Jump to content

chassis ή power fan?

rambo

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Εχω αντικαταστησει το εργοστασιακο ανεμιστηρακι της geforce6600gt (λογω του οτι ηταν πολυ θορυβωδες) με ενα αλλο της Ζalman. Για καλυτερη ρυθμιση των στροφων προσαρμοσα σε αυτο ενα ρυθμιστηρι στροφων, ετσι τωρα μπορω να εχω απο 1500-2500rpm. To ρυθμιστηρι αυτο το συνδεσα με τη mobo στο port (υποδοχη) power fan.

Στο μεταξυ, εξερευνοντας τα bios διαπιστωνω οτι η τεχνολογια Q-Fan control υπαρχει, εκτος απο το cpu fan, KAI στo chassis fan. Εντω μεταξυ ολα αυτα τα ports (cpu/power/chassis) μοιαζουν ιδια. Σκεφτομαι λοιπον, μηπως θα πρεπε να συνδεσω το coolerάκι της 6600gt στο chassis fan, ωστε το Q-Fan να φροντιζει για τις στροφες του, αρα και να μη χρειαζομαι το ρυθμιστηρι?

Καλημέρα

πιστεύω οτι μπορείς να το κάνεις (απο πλευράς τάσεων δεν υπάρχει πρόβλημα τουλάχιστον) αλλά εγώ θα έδινα προσοχη στη ρύθμιση του Q-fan ωστέ να μην ανεβάζει τρελές θερμοκρασίες η κάρτα καλύτερα να το τσεκάρεις αυτό με ενα πρόγραμμα τύπου speedfan ή ακόμα καλύτερα με εξωτερικό αισθητήρα θερμοκραίας.

εχω speddfan και ελεγχω συνεχως τις θερμοκρασιες. Υποτιθεται οτι το Q-Fan θα με προστατευει και θα συγκρατει τις θερμοκρασιες. Το q-fan δεν μπορει να παρεμβει στη θερμοκρασια της καρτας, μιλαω μονο για στροφες.

Ναι και εγώ έτσι το κατάλαβα, απλά θα πρέπει να παίξεις με τις ρυθμίσεις του προσέχοντας παράλληλα και τις θερμοκρασίες, έτσι ώστε να βρέις τη χρυσή τομή μεταξύ ικανοποιητικού επιπέδου θορύβου και θερμοκρασιών που αναπτύσονται στην κάρτα.

κοιταξε...το θεμα ειναι: συνδεοντας τον ανεμιστηρα της καρτας στο chassis fan, και ενεργοποιωντας (enable) την επιλογη Q-Fan control θα επρεπε να εχω λειτουργια q-fan, οπως ακριβως και στον ανεμιστηρα του επεξστη. Δυστυχως ομως διαπιστωνω οτι ΔΕΝ την εχω.

Το qfan δεν κάνει για την χρήση που ζητάς.

Ακόμα και να αλλάζει τις στροφές του ανεμιστήρα , ΔΕΝ θα το κάνει ανάλογα με τις ανάγκες της κάρτας γραφικών γιατί πολύ απλά δεν μετράει καμία παράμετρο της κάρτας γραφικών.

Το πιθανότερο είναι να αλλάζει στροφές ανάλογα με την θερμοκρασία του κουτιού , στην επιστημονική γλώσσα = μια τρύπα στο νερό.

Ο μόνος τρόπος που μπορώ να σκεφτώ για να δουλέψει κάτι τέτοιο είναι μέσω του speedfan και αυτό με πολλά ΑΝ.

ΑΝ το speedfan υποστηρίζει την μητρική σου και ΑΝ διαβάζει τον αισθητήρα θερμοκρασίας της κάρτας γραφικών (πιθανότατα υπάρχουν και άλλα ΑΝ) τότε μπορείς να κάνεις κάτι σαν το παρακάτω.

Εγώ το έκανα για τον σκληρό στο κατεβαστήρι , καμία κάρτα γραφικών μου δεν έχει ανεμιστήρα , αλλά η διαδικασία είναι ίδια.

17eq.th.png

Πας στο configure του speedfan και συνδέεις τους ανεμιστήρες με τις θερμοκρασίες τσεκάροντας τα αντίστοιχα κουτιά.

