Jump to content

Μοίρασμα γραμμής ADSL?

koumle

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Πως μπορώ να μοιράσω την γραμμή του DSL σε 2 ή περισσότερους υπολογιστές, χωρίς να έχω Server και να έχουν όλοι την ίδια ταχύτητα?

Δηλαδή θέλω από το modem του DSL να φεύγουν 2 ή περισσότερα καλώδια και να έχουν ίδιες ταχύτητες χωρίς να επηρεάζονται μεταξύ τους.

Να μην κατεβάζω ένα αρχείο από ένα PC και να δεσμεύει όλο το δίκτυο, αλλά το 1/Χ του δικτύου αν Χ=υπολογιστές.

Xρειάζεσαι έναν ρούτερ που να μπορεί να ορίσει και το bandwidth (το έγραψα καλά?) που θα πάρει ο κάθε υπολογιστής. Νομίζω ότι ένα zyxel την κάνει αυτήν την δουλειά αλλά δεν ξέρω πιο ακριβώς.;)

τα περισσότερα adsl modem είναι και router και δεν έχουν πρόβλημα να μοιράζουν την γραμμή ανάλογα με το πόσο bandwidth ζητάει το κάθε pc του δικτίου σου.... αυτό που δεν υποστηρίζουν τα περισσότερα όμως, (μιλώντας για προϊον για το ευρύ καταναλωτικό κοινό) ειναι να περιορίζεις εσύ πόσο εύρος θα πάρει το κάθε ένα pc...

αν δεν έχεις ήδη, πάρε ένα modem που να έχει και 4-port switch πάνω για να μην χάνεις σε έυρος (στην επικοινωνία των pc μεταξύ τους, γιατι ούτως η άλλως τα 100mbit που θα έχει, λογικα, το hub/switch σου ειναι υπέρ-αρκετά για το maximum του 1mbit που δίνει το dsl αυτή τη στιγμή...) - αλλιώς (αν είναι απλώς modem/router) πάρε ξεχωριστό switch που θα έχει ενα καλώδιο προς το modem και ένα καλώδιο προς κάθε pc....

• 2 weeks later...

Γίνεται όταν θα έιναι ανοιχτό μόνο το ένα PC να παίρνει όλη την ταχύτητα και όταν θα ανοίγει και ένα άλλο PC να το αναγνωρίζει αυτόματα και να μοιράζει την ταχύτητα στα δύο?

Και μετά μόλις κλείσει ένα από τα δύο να παίρνει όλη την ταχύτητα αυτό που θα είναι μονο του?

Αρχική απάντηση από JaguarOne [25-10-2005 02:13]

τα περισσότερα adsl modem είναι και router και δεν έχουν πρόβλημα να μοιράζουν την γραμμή ανάλογα με το πόσο bandwidth ζητάει το κάθε pc του δικτίου σου....

νομίζω στο απάντησα :eek:

τα περισσότερα adsl modem είναι και router και δεν έχουν πρόβλημα να μοιράζουν την γραμμή ανάλογα με το πόσο bandwidth ζητάει το κάθε pc του δικτίου σου

Έτσι όπως το λες είναι σαν να μπω εγώ με ένα PC στο DC++ ας πούμε για παράδειγμα και να κατεβάζω συνέχεια, τότε αυτό θα δει ότι εγώ ζητάω όλη την γραμμή και θα μου την δώσει. Ενώ το άλλο PC θα ανοίγει με το ζόρι μία σελίδα internet.

Εκτός αν δεν κατάλαβα καλά.

Κι αν μπούμε με δύο PC στο DC++ τί θα γίνει?

Όποιος προλάβει πρώτος θα πάρει όλη την γραμμή και ο άλλος τίποτα?

Πες μου λίγο σε παρακαλώ με ένα παράδειγμα πως θα μοιράζει το bandwidth.

Αυτό το router μου κάνει?

ROUTER ZYXEL PRESTIGE 660H\61

δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα.... ναι, αν το ένα μπει dc++ θα "ρουφάει" και όταν στο άλλο κάνεις κλικ για να μπεις στην ιστοσελίδα που θες θα ζητήσει εύρος απο το διακομιστή.

Επειδή εκείνη τη στιγμή το pc1 θα ζητάει πολύ εύρος το pc2 δεν θα πάρει το 100% του εύρους.... γενικά είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που κάνει ο διακομιστης και σε αυτά τα "φτηνά" μοντέλα δεν μπορουμε να την επηρρεάσουμε άμεσα..

