Jump to content

Ποτε ερχονται οι Seagate 7200.9 - Sata II+ NCQ?

firefox

Recommended Posts

• Replies 68
  • Created
  • Last Reply
  • 2 weeks later...

Είπα να ανακινήσω λίγο το θέμα μιας και έχουν έρθει στην αγορά πλέον αυτοί οι δίσκοι. Βρήκα στο Πλάισιο με 88 120άρη sata 7200.9 και τον ζαχαρώνω για να αντικαταστήσω τον απλό Seagate 120άρη που έχω για το λειτουργικό. Είμαι στο δίλλημα μεταξύ του να φτιάξω ένα Raid 0 με 2 Hitachi Deskstar 80άρηδες άμεσα ή να πάρω τον ένα 7200.9 τώρα και μετά από λίγο καιρό άλλον έναν για Raid. Ήθελα να ρωτήσω λοιπόν αν κάποιος έχει δίσκο 7200.9 να μας πει εντυπώσεις στην πράξη πέρα από τα θεωρητικά που έχουμε ήδη ακούσει.

7200.9 Sata έχουν έρθει σε 80, 120, 160 και 500.

Οι υπόλοιποι άγνωστο πότε....

(το λογικό είναι ο τίτλος να αλλάξει σε 7200.9 ... 16 ΜΒ / SATA II καθώς αυτές είναι οι διαφορές των 7200.9 - NCQ έχουν και οι 7200.8 και κάποιοι 7200.7)

Επειδή το ψάχνω κι εγώ βρήκα αυτά τα στοιχεία για τους τρείς κατά τη γνώμη μου καλύτερους δίσκους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Τους επέλεξα με κριτήριο οτι μάλλον υποστηρίζουν πλήρως τις νεότερες SATA προδιαγραφές και κυρίως το NCQ και την διαμεταγωγή 3g/s.

Ποιά είναι η γνώμη σας? Ποιές είναι με λίγα λόγια οι νεότερες προδιαγραφές SATA?

1.Seagate Barracuda 7200.9 SATA NCQ 3Gb/s

Model Number:ST3250824AS

Capacity:250 GB

Speed:7200 rpm

Seek time:11 ms avg

Buffer Size 8 MB

Number of Heads (Physical)

3.0 Gb/s (300 MB/s) interface data rate YES

NCQ (native command queuing) YES

Staggered (delayed) spin-up ?

SATA 2.5 rev. specification

2.WD Caviar SE16 SATA

Model Number:WD2500KS

Capacity:250 GB

Speed:7200 rpm

Seek time:11 ms avg

Buffer Size 16 MB

Number of Heads (Physical) 6

NCQ (native command queuing) NO

Staggered (delayed) spin-up NO

ΔΕΝ ΠΛΗΡΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ SATA II

3.Hitachi Deskstar T7K250

Model Number: HDT722525DLA380

Capacity: 250 GB

Speed: 7200 rpm

Seek time: 11 ms avg

Buffer Size 8 MB

Number of Heads (Physical) 4

NCQ (native command queuing) YES

Staggered (delayed) spin-up YES

Αρχική απάντηση από unstoppable [Σήμερα, στις 18:51]

http://www.serialata.org/

Όπως φαίνεται λοιπόν και από τη σελίδα αυτή που είναι η επίσημη για το SATA, όταν μιλάμε για τις νεότερες προγραγραφές δεν είναι συνυφασμένες μόνο με τη διαμεταγωγή αλλά και με άλλα πράγματα όπως το NCQ, το hot plug, to staggered spin-up και άλλα πολλά που έχουν σχέση με τη συνδεσιμότητα και το ρεύμα.

Αυτή τη σελίδα τη γνώριζα ήδη αλλά είπα μήπως κάποιος έχει πιο ξεκάθαρη γνώμη πάνω στο θέμα με λίγα λόγια για το τι σημαίνει για παράδειγμα "πλήρης συμόρφωση με SATA rev 2.5" που γράφει η Seagate για τον 7200.9? Αυτή είναι και η διαφωνία μου με όσους ισχυρίζονται οτι για παράδειγμα ο WD2500JS είναι SATA II. Δεν αρκεί η διαμεταγωγή για να χαρακτηριστεί ένας δίσκος οτι συμμορφούται με κάποιες προδιαγραφές SATA II.

