Jump to content

Καποιες ερωτησεις.

Longman

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας...

Σιγά σιγά αρχίζω να μπαίνω στο θέμα αναπαραγωγή μουσικής από το PC και θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις...

Υπάρχει καλύτερος player αναφορικά με την αναπαραγωγή mp3 ? Σαν ήχος, δηλαδή αυτό που ακούς, υπάρχουν players που παίζουν καλύτερα και χειρότερα ? Έχω αυτή τη στιγμή τον Windows media player 10 και τον Jet Audio 6.2.4.7023 basic. Ποιον θεωρείτε καλύτερο από πλευράς ποιότητας αυτού που ακούς (αν τίθεται τέτοιο θέμα)?

Για οργάνωση mp3 ποιο πρόγραμμα θα λέγατε ? Δεν έχω ακόμα κάποιο, αλλά το advanced mp3 catalog μου αρέσει.

Όσον αφορά τους Audio Codecs ποιόν συστήνετε για την ποιότητα του ? (ή ποιο φορμα..) Ξέρετε κάποιον lossless audio codec?

Μήπως ξέρετε αυτόν : TTA lossless audio codec ?

Δεν νομιζω να παιζουν ρολο τα players στην ποιοτητα της μουσικης.

Η καρτα και τα ηχεια παιζουν το σημαντικοτερο ρολο.

Φιλε thrasher ευχαριστω για την απαντηση.

Εντυπωση μου κανει που ενω εχουν δει το θεμα μου καποια ατομα, δεν απανταει κανεις... Εσεις παιδια δεν ακουτε μουσικη απο το pc ? δεν εχετε mp3 ? δεν τα οργανωνετε ? γιατι δεν λεει κανεις κατι ?

Εγω ξερω οτι απο το σαιτ ή και απο το google πολλα μπορω να βρω... αλλα με ενδιαφερει η εμπειρια αλλων που χρησιμοποιουν καποια προγραμματα... δεν νομιζω να ειναι και τοσο εξειδικευμενα αυτα που ρωταω.

Ευχαριστω.

Αρχική απάντηση από Longman

Γεια σας...

Σιγά σιγά αρχίζω να μπαίνω στο θέμα αναπαραγωγή μουσικής από το PC και θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις...

Υπάρχει καλύτερος player αναφορικά με την αναπαραγωγή mp3 ? Σαν ήχος, δηλαδή αυτό που ακούς, υπάρχουν players που παίζουν καλύτερα και χειρότερα ? Έχω αυτή τη στιγμή τον Windows media player 10 και τον Jet Audio 6.2.4.7023 basic. Ποιον θεωρείτε καλύτερο από πλευράς ποιότητας αυτού που ακούς (αν τίθεται τέτοιο θέμα)?

Για οργάνωση mp3 ποιο πρόγραμμα θα λέγατε ? Δεν έχω ακόμα κάποιο, αλλά το advanced mp3 catalog μου αρέσει.

Όσον αφορά τους Audio Codecs ποιόν συστήνετε για την ποιότητα του ? (ή ποιο φορμα..) Ξέρετε κάποιον lossless audio codec?

Μήπως ξέρετε αυτόν : TTA lossless audio codec ?

Γεια σου. Ο τίτλος που έχεις βάλει, δεν είναι πολύ διευκρηνιστικός, οπότε γι' αυτό πιστεύω και οι λίγες απαντήσεις.

Ο ήχος στο pc αναπαραγάγεται ως εξής:

Αρχείο ήχου -> Διάβασμα από τον player ΜΕ το κατάλληλο codec -> Αποστολή μέσω των drivers στην κάρτα ήχου ->Έξοδος από την κάρτα ήχου στα ηχεία.

Σε καθένα από τα παραπάνω μπορεί να έχεις πτώση της απόδοσης.

