Jump to content

Linux - Τα προβλήματά μας

sotiris

Recommended Posts

1) Τα patches του YaST:

/var/lib/YaST2/you/mnt/i386/update/10.0/patches$

και μάλλον και εδώ:

/var/lib/YaST2/you/installed$

Γενικά εκεί μέσα θα τα βρεις.

2)

Αρχική απάντηση από mariosalice

EDIT

Τέλειωσαν τα updates και τώρα η εντολή nvidia-setting δούλεψε αλλά δεν υπάρχει η επιλογή Twin View.

Ο τρόπος για να βάζεις τους drivers, είναι αυτός που σου είπε ο Trendy.

Από τη στιγμή που σου παίζει με τα updates του YaST το nvidia-settings τότε μάλλον έχουν μπει σωστά, οπότε δε χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο.

Το προγραμματάκι που θες, λέγεται nvclock:

http://www.linuxhardware.org/nvclock/

Εγκατέστησέ το και πιστεύω θα σου δουλέψει εύκολα το TWIN VIEW.

3) Για τον ήχο, σε κονσόλα σαν root δώσε alsaconf και ρύθμισε ποια κάρτα θες να παίζει.

Το πρόβλημα που έχεις με το optical spdif δεν είναι μάλλον πρόβλημα του driver, αλλά του mixer. Δηλαδή συνήθως τις spdif τις έχουν κλειστές, βάλε ένα mp3 να παίζει και πείραξε όλες τις ρυθμίσεις του mixer, (το SuSE έχει τον qamix), και κάποια θα το ενεργοποιεί.

4) Για το ctrl+v etc., η μία λύση είναι αυτή που είπε ο Trendy.

Η άλλη είναι η εξής:

Μπορείς να πάς εκεί που ρυθμίζεις τα Application Shortcuts (KDE Control Center - > Regional&Accessibility -> Keyboard Shortcuts και στην καρτέλα Shortcut Schemes πας στην τρίτη καρτέλα που λέει Application Shortcuts) και εκεί βάζεις ότι σε ικανοποιεί εσένα. (έχει επιλογή Custom Keycode). Θεωρητικά, μπορείς έχοντας ελληνικό keyboard, να βάλεις σαν alternative επιλογή στο ctrl+c το ctrl+ψ.

Εκτός από τα παραπάνω, χρειάζεσαι και έναν packet manager.

Στο Linux, τα προγράμματα δεν μπαίνουν όπως στα win. Δηλαδή έστω ότι έχεις ένα rpm με κάποιο πρόγραμμα. Το rpm δεν είναι σαν το exe που έχεις συνηθίσει, έχει κάποια depencencies. Επειδή πολλές φορές το να κάτσεις manually να "λύσεις" όλα τα dependencies είναι ένα μεγάλο καψώνι, βάλε το SMART packet management (αυτός είναι για SuSE), ο οποίος έχει γραφικό περιβάλλον, και γράφοντας αυτό που θες το κατεβάζει και το εγκαθιστά, εγκαθιστώντας παράλληλα και τα dependencies. Ο ειδικός SMART-ο-λόγος εδώ είναι ο wrong_method :D (να δίνουμε και τα credits:p).

Καλημέρα!

• Replies 824
  • Created
  • Last Reply

SMART packet management?

Το ψάχνω να το βρώ εδώ και δύο ώρες.

Προσπάθησα να βρω μήπως είναι κανένα πρόγραμμα που το έχει η διανομή αλλά δεν το βρήκα.

Στο Internet Google δεν υπάρχει.

Κατέβασα το nvclock και δεν μπορώ να το εγκαταστήσω με τίποτα.

Έψαξα μήπως μέσα από το yast γίνεται να εγκατασταθεί αλλά και πάλι δεν γίνεται.

Ωραία όλα αυτά αλλά μήπως μπορεί να μου πει κανείς με ποιο τρόπο εγκαθιστώ ένα πρόγραμμα?

Να τι κάνω.

