Jump to content

Linux - Τα προβλήματά μας

sotiris

Recommended Posts

Δεν είσαι μέρες χωρίς μηχάνημα, κάνεις update και μια φορά την μέρα αν θέλεις.

Σε 1 ωρίτσα είσαι έτοιμος , το μεγάλο ζόρι είναι το KDE , τα υπόλοιπα τελειώνουν γρήγορα.

• Replies 824
  • Created
  • Last Reply

Σε σχέση με το update του debian, παίρνει σαφώς περισσότερο.

Πάντως έχω αρχίσει και το σκέφτομαι κι εγώ να το δοκιμάσω στο "καλό" pc μου.

(γιατί για χρέπια, καλύτερα debian ή slack).

Αρχική απάντηση από mariosalice

EDIT

I write this edit from Linux.

I don't know how to change the keyboard in Greek or install Greek keyboard support yet.

Για τα Ελληνικά το SuSE λογικά είναι "έτοιμο" και χρειάζεται μόνο τη ρύθμιση στο configuration file του Xserver.

Σε kde θα σου έλεγα με menu πώς γίνεται, επειδή δεν κατέχω από gnome, πρέπει να προσθέσεις κάποιες γραμμές στο configuration file xorg.conf

Αυτό βρίσκεται:

/etc/X11/xorg.conf

Μπορείς να δεις εδώ:

http://members.hellug.gr/djart/articles/grlinux/grlinux-3.html#ss3.1

http://members.hellug.gr/djart/articles/grlinux/grlinux.html

Οι γραμμές που πρέπει να υπάρχουν είναι (αν δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία, τα συμπληρώνεις μετά):

Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc101"
Option "XkbLayout" "us,el"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"

Λογικά πρέπει να γίνεται και με κάποιο τρόπο από το αντίστοιχο kontrol center του gnome, αλλά δεν κατέχω όπως είπα.

Για text editor, χρησιμοποίησε pico, joe ή κάτι τέτοιο, και μετά μάθε και κάποιες βασικές λειτουργίες του vi.

Αρχική απάντηση από chriss

Αν έχεις χρόνο δοκίμασε το, πιστεύω αξίζει τον κόπο.

Το χα βάλει και παλιότερα, αλλά δεν είχα προλάβει να το μάθω.

Θέλει το χρόνο του κι αυτό!

emerge life :p

Οπως συνεστησε ο φιλτατος μοδερατορας Σωτηρακις, εβαλα Slack γιατι δε πηγεναι αλλο...

Μπορω να πω ΕΜΕΙΝΑ....

Ο default kernel του ηταν ο 2.4.31, στον οποιο δεν υπαρχαν modules για ath Wireless NICs.

Δε το ειχα παρει πρεφα και τον εβαλα ο μλκας...

Αλλα σιγα να μη καθομουν με σταυρομενα χερια...

Τι custom kernel εφτιαξα, τι hackιες εφαγε, τιποτα αυτο...

Εδω λεμε του εβαλα μεχρι kernel απο SuSE, επειδη αυτος ηταν 2.6.13-15 και ειχε τα απαραιτητα modules, τπτ αυτο εκει, με μαμισε στα "VFS could not mount root filesystem" oχι τπτ αλλο αλλα δεν ειχα και τα sources του SuSE kernel να του ριξω customization για να του δωσω FS support, ειχαν μονο RPM oι μλκες ή δε τα βρηκα εγω...

Μετα απο 10-15 recomplilations διαφορων kernel και λοιπου ξεσκισματος πηρα πρεφα πως το Slack στο 2ο CD ειχε μεσα τον 2.6.13.

Ε, ρε γλεντια και χαρες!!!

Αντε παλι customization, αντε παλι recompilations...

Ουτε αυτος ειχε τα modules για τη WNIC μου, τα οποια ειναι nonGPL, oπως λεει το SUSE...

Ε, ειδα και αποειδα λεω, speed χωρις inet τι να τη κανεις, και εβαλα παλι SuSE..... :(

Και cuz βγηκα OT, πως μπορω να τρεξω το first-time wizard του KDE???

Παντως, οσοι δεν εχετε προβληματα με drivers κτλ, βαλτε Slack, δε θα πιστεψετε ποσο γρηγορο και ελαφρυ ειναι....

Truth be told, αναμεσα στις 10-15 φορες που μου ειπε να βαλω Debian, κρατησα μονο τι μια που ψιλοανεφερε το Slack. :hehe:

Αρχική απάντηση από sotiris [Σήμερα, στις 19:12]

Για τα Ελληνικά το SuSE λογικά είναι "έτοιμο" και χρειάζεται μόνο τη ρύθμιση στο configuration file του Xserver.

