Jump to content

NV PureVideo vs ATI Avivo

JohnnyX

Recommended Posts

Στο πεδιο αντιπαραθεσης ποιοτητας video φαινεται να νικαει με ανεση η nVidia (δε το λεω τοσο σε διαφορα ποντων οσο σε οτι καποιες εικονες,ειδικα στην εφημεριδα, με τις ΑΤΙ δε βλεπεις τιποτα) και περνει ισως πισω το αιμα της καθως μαλλον φαινεται να υστερει ελαφρως σε ποιοτητα γραφικων/ΑΑ στα παιχνιδια

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2551

Αν και δεν πρόλαβα να το διαβάσω αναλυτικά, πρέπει να πω ότι είχα διαβάσει το αντίστοιχο άρθρο του Anand πέρυσι όταν βγήκε το Purevideo της NV και το είχα δοκιμάσει.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μπροστά στην ποιότητα που επιτυγχάνει ο συνδυασμός Zoom Player+DScaler+FDDShow (το βασικότερο των τριών), οι εν λόγω τεχνολογίες δεν πιάνουν μία.

Περισσότερα εδώ

Αρχική απάντηση από spc [Χθες, στις 13:07]

Το αποτέλεσμα είναι ότι μπροστά στην ποιότητα που επιτυγχάνει ο συνδυασμός Zoom Player+DScaler+FDDShow (το βασικότερο των τριών), οι εν λόγω τεχνολογίες δεν πιάνουν μία.

Περισσότερα εδώ

Φοβάμαι οτι εδώ διαφωνώ.. Μέχρι τώρα ο συνδυασμός Zoom+dscaler+ffdshow ήταν όντως ο αγαπημένος μου, μια και δε συγκρινόταν με οτιδήποτε άλλο σε ποιότητα εικόνας.. Δοκιμάζοντας όμως το Pure Video (με zoom και πάλι) άλλαξα γνώμη.. Τουλάχιστον στα δικά μου μάτια το purevideo έχει καλύτερο αποτέλεσμα και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνει και τον επεξεργαστή..

Αρχική απάντηση από aliendna51

Φοβάμαι οτι εδώ διαφωνώ.. Μέχρι τώρα ο συνδυασμός Zoom+dscaler+ffdshow ήταν όντως ο αγαπημένος μου, μια και δε συγκρινόταν με οτιδήποτε άλλο σε ποιότητα εικόνας.. Δοκιμάζοντας όμως το Pure Video (με zoom και πάλι) άλλαξα γνώμη.. Τουλάχιστον στα δικά μου μάτια το purevideo έχει καλύτερο αποτέλεσμα και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνει και τον επεξεργαστή..

Ενδιαφέρουσα η άποψή σου....

Ερώτηση 1: Δουλεύεις με προβολέα ή TV;

Ερώτηση 2: Τα παραπάνω, με ενεργοποιημένα τα φίλτρα (πχ Lanczos) του FFDSHOW; (γιατί αυτό είναι που κάνει όλη την δουλειά)

Λοιπόν, για να βεβαιώσω τον εαυτό μου ότι δε λέω αρλούμπες, έκατσα και τα δοκίμασα πάλι όλα.. Θα κάνω λοιπόν μία αναφορά στο καθένα με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Υπόψιν ότι όλα τα παρακάτω τα έκρινα με τα δικά μου μάτια, οπότε μιλάμε για υποκειμενική άποψη. Ο καθένας μπορεί να διαφωνήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος από τους δύο κάνει λάθος.. Πάμε λοιπόν..

Ο nVidia Pure Video & το DScaler έχουν παρόμοια αποτελέσματα στην ποιότητα της εικόνας (τα οποία είναι και στις δύο περιπτώσεις πολύ καλύτερα από PowerDVD & WinDVD - με την έκδοση 7 Platinum του WinDVD όμως να πλησιάζει).

