Jump to content



A8N-SLI PREMIUM tips and tricks


mariosalice

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

ASUS A8N-SLI Premium Home Page

Μόλις αγόρασα τη μητρική. Η αλλαγή από τη Deluxe στην Premium είναι θέμα ενός κατσαβιδιού. Μπήκε η μητρική, μπήκαν και τα υπόλοιπα όπως ήταν και τα Windows δεν κατάλαβαν την αλλαγή. Μέσα από τα Windows έγινε και αναβάθμιση του BIOS στην έκδοση 1009 (είχε το 1006). Πανεύκολο.

Η μητρική είναι πολύ σταθερή αθόρυβη και κρύα. Το chipset δεν ζεσταίνεται ακόμα και μετά από βαρειά χρήση. Η μνήμη Crucial ballistix Ζ503 είχε και εδώ πρόβλημα οπότε έβαλα δυο Corsair VS 512 σε DDR400 2.5-3-3-8 1T.

a8npmobo.jpg

a8npkit.jpg

Συγνώμη Μάριε αν στο ''χαλάω'' αλλά μία τέτοια αγορά θα είχε νόημα κατά την γνώμη μου πριν μερικούς μήνες (όταν δεν υπήρχε Ελλάδα θα μου πεις...:p).

Πλέον με δεδομένο ότι έχει βγει η νέα με nf4 x16 κρίνω είναι ότι είναι πλέον αργά....

Πάντα φιλικά και με δεδομένο ότι αυτά τα γράφω γιατί και εγώ σκεφτόμουν αυτή την αγορά εδώ και καιρό....

:)

Η 16 δεν έχει τίποτα να προσφέρει από ταχύτητα. Μέτρησα με μια κάρτα με PCIeX8 και PCIeX16 και δεν είδα διαφορά. Επομένως τι να το κάνω να έχω δυο 16άρια κανάλια? Την ίδια ταχύτητα θα έχουν με τα δυο 8άρια σε SLI. Ίσως με τις μελλοντικές κάρτες να έχει νόημα αυτό.

Το πρόβλημα κυρίως με τις μητρικές αυτές είναι η ωριμότητά τους και η υποστήριξη της μνήμης. Κανονικά θα έπρεπε να βάζουμε πάνω δύο DIMM 1Gb 1Τ DDR400 και να περνάνε τα τεστ χωρίς τρυκ (tref 166 1.95US) και σε λογικές τάσεις.

Δϊστασα πάντως με την επιλογή μου. Σκέφτηκα και την καινούργια DFI αλλά δεν την βρήκα (δεν ξέρω αν κυκλοφόρησε μάλιστα). Η DFI SLI-D δεν με έπεισε. Μπορεί να υπερχρονίζεται και να γράφουν τόσα και τόσα στο Internet αλλά κράτησα μικρό καλάθι.

Με το θέμα της μνήμης το έχουν παρακάνει οι εταιρίες.

Θα σου πω ένα παράδειγμα.

Πήρα τις Crucial Ballistix 1GbX2 kit. Το ένα DIMM ήταν σκάρτο. Ήρθε RMA το δεύτερο σετ. Σε 64 bit (single mode) πέρναγαν 12 ωρα memtest και Μ$ τεστ(mtinst.exe), είτε μια μια είτε και οι δυο μνήμες μαζί. Όταν τις έβαζα δυο μαζί σε 2Τ dual channel (128bit) μου έβγαζαν ένα λάθος.

Ζήτησα RMA ξανά και μου εγκρίθηκε. Μάλιστα θα μου πληρώσουν και τα έξοδα αποστολής.

Παλιότερα και με τις Corsair VS 400 από 4 που είχα πάρει οι δύο ήταν σκάρτες.

Έχει τρομάξει το μάτι μου με αυτά κι αυτά. Απο κει και πέρα τι μιλάμε για υπερχρονισμό???

