spc Οκτώβριος 5, 2005 #81 Οκτώβριος 5, 2005 Αρχική απάντηση από Kid Χα! που σέβεται τον εαυτό τουθα σας γεμίσει το forum με ηλίθιες απορίες. :red: Χου! Σεβόμενοι κι εμείς το forum, όπως θα διαπίστωσες ήδη κι εσύ, θα σε γεμίσουμε και μεις με ηλίθιες απαντήσεις!
tristeno1416003162 Σεπτέμβριος 10, 2006 #83 Σεπτέμβριος 10, 2006 http://storagereview.com/articles/200406/20040625TCQ_6.htmlγια να ενημερώνουμε το thread και να βάζουμε μυαλό σιγά-σιγά
Κοπρίτης Σεπτέμβριος 10, 2006 #84 Σεπτέμβριος 10, 2006 Αρχική απάντηση από tristeno [Σήμερα, στις 01:32] http://storagereview.com/articles/200406/20040625TCQ_6.html για να ενημερώνουμε το thread και να βάζουμε μυαλό σιγά-σιγά οσο πας και βρισκεις ακομα και πιο παλια Links...(αισιως φτασαμε το 2004) σε λιγο θα το γυρισουμε σε ata33 και παει λεγοντας... αφου φαινεται οτι σε καιει τοσο πολυ το θεμα γιατι δεν τσιμπας δυο 74αρια ραπτορακια να στησεις ενα raid0 σε εναν controller της προκοπης να το δουλεψεις ομως με εφαρμογες και παιχνιδια κτλ και να βγαλεις τα συμπερασματα σου? οτι και να λενε τα γραφηματα και οι μετρησεις αμα δεν νοιωσεις πως θα βγαλεις ακρη? ο ενας κρινει με βαση 10disk 15Krpm arrays και βγαζει και τους raptors πατατες και ο αλλος συγκρινει 3χ150Raptor-x με 80αρη ide στο word και θαβει το raid... παραδοξως εχουν και οι δυο δικιο αυτο δεν σημαινει τπτ απολυτως για το θεμα γενικοτερα.... ειναι σαν να συγκρινεις ενα 4 κυλινδρο με ενα οκτακυλινδρο μοτερ με βαση την αποδοση του καλοριφερ και την καταναλωση αληθειες θα πεις, δε λεω αλλα ανουσιες και δευτερευουσας σημασιας μπροστα στο καιριο ζητημα των επιδοσεων γενικοτερα
spc Σεπτέμβριος 10, 2006 #85 Σεπτέμβριος 10, 2006 Αρχική απάντηση από Κοπρίτης [Σήμερα, στις 02:01] Sorry, my mistake. Τον τσίγκλησα νωρίτερα Αρχική απάντηση από Κοπρίτης [Σήμερα, στις 02:01] γιατι δεν τσιμπας δυο 74αρια ραπτορακια να στησεις ενα raid0 σε εναν controller της προκοπης να το δουλεψεις ομως με εφαρμογες και παιχνιδια κτλ και να βγαλεις τα συμπερασματα σου?
tristeno1416003162 Σεπτέμβριος 10, 2006 #86 Σεπτέμβριος 10, 2006 http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=2101&p=6Δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Τα ίδια αποτελέσματα είχα δει και εγώ με 36 άρια raptor. Επιβεβαιώθηκαν οι μετρήσεις και με τους 74ρηδες. Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι αν τις κάνω μόνος μου θα είναι διαφορετικές.Και μιλάμε πάντα για μέσο χρήστη γιατί αυτός είναι που "τσιμπάει" και νομίζει ότι αν βάλει ένα RAID 0 από την μια στιγμή στην άλλη θα γίνει turbo το σύστημά του.Αυτοί που έχουν 15κ SCSI arrays ξέρουν τι κάνουν και γιατί το κάνουν και πάλι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν βάζει RAID0.
spc Σεπτέμβριος 10, 2006 #87 Σεπτέμβριος 10, 2006 Αρχική απάντηση από tristenoΔεν έχω να προσθέσω τίποτα. Από το στόμα σου και στου θεού τ' αυτί αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αντέξεις (εδώ ξέθαψες thread ενός έτους για να βάλεις link του 2004!) Σοβαρά βρε tristeno τώρα, έλεος πλέον. Και δίκιο να έχεις με την εμμονή σου αυτή το χάνεις. Και εγώ διαβάζοντας αυτά παλιότερα δεν μου έκανε κέφι να βάλω Raid 0 αλλά από τότε που το δοκίμασα με 2 74δες ράπτορες απλώς δεν το αλλάζω πλέον. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει κανένα bench. Η αίσθηση απλώς που δίνει τα λέει όλα (και είναι βέβαια και το μόνο που μετράει στην πράξη).
