Jump to content

Linux - Τα προβλήματά μας

sotiris

Recommended Posts

• Replies 824
  • Created
  • Last Reply

Πάλι 4 ξεχωριστούς δίσκους βλέπει, είτε raid 0, είτε 1, είτε στον nf4 είτε στον sil. Η dfi έχει στο site της drivers για τον sil, αλλά δεν ξέρω πως μπορεί να σεταριστεί raid 0 από την στιγμή που η εγκατάσταση θα γίνει σε single δίσκο/δίσκους.

Να δοκιμάσω την τύχη μου με gentoo ή είναι βαθειά νερά?

Αρχική απάντηση από RootX [Σήμερα, στις 11:12]

It's on its way :) είμαι σίγουρος ότι το διασκεδάζετε παλιόπαιδα, πλακώσαν οι newbάδες, ε? :p

εεεε μα software raid με nf4 ; πιό δύσκολο δεν μπορούσες να βρεις. :D :D :D :D

Θα έλεγα να πας σε single drive install, για αρχή.

Ξεκινάς με δύσκολο set up και μπορεί να απογοητευτείς στην πορεία. :)

Βρήκα όμως 1 link που μπορεί να σε βοηθήσει

HOWTO Install Gentoo with NVRAID using dmraid

Μέχρι να μάθεις τα βασικά, και να δεις λίγο και το σύστημά σου τι ακριβώς χρειάζεται, ξεκίνα με ένα απλό setup και μετά το δυσκολεύεις, δεν είναι ανάγκη να πέσεις με τη μία στον Ειρηνικό, θα σε φάνε οι πιγκουίνοι. :D

Κατ'αρχάς ελπίζω να έχεις πάρει backup πριν αρχίσεις τα φορμαρίσματα, μην μου λες μετά ότι χάθηκαν τα πολύτιμα δεδομένα σου!

Αρχική απάντηση από RootX

Πάλι 4 ξεχωριστούς δίσκους βλέπει, είτε raid 0, είτε 1, είτε στον nf4 είτε στον sil. Η dfi έχει στο site της drivers για τον sil, αλλά δεν ξέρω πως μπορεί να σεταριστεί raid 0 από την στιγμή που η εγκατάσταση θα γίνει σε single δίσκο/δίσκους.

Να δοκιμάσω την τύχη μου με gentoo ή είναι βαθειά νερά?

Ακούγεται σαν να είναι βαθιά αλλά δεν είναι και τόσο, θέλει πολύ προσοχή στην αρχική εγκατάσταση, μην ακολουθήσεις την λογική First Install RTFM later. ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ. Διάβασε ΟΛΟ το installation handbook, είναι υπερπλήρες.

Μόνο να είσαι προετοιμασμένος να αποκτήσεις σύστημα "λειτουργικό", με KDE, office , K3B κλπ κλπ μετά από τουλάχιστον ένα 24ωρο.

Καλού κακού ρίξε ένα g4l ή partimage για να πάρεις ένα πληρες backup. ;)

Χεχε, προφητικός chriss, μετά από 18 ώρες τώρα άρχισε να κατεβαίνει το kde.. βήμα βήμα με το handbook το πήγα, και compile o kernel και όλα τα καλά.. έχουν κάνει απίστευτη δουλειά τα παλικάρια με το documentation.

Αρχική απάντηση από mariosalice

Ούτε ένα βήμα δεν προχώρησα σε κανένα τομέα.

Έχετε να προτείνετε κάποιο URL που να λέει με ποιο τρόπο γίνεται το compilation προγραμμάτων με C σε SUSE Linux για νούμπιδες?

Όχι, αλλά θυμόμαστε απέξω τη διαδικασία :p

Κατ'αρχάς πρέπει να έχεις το make util και τον gcc compiler εγκατεστημένα (είναι πιθανόν κάποια default εγκατάσταση του SuSE να μη στα βάζει, SuSE είναι αυτό).

Μπορείς να δεις από το YaST αν είναι εγκατεστημένα, αν δεν τά χεις, βάλε το dvd και βάλτα :)

Από κει και πέρα:

Συνήθως, ο source code που κατεβάζεις είναι της μορφής tar.gz ή tar.bz2 .