Ακόμα και με τις σκάρτες μνήμες μπορούσα να τρέξω οποιοδήποτε μετροπρόγραμμα και να τα βγάλω με απίστευτα σκορ. Όλα αυτά τα extreme σκορ που βλέπουμε είναι μπαρούφες. Δεν μου λένε τίποτα για μια μητρική που θα τη χρησιμοποιώ κάθε μέρα για να κάνω τη δουλειά μου.

Διάλεξα λοιπόν να αγοράσω αυτή τη μητρική γιατί είναι κατά τη γνώμη μου ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά από άποψη καθημερινής σταθερής και υπερχρονισμένης χρήσης.

EDIT

Πριν από λίγες μέρες είδα οτι πούλαγες τη δική σου deluxe.

Τι πήρες αλήθεια?

Αναφορικά με την Asus x16, τα όσα είπα δεν έχουν να κάνουν με την ταχύτητα (η αύξηση της οποίας προφανώς δεν υφίσταται - το έχω γράψει άλλωστε και παλιότερα) αλλά απλώς με το γεγονός ότι - λογικά - δεν θα έχει καμία σημαντική διαφορά τιμής ενώ γενικά είναι πιο ''φρέσκια''.

Κατά τα άλλα δεν διαφωνώ με όσα λες.

(την δική μου δεν την πούλησα - άλλες ήταν αυτές)

Αρχική απάντηση από spc [Σήμερα, στις 21:42]

Αναφορικά με την Asus x16, τα όσα είπα δεν έχουν να κάνουν με την ταχύτητα (η αύξηση της οποίας προφανώς δεν υφίσταται - το έχω γράψει άλλωστε και παλιότερα) αλλά απλώς με το γεγονός ότι - λογικά - δεν θα έχει καμία σημαντική διαφορά τιμής ενώ γενικά είναι πιο ''φρέσκια''.

Κατά τα άλλα δεν διαφωνώ με όσα λες.

(την δική μου δεν την πούλησα - άλλες ήταν αυτές)

Στην Ελλάδα ζούμε και δε συμφέρει η αγορά μητρικής από το Internet. Για τα Ελληνικά δεδομένα λοιπόν είναι οτι νεώτερο ... :rolleyes:

Έψαξα για την A8N32-SLI Deluxe στο Skroutz it αλλά δεν υπήρχε.

Την Premium την πήρα από το Πλαίσιο, ώστε να έχω σωστό RMA αν χρειαστεί (χτύπα ξύλο).

Νέο chipset σημαίνει νέοι οδηγοί και νέα προβλήματα.

Συνήθως οι πιο καινούργιες μητρικές λύνουν τα προβλήματα των προηγούμενων.

Για παράδειγμα η ASUS διαφημίζει οτι η A8N32-SLI Deluxe παίζει με μνήμες Corsair σε 1Τ. Αυτό δείχνει οτι οι προηγούμενες γενιές είχαν πρόβλημα με τις μνήμες.

Corsair XMS-3500LL PRO Ready

The new XMS-3500LL PRO is the industry's first high-density memory that delivers blazing performance at CL2-1T low latency. Available in a matched pair of 1GB modules, it is shipped with SPD programmed at 2-3-2 -6-1T for the AMD platform. The A8N32-SLI Deluxe and the memory are optimized for each other to reach maximum performance, and are validated for stability and compatibility.

*The Corsair DIMM modules are not included in ASUS motherboard package.

Η άλλη σημαντική καινοτομία είναι η νέα διαχείρηση ρεύματος με 8 φάσεις (αν το μεταφράζω σωστά), που μειώνει τη διακύμανση του ρεύματος εισόδου και της τάσης εξόδου.

Αυτό μειώνει τη θερμοκρασία που παράγεται κατά 15 βαθμούς τουλάχιστον, μειώνει τον κίνδυνο να καεί ο επεξεργαστής ή άλλα τμήματα και βοηθάει στη σταθερότητα, ιδίως σε συνθήκες υπερχρονισμού όπου οι απαιτήσεις ρεύματος είναι μεγάλες.

Βλέπουμε δηλαδή οτι οι προηγούμενες μητρικές είχαν ανάγκη για βελτίωση στη σχεδίαση παροχής ρεύματος.

8 Phase Power Design

* Cooler and quieter system

* Longer components lifespan

* More stable and reliable under heavy-loading and overclocking

The ASUS 8-Phase Power Design provides highly efficient operation to generate less heat (at least 15°C (36°F)) than other conventional power solutions. It reduces input ripple current and output ripple voltage, which keeps CPU and power module from suffering the risk of high power stress. It has the advantages of quick transient response and stability, especially beneficial when CPU requires more current immediately under heavy loading or overclocking mode.

Με λίγα λόγια η 32άρα είναι φτιαγμένη για πραγματικό overclocking και όχι για να ψήνει καφέ και να χαλάει μνήμες στις default τάσεις, όπως αυτές που κυκλοφορούν σήμερα.

’μα τώρα συνδυάσουμε αυτές τις καινοτομίες και δούμε τη νέα μητρική, μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για τα προηγούμενα μοντέλλα.

Από μια ματιά που έριξα στην PREMIUM πιστεύω οτι θα πάσχει στο θέμα της ψύξης.

Η 32άρα Deluxe έχει δύο μεγάλες ψύκτρες. Την ψύκτρα της 16άρας Deluxe και την ψύκτρα της PREMIUM και επιπλέον έχει και καλύτερη διαχείρηση ρεύματος.

Τέλος η PREMIUM, σε σύγκριση με την απλή Deluxe, εκτός από το heatpipe στο chipset, έχει ένα πυκνωτή κοντά στις μνήμες που είναι πολύ μεγαλύτερος και λείπει η κάρτα επιλογής SLI.

Αρχική απάντηση από mariosalice

Το πρόβλημα κυρίως με τις μητρικές αυτές είναι η ωριμότητά τους και η υποστήριξη της μνήμης. Κανονικά θα έπρεπε να βάζουμε πάνω δύο DIMM 1Gb 1Τ DDR400 και να περνάνε τα τεστ χωρίς τρυκ (tref 166 1.95US) και σε λογικές τάσεις.

Πήρα τις Crucial Ballistix 1GbX2 kit. Το ένα DIMM ήταν σκάρτο. Ήρθε RMA το δεύτερο σετ. Σε 64 bit (single mode) πέρναγαν 12 ωρα memtest και Μ$ τεστ(mtinst.exe), είτε μια μια είτε και οι δυο μνήμες μαζί. Όταν τις έβαζα δυο μαζί σε 2Τ dual channel (128bit) μου έβγαζαν ένα λάθος.

Τι γίνεται δηλαδή εδώ, γιατί δεν πολυκατάλαβα. Εγώ έχω ένα κιτάκι OCZ 2x1Gb 2-3-2-5 1T και παίζουνε μια χαρά και Memtest και μετροπρογράμματα και τα πάντα.

Και έχω δοκιμάσει και όλα μανίσια και στα 220 με 2-3-2-5 2Τ και 230-κάτι με 2.5-3-3-7 1Τ. Έχει ακουστεί κανα πρόβλημα με το NF4;

@ Chosen

Αντέγραψες μόνο ένα κομμάτι και όχι όλο το κείμενο. Μιλούσα όχι θεωρητικά, αλλά για το τι συμβαίνει στην πράξη με τις μνήμες και αναφέρθηκα στις δικές μου μνήμες που έχουν γίνει δεκτές για RMA (άρα με αναγνωρισμένο πρόβλημα) και μάλιστα με πληρωμένα τα έξοδα αποστολής από την ίδια την εταιρία που κατασκευάζει τόσο τις μνήμες (η Crucial είναι τμήμα της Micron) όσο και τα chip (η Micron). Πουθενά δεν ανέφερα για προβλήματα με το Nforce4.