tristeno1416003162 Σεπτέμβριος 10, 2006 #88 Σεπτέμβριος 10, 2006 Έχω περιέργεια να μάθω σε ποιό δίσκο έχεις το PF. Το ότι δεν αλλάζεις το RAID με τους 74 ρηδες οφείλεται στην διαφορά ταχύτητας που είδες με τον μονό? Μην ξεχάσεις να μας πεις που έχεις το PF.
ergotelis Σεπτέμβριος 10, 2006 #89 Σεπτέμβριος 10, 2006 Αρχική απάντηση από spcδοκίμασα με 2 74δες ράπτορες απλώς δεν το αλλάζω πλέον. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει κανένα bench. Η αίσθηση απλώς που δίνει τα λέει όλα (και είναι βέβαια και το μόνο που μετράει στην πράξη). Πες τα ρε Σύριε, κάθομαι στο λάπτοπ της αδερφής μου και σε άλλα Pc και ξενερώνω, αισθάνομαι ότι κάτι πάει αργά και δεν είναι ούτε η ράμ ούτε ο επεξεργαστής! Να μη σου πω ότι γουστάρω και τον ήχο το συχρονισμένο που κάνουνε σε αναζήτηση/εγγραφές που είναι σα να σου λένε: "Πάμε γ***ντας"! :P Γουστάρω και καταλαβαίνω διαφορά όταν στο λάπτοπ βλέπω να θέλει 1λεπτό να φορτώσει windows,(dothan 1,7) και σε μένα δε προλαβαίνει η μπλέ μπάρα στην οθόνη Loading Windows να κάνει μια διαδρομή και έχει μπει windows+2 δευτ να είναι έτοιμος προς χρήση ο υπολογιστής με όλα τα προγράμματά του στο task manager. Προφανώς αυτοί δεν είναι λόγοι που θα κάνουνε κάποιον να πάρει raid ,αλλά ακόμα και σε μερικές απλές λειτουργίες του υπολογιστή είναι οφθαλμοφανείς οι διαφορές!
spc Σεπτέμβριος 11, 2006 #90 Σεπτέμβριος 11, 2006 Αρχική απάντηση από tristenoΤο ότι δεν αλλάζεις το RAID με τους 74 ρηδες οφείλεται στην διαφορά ταχύτητας που είδες με τον μονό? Ακριβώς.Αρχική απάντηση από tristenoΜην ξεχάσεις να μας πεις που έχεις το PFΌλα default. Αρχική απάντηση από ergotelisκάθομαι στο λάπτοπ της αδερφής μου Αυτή είναι η βασική διαφορά πλέον μεταξύ laptop και desktop: Ο δίσκος.
Maximus Σεπτέμβριος 12, 2006 #91 Σεπτέμβριος 12, 2006 Εγώ έχω ουκ ολίγες φορές ποστάρει υπέρ των Raptor και υπέρ του Raid0 (για το δεύτερο ανάλογα με την περίπτωση πάντα - ποτέ δεν είμαι υπέρ του όταν αφορά μεγάλους και αργούς δίσκους). Να αναφέρω απλά ότι όσο ήμουν με τους 2x36 σε συστοιχία θεωρώ ότι το σύστημα ήταν λίγο πιο ευέλικτο από ότι με τον μονό 74άρη. Γι αυτό τώρα τον 2ο που τσάκωσα θα τον καπακώσω με τον άλλο να κάνω πάλι συστοιχία. Αποδέχομαι τα benches και τα αποτελέσματά τους, όμως η ζωή στον υπολογιστή δεν είναι μόνο benches.
mariosalice Σεπτέμβριος 12, 2006 #92 Σεπτέμβριος 12, 2006 Αρχική απάντηση από spc [Χθες, στις 02:33] Από το στόμα σου και στου θεού τ' αυτί αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αντέξεις (εδώ ξέθαψες thread ενός έτους για να βάλεις link του 2004!) Σοβαρά βρε tristeno τώρα, έλεος πλέον. Και δίκιο να έχεις με την εμμονή σου αυτή το χάνεις. Και εγώ διαβάζοντας αυτά παλιότερα δεν μου έκανε κέφι να βάλω Raid 0 αλλά από τότε που το δοκίμασα με 2 74δες ράπτορες απλώς δεν το αλλάζω πλέον. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει κανένα bench. Η αίσθηση απλώς που δίνει τα λέει όλα (και είναι βέβαια και το μόνο που μετράει στην πράξη). Μπα? Αλlαξοπιστήσαμε βλέπω.Κάποτε λέγαμε οτι ποτέ δεν θα βάζαμε raid0 γιατί οι σκληροί δίσκοι χαλάνε σε μεγάλο ποσοστό ... και το RAID0 δεν παρέχει καμμιά ασφάλεια. Αυτά ισχύουν για ένα real time Server και για Web Servers. Για desktop κανείς δεν χρησιμοποιεί Raid για συνέχιση λειτουργίας σε περίπτωση που θα χτυπήσει δίσκος. Επομένως είτε raid0 βάλουμε είτε ένα δίσκο είτε δύο χωριστούς δίσκους είναι το ίδιο πράγμα ουσιαστικά από άποψη ασφάλειας, αν δεν έχουμε κάνει backup. Όποιος δοκιμάσει Raid0 μετά δύσκολα γυρίζει σε απλό δίσκο. Ήδη εδώ και δύο χρόνια έχω δύο υπολογιστές με RAID-0 2 δίσκων (τώρα με SATA2) και νοιώθω ευτυχής από την αίσθηση και από την ταχύτητα.