Εγώ σύνδεσα την θερμοκρασία του σκληρού με τον Front fan.

Επίσης ορίζεις τα όρια , όπου το desired είναι η θερμοκρασία πάνω από την οποία θα ανεβαίνουν οι στροφές του ανεμιστήρα.

Θα πρέπει να πας σε ΟΛΕΣ τις θερμοκρασίες και να ξετσεκάρεις όλα τα κουτιά ανεμιστήρων , εφόσον θες μονο ο συγκεκριμένος να ρυθμίζεται αυτόματα και μόνο σε σχέση με την θερμοκρασία της κάρτας γραφικών.

20uk.th.png

Έπειτα πας στο fans και ρυθμίζεις τα επίπεδα λειτουργίας του ανεμιστήρα (min - max) και τσεκάρεις την επιλογή automatically variated.

Τα ποσοστά ΔΕΝ είναι απαραίτητα σωστά.

Στην δική μου μητρική (Abit NF7-S) ο ανεμιστήρας δουλεύει στο full μέχρι και περίπου το 15% και από εκεί και κάτω πέφτει περίπου 1V για κάθε 1% , στο 5% δουλεύει περίπου στα 5V , στο 0% είναι σβηστός.

Εγώ βρήκα τα επιθυμητά επίπεδα λειτουργίας μετρώντας την τάση με το πολύμετρο.

31tn.th.png

Έπειτα στο Options ρυθμίζεις το βήμα της ρύθμισης των ανεμιστήρων (Delta value for fan speeds).

48hr.th.png

Τέλος στο κεντρικό παράθυρο του speedfan τσεκάρεις την επιλογή automatic fan speed.

Σε μένα , με τα παραπάνω , έχω έναν ανεμιστήρα που είναι σβηστός μέχρι να πιάσει 45°C ο σκληρός , μετά ανεβάζει ταχύτητα (1% βήμα) μέχρι το 5% και μένει εκεί μέχρι η θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 45 οπότε και ρίχνει την ταχύτητά του μέχρι να ξανασβήσει.

Προφανώς τα όρια ποσοστών/θερμοκρασιών που ταιριάζουν στην περίπτωσή σου θα πρέπει να τα βρεις εσύ.

Εκτός αν υπάρχει κανείς εδώ με 100% ίδιο hardware που να έχει κάνει την ίδια διαδικασία.

Επίσης προφανώς η διαδικασία έχει ρίσκο , αν βάλεις τελείως λάθος όρια θα έχεις είτε υπερβολικό θόρυβο είτε υπερθέρμανση.

Ο πιο εύκολος τρόπος να το κάνεις αυτό είναι με το Rivatuner, χωρίς να πειράξεις τίποτα άλλο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δεις αν γίνεται στην κάρτα σου αυτό που θέλεις. Λογικά με αυτά που διαβάζω τις τελευταίες μέρες γίνεται. Προσπάθησε το και θα δεις! :T:

Καποιος μου ειπε οτι για το riva θα πρεπει να εχω συνδεδεμενο τον ανεμιστηρα στην καρτα, αυτο δε συμβαινει με μενα, αρα απορριπτουμε το riva.

Λοιπον apocalypse, πρωτα απ ολα να σε ευχαριστησω για τον χρονο σου.

Κατα δευτερον, ξεκαθαριζουμε οτι το q-fan στο chassis fan, ειναι μονο για ανεμιστηρα του κουτιου και οχι για αυτον της καρτας γραφικων, σωστα?

(Οταν τον συνδεσα για να δοκιμασω, μου ειχε στροφες σταθερα περιθπου στα 2250rpm).

Tωρα, οσο αφορα για το SpeedFan, ειναι το προγραμμα που χρησιμοποιω τελευταια για να ελεγχω συνεχως τις θερμοκρασιες και τις στροφες μου (btw ξερεις τι ειναι εκεινες οι παραξενες ενδειξεις στα 125οC ?). Tα 2 ''AN'' που εθεσες, εχουν θετικη απαντηση (εσυ εχεις υδροψυξη ε?...ηθελα κι εγω να πάρω αλλα ειναι πολυ ακριβη. Το μοτερακι της, δεν παραγει καποιο σημαντικο θορυβο??).