’ν και τα 2 pc κατεβάζουν απο dc++ τότε θα δίνει εύρος ανάλογα... σε μερικές περιπτώσεις θα είναι 50-50 άλλες 20-80 κλπ κλπ έχει διάφορους παράγοντες που το επηρρεάζουν όπως πχ το latency (και σε αυτη τη περίπτωση δεν μπορούμε να επηρρεάσουμε το router άμεσα)

Γενικά μην σκέφτεσαι αν κατεβάζει dc++ ή απλά βλέπει σελίδες.... διότι μπορεί στο dc++ ο άλλος να νου δίνει μόλις 10kΒ/s οπότε και το ρουτερ θα δίνει 10kΒ/s (~85bit/s) στο pc1, ενώ στο pc2 να βλέπεις μια σελίδα που και έχει πολλές φωτογραφίες υψηλής ποιότητας (οπότε και μεγάλη χωρητικότητα) και το site σου δίνει πολύ εύρος για να τις κατεβάσεις, πχ 35kΒ/s (~290kbit/s).

(290+85= 375 = μαμιόντας πάει η 384/128 :D).... ’ν πάλι το site σου δίνει ακόμα περισσότερο εύρος, πχ 80kb/s το ρουτερ μπορεί να αποφασίσει να μειώσει λιγο το εύρος που δίνει στο pc1, απο 10 σε 3kb/s και να δώσει αυτα τα 7 στο pc2.... δυστυχώς ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι θα κάνει ακριβώς...

Αυτό που μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις εύρος είναι με χρήση netlimiter σε κάθε pc τοπικά... το κακό σε αυτή τη περίπτωση είναι ότι ακόμα και αν είναι κλειστό το pc2 το pc1 θα έχει όριο... :cry:

το συγκεκριμμένο zyxel δεν το έχω δει... μου αρέσανε πολυ κάτι παλαιότερα (650R-31, 650R-33)... μακριά απο intracom, ένα thompson/alcatel 530i που έχω σπίτι είναι καλό αλλά λίγο δυσχρηστο.... :...:

ο καλύτερος τρόπος για να παίζουν τα p2p χωρίς να υπάρχει πρόβλημα browsing είναι η χρήση router με στοιχειώδες QoS.

στη συγκεκριμένη περίπτωση τον ρυθμίζεις να εξυπηρετεί πρώτα τα http πακέτα και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

το να βάλεις άνω φράγμα bandwidth στα p2p δεν είναι η ιδανική λύση γιατί αυτό που γονατίζει το browsing είναι το overhead των πολλαπλών συνδέσεων.

με το QoS αφού έχεις εξασφαλίσει γρήγορο browsing όποτε ζητηθεί, αφήνεις το εκάστοτε p2p application να ξεζουμήσει το bandwidth που περισεύει.:D

ο καλύτερος τρόπος για να παίζουν τα p2p χωρίς να υπάρχει πρόβλημα browsing είναι η χρήση router με στοιχειώδες QoS.

Αυτό πως γίνεται ακριβώς?

Πείτε το λίγο αναλυτικά γιατί δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με αυτά τα θέματα.

Αυτό το QoS είναι μέσα στο router και το ρυθμίζω ανάλογα?

Αρχική απάντηση από nkoumle

Αυτό που λέω να πάρω το έχει??

ZYXEL Prestige 660HA ADSL2+ over PSTN 4 Port Gateway

λογικά ναι, μπες στο site της ZyXEL και δες συγκεκριμένα.

εγώ έχω τον 652 και παίζει άψογα.

υποθέτω ότι μπορείς να βρείς και κάτι φθηνότερο που να υποστηρίζει QoS.:)

λογικά ναι, μπες στο site της ZyXEL και δες συγκεκριμένα

Τελικά το υποστηρίζει!

υποθέτω ότι μπορείς να βρείς και κάτι φθηνότερο που να υποστηρίζει QoS.

Ποιο???

Θέλω να έχει 4 εξόδους αλλά όχι USB και όχι ασύρματο, να έχει Bandwidth Management, Firewall, QoS, και να υποστηρίζει ADSL 2+ για μελλοντική αναβάθμιση.

Μήπως πρέπει να διαθέτει και κάποιο άλλο χαρακτηριστικό που μου διαφεύγει?

Θέλω ένα αξιοπρεπές router.

Όποιοι γνωρίζουν επί του θέματος, παρακαλώ προτείνεται κάτι αλλά όχι πάνω από 120 Ευρώ please. :upside:

Γιατί δεν παίρνεις το 660ΗΑ τότε; ~100 έχει.

Το ίδιο δε λέμε??

Αλλά μου το βρήκες και σε καλύτερη τιμή! :T:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.