Αρχική απάντηση από spc [11-11-2005 16:52]

7200.9 Sata έχουν έρθει σε 80, 120, 160 και 500.

Οι υπόλοιποι άγνωστο πότε....

(το λογικό είναι ο τίτλος να αλλάξει σε 7200.9 ... 16 ΜΒ / SATA II καθώς αυτές είναι οι διαφορές των 7200.9 - NCQ έχουν και οι 7200.8 και κάποιοι 7200.7)

Ίσως είναι λογικό να αλλάξει ο τίτλος για τους παραπάνω λόγους, ίσως όμως και όχι. Πότε ένας δίσκος χαρακτηρίζεται οτι είναι SATA II???

EDIT

Και για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο πολύπλοκα, καμμιά από τις προδιαγραφές SATA II δεν είναι υποχρεωτική. Όλες χαρακτηρίζονται optional.

Ούτε η ονοματολογία SATA II e;inai σωστή. Ο οργανισμός SATA αντί να βάλει κάποιες εύκολες προδιαγραφές στην ονοματολογία, ορίζει οτι οι κατασκευαστές πρέπει να γράφουν αναλυτικά κάθε extra χαρακτηριστικό στο όνομα του δίσκου.

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ

Και ορίζει οτι οι επιπλέον προδιαγραφές του SATA που πρέπει να γράφονται με λίγα λόγια είναι

Εταιρία πχ Seagate Disk Drive + τα παρακάτω

1.5 or 3Gb/s Interface speed

Asynchronous notification

Click connect

eSATA

Hot plug

Link power Management

Native Command Queuing (NCQ)

Staggered Spin-Up (STD)

xSATA

ΚΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

κατά τον οργανισμό SATA εφόσον τα διαθέτει η συσκευή.

Και όταν οι εταιρίες δεν ακολούθησαν τις ανόητες αυτές οδηγίες και χρησιμοποίησαν όρους όπως SATA II και SATA rev.2.5 (που είναι η τελευταία έκδοση, αλλά δεν μπορούμε εμείς οι κοινοί θνητοί να τη διαβάσουμε), ξεσπάθωσε λέγοντας βλακείες οτι οι Εταιρίες προκαλούν σύγχυση.

• 2 weeks later...

επειδή οι εν λόγο seagate αργούν να έρθουν θα ήθελα να μου πείτε τι να προτιμήσω από τους παρακάτω τον οποιον οι τιμές κυμαίνονται στα 120 περίπου

1)Maxtor Maxline III Sata 1+NCQ,16MB cache, 7L250S0.

2)WESTERN DIGITAL 250GB WD2500KS 7200rpm SATA2 16MB cache.

3)SEAGATE BARRACUDA ST3250823AS 250GB NCQ 8MB cache 7200rpm SATA.

σύμφωνα με το http://www.maxtor.com/_files/maxtor/en_us/documentation/data_sheets/maxline_iii_data_sheet.pdf

οι maxtor απολαμβάνουν τα sata II features οπως NCQ Hot Plug κτλ.

φαντάζομαι πως και ο WD μιας και sataII θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά(στο site τις WD δεν βρήκα κάτι σχετικό με hot plug όσο κοίταξα). η τωρινή μητρική υποστηρίζει μονο

Σατα1.

να προτιμήσω σατα2 η σατα1 +NCQ?καπού διάβασα βεβαια ότι το NCQ ρίχνει τις επίδοσης.

όση έχετε τον WD είναι οντως hot plug?με ενδιαφέρει και αυτό.

Τον WD2500KS με κλειστά μάτια από αυτούς που προτείνεις.

Αλήθεια πού τον βρήκες? Μήπως είναι ο WD2500JS? (είναι μάπα).

Πήρα τον Hitachi T7K250. Δες τα χαρακτηριστικά του.

Τον έχω 1 μήνα και είμαι ενθουσιασμένος.

Δες αποτελέσματα από το HDtach εδώ.

