Jump to content

Κατανάλωση_Μπαταρίας

’ννα_19

Recommended Posts

Παιδιά παίζει ρόλο ένα background άσπρο σε σχέση με ένα μαύρο σε ένα φορητό δηλαδή μπορεί το άσπρο να έχει μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος δηλαδή να δυσκολεύει ποιό πολύ την μπαταρία ;

κοιτα αν σκεφτεις οτι στην τιμη του ασπρου το πιξελ ειναι τσιτα στο RGB (255) και οταν ειναι μαυρο ειναι 0, τοτε λογικα με μαυρο εχει μικροτερη καταναλωση σε ρευμα.

βεβαια το κερδος σε ρευμα φανταζομαι 8α ειναι μικρο, ισως ομως σε ενα λαπτοπ να εχει σημασια.

Αρχική απάντηση από ’ννα_19

Παιδιά παίζει ρόλο ένα background άσπρο σε σχέση με ένα μαύρο σε ένα φορητό δηλαδή μπορεί το άσπρο να έχει μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος δηλαδή να δυσκολεύει ποιό πολύ την μπαταρία ;

όχι. η λάμπα καίει (αυτή που φωτίζει το ετερόφωτο πάνελ).

Αρχική απάντηση από Zarras

κοιτα αν σκεφτεις οτι στην τιμη του ασπρου το πιξελ ειναι τσιτα στο RGB (255) και οταν ειναι μαυρο ειναι 0, τοτε λογικα με μαυρο εχει μικροτερη καταναλωση σε ρευμα.

βεβαια το κερδος σε ρευμα φανταζομαι 8α ειναι μικρο, ισως ομως σε ενα λαπτοπ να εχει σημασια.

όχι, για την ακρίβεια τα tn+film panel έχουν αντίθετη λογική.

όταν δείχνουν full μάυρο τα transistor δουλεύουν "τσίτα" :p οπότε στο μαύρο είναι πιο οικονομικό από αυτήν την άποψη, αλλά η ενέργεια που καίει η οθόνη είναι τρομερά μικρή και αμελητέα.

πιο έξυπνη προσέγγιση είναι του zapotek για την επεξεργαστική ισχύ, αλλά και πάλι μιλάμε για αμελητέες ποσότητες ;)

Αρχική απάντηση από Zarras

ενα πιξελ δεν καταναλωνει περισσοτερη .."ενεργεια"

οταν ειναι τσιτα φωτεινο απο το οταν ειναι σχεδον σβηστο ?

θεωρητικά ναι. (καλά μιλάμε για πολύ μικρή ποσότητα ενέργειας).

οι tn+film έχουν ένα πολωτικό φίλτρο το οποίο αντιστρέφει (περίπου) τα χρώματα.

δηλαδή όταν δείχνει άσπρο, η οθόνη είναι "σβηστή".

έτσι θυμάμαι και έχω διαβάσει, τώρα δεν είναι και η δουλειά μου αυτή;)

(έχει να κάνει με το επίπεδο στρέψης των υγρών κρυστάλλων και το πως αυτοί πολώνουν το φως - σε κάποιο ram το χα διαβάσει).

Ναι παιδιά αλλά δεν γίνεται να μην παίζει ρόλο στην κατανάλωση αφού όταν έχω το φορητό χωρίς μπρίζα και του την βάλω αυξάνεται πολύ η φωτεινότητα και γενικά πιστεύω πως παίζει ρόλο τώρα άν ισχυεί αυτό που είπε ο σωτήρης δεν το ξέρω αλλα λογικό δεν είναι μια λάμπα που είναι φωτεινή να καίει περισσότερο ;

Αρχική απάντηση από ’ννα_19

Ναι παιδιά αλλά δεν γίνεται να μην παίζει ρόλο στην κατανάλωση αφού όταν έχω το φορητό χωρίς μπρίζα και του την βάλω αυξάνεται πολύ η φωτεινότητα και γενικά πιστεύω πως παίζει ρόλο τώρα άν ισχυεί αυτό που είπε ο σωτήρης δεν το ξέρω αλλα λογικό δεν είναι μια λάμπα που είναι φωτεινή να καίει περισσότερο ;

Αρχική απάντηση από sotiris

όχι. η λάμπα καίει (αυτή που φωτίζει το ετερόφωτο πάνελ).

όπως ξαναείπα λοιπόν, τα πάνελ ΔΕΝ φέγγουν.

αν θες να δεις πως είναι το πάνελ σου χωρίς εξωτερική λάμπα, πάτα fn+f5 ή fn+f6 (κάποιο από τα f στα acer σου σβήνει τη λάμπα του πάνελ). δε θα βλέπεις σχεδόν τίποτα;)

τώρα έχουν αρχίσει και αναπτύσσονται τεχνολογίες στις οποίες τα πάνελ ΔΕ χρειάζονται εξωτερική πηγή φωτός για να δουλέψουν, αλλά θα αργήσουν ακόμη να γίνουν προσιτές και διαθέσιμες;)

link 1: http://electronics.howstuffworks.com/lcd.htm

link 2: http://computer.howstuffworks.com/question580.htm

Λογικό είναι αυτό που λέειο ο Σωτήρης.

Το backlit ανάβει πάντα, πιθανόν όταν είναι στη πρίζα ν' ανάβει περισσότερο.

Η ενέργεια όμως που χρειάζεται για την πόλωση των στοιχείων του LCD (κάτι νημάτια υγρού κρυστάλλου) είναι λογικά μεγαλύτερη όταν πολώνονται περισσότερα. Και ένα πολωμένο στοιχείο είναι αυτό που εμποδίζει το φως, άρα κάνοντάς το να φαίνεται μαύρο.

Αυτή είναι γενικά η λογική του LCD, έγχρωμου ή μη και δεν πιστεύω να ξεφεύγουν και τα φορητά. Τα πολύ απλά (πχ ρολόγια χειρός) δεν έχουν καν "λάμπα", παίρνουν απ' το περιβάλλον το φως.

ΥΓ. Τώρα είδα και τα links του Σωτήρη, το 1ο το είχα διαβάσει και παλιότερα, έχει πολύ καλές πληροφορίες.

Τώρα κατάλαβα;). Δηλαδή η λάμπα καίει πάντα και το πάνελ αλλάζει αναλόγως την εικόνα. Έ τότε δεν υπάρχει θέμα εξοικόνομήσης ενέργειας με ένα Background αυτό ήθελα να μάθω:happy2:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.