Jump to content

Help! Έσκασε Raid 10 με όλα τα κρίσιμα δεδομένα!

Wizard!

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους...

Προχθές το βράδυ κι μετά από μία διακοπή ρεύματος που για άγνωστο λόγο έκλεισε και το UPS, άρχισε να μου παρουσιάζει προβλήματα ο Raid. Δεν είναι ενσωματομένος στη μητρική αλλά σε PCI και είναι ο Adaptec 2400A. Τον έχω στημένο σαν Raid 10 με 4 δίσκους 40άρηδες.

Μετά λοιπόν τη διακοπή, άρχισε σιγά σιγά να κολλάει και να καθυστερεί να διαβάσει τα δεδομένα. Μετά σταμάτησε να διαβάζει τα πάντα... Αυτό όπως που παρατήρησα, είναι ότι αν τον κλείσω και τον ανοίξω μετά από αρκετή ώρα, ξεκινάει για λίγο, αλλά μεχρί να φορτώσει το λειτουργικό σταματάει πάλι.

Δοκίμασα όλους τους πιθανούς συνδιασμούς δίσκων μεταξύ τους, μήπως κολλάει κάποιος, που λογικά θα τον έκανε reject αυτόματα, αλλά είπα μήπως. Τίποτα. Δοκίμασα να το κάνω degrade σε απλό mirror, ή απλό stripe, αλλά ενώ στο setup του controller δείχνει ότι έχει γίνει degrade το raid, στα Windows δεν το διαβάζει...

Δοκίμασα να αντιγράψω τα δεδομένα από επάνω, κατάφερα να πάρω λίγα την 1η μέρα που κάπως δούλευε, αλλά μετά τίποτα. Δεν προλαβαίνει καν να μπεί στο λειτουργικό κι έχει ήδη κολλήσει.

Υπάρχει κανένας τρόπος να πάρω τα δεδομένα? Υπάρχει περίπτωση να μπούν σε άλλο controller που υποστηρίζει 10, ή έστω 0 και να διαβαστούν?

hipro5: Υπάρχει περίπτωση αν έχει πάθει ζημιά στην πλακέτα να βρεθεί και να διορθωθεί?

Επίσης έχω αλλάξει όλα τα καλώδια στους δίσκους, στην περίπτωση που κάποιο δε δούλευε σωστά, χωρίς αποτέλεσμα. Και τέλος, έβαλα και την παλιά και αχρησιμοποίητη μνήμη που είχα, 32Μ, αντικαθιστώντας την extra που είχα πάρει, μήπως χτύπαγε η μνήμα, αλλά τίποτα...

:help: Και καταλαβαίνετε ότι εκεί είχα ότι δεν ήθελα να χώσω... Και πράγματα που δεν μπορώ να ξαναβρώ, όπως φωτογραφίες, προσωπικά έγγραφα, κλπ...

3. δοκίμασε τον κάθε δίσκο μόνο του, σε απλό ΑΤΑ controller, με το utility της εταιρείας. Κάνε μόνο scan, μην το αφήσεις να πειράξει τίποτε. Σε linux ένα dd από το δίσκο στο /dev/null κάνει το ίδιο επίσης. Έτσι θα δεις αν το πρόβλημά σου είναι οι δίσκοι.

4. αν οι δίσκοι οκ, βρες/δανείσου έναν άλλο 2400Α ...

φιλε μου, εκτος απο ολα αυτα που σωστα δοκιμασες...

δοκιμασε να αλλαξεις ΚΑΙ τα καλωδια τροφοδοσιας των σκληρων ειδικα εαν ειναι τυπου SAΤΑ

(την εχω παθει γιαυτο στο λεω)

μετα, εγω θα δοκιμαζα να μεταφερω τη συστοιχια σε αλλο υπολογιστη

(εφοσον εχεις τετοια δυνατοτητα)

ή εστω να την βαλω σε αλλη pci slot και ενα cmos reset μετα

για να αποκλεισω οποιαδηποτε κουλα σκαλωματα της μητρικης

διαφορετικα μπουταρε απο αλλο σκληρο και σωσε οτιδηποτε προλαβαινεις πριν προβεις σε πιο δραστικες λυσεις

εγκατεστησε και το windows array management utility της highpoint να δεις τι σου λεει

(με το recovermyfiles παντως προσφατα καταφερα να ανακτησω αρκετα gb's απο διαλυμενα partitions συστοιχιας 0/1 )

καλη επιτυχια και keep us posted

Τελικά όντως πρέπει να κάηκε ο controller ή να έπαθα κάποια ζημιά η nvram του. Οι δίσκοι ήταν σχεδόν ανέπαφοι, αλλά με κανένα τρόπο δεν μπορούσα να τους διαβάσω.