Δηλαδή:

1) Θες mp3 το οποίο να έχει bitrate 192kbps και πάνω (τα 320 είναι πραγματικά καλά). Αν το αρχείο είναι ασυμπίεστο ή έχει κάποιον πιο εξελιγμένο του mp3 αλγόριθμο, σε συνδυασμό με το 2, θα έχεις καλύτερη ποιότητα ήχου.

2) Θες σοβαρά codec (αυτά πάνε συνήθως πακέτο με τον player ή τα win, δεν ξέρω ακριβώς πώς παίζει στα windows). Σαν player από ποιότητα ήχου μου είχε κάνει εντύπωση ο creative player λόγω του eax και το winamp5. Σε linux που χρησιμοποιώ πια, τόσο το XMMS όσο και το amarok μου δίνουν πολύ καλή ποιότητα ήχου, δεν το χω ψάξει περισσότερο.

3) Τώρα για drivers, αυτό πάει πακέτο με την κάρτα ήχου, αλλά δε νομίζω να είναι και τραγικές οι διαφορές. Σε linux προτιμώ τους alsa πάντως.

4) Η κάρτα ήχου σου παίζει μεγάλο ρόλο, όσο και τα ηχεία. Το σημείο που θα χάσεις πολύ σε ποιότητα είναι εκεί που στέλνεις αναλογικό σήμα στα ηχεία. Στα DAC's της κάρτας ήχου δηλαδή. Αυτά έχουν κάποια χαρακτηριστικά, με βασικότερο το SNR, από τα οποία εξαρτάται το τι φτάνει στα ηχεία σου. Επίσης προφανώς μεγάλο ρόλο παίζουν τα ίδια τα ηχεία σου.

Προσωπικά έχω μια SB Live! 1024 αρκετά χρόνια, την οποία τη συνδέω ψηφιακά (μέσω coaxial-spdif) με τα Creative Inspire 5.1 Digital 5500 και είμαι πολύ ικανοποιημένος ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ τους. Προφανώς και σαν ήχος αν το συγκρίνεις με Hi-Fi λύσεις είναι πολύ κάτω, αλλά κερδίζουν πολύ από την ψηφιακή τους σύνδεση.

Ένας lossless (ελληνιστί: μη απωλεστικός) audio codec είναι ο FLAC (Free Lossless Audio Codec), με τα αρχειάκια του να είναι της μορφής *.flac .

Το site του εδώ: http://flac.sourceforge.net/

Για οργάνωση mp3 προσωπικά χρησιμοποιώ φακέλους στο file system, ίσως να είναι λίγο πρωτόγονο και βάρβαρο αλλά δουλεύει παντού και πάντα :)

Ελπίζω να κάλυψα κάποιες από τις απορίες σου, ό,τι άλλο θες πες μας :)

Φιλε Σωτηρη, ευχαριστω για την απαντηση!!

Για να σου πω την αμαρτια μου, τωρα εχω onboard καρτα ηχου, εκεινη της μητρικης που φαινεται κατω.Ακουω απο τα ακουστικα του ηχητικου μου συστηματος (Sennheiser hd 600), το οποιο περιμενει μουγγο απεναντι μου να συνδεθει με το pc... Ειναι στα σχεδια μου η αγορα μιας καλης καρτας ηχου σε συντομο χρονικο διαστημα, αλλα οπως καταλαβαινεις αυτο δεν με εμποδιζει να ξεκινησω σωστα να αποθηκευω μουσικη στο pc μου.

Επειδη θελω να πιασω τις δεκαετιες απο το 1950 και μετα και να τους διαθεσω 500 πχ. τραγουδια στην καθεμια (και απο δικα μου cd, και απο αλλων φιλων,και απο το νετ), χρειαζομαι και θεωρω σωστοτερη την χρηση ενος προγραμματος οπως το advanced mp3 catalog.

