Το rightmark cpu clock utility δεν υποστιριζει τους Atom επεξεργαστες. Μηπως ξερεις κανενα αλλο προγραματακι που μπορω να χρισιμοποιησω για να κανω undervoltage σε εναν Atom?

Ψαχνω αλλα δε βρισκω τιποτα

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.