Δεδομένου ότι το Raid10 είναι Raid0 όπου τα δύο μέρη του είναι το καθένα κι ένα Raid1, θεώρησα ότι αν πάρω ένα δίσκο από κάθε mirror segment θα έχω στην ουσία ένα 0. Με αυτό το σκεπτικό προχώρησα στις δοκιμές.

Πρώτο βήμα ήταν (αφού φυσικά έκανα όλα τα παραπάνω που έχω αναφέρει) να τους βάλω στο onboard raid της nVidia. Επειδή δίνει τη δυνατότητα να δημιουργίσει συστοιχία χωρίς να διαγράψει τα δεδομένα, είπα να του δώσω μία ευκαιρία καθότι θα ήταν η πιό απλή και γρήγορη λύση. Δυστυχώς όμως δεν απέδωσε...

Επόμενο βήμα ήταν να πάω στη Runtime και να κατεβάσω τις trial εκδόσεις από τα GetDataBack for NTFS & RAID Reconstructor (μετά αναγκαστικά αγόρασα τις κανονικές). Ξεκινώντας λοιπόν με το 2ο, και απλά βάζοντας τους δίσκους στον IDE controller χωρίς να τους ορίσω σε Raid, του έδειξα ότι αυτοί οι δύο δίσκοι ήταν τα τμήματα ενός Raid0. Αφού έκανε μιά ανάλυση μου πρότεινε από μόνο του να ρυθμίσω το Cluster Size στα 64Κ, που ήταν και το σωστό. Μετά έσωσε στο δίσκο μου ένα image 80GB που ήταν και το μέγεθος του Raid. Αυτό φυσικά το κάνει μόνο με το registered version που κοστίζει 100$

:unsure: Εγώ τα πήρα πακέτο με το 1ο, γιατί δουλεύουν μαζί... :T:

Μετά από αυτό, έτρεξα το GetDataBack for NTFS για να αναλύσει το image και να βρει τα δεδομένα. Διάβασε κανονικά όλα τα partitions και σε κάθε partition και τα NTFS που είχε εκεί. Το μόνο που με μπέρδεψε λίγο ήταν ότι για κάθε FS έδινε πάνω από μία επιλογές που ήταν σχεδόν ίδιες, για να προχωρήσεις. Επόμενο βήμα λοιπόν να διαλέξω το κάθε partition ξεχωριστά και να προχωρήσω στην ανάκτηση των δεδομένων.

Τέλος καλό όλα καλά δεδομένου ότι ανέσυρε το 90-95% των δεδομένων που χρειαζόμουν. Το κόστος του, 208 δεν ήταν και μικρό, αλλά εξαρτάται από το πόσο πολύ χρήσιμα είναι τα δεδομένα σου. Αν θες μερικά save game, ή mp3 που μπορείς να κατεβάσεις, τότε δε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Το πακέτο περιλαμβάνει τα εξής:

GetDataBack for FAT 2.31

GetDataBack for NTFS 2.31

Runtime's DiskExplorer for FAT 2.31

Runtime's DiskExplorer for NTFS 2.31

RAID Reconstructor 2.31

Υπάρχουν και μικρότερα, αλλά αυτό είναι το μόνο που περιέχει το εργαλείο για το Raid.

Η όλη διαδικάσία πήρε φυσικά μερικές ώρες, για 80GB, οπότε ανάλογα αν κάποιος έχει μεγαλύτερο χώρο θα πρέπει να υπολογίσει. Επίσης θέλει προσοχή στην αποθήκευση, καθότι χρειάζεστε 2 φορές το χώρο που είχατε στο Raid, για το recover. Εγώ δηλαδή χρειάστηκα 80gb για την αποθήκευση του image περίπου άλλα 60gb για τα δεδομένα αφού δεν ήταν εντελώς γεμάτο. Κι εννοείται ότι ΔΕ γράφουμε πάνω στους δίσκους του raid μέχρι να τελειώσει η διαδικασία.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.