Ακομα πιο επιβεβλημενη ομως θεωρω την εξ αρχης σωστη κωδικοποιηση ολης αυτης της μουσικης στο καλυτερο δυνατο forma (αν λεγεται ετσι), ωστε να μην ψαχνομαι με τον codec του μηνα (πχ. ρε...!! βγηκε ο lame X.ψ.χχψψ και ειναι καλυτερος!!).

Θα ηθελα να ρωτησω λοιπον τα εξης :

1) τραγουδι που εχει μετατραπει με FLAC (*.flac) μετατρεπεται σε *.mp3 ? Ρωταω επειδη στο αμαξι το pioneer (deh 7700) παιζει mp3.

2)απο την εμπειρια σας, ενα τραγουδι *.flac εχει ακουστες διαφορες απο ενα *.mp3 στα 320 kbps ? (θα κανω και εγω ενα τεστ).

3) επειδη μερος της μουσικης μου θα ειναι απο το νετ, βρισκονται τραγουδια *.flac ? υπαρχουν αρκετα ?

ευχαριστω...

φιλε Σωτηρη ευχαριστω για το λινκ! παω για διαβασμα!!

Αρχική απάντηση από Longman

Θα ηθελα να ρωτησω λοιπον τα εξης :

1) τραγουδι που εχει μετατραπει με FLAC (*.flac) μετατρεπεται σε *.mp3 ? Ρωταω επειδη στο αμαξι το pioneer (deh 7700) παιζει mp3.

Αν και πρώτη φορά ακούω το format flac, ναι μπορείς να τα μετατρέψεις σε mp3.

link.

Θα χρειαστείς και τον codec, από εδώ. Έχει και περιγραφή του codec, οπότε προφανώς το flac έχει καλύτερη ποιότητα από mp3 με κόστος το μέγεθος του αρχείου.

Αρχική απάντηση από RootX

Αν και πρώτη φορά ακούω το format flac, ναι μπορείς να τα μετατρέψεις σε mp3.

link.

Θα χρειαστείς και τον codec, από εδώ. Έχει και περιγραφή του codec, οπότε προφανώς το flac έχει καλύτερη ποιότητα από mp3 με κόστος το μέγεθος του αρχείου.

είδες τι μαθαίνει κανείς στα fora????? :p

μια πολύ καλή σύγκριση είδα εδώ:

http://cf2mweb.phpnet.org/comparatif_audio/

βέβαια είναι για γαλλομαθείς :D

το άλλο lossless που παίζει είναι το πιθηκο-ape, αλλά το flac ως free software έχει το προβάδισμα :)

πολύ ωραίες αναλύσεις έχει και η wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vorbis

http://en.wikipedia.org/wiki/FLAC

στο features section του site του flac στο sf.net μπορείτε να δείτε τι υποστηρίζει:

http://flac.sourceforge.net/features.html

Για σοβαρές δουλειές, νομίζω ότι το lossless είναι μονόδρομος (άλλωστε είναι περίπου 2 φορές μεγαλύτερο από ένα καλό mp3, δε νομίζω ότι αξίζει η πτώση στην ποιότητα με τις τιμές στους δίσκους σήμερα).

Από internet φυσικά το format που παίζει πιο πολύ για κατέβασμα είναι το mp3 (όπως είναι φυσικό), αλλά όλο και κάποια flac κυκλοφοράνε :)

Όσον αφορά τη μετατροπή, το flac μπορείς να το κάνεις wave χωρίς πτώση σε ποιότητα (αφού είναι lossless δεν χάνει πληροφορία) οπότε από εκεί μπορείς να το μετατρέψεις σε όλες τις διαθέσιμες μορφές (ogg,mp3,mpc etc).

Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις...

καταρχην ξεκινησα με αυτο http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=15222

Ετσι κι αλλιως το EAC θα μου χρειαστει. Απο αυτο http://wiki.hydrogenaudio.org/index.php?title=Lossless_comparison

αποφασισα να καταληξω στους FLAC και WavPack που θα τους δουλεψω να δω τι λενε.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.