Πρόσεξε γιατί έχουν αναφερθεί προβλήματα corruption με τους Maxtor + AMD.

@NTG

O WD2500JS δεν υποστηρίζει τίποτα από τις προδιαγραφές SATA2. Μόνο τα 3G/s. Ούτε NCQ, ούτε απόρριψη παρασίτων, τίποτα. Αυτό αντανακλά στην ταχύτητα, στο θόρυβο και στην αξιοπιστία. Αν τον έχεις πόσταρε ταχύτητα με HD Tach και δες και τα δικά μου.

Το νέο μοντέλο WD2500ΚS δεν υποστηρίζει NCQ και έχει 16 Mb cache.

O hitachi T7K250 έχει NCQ είναι hot plug και υποστηρίζει πλήρως το SATA2, όπως απόρριψη παρεμβολών (κάπως έτσι το λένε) για αξιόπιστες μεταφορές δεδομένων. Μόνο που πρέπει να το ενεργοποιήσεις με ειδικό πρόγραμμα από DOS, μαζί με τη διαμεταγωγή στα 3Gb/s.

Ανάμεσα στον hitachi T7K250 και τον WD2500KS ο hitachi T7K250 είναι πολύ καλύτερος.

Σωστος!!!Αν και το παρουσιασες καπως ασχημα!(οχι και μαπα?)Σαφως καλυτερη οι αλλοι δυο (δεν αντιλεγω) αλλα ....!Το ncq για καποιον λογο μεχρι τωρα δεν με ενδιαφερει!Ελπιζω να μην κανω λαθος!Τα αλλα δεν τα ηξερα.

Με τι stripe και cluster ησουνα στις μετρησεις?(και hitachi(πριν και μετα την λυση που εδωσες) και seagate)

Τους δύο Hitachi τους έχω με Default cluster (32 νομίζω) Raid 0 . Tους δύο Seagate τους έχω σε Raid 0 πάνω στην Premium. Είδα οτι με μεγαλύτερο cluster οι Seagate αποδίδουν καλύτερα και τους έβαλα 128. Δυστυχώς δεν μπορώ να αλλάξω τώρα το cluster στους Hitachi.

Το μάπα το είπα γιατί κοροιδεύουν τον κόσμο όταν λένε οτι είναι SATA 2.

Μια χαρά δίσκοι είναι.

Το NCQ βοηθάει στη μακροζωία των δίσκων πολύ.

Γιατί δεν σε ενδιαφέρει?

και οι hitachi θα αποδωσουν καλυτερα με cluster size στα 128....Δοκιμασε το!Γιατι δεν μπορεις να το αλλαξεις?Προβλημα??Ουτε με partition magic??

Ξεχασες να μου πεις και το stripe size βεβαια(κατα τη δημιουργια του ραιδ) αλλα γενικα αυτα τα νουμερα παιζουν σημαντικο ρολο .....και κατα ενα περιεργο τροπο δουλεουν αντιστροφως αναλογα!Πχ για καλυτερη αποδοση (οπως ειπες) θα "βλεπεις" μικροτερα νουμερα στο hdtach και σανδρα.

(Αν ξαναδοκιμασεις ποτε απο την αρχη δοκιμασε με stripe 16 η 32Κβ )

To ncq υποτι8εται οτι βγηκε για να βοηθησει σε ταχυτητα αλλα δεν το βλεπω για την ωρα!Για μακροζωια δεν ξερω.....οχι οτι εχω ασχοληθει και πολυ μιας και ακομα ειμαι με εναν pata!Western digital παντα ......και ελεγα οτι αν δεν παω για τον KS στα 250GB να παω σε καποιον φτηνοτερο 160 (βαρια 200) JS.Για αυτο και απορησα με το "μαπα"!

http://www.storagereview.com/articles/200507/20050705WD2500KS_1.html

Τελικά ούτε ο KS πληροί τις προδιαγραφές SATA II

Απλά είναι ο πρώτο πραγματικός SATA δίσκος που σχεδιάστηκε από την αρχή ως SATA.

Ο JS δεν είναι ούτε καν SATA. Μετατροπή ΑΤΑ σε SATA είναι.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.