Διαφέρουν στα εξής:

Ο nVidia Pure Video έχει λίγο καλύτερη ευκρίνεια και βάθος στα χρώματα, με αντίτιμο όμως ελαφρώς περισσότερο θόρυβο. Και στα δύο δε μιλάμε για μεγάλη διαφορά. Μεγάλο πλεονέκτημα το ότι αν έχεις κάρτα γραφικών nVidia από σειρά 6x και πάνω ή ΑΤΙ από 9600 και πάνω χρησιμοποιεί την GPU χωρίς έτσι να επιβαρύνει τη CPU. Αυτό όμως γίνεται μειονέκτημα στην περίπτωση που δεν διαθέτεις τέτοια κάρτα, αφού φαίνεται να είναι αρκετά βαρύ όταν το rendering γίνεται μέσω software με εμφανή αποτελέσματα καθυστέρησης, σε αντίθεση με το DScaler, που φαίνεται να είναι αρκετά ελαφρύ, αφού παρότι δουλεύει μόνο μέσω software δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Μειονέκτημά αυτού πέρα από την ελάχιστη υστέρηση του σε ευκρίνεια είναι ότι κάποιες φορές παρατηρείται κούνημα στην εικόνα. Μάλλον θα βελτιωθεί αρκετά όμως, αν σκεφτούμε ότι βρίσκεται ακόμα σε alpha έκδοση..

Πέρα από αυτά, τι γίνεται προσθέτοντας ffdshow?

Με τον Pure Video καλύτερα να μην το κάνουμε, αφού το rendering γίνεται μετά μέσω software και η καθυστέρηση ανυπόφορη.. Με το DScaler τα αποτελέσματα βελτιώνονται αρκετά, αφού μειώνεται αισθητά ο θόρυβος και αυξάνεται η ευκρίνεια της εικόνας (τι χρησιμοποιούμε στον ffdshow:

Blur & NR -> μόνο denoise 3d -> luma 0, -> chroma 0, -> time 5, HQ ενεργοποιημένο

Resize & aspect -> size στην ανάλυση της οθόνης ή του προβολέα μας, No aspect ratio correction, Settings-> Luma method -> Lanczos Parameter 5-7 αν έχουμε intel, Lanczos Parameter 5 & Chroma method -> Bicubic αν έχουμε AMD (ανάθεμα το SSE2.. Υποθέτω όμως ότι με AMD 64 δε θα υπάρχει πρόβλημα, αφού υποστηρίζει SSE2 και ίσως μπορέσουμε να βάλουμε Lanczos P7 χωρίς καθυστέρηση.. Ας το επιβεβαιώσει κάποιος)

Output -> μόνο YV12

Όλα τα άλλα φίλτρα απενεργοποιημένα).

Προσωπικά προτιμώ στην 19" CRT μου το μικρό προβάδισμα του Pure Video σε βάθος χρωμάτων, αφού με την ΑΤΙ 9600ΧΤ τρέχει μέσω hardware (και μπορώ να τρέχω κι άλλα πράγματα από πίσω). Πιθανότατα όμως σε προβολέα ή μεγαλύτερη οθόνη θα προτιμούσα DScaler με FFDShow αφού σε μεγάλο μέγεθος θα με ενοχλούσε ο θόρυβος.. Ίσως σε αυτή την περίπτωση να προτιμούσα και VMR αντί για overlay.. Όλα τα παραπάνω με Zoom Player φυσικά.. Σε κάποιον που δε θέλει να ψάχνει και να σετάρει 1002 πράγματα για να δεί μια ταινία αλλά θέλει να έχει καλή ποιότητα εικόνας θα πρότεινα το WinDVD 7 Platinum που έχει βελτιωθεί αρκετά από το παρελθόν και έχει ξεπεράσει το PowerDVD (που εγώ το προτιμούσα και το είχα συνηθίσει..) Μην περιμένει όμως το τέλειο αποτέλεσμα που θα έχει με PureVideo ή DScaler.. Για τον ήχο δεν μπορώ να κρίνω αφού το στέλνω πάντα μέσω passthrough στον ενισχυτή μου (μέσω ac3filter και reclock σαν audio renderer για να μη χάνει).. Ας δοκιμάσει κάποιος τους software decoders των παραπάνω προγραμμάτων και να μας πεί..

Από ότι βλέπω συμφωνούμε σχεδόν σε όλα.

Το θέμα είναι ότι (εξ ου και το αρχικό post μου) purevideo + ffdshow δεν πάνε μαζί και δεδομένου ότι 2ο κάνει δουλειά (όπως λες και συ), ο καλύτερος συνδυαμός είναι dscaler + ffdshow

Good.. Ερωτήσεις.. Έχεις προβολέα? Χρησιμοποιείς overlay ή vmr και γιατί? Τι επεξεργαστή έχεις στο HTPC? Μάλλον κι εσύ με ενισχυτή κάνεις την αποκωδικοποιήση του ήχου ε? Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πως τα πάνε και στην αποκωδικοποιήση του ήχου τα διάφορα προγράμματα..

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.