Η εντολή για untar και unzip είναι:

Για τα tar.gz:

tar -xvzf onomaarxeiou.tar.gz

Για τα tar.bz2:

tar -xvjf onomaarxeiou.tar.bz2

Μετά πας στο directory αυτών που μόλις απεγκατέστησες, με την εντολή

cd onomaarxeiou

και ενώ είσαι μέσα, γράφεις:

./configure
make
sudo makeinstall

Αν σου βγουν προβλήματα, θα σου βγουν στο make (που κάνει το compile).

Υπάρχει και περίπτωση να μην έχει configure script, οπότε να μη χρειάζεται το ./configure.

Αν έχεις κατεβάσει κάποιο rpm και θες να το εγκαταστήσεις, σε κονσόλα γράφεις

rpm -ivh onomaarxeiou.rpm

ΠΡΟΣΟΧΗ: προς νέοπες linuxάδες :D :

Στην κονσόλα του linux (στο bash τουλάχιστον), πατώντας το TAB κάνει auto completion.

Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε ένα αρχείο NVIDIA-Linux-i386-iamnotintelligent-versionpropersy

πατώντας NV και tab τα υπόλοιπα τα γράφει μόνο του ;)

Τα tarballs έχουν σχεδόν πάντα και ένα αρχείο INSTALL, README ή κάτι σχετικό που έχει μέσα οδηγίες για το compile. Μπορεί να χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτά που έδωσε ο sotiris ή κάποια παράμετρος στο configure για παράδειγμα.

ΕΧΩ 2 ΟΘΟΝΕΣ ΣΕ TWIN MODE

ΟΛΕ !!!!!

Και δουλεύουν όπως ακριβώς στα Windows.

Το πέτυχα με τους οδηγούς της Nvidia που είχα βάλει από τους servers με τον αυτόματο τρόπο.

Υπάρχουν νεότεροι οδηγοί αλλά δεν μπόρεσα μέχρι στιγμής να τα καταφέρω να τους βάλω.

Ότι δεν υπάρχει στους servers για SUSE 10 είναι πολύ δύσκολο να εγκατασταθεί.

Ότι υπάρχει είναι πανεύκολο.

Τώρα σειρά έχουν να εγκατασταθούν ο οδηγός ήχου της Realtek ώστε να έχω ήχο από το spdif και το σημαντικότερο να δουλέψει ο εκτυπωτής δικτύου.

Εγκατέστησα τον SMB Network client και τον οδηγό για τον εκτυπωτή και ελπίζω οτι είμαι στη σωστή κατεύθυνση.

’ρχισα να μπαίνω στα βαθειά.

Με βοήθησαν αυτά που μου γράψατε αλλά και η εμπειρία από το DOS με τις γραμμές εντολών.

Το 64bit SUSE Linux είναι απίστευτο στην καθημερινή χρήση.

Όλα μου φαίνονται πιο όμορφα, πιο εύκολα, πιο σταθερά, πιο λογικά.

Απορώ γιατί δεν δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο τα Windows.

Κρίμα που σπατάλησα τόσα και τόσα λεφτά σε παιχνίδια και προγράμματα για Windows.

Ο τρόπος που το πέτυχα είναι απλός

Έγραψα τα παρακάτω στο αρχείο /etc/X11/xorg.conf

Section "Device"
BoardName "GeForce 7800 GTX"
BusID "3:0:0"
Driver "nvidia"
Identifier "Device[0]"
Option "SecondMonitorHorizSync"
Option "ConnectedMonitor"
Option "TwinViewOrientation"
Option "UseEDID"
Option "SecondMonitorVertRefresh"
Option "TwinView"
Option "MetaModes" "1600x1200,NULL;1280x1024,1280x1024;1280x960,1280x960;1024x768,1024x768"
Screen 0
VendorName "NVidia"
EndSection

Αρχική απάντηση από mariosalice

Τώρα σειρά έχουν να εγκατασταθούν ο οδηγός ήχου της Realtek ώστε να έχω ήχο από το spdif και το σημαντικότερο να δουλέψει ο εκτυπωτής δικτύου.

Εγκατέστησα τον SMB Network client και τον οδηγό για τον εκτυπωτή και ελπίζω οτι είμαι στη σωστή κατεύθυνση.

Κάνε μιά δοκιμή. Απενεργοποίησε το firewall και δοκίμασε ξανά τον εκτυπωτή.

To έκανα παλιότερα και αυτό.

Αλλά δεν είχα εγκαταστήσει κανένα πρωτόκολο για client ή για server.

Στο σπίτι έχω ένα ασύρματο δίκτυο με τρεις υπολογιστές και ένα φορητό που είναι με Windows.

Το δίκτυο δεν το έβλεπα.

Μετά εγκατέστησα τον SMB Network client και το είδα και το δίκτυο και τον εκτυπωτή αλλά επειδή ασχολιόμουν με τις οθόνες δεν δοκίμασα αν δουλεύει ο εκτυπωτής.

Πάντως εκεί που έχω πρόβλημα είναι οτι οι οδηγοί είναι CUPS οπότε πρέπει να πάω στο http://localhost:631/printers στο SUSE και να επιλέξω add printer.

Εκεί μου ζητάει name και password αλλά ακόμα και root να βάλω δεν το δέχεται.

Διάβασα οτι υπάρχει πρόβλημα με το password στο SUSE οπότε θα παω να το ξαναδώ (γιατί προτείνει μια λύση η σελίδα των οδηγών cups) για να το δοκιμάσω κι αυτό.

http://www.cups.org/articles.php?L275

Το πρόβλημα είναι οτι δεν έχω αυτό το αρχείο

/etc/cups/cups.conf αλλά το

/etc/cups/cupsd.conf

Happy Gentoo χρήστης εδώ :)

Ερώτησις:τι κάνουμε με το *.pst του outlook? ο thunderbird δεν έχει επιλογή για import pst, παίζει άλλος mail client που να το κάνει? export σε διαφορετικό format θα εξυπηρετούσε?

Ερώτησις:τι κάνουμε με το *.pst του outlook? ο thunderbird δεν έχει επιλογή για import pst, παίζει άλλος mail client που να το κάνει? export σε διαφορετικό format θα εξυπηρετούσε?

http://www.webmasterworld.com/forum40/817.htm

http://linuxmafia.com/faq/Mail/msoutlook-to-linux.html

Καλησπερα παιδια των τελευταιο καιρο αρχισε να μου εμφανιζετε το εξης μηνυμα ενω μπαινω σε χ περιβαλλον στη fedora 5.

There was an error starting the GNOME Settings Daemon.

Some things, such as themes, sounds, or background settings may not work correctly.

The Settings Daemon restarted too many times.

The last error message was:

System exception: IDL:Bonobo/GeneralError:1.0 : Child process did not give an error message, unknown failure occurred

GNOME will still try to restart the Settings Daemon next time you log in.

κανεις καμια ιδεα για το πως μπορω να το βγαλω?

Happy Gentoo χρήστης εδώ :)

Συγχαρητήρια , ολα ΟΚ, παίζει ήχο , γράφει Ελληνικά , βλέπει windows μηχανάκια, παίζει java applets ?

Ξέχασα:

http://kmail.kde.org/tools.html#mailimport

και άλλο ένα απο το KDE site

http://www.pi-sync.net/html/ol2kde_migration.html

Ελληνικά γράφει ναι(αλλάζει η γλώσα με τον συνδυασμό πλήκτρων αλλά δεν ξανααλλάζει, μόνο από το icon δεξιά). Ήχο όχι ακόμα ούτε java. Όλα θα γίνουν σιγά σιγά :).

Για να αλλάζει με το πληκτρολόγιο και να έχει και σημαιάκι βάλε το kkbswitch, ξεχνα τα layouts του KDE βάλε το πληκτρολόγιο "us,el" στο xorg.conf και grp:alt_shift_toggle.

Είσαι έτοιμος.

Για java άλλαξε την USE variable και πρόσθεσε την java, θα είναι πολύ εύκολο, με τον ήχο τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα, κάνε compile in-kernel την ALSA για να γλιτώσεις τα recompilations αργότερα.

emerge --update --deep --newuse world

(Αστο και πήγαινε για καμμιά μπυρίτσα)

Μην το ξεχάσω, κάθε .config που βλέπεις ότι λειτουργεί καλά με το μηχανάκι σου, κράτα το σε κάποιο safe σημείο, κανένα usb stick , floppy γιατί θα σου χρειαστεί σίγουρα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.