Το πρόβλημα είναι ο συνδυασμός NF4 με Athlon που που έχει μεγάλες απαιτήσεις στην ποιότητα της μνήμης και στη σχεδίαση των μητρικών.

Το τελευταίο BIOS για παράδειγμα της ASUS για τις SLI (deluxe - Premium) κατεβάζει τη μέγιστη υποστηριζόμενη ταχύτητα στα 166 αντί στα 200 σε full load, δηλαδή όταν έχουμε 4 dimm, έστω και αν ο controller του επεξεργαστή δεν έχει πρόβλημα.

Η δική σου μητρική βγάζει το memtest86+ με δυο dimm OCZ 230-κάτι με 2.5-3-3-7 1Τ όπως και άλλες, αλλά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι συνδυασμοί που δεν υποστηρίζονται. Και οι δικές μου μνήμες αυτή τη στιγμή φτάνουν εκεί που λες χωρίς σφάλματα όταν τις δουλεύω single channel (64bit). Τα σφάλματα εμφανίζονται σε dual channel.

Το default - μανίσιο όπως το εννοείς δεν μου λέει τίποτα. Default για μένα είναι να μπορεί να παίζουν όλες οι μνήμες με κάποια ποιότητα και προδιαγραφές 1Τ DDR400 tref 200 3.9US dual channel με τέσσερα dimm του 1 Gb πάνω από τη στιγμή που ο επεξεργαστής το υποστηρίζει. Από κει και πέρα αρχίζουν οι συμβιβασμοί και το κουτσούρεμα. Αυτές οι μνήμες είναι συμβατές, εκείνες ασύμβατες, οι τέσσερις δεν παίζουν αλλά ίσως και να παίζουν στα DDR333, άλλες μητρικές μειώνουν εσωτερικά την ταχύτητα και δεν το παίρνει είδηση ο τελικός καταναλωτής και νομίζει οτι το σύστημα του πετάει ενώ σέρνεται. Και βλέπω αποτελέσματα με 1Τ και τα συγκρίνω με τα δικά μου και λέω "μα αυτά είναι ίδια με μένα που έχω 2Τ".

Τέλος πάντων, δεν πιστεύω οτι υπάρχουν πολλές μνήμες στα 1GbX2 που να μπορούν να παίξουν στα 228ΜΗz 2.5-3-3-7 1Τ tref-200-3.9US dual channel error free για 8 ώρες με λογικές τάσεις. Τα λαθάκια τους θα τα βγάλουν. Και λάθη στη μνήμη δεν επιτρέπονται. Ούτε είναι αποδεκτό για τον πολύ κόσμο να δουλεύει σταθερά τις πανάκριβες μνήμες του στα 3.3v για να μη βγάλει λάθη στις 8 ώρες. Θα παραδώσουν οριστικά το πνεύμα στην πρώτη διακύμανση τάσης που θα περάσει από τη μητρική. Βέβαια το συμπέρασμα αυτό το έβγαλα από μία συγκεκριμένη μητρική, που δεν είναι αντιπροσωπευτική ούτε καν για ίδιες μητρικές. Αλλά και στο Internet που βλέπω σε επίσημες μάλιστα παρουσιάσεις μητρικών (όλων των ειδών) και μνημών, ανάλογες είναι οι εμπειρίες με τις δικές μου.

EDIT

Όταν λέμε ελέγχουμε τις μνήμες με το memtest86+ σημαίνει οτι τρέχουμε για 12 ώρες όλα τα τεστ και όχι μόνο το #5. Στην τελευταία έκδοση πιο ευαίσθητο είναι το #4. ΕΠίσης τη μνήμη καλό είναι να την ελέγχουμε και με το mtinst.exe της M$ (ιδιαίτερα αξιόλογο) που φτιάχνει μια bootable δισκέτα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.