Δεν ηξερα οτι το speedfan μπορει να χρησιμοποιηθει με τον τροπο που λες. Θα δοκιμασω τα βηματα και θα σου πω. Υπερβολικος θορυβος υπαρχει εαν αυξηθουν πολυ οι στροφες(αν και το 'υπερβολικος' δεν ταιριαζει στον αθορυβο zalman.

Σκοπος ειναι να αποδεσμευτω απ το χειροκινητο διακοπτακι που τωρα χρησιμοποιω.

Τελος να σου πω οτι εμενα οι δισκοι σε στιγμη ηρεμιας, μονο κατεβαζοντας, εχουν γυρω στους 35οC (ας ειν' καλα το full tower της chieftec) και για να περασει τους 45 πρεπει νμα κανεις defragment ή scanning.

Λοιπον, τα λεμε!

Κατα δευτερον, ξεκαθαριζουμε οτι το q-fan στο chassis fan, ειναι μονο για ανεμιστηρα του κουτιου και οχι για αυτον της καρτας γραφικων, σωστα?

chassis fan = συνδεση για ανεμιστηρακι κουτιου (μονο)

power fan= συνδεση για τον ανεμιστηρα τροφοδοσιας εφοσον εχει connector

Αρχική απάντηση από rambo [Σήμερα, στις 06:50]

Tωρα, οσο αφορα για το SpeedFan, ειναι το προγραμμα που χρησιμοποιω τελευταια για να ελεγχω συνεχως τις θερμοκρασιες και τις στροφες μου (btw ξερεις τι ειναι εκεινες οι παραξενες ενδειξεις στα 125οC ?).

Το ολοκληρωμένο που βρίσκεται πάνω στην μητρική και αναλαμβάνει την καταγραφή των μετρήσεων υποστηρίζει κάποιες x ενδείξεις.

Αν κάποιες από αυτές δεν χρησιμοποιούνται από την μητρική τότε έχεις ανώμαλες ενδείξεις σαν το 125.

Το speedfan διαβάζει όλες τις μετρήσεις του ολοκληρωμένου , οπότε απλά απενεργοποιείς όσες είναι άχρηστες ώστε να μην στις εμφανίζει.

Tα 2 ''AN'' που εθεσες, εχουν θετικη απαντηση (εσυ εχεις υδροψυξη ε?...ηθελα κι εγω να πάρω αλλα ειναι πολυ ακριβη. Το μοτερακι της, δεν παραγει καποιο σημαντικο θορυβο??).

Σου διαβάζει την θερμοκρασία της κάρτας γραφικών και την διαβάζει σωστά?

Ρωτάω γιατί εμένα η μόνη vga (από τις 3) που διαβάζεται από το speedfan διαβάζεται λάθος (συγκεκριμένα μου δείχνει μόνιμα 26°C κάτω από την πραγματική θερμοκρασία).

Κάτι που διορθώνεται πάντως πολύ εύκολα.

2 απο τα 3 pc του σπιτιού έχουν υδρόψυξη , στο 3ο (κατεβαστήρι) απλά κόλλησα πάνω στην κάρτα γραφικών (GF4MX) μια ψύκτρα από επεξεργαστή , χωρίς ανεμιστήρα.

Αν εννοείς την αντλία , παράγει ελάχιστο θόρυβο , αλλά μπόλικους κραδασμούς.

Με αφρώδη υλικά διορθώνονται σχετικά εύκολα.

Από εκεί και πέρα , το δύσκολο σημείο είναι η ρύθμιση των ορίων % της λειτουργίας του ανεμιστήρα.

Προφανώς δεν θες να σου σβήνει ο συγκεκριμένος.

Μπορείς να δοκιμάσεις να τον ρυθμίσεις χειροκίνητα (απο τα βελάκια στην πρώτη οθόνη του speedfan) και να δεις περίπου σε τι αντιστοιχεί κάθε ποσοστό.

chassis fan = συνδεση για ανεμιστηρακι κουτιου (μονο)

Αυτο δεν ειπα κι εγω?? Συνεπως αποκλειουμε την περιπτωση να συνδεσουμε τον ανεμιστηρα της καρτας γραφικων σε αυτο το fan. Ωστε το Q-Fan που μπορει να γινει enabled εκτος απο το cpu-fan ΚΑΙ στο chassis_fan, αφορα μονο τα ανεμιστηρακια του κουτιου,σωστα? (τα οποια εγω δεν διαθετω διοτι προεχει η ησυχια μου

power fan= συνδεση για τον ανεμιστηρα τροφοδοσιας εφοσον εχει connector

Αυτο δεν το πιασα. Για ποια ακριβως "τροφοδοσια" μιλας?

Εγω παντως σε αυτο το fan εχω συνδεδεμενο τον zalman της 6600gt μου(τον χειροκινητο διακοπτη, για την ακριβεια:T: )

Αν κάποιες από αυτές δεν χρησιμοποιούνται από την μητρική τότε έχεις ανώμαλες ενδείξεις σαν το 125.

Το speedfan διαβάζει όλες τις μετρήσεις του ολοκληρωμένου , οπότε απλά απενεργοποιείς όσες είναι άχρηστες ώστε να μην στις εμφανίζει.

Και πως απενεργοποιω αυτα τα ανωμαλα 125ρια?:)

Σου διαβάζει την θερμοκρασία της κάρτας γραφικών και την διαβάζει σωστά?

Ρωτάω γιατί εμένα η μόνη vga (από τις 3) που διαβάζεται από το speedfan διαβάζεται λάθος (συγκεκριμένα μου δείχνει μόνιμα 26°C κάτω από την πραγματική θερμοκρασία).

Ποτέ δεν ειπα οτι με το SpeedFan διαβαζω την θερμοκρασια της καρτας γραφικων. Mε το συγκεκριμενο προγραμμα διαβαζω τον επεξστη(μεχρι 50οC παει το πολύ) τη mobo και αλλη μια ενδειξη που δε ξερω που αναφερεται (Temp 3, αυτη τη στιγμη στα 13οC, ξερεις εσυ που αναφερεται?). Και ακομα διαβαζω την θερμσια των σκληρων μου.

Για να δω τη θερμοκρασια της 6600gt κανω το εξης(πολλοι δεν το γνωριζουν):

Desktop: δεξι κλικ: Oθονη ΝVIDIA-(μαρκα οθονης)-καρτελα καρτας: Ρυθμισεις θερμοκρασιας.

Αν εννοείς την αντλία , παράγει ελάχιστο θόρυβο , αλλά μπόλικους κραδασμούς.

Με αφρώδη υλικά διορθώνονται σχετικά εύκολα.

Μα και οι κραδασμοι παραγουν θορυβο. Πχ. οι σκληροι δισκοι. Ποια ειναι αυτα τα "αφρωδη υλικα"? Ποσο κοστιζουν, που τα βρισκω και πως μπαινουν?

Μπορείς να δοκιμάσεις να τον ρυθμίσεις χειροκίνητα (απο τα βελάκια στην πρώτη οθόνη του speedfan) και να δεις περίπου σε τι αντιστοιχεί κάθε ποσοστό.

Το θεμα ειναι εαν γινεται να ρυθμιζεται αυτοματως, απο μονος του δηλαδη, οπως γινεται και με τον cpu fan και την τεχνολογια q-fan. Διαφορετικα, υπαρχει και ο διακοπτης μου.

ΥΓ. Τωρα μολις θυμηθηκα και ξαναδιαβασα τα βηματα που μου εχεις προτεινει για το SpeedFan. (και με τα πολλα "AN"). Eσυ ο ιδιος τα κανεις αυτα τα βηματα στην καρτα σου? Λειτουργουν? Πως παιζουν οι θερμσιες?

Με κάνεις να επαναλαμβάνομαι.

Και πως απενεργοποιω αυτα τα ανωμαλα 125ρια?

Ποτέ δεν ειπα οτι με το SpeedFan διαβαζω την θερμοκρασια της καρτας γραφικων.

Η διαδικασία που περιέγραψα ΔΕΝ εφαρμόζεται αν το speedfan δεν διαβάζει την θερμοκρασία της κάρτας γραφικών (ξαναδές το 2ο ΑΝ του αρχικού μου post).

Το παρακάτω screenshot είναι από το 1ο pc της υπογραφής , όπου το speedfan διαβάζει τις θερμοκρασίες της 6800.