Πάω στο file:///home/marios/smart-0.41-22.guru.suse100.x86_64.rpm

κλικ

Ανοίγει ο Konqueror

Επιλέγω

Install Package with Yast

Πάει να το εγκαταστήσει αλλά μου βγάζει μήνυμα λάθους.

Installation source not refreshed

και μετά

Error

Following packages haven been found on the medium: smart

και κλείνει.

Ουσιαστικά αυτό ρώτησα.

Δηλαδή με ποιό τρόπο μπορώ να εγκαταστήσω ένα πρόγραμμα και μου λέτε να εγκαταστήσω το smart.

Ωραία. Και το smart με ποιό τρόπο θα το εγκαταστήσω?

Θα πρέπει να προσθέσεις κάποια(ες) installation sources στο YaST.

Δες παρακάτω πως

snapshot231ra.th.jpg

Μετά δοκίμασε να εγκαταστήσεις το smart.

Οι βασικότερες sources βρίσκονται στο link.

Θα πρέπει να τις περάσεις μια-μια και προσοχή στην ορθογραφία,γιατί αλλιώς δεν θα λειτουργήσουν.

edit:link updated :o

http://www.novell.com/coolsolutions/feature/16592.html

http://www.novell.com/coolsolutions/feature/16592.htm

Ωραία και πάλι αλλά και αυτό το link δεν δουλεύει.

Μέχρι στιγμής αυτό κατάλαβα κι εγώ οτι έτσι όπως είναι η διανομή δεν δίνει τη δυνατότητα εγκαταστάσεων και οτι χρειάζεται κάτι διαφορετικό.

Η κονσόλα δεν δουλεύει για να εγκατασταθούν τα συγκεκριμένα προγράμματα.

Τα installation sources στο YaST είναι το κουμπί αλλά ποιά και από που?

Και το σημαντικότερο να μπορούν να εγκατασταθούν.

Δοκίμασα και το παρακάτω σε κονσόλα αλλά τίποτα.

change to root user with : su -

then:

rpm -ivh <name of rpm file>

mariosalice, αν έχεις aDSL (και όρεξη για πειραματισμούς) θα έλεγα να δοκιμάσεις και το Ubuntu. Έχει ένα σύστημα (apt λέγεται) που σου επιτρέπει να εγκαθιστάς έναν τεράστιο αριθμό απο προγράμματα καταβάζοντάς τα απο το internet και λύνοντας αυτόματα τις απαιτήσεις τους (ΠΟΛΥ, χρήσιμο σε περίπτωση που σου λείπουν πολλά στοιχεία και δεν καταλαβαίνεις τι ακριβώς).

Για να προσθέσω τα sources στο Yast (μάλλον θα εννοείς τα URLs όπου υπάρχει λίστα με προγράμματα της διανομής Linux 10) θα έπρεπε να φαίνονται ολόκληρα στη φωτο. Πάντως έστω και μισά που φαίνονται θα τα ψάξω.

Όχι,τα sources υπάρχουν στο link.

dfffd0vv.th.jpg

Για να κάνεις add 1 source,πηγαίνεις στο YaST/installation source.

snapshot240lr.th.jpg

Αν για παράδειγμα θέλεις να προσθέσεις το source του Packman,κάνεις τα εξής:

Add (το παράθυρο του server and directory ανοίγει) Protocol: HTTP (check)

Server Name: packman.iu-bremen.de, Directory on Server:suse/10.0//

Μετά ΟΚ και είσαι έτοιμος.

Enable και μετά Refresh.

Με τον ίδιο τρόπο θα προσθέσεις και τα υπόλοιπα.

linux και raid.. how?

2 δίσκοι, raid 0 στον nf4 controller. Το linux βλέπει 2 ξεχωριστούς δίσκους sda sdb. Mόλις στηθεί το λειτουργικό δεν μπουτάρει από το raid, πρέπει να τους γυρίσω σε single disks όπου βγάζει ένα μήνυμα duplicated volume ID(επειδή είναι ίδιοι δίσκοι ?) και μπαίνει κανονικά.

Αυτά σε 1η φάση...btw λύση για flash σε 64-bit? η adobe δεν έχει κάνει τίποτε ακόμα.

Πρέπει ο kernel που φορτώνεις είτε στο πρώτο boot (αυτό που κάνεις πριν το installation) είτε τα μετέπειτα (που φορτώνεις κανονικά το λειτουργικό) να έχει υποστήριξη για raid, προσοχή όχι σε module!

2-3 live cds που δοκίμασα, όπως και η διανομή που έβαλα(mandriva 2006), τους 4 δίσκους (2 raid 0) τους έβλεπαν σαν 4 ξεχωριστούς. Χλωμό το βλέπεις να καταφέρω κάτι ?

Τώρα καταλαβαίνω γιατί γουστάρετε το linux, μάνι μάνι θα βγάλω για πούλημα hardware ~ 1000 euro :p

Αρχική απάντηση από wrong method [Σήμερα, στις 00:29]

Όχι,τα sources υπάρχουν στο link.

dfffd0vv.th.jpg

Για να κάνεις add 1 source,πηγαίνεις στο YaST/installation source.

snapshot240lr.th.jpg

Αν για παράδειγμα θέλεις να προσθέσεις το source του Packman,κάνεις τα εξής:

Add (το παράθυρο του server and directory ανοίγει) Protocol: HTTP (check)

Server Name: packman.iu-bremen.de, Directory on Server:suse/10.0//

Μετά ΟΚ και είσαι έτοιμος.

Enable και μετά Refresh.

Με τον ίδιο τρόπο θα προσθέσεις και τα υπόλοιπα.

Θερμές ευχαριστίες.

Τα έγραψα αυτά τα sources που μου έδειξες και τώρα θα πάω να δω αν γίνεται πλέον η εγκατάσταση των προγραμμάτων.

Έβαλα και όλα τα installation sources να είναι on το refresh.

Το είχε από τη μάνα του off και ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που δεν μου δούλευε τίποτα και μου έβγαζε τα σχετικά μηνύματα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που έχω αυτή τη στιγμή είναι οτι

1. δεν έχω εικόνα και από τις δύο οθόνες ακόμα. Σιγά σιγά όμως και με τη βοήθεια σας είδα ότι ίσως το πετύχω αυτό. Σήμερα ίσως.

2. Δεν μπορώ κάνω το SUSE να δει τον δικτυακό εκτυπωτή Laser Konica Minolta Magicolor 2430dl.

Κατέβασα οδηγούς για Linux, διάβασα τις οδηγίες, αλλά κάτι δεν έχω ρυθμίσει καλά στο δίκτυο.

Δίνοντας τη διεύθυνση HTTP://192.168.1.2, βλέπω τη σελίδα του εκτυπωτή. Δηλαδή επικοινωνεί.

Έτρεξα το πρόγραμμα εγκατάστασης και βλέπω οτι υπάρχει η επιλογή του εκτυπωτή μου στη λίστα των εκτυπωτών.

Όταν στο KMenu πάω στο Utilities - Printing - Printing Manager και βάλω add printer -Network printer -scan μου βρίσκει δύο διευθύνσεις.

α. Το 192.168.1.2 που είναι η διεύθυνση του εκτυπωτή και το

β. Marios.networkgroup που είναι ο υπολογιστής μου.

Αν επιλέξω όμως το α. 192.168.1.2 μου βγάζει στο URI τη διεύθυνση http://169.254.65.199/ipp αντί για την πραγματική διεύθυνση του εκτυπωτή. Κατά τα άλλα από κάτω έχει όλα τα στοιχεία του εκτυπωτή μέχρι και οτι το State είναι ιdle βλέπει.

Μάλλον δεν ρύθμισα καλά το δίκτυο.

Υπάρχει καμμιά ιδέα ?

3. Δεν δουλεύει το spdif της κάρτας.

Η Realtek έχει οδηγούς για Linux που υποστηρίζουν το spdif αλλά είναι σε μορφή που δεν ξέρω με ποιό τρόπο να τους εγκαταστήσω.

Αρχική απάντηση από RootX [Σήμερα, στις 06:21]

2-3 live cds που δοκίμασα, όπως και η διανομή που έβαλα(mandriva 2006), τους 4 δίσκους (2 raid 0) τους έβλεπαν σαν 4 ξεχωριστούς. Χλωμό το βλέπεις να καταφέρω κάτι ?

Τώρα καταλαβαίνω γιατί γουστάρετε το linux, μάνι μάνι θα βγάλω για πούλημα hardware ~ 1000 euro :p

LOL

Έχω απενεργοποιήσει τους δύο δίσκους που έχω σε RAID-0 με τα Windows και έτσι δεν ξέρω τι παίζει. Πάντως οδηγούς και οδηγίες για RAID έχω πετύχει πολλές φορές εκεί που διάβαζα στο Internet.

Για παράδειγμα η βοήθεια στο SUSE Help center λέει με ποιό τρόπο γίνεται η εγκατάσταση και επιπλέον τι εργαλεία χρειάζονται.

Θα το βρεις κάτω από την ενότητα

Suse Linux documentation - Administration - System - raidtools - raid setup

Διάβασε το. Μάλλον θα βοηθήσει.

Και η αποτοξίνωση.

Έχουν περάσει 4 μέρες χωρίς να δω Windows και νοιώθω καλά.

Ευχαριστώ. :)

Σειρά έχει το τσιγάρο.

Αρχική απάντηση από Seeker [Σήμερα, στις 00:19]

mariosalice, αν έχεις aDSL (και όρεξη για πειραματισμούς) θα έλεγα να δοκιμάσεις και το Ubuntu. Έχει ένα σύστημα (apt λέγεται) που σου επιτρέπει να εγκαθιστάς έναν τεράστιο αριθμό απο προγράμματα καταβάζοντάς τα απο το internet και λύνοντας αυτόματα τις απαιτήσεις τους (ΠΟΛΥ, χρήσιμο σε περίπτωση που σου λείπουν πολλά στοιχεία και δεν καταλαβαίνεις τι ακριβώς).

Ευχαριστώ για την πρόταση. Είχα να διαλέξω ανάμεσα στο Ubuntu και στο 64bit SUSE και διάλεξα το SUSE.

Ποτέ πριν δεν είχα δει Linux και δεν έχω ιδέα.

Αλλά το SUSE για αρχάριο είναι εντάξει μια και σχετικά εύκολα δούλεψε και έχει τα πάντα για να συνεχίσω τις εργασίες γραφείου με το Linux χωρίς να έχω ανάγκη από Windows.

Δεν σκοπεύω να αλλάζω διανομή κάθε τρεις και λίγο.

Ας μάθω αυτή πρώτα.

Εξ' άλλου σίγουρα θα βρω προβλήματα με όποια διανομή και να πάω.

Θα μείνω με αυτή προς το παρόν και θα την παλέψω μέχρι να μάθω κάπως το Linux και να ισιώσω τα όποια προβληματάκια έχει.

Πρόσθεσε μερικά sources ακόμα από εδώ:

http://en.opensuse.org/YaST_package_repository

Όπου υπάρχουν πολλά directories, απλά βάζεις αυτό για τη διανομή σου

(pub/linux/misc/suser-guru/rpm/10.0 η ~schiele/suse/10.0 κτλπ)

Προσοχή στα i586 και x86_64 πακέτα.

Σε μερικές περιπτώσεις το directory είναι διαφορετικό.

Για Java, MP3,Macromedia Flash, Adobe Acrobat, RealPlayer,Windows Media Viveo,DVD κτλπ

http://www.thejemreport.com/mambo/content/view/178/42/

linux και raid.. how?

Nομίζω ότι το KNOPPIX live cd το υποστηρίζει πλήρως,το δοκίμασες;

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.