.38-.45 Σεπτέμβριος 12, 2006 #93 Σεπτέμβριος 12, 2006 Αρχική απάντηση από mariosalice [Σήμερα, στις 08:16] Επομένως είτε raid0 βάλουμε είτε ένα δίσκο είτε δύο χωριστούς δίσκους είναι το ίδιο πράγμα ουσιαστικά από άποψη ασφάλειας, αν δεν έχουμε κάνει backup. με raid0, αυξανονται οι πιθανοτητες να τα χασεις ολα σε σχεση με ενα δισκο. http://www.pcguide.com/ref/hdd/perf/raid/concepts/relRel-c.htmlαπο τη στιγμη που δεν κάνεις backup, ειτε τωρα ειτε σε λιγο, τα εχεις χασει ολα.
mariosalice Σεπτέμβριος 12, 2006 #94 Σεπτέμβριος 12, 2006 Εντάξει τάχω διαβάσει όλα αυτά και πολλά περισσότερα εδώ και πολύ καιρό.Στην πράξη όμως δεν είμαι ουσιαστικά σε χειρότερη μοίρα από όσους δεν έχουν Raid όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων. Ίσως θεωρητικά να έχω ελάχιστες παραπάνω πιθανότητες απώλειας λόγω της ύπαρξης δύο δίσκων.Δεν λέω για RAID0 με τέσσερις δίσκους αλλά με δύο.Με τέσσερις δίσκους τετραπλασιάζεται βέβαια η πιθανότητα να χτυπήσει ένας δίσκος.Θα βάλω κάποιες ερωτήσεις και όποιος θέλει απαντάει.1. Ποιό είναι κατά τη γνώμη σου το ποσοστό των home users που χρησιμοποιούν RAID XX με σκοπό την ασφάλεια από την απώλεια δεδομένων και πόσοι χρησιμοποιούν ένα δίσκο χωρίς καθόλου RAID?2. Κάθε πόσα χρόνια αλλάζουμε σκληρούς δίσκους?3. Ποιό είναι το ποσοστό των σκληρών δίσκων που θα χτυπήσει μέσα στα χρόνια που χρησιμοποιούμε ένα δίσκο για λειτουργικό?Έστω λοιπόν οτι οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι οι παρακάτω:1. Οι home users χρησιμοποιούν ασφαλές RAID XX σε ποσοστό 1% ενώ το 95% δεν χρησιμοποιεί RAID καθόλου.2. Ο δίσκος που έχει το λειτουργικό αλλάζει κάθε 4 χρόνια.3. Το ποσοστό των δίσκων με λειτουργικό που θα χτυπήσει μέσα σε 4 χρόνια είναι 1%.Συμπεράσματα.Με Raid0 δύο δίσκων οι πιθανότητες ατυχήματος μέσα σε 4 χρόνια είναι 2%.Με απλό δίσκο είναι 1%.Θα χάσω δηλαδή την σαφώς αυξημένη ταχύτητα που μου προσφέρει το raid0 για ποιό λόγο?Ποιά είναι πρακτικά η διαφορά του 1% με το 2%?Αν είναι να μου τύχει θα μου τύχει, είτε έχω ένα δίσκο απλό, είτε δύο δίσκους σε RAID0.Ακολουθώ λοιπόν την εξής τακτική.Έχω τρεις δίσκους.Τους δύο σε RAID0 με δύο partitions.Ένα 100gb για τα προγράμματα και το λειτουργικό αποκλειστικά και ένα 300Gb για όλα τα άλλα.Τον τρίτο δίσκο 250gb τον έχω για backup.Kάθε δύο μήνες φτιάχνω ένα Windows system backup και αντιγράφω τα περιεχόμενα της bootable ASR δισκέτας.Ο τρίτος δίσκος είναι συμπιεσμένος.Αντέγραψα μια φορά το data partition του raid0 (300Gb ) και έκτοτε χρησιμοποιώ το robocopy.exe της M$ που αντιγράