Jump to content

Linux - Τα προβλήματά μας

sotiris

Recommended Posts

• Replies 824
  • Created
  • Last Reply

Καλησπέρα. Σαν νέος και γω να ρωτήσω 2 πραγματάκια. SUSE 10 έχω. πως είναι δυνατόν να αυξήσω τα Hz στην οθόνη μου; Δεν με αφήνει πάνω από 60Hz ενώ στα Windows σε ανάλυση 1024*768 είχα 85Hz.Και σε χαμηλότερες αναλύσεις πάλι δεν με αφήνει να ανεβάσω τη συχνότητα. Και κάτι άλλο που μπορεί και να μην γίνεται. Πώς θα μπορέσω να δω ταινίες στην τηλεόραση μου μέσω του pc;

Έχεις crt ή tft οθόνη;

Αν είναι tft αυτές παίζουν σε μία ανάλυση. Το xorg.conf το έφτιαξες εσύ ή δεν ξέρεις τι είναι αυτό; Θα το βρεις στο /etc/X11/xorg.conf οπότε να μας το αντιγράψεις εδώ και να βοηθήσουμε. Πάντως μου φαίνεται κακορυθμισμένος X server. Ταινίες στην τηλεόραση θα μπορείς να δεις αν τη συνδέσεις με το ειδικό καλώδιο και ρυθμίσεις την κάρτα από το driver της να αναπαράγει το σήμα στο tv-out.

Ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση. crt έχω. Φυσικά δεν ξέρω τι είναι αυτό που μου είπες. Μόλις κατάφερα να παίξω mp3 και video μετά από 2 βδομάδες. Το xorg λέει ότι έγινε αυτόματα από κάποιον.Τι ακριβώς πρέπει να αντιγράψω από εκεί μέσα γιατί έχει ολόκληρο κατεβατό; Μήπως μόνο αυτό;

Section "Monitor"

HorizSync 31-48

Identifier "Monitor[0]"

ModelName "1024X768@60HZ"

Option "DPMS"

VendorName "--> VESA"

VertRefresh 50-60

UseModes "Modes[0]"

EndSection Για τις ταινίες ελπίζω ότι ειδικό καλώδιο είναι το tv out.Ελπίζω να καταφέρω να βρω πως να ρυθμίσω το driver.Eυχαριστώ και πάλι

Εκτός από το monitor έχουν και άλλα πεδία σημασία. Σου αναφέρω ως παράδειγμα τα δικά μου. Θα πρέπει φυσικά να ελέγξεις ότι αυτά που έβαλε το linux αυτόματα στο xorg.conf συμφωνούν με τα specifications της οθόνης σου και της κάρτας γραφικών.

Section "Monitor"
Identifier "Sony"
HorizSync 31.5 - 64.3
VertRefresh 60.0 - 60.0
EndSection

Section "Device"
Identifier "MSI_vga"
Driver "nvidia"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen 1"
Device "MSI_vga"
Monitor "Sony"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 8
Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Πάντως βλέπω ότι σε εσένα υπάρχει περιορισμός

VertRefresh 50-60

οπότε δεν είναι περίεργο που δε σου ανεβάζει παραπάνω από 60.;)

Κατάφερα πάντως να αλλάξω τη συχνότητα από το control center.Μάλλον με ανορθόδοξο τρόπο βέβαια. Δεν μου αναγνωρίζει την οθόνη μου και ούτε μου βγάζει το όνομα της στις ρυθμίσεις οθόνης.Έτσι επέλεξα μια που λέει -->VESA μάλλον είναι γενικά CRT.Αυτό το συμπέρανα γιατί στην μόνη άλλη επιλογή που έχει κάτι αντίστοιχο είναι το -->LCD και έβγαζε να διαλέξω την συχνότητα και την ανάλυση που θέλω. Επέλεξα αυτή που ήθελα και την δέχτηκε. Με κάτι μηνύματα βέβαια που μάλλον δεν ήταν ανησυχητικά.Από ότι κατάλαβα δεν έκανε πολύ καλή δουλειά αυτό το αυτοματο. Θα προσπαθήσω να το κάνω μόνος μου config.Αν βρω πως γίνεται. Ελπίζω να πάει καλά.Ευχαριστώ.