Σε kde θα σου έλεγα με menu πώς γίνεται, επειδή δεν κατέχω από gnome, πρέπει να προσθέσεις κάποιες γραμμές στο configuration file xorg.conf

Αυτό βρίσκεται:

/etc/X11/xorg.conf

Μπορείς να δεις εδώ:

http://members.hellug.gr/djart/articles/grlinux/grlinux-3.html#ss3.1

http://members.hellug.gr/djart/articles/grlinux/grlinux.html

Οι γραμμές που πρέπει να υπάρχουν είναι (αν δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία, τα συμπληρώνεις μετά):

Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc101"
Option "XkbLayout" "us,el"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"

Λογικά πρέπει να γίνεται και με κάποιο τρόπο από το αντίστοιχο kontrol center του gnome, αλλά δεν κατέχω όπως είπα.

Για text editor, χρησιμοποίησε pico, joe ή κάτι τέτοιο, και μετά μάθε και κάποιες βασικές λειτουργίες του vi.

Εντάξει έβαλα Ελληνικά (είμαι Λίνουξ) αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να αλλάζω πληκτρολόγια από Ελληνικά σε Αγγλικά με κάποιο συνδυασμό πλήκτρων ή κάπως αλλοιώς.

Αρχική απάντηση από ---Zapotek--

lspci:

χαχαχα.

madwifi.sourceforge.net

και κατέβασε τους legacy.

(αν διαβάσει ο trendyς αυτά για το slack θα σε φάει πάντως).

Εντάξει έβαλα Ελληνικά (είμαι Λίνουξ) αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να αλλάζω πληκτρολόγια από Ελληνικά σε Αγγλικά με κάποιο συνδυασμό πλήκτρων ή κάπως αλλοιώς.

Θεωρητικά, το grp: alt_shift_toggle

σημαίνει ότι το alt+shift σου αλλάζει το keyboard group (δλδ τη γλώσσα).

Δεν βάζεις KDE που είναι πιο ... εύχρηστο?

Το πέτυχα.

Έτσι δουλεύει τελικά όπως το λες.

Προς το παρόν δεν ξέρω με ποιό τρόπο να βάλω KDE. Αργότερα θα ασχοληθώ και με αυτό.

Η προσπάθεια μου τώρα θα είναι με ποιο τρόπο θα μπορώ να εγκαταστήσω οδηγούς, να μπορώ να δω τις εκδόσεις των οδηγών που έχουν εγκατασταθεί και τέτοια.

Επίσης επειδή έχω δύο οθόνες προσπάθησα να βρω αυτή την dual view επιλογή που μου λέει η βοήθεια αλλά δεν την βρήκα.

Διάβασα και ένα ποστ ακριβώς ίδιο εδώ στις πρώτες σελίδες που παραπέμπει σε σελίδες της Nvidia αλλά ζαλίστηκα. Μου φάνηκαν βουνό.

Σιγά σιγά και με τον καιρό θα τα βρούμε όλα.

Η ουσία είναι οτι σήμερα ξεκίνησα πριν από λίγες ώρες και ήδη μπορώ να κάνω πολλά πράγματα με το Linux. Έχω σουίτα γραφείου, μπαίνω Internet, έχω Ελληνικά Αγγλικά.

Με λίγα λόγια δουλεύω μια χαρά.

---Zapotek-- ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ!

Τη δουλειά σου μπορείς να την κάνεις πολύ εύκολα με τους madwifi όπως σου είπε ο sotiris που κάνουν για οποιαδήποτε κάρτα με atheros. Κατά το boot το slackware σε ρωτάει τι kernel θέλεις να φορτώσει αλλά με κεκτημένη ταχύτητα από τα windows που πατάς next-next-next άρχισες και εσύ να πατάς enter :p

Το πέτυχα.

Έτσι δουλεύει τελικά όπως το λες.

Πέρα από το γραφικό περιβάλλον, η φιλοσοφία του λειτουργικού είναι αρκετά διαφορετική των Windows, καθώς ως γνωστόν είναι unix based.

Όσο δύσκολο κι αν είναι όμως, το γεγονός ότι υπάρχουν χρήστες νεαρής ηλικίας που το δουλεύουν άψογα, σημαίνει ότι δεν είναι και ΤΟΣΟ δύσκολο να το καταλάβεις.

Και στην χειρότερη περίπτωση που το βαρεθείς, εγώ πιστεύω ότι μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις, έχοντας αποκομίσει γνώσεις σε ένα πολύ ωραίο λειτουργικό σύστημα :)

Δε νομίζω ότι η γνώση μπορεί να θεωρηθεί χάσιμο χρόνου;)

Όσον αφορά το migration, είναι όντως αρκετά δύσκολο, αν σκεφτείς και τα 15 χρόνια εμπειρίας σου στα win! Αν όμως το πάρεις πατριωτικά και με θετική ματιά, είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις, όπως κάναμε και οι υπόλοιποι :)

Αρχική απάντηση από trendy

---Zapotek-- ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ!

Τη δουλειά σου μπορείς να την κάνεις πολύ εύκολα με τους madwifi όπως σου είπε ο sotiris που κάνουν για οποιαδήποτε κάρτα με atheros. Κατά το boot το slackware σε ρωτάει τι kernel θέλεις να φορτώσει αλλά με κεκτημένη ταχύτητα από τα windows που πατάς next-next-next άρχισες και εσύ να πατάς enter :p

Όχι μάστορα...

Ναι μεν με ρωτάει τι kernel αλλα από τους preconfigured, bare.i κτλ

Ο 2.6.13 ήταν στο CD2 που έμπαινε στο τέλος στο παιχνίδι.

Και εφόσον δεν είχα inet από το Slack πάλευα δεξιά και αριστερά...

Και τι απαράδεκτος ra?

Ισα ισα που πολύ μου άρεσε και αύριο θα ξαναμπεί ηρωικά!

[ Που θα μου πεις εμενα έχω συνηθίσει από τα Windows :p:P:P ]

A και κάτι άλλο, γιατί ενώ πουθενά δεν έχω ext2 κολλάει το boot όταν δεν το βάζω στο kernel?

(Παίζει να ήταν και mlkia με το initrd...)

PS. Πέρασα madwifi & τον brand νέο 2.6.16.12 στον HD που έχω για Data για να περαστούν στο Slack.

Μην επιμένεις... test26.s λέγεται και είναι στο πρώτο cd. Στο δεύτερο είναι τα alsa-headers-modules-source του.

Για το άλλο που λες με το ext2 μάλλον κάτι άλλο φταίει γιατί εγώ το έχω ως module και παίζει κανονικά με reiserfs.

Αρχική απάντηση από ---Zapotek-- [24-10-2005 14:51]

Δεν έχω ασχοληθεί πολύ με Ubuntu, αλλά λογικά θα τα κάνει automount σε folder με το χαρακτηριστικότατο όνομα "windows" κατά πάσα πιθανότητα στην root partiton.

Να ρωτήσω και εγώ τώρα.

έχω την NVidia 5700LE η οποία έχει 2 εξόδους, μια αναλογική και μια ψηφιακή (για tft etc) εγώ έχω 2 CRT και ένα μετατροπέα.

Σε win τα είχα φτιάξει όλα και είχα dual-view, απίστευτη διευκόλυνση παίδες.

Σε SuSE πως το κάνω? έψαξα λίγο το Sax2 αλλά τπτ.

Τι έγινε?

Το κατάφερες τελικά?

Αν δουλεύει το dual-view (δηλαδή δύο οθόνες με μια κάρτα γραφικών) μήπως μπορείς να μου πεις με ποιό τρόπο γίνεται?

Έχω SUSE 10 64bit και έχω κάνει όλα τα updates με το Yast on line update ακόμα και της κάρτας γραφικών (δεν ξέρω αν έκανα καλά γιατί δεν μου το είχε επιλεγμένο).

Λοιπόν, Μάριε:

1) Κατ' αρχάς πρέπει να βάλεις τον driver που δίνει η nvidia.

Δεν ξέρω αν τον βάζει "αυτόματα" το SuSE, αν δεν έχει μπει, γράψε εδώ να σου πούμε τη διαδικασία.

2) Υπάρχει ένα πολύ συμπαθητικό προγραμματάκι που συνεργάζεται με τον driver της nvidia.

Για την ακρίβεια, 2 πολύ συμπαθητικά προγραμματάκια.

Το πρώτο είναι το nvidia-settings (αν έχεις βάλει τον driver της nvidia και γράψεις σε κονσόλα nvidia-settings θα το βρεις μπροστά σου) :

nvidiaset18ft.th.png

nvidiaset27ti.th.png

Όπως είδες, μοιάζει με την αντίστοιχη καρτέλλα που βάζει ο detonator στα windows (εντάξει forceware, δεν φταίω που αλλάζουνε κάθε μέρα όνομα στους drivers).

Ένα πιο ωραίο προγραμματάκι όμως, είναι το nvclock, το οποίο συνοδεύεται και από gui. Αν έχεις gnome βάζεις το gtk gui ενώ αν έχεις kde το qt gui.

Αυτό το προγραμματάκι μοιάζει κάπως έτσι: (είναι από το pc μου, με KDE 3.5.1)

nvclock13cs.th.png

nvclock25vb.th.png

Όπως βλέπεις, στη 2η καρτέλα έχει επιλογές για την ενεργοποίηση TWIN VIEW, παρόμοιο με αυτό που έχεις συνηθίσει στα Windows.

Γενικά, όλα αυτά τα κολπάκια δεν είναι παρά μια ρύθμιση στο /etc/X11/xorg.conf (ή XF86Config παλιότερα) αλλά τα γραφικά είναι σαφώς πιο εύχρηστα :)

Νάσαι καλά Σωτήρη γιατί έχω φάει να μην πω τι για να πετύχω να δουλεύουν και οι δυο οθόνες, χωρίς αποτέλεσμα.

Τόχω ρίξει στο διάβασμα αλλά δεν με βοηθάει και αυτή η διανομή νομίζω.

Κατέβασα τον τελευταίο οδηγό της Nvidia.

Ε, δεν μπορώ να τον εγκαταστήσω.

Κάτι μου λέει οτι δεν υπάρχει precompilled kernel νομίζω.

Εγκατέστησα όμως ένα update της Nvidia που βρήκε στον server το YOU (Yast Online Update) που ενεργοποιεί το 3D acceleration, αλλά δεν ξέρω ποιά έκδοση είναι (έμαθα οτι υπάρχει ένα αρχείο support.txt που δίχνει τις εκδόσεις).

Πάντως τη διαδικασία θέλω να τη μάθω γιατί ακολουθώντας τις οδηγίες της Nvidia δεν γίνεται να εγκατασταθεί σε SUSE 10. Please, βοήθεια να μπορέσω να εγκαταστήσω με επιτυχία ένα οδηγό ώστε να μάθω τη διαδικασία.

Επίσης προσπάθησα να εγκαταστήσω τους οδηγούς ήχου που κατέβασα από τη Realtek ώστε να έχω υποστήριξη spdif μια και τα ηχεία μου δουλεύουν μέσω αποκωδικοποιητή 5.1. Το έκανα από κονσόλα με alt-ctrl-F2 ως root. Μετά δεν είχα ήχο ούτε από τα ακουστικά. Κοίταξα να δω μήπως έπρεπε να ανοίξω manual τα κανάλια αλλά τίποτα. Μετά διαπίστωσα οτι δεν δούλευε ούτε το firefox.

Πήγα να κάνω επιδιόρθωση και δεν μπούταρε.

Σιγά τα αυγά.

Νέα εγκατάσταση, αυτή τη φορά με KDE 3.4

Ε τώρα τι να πώ?

Αυτή τη φορά με το KDE δεν έχω ήχο από την αρχή.

Όταν είχα βάλει το Gnome είχα ήχο από τα ακουστικά τουλάχιστον.

Επίσης με το KDE δεν δουλεύει το ctrl-c ctrl-v (copy paste) όταν έχω Ελληνικό πληκτρολόγιο.

Στο πληκτρολόγιο δήλωσα default English US international και δευτερεύον πληκτρολόγιο το Ελληνικό extended. Θα το ξαναδώ όμως μετά τα updates.

Πάντως το KDE μου φαίνεται πιο καλό και πιο γνώριμο.

Θα το δω και μετά από τα updates.

Τώρα κατεβάζω ξανά όλα τα update.

(αλήθεια που σώζονται τα updates ώστε να πάρω ένα αντίγραφο να μην τα κατεβάζω κάθε φορά που θα κάνω βλακείες?)

Αύριο θα δοκιμάσω αυτά που λες.

Αχ βαχ. Μα καλά δεν μπορώ να εγκαταστήσω ούτε έναν οδηγό μόνος μου?

Μόνο ότι βρίσκει το YOU σε συγκεκριμένους servers μπορεί να εγκατασταθεί σε αυτή τη διανομή?

Πρέπει δηλαδή να περιμένω πότε θα ενημερωθεί ένας server?

Δοκίμασα αυτή τη στιγμή σε κονσόλα την εντολή nvidia-settings και μου απάντησε οτι δεν υπάρχει τέτοια εντολή.

Ακόμα όμως δεν έχουν εγκατασταθεί τα updates (μεταξύ των οποίων και το update της Nvidia).

EDIT

Τέλειωσαν τα updates και τώρα η εντολή nvidia-setting δούλεψε αλλά δεν υπάρχει η επιλογή Twin View.

Ο driver της nvidia μπαίνει από κονσόλα με κλειστό τον X server (ctrl-alt-backspace για να σκοτώσεις τον X), εκτός αν πεις στο KDE να κάνει login σε κονσόλα. Μετά ως root δίνεις "sh ./NVIDIA-blah-blah" και ακολουθείς τις οδηγίες στην οθόνη. Δε χρειάζεται να υπάρχει precompiled module για τον kernel σου, αρκεί να έχεις τα sources και θα το φτιάξει μόνο του.

Όταν έχεις Ελληνικά στο KDE: copy -> Ctrl-Ins , cut -> Shift-Del & paste -> Shift-Ins (δουλεύουν και στα win).

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.