15vk.th.png

Όταν κάποια θερμοκρασία είναι άχρηστη , όπως η Temp1 στην περίπτωσή μου , απλά ξετσεκάρεις το κουτάκι της και σταματάει να στην δείχνει.

Μα και οι κραδασμοι παραγουν θορυβο. Πχ. οι σκληροι δισκοι. Ποια ειναι αυτα τα "αφρωδη υλικα"? Ποσο κοστιζουν, που τα βρισκω και πως μπαινουν?
Στην περίπτωσή μου , το αφρώδες υλικό ήταν απλό αφρολέξ που είχα από κάποια συσκευασία.

Οι αντλίες και στα 2 pc πατάνε πάνω σε κομμάτια αφρολέξ πάχους ~3 εκατοστά.

Ο θόρυβος που μένει είναι φοβερά χαμηλός , θα πρέπει να έχεις κυριολεκτικά αθόρυβο pc (χωρίς κανένα ανεμιστήρα) για να ακούγεται.

Το θεμα ειναι εαν γινεται να ρυθμιζεται αυτοματως, απο μονος του δηλαδη, οπως γινεται και με τον cpu fan και την τεχνολογια q-fan. Διαφορετικα, υπαρχει και ο διακοπτης μου.
Αυτόματα θα γίνεται , εφόσον μπορεί να γίνει τελικά.

Αλλά κάπως πρέπει να βρεις τα κατάλληλα όρια λειτουργίας.

Ο μόνος τρόπος είναι να κάνεις χειροκίνητες δοκιμές.

ΥΓ. Τωρα μολις θυμηθηκα και ξαναδιαβασα τα βηματα που μου εχεις προτεινει για το SpeedFan. (και με τα πολλα "AN"). Eσυ ο ιδιος τα κανεις αυτα τα βηματα στην καρτα σου? Λειτουργουν? Πως παιζουν οι θερμσιες?
Όπως είπα , καμία από τις 3 κάρτες δεν έχει ανεμιστήρα.

Κάποτε , για κάποια πειράματα , είχα βάλει έναν ανεμιστήρα στις μνήμες της 6800 που ελεγχόταν από το speedfan και δούλευε μια χαρά.

Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Ξεχνάτε κάτι πάντως... Έχει το fan πάνω στον controller άρα θα έχει πάντα ως κατώτερο όριο στροφών αυτό που έχει ορίσει με τον controller... ;)

Ξεχνάτε κάτι πάντως... Έχει το fan πάνω στον controller άρα θα έχει πάντα ως κατώτερο όριο στροφών αυτό που έχει ορίσει με τον controller...

Eεε... ποιος εγω??

Τι εστι "controller"?

Δεν εχω ορισει ο ιδιος καποιο οριο. Η ψαλιδα ειναι 1500-2500rpm περιπου.

Λοιπον αγαπητε apocalypse,

Νομιζω οτι εχουμε διαφορετικα speedfans. Τα images του δικου σου, πχ. στο configure, βλεπω οτι αναγραφονται ολα τα στοιχεια, cpu, case, vga, gpu κλπ. Εμενα λεει μονο temp1, temp2, HD0 κλπ ή μηπως μπορω να αλλαξω εγω τις ονομασιες?

Βλεπω οτι εσενα σου λεει τη θερμοκρασια της gpu, εμενα ομως οχι. Αρα το δευτερο σου ΑΝ δεν ισχυει σε μενα. Συνεπως δε μπορω να ακολουθησω τις οδηγιες σου.

Οk με τα 125ρια, τα ξετσεκαρησα και σταματησε να μου τα δειχνει.

Δε μου ειπες τι θερμοκρασια ειναι το temp3 που αυτη τη στογμη μου ειναι στα 14. Μηπως το case?

Για καλυτερη ρυθμιση των στροφων προσαρμοσα σε αυτο ενα ρυθμιστηρι στροφων, ετσι τωρα μπορω να εχω απο 1500-2500rpm.

??

Γιατι επανελαβες τα λογια μου?

Για την περιπτωση που δε καταλαβες, ξαναλεω οτι ο ιδιος ΔΕΝ ορισα καποιο κατωτερο οριο στροφων, οπως νομισες.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.