Αρχική απάντηση από pswmi

Κατάφερα πάντως να αλλάξω τη συχνότητα από το control center.Μάλλον με ανορθόδοξο τρόπο βέβαια. Δεν μου αναγνωρίζει την οθόνη μου και ούτε μου βγάζει το όνομα της στις ρυθμίσεις οθόνης.Έτσι επέλεξα μια που λέει -->VESA μάλλον είναι γενικά CRT.Αυτό το συμπέρανα γιατί στην μόνη άλλη επιλογή που έχει κάτι αντίστοιχο είναι το -->LCD και έβγαζε να διαλέξω την συχνότητα και την ανάλυση που θέλω. Επέλεξα αυτή που ήθελα και την δέχτηκε. Με κάτι μηνύματα βέβαια που μάλλον δεν ήταν ανησυχητικά.Από ότι κατάλαβα δεν έκανε πολύ καλή δουλειά αυτό το αυτοματο. Θα προσπαθήσω να το κάνω μόνος μου config.Αν βρω πως γίνεται. Ελπίζω να πάει καλά.Ευχαριστώ.

Αν έχεις όλα τα specs της οθόνης σου θα μπορέσεις να το ρυμίσεις τέλεια, μην ανησυχείς! Στο ένα χέρι το Linux, στο άλλο τα specs! :T:

Αρχική απάντηση από sotiris [11-12-2005 20:02]

1) ανοίγεις κονσόλα σαν υπερχρήστης (root)

2) πληκτρολογείς init 3

3) σε βγάζει σε περιβάλλον κονσόλας, κάνεις login σαν root

4) πηγαίνεις στο φάκελο που κατέβασες τους drivers π.χ. /home/sotos/Desktop

5) γράφεις sh NVidiaInstaller-81 κλπ κλπ (μπορείς να πατήσεις το tab αφού γράψεις NVI για να μην πληκτρολογείς ένα σωρό γράμματα

6) ακολουθείς τις on-screen οδηγίες

7) σε κονσόλα γράφεις init 5 και είσαι έτοιμος.

Έχω κάνει εγκατάσταση το driver με το YOU και 8έλω να το βάλω και χειροκίνητα. Όταν πατάω init 3 το μόνο που βγάζει είναι μαύρη οθόνη με τον κέρσορα να αναβοσβήνει και χωρίς να μπορώ να πληκτρολογήσω τίποτα, ή βγάζει κάτι περίεργα σχέδια και πάλι δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Μήπως πρέπει πρώτα να κάνω απεγκατάσταση το προηγούμενο driver; Αν ναι, πώς γίνεται η απεγκατάσταση του; Ευχαριστώ

μπα δε νομίζω ότι χρειάζεται κάποια απεγκατάσταση.

όταν είσαι σε init 3, δεν χρησιμοποιούνται οι nvidia drivers, είναι μόνο στα X αν δεν απατώμαι.

δοκίμασε να πατήσεις ctrl+c και 2-3 φορές το enter, πρέπει να δεις κάτι του στυλ onomapc:/

αν θες να βγάλεις το nvidia module, μπορείς να βάλεις στο αρχείο

/etc/X11/xorg.conf εκεί που λέει driver, αντί για nvidia, vesa:

Section "Device"
Identifier "Device[0]"
Driver "vesa"
VendorName "NVidia"
BoardName "GeForce 6800 Ultra"
Screen 0

αν θες να ξεφορτώσεις το module από το λειτουργικό, μπορείς δίνοντας lsmod να δεις μια λίστα των module που χρησιμοποιείς και δίνοντας modprobe -r να βγάλεις αυτό που δε θες (εν προκειμένω το nvidia).

• 1 month later...

Ρε παιδιά!

Δεν θυμάμαι τι κάνουμε για υποστήριξη wmv σε Mandriva!

Έψαξα εδώ αλλά δεν το βρίσκω..

(Αλήθεια ένα σωρό threads που έχουν γίνει για το Linux μεταφέρθηκαν εδώ?)

Αρχική απάντηση από ---Zapotek--

Βαλε VLC player...

Παίζει τα πάντα, μιλάμε παίζει μέχρι και .cue(OK ok, καταλάβατε τι εννοώ...)...

όχι, ο mplayer παίζει τα πάντα :p

@jpavly

αν το θες σε πακέτο, w32codec λέγεται, τσίμπα το link :)

|http://www.thelab.gr/showthread.php?s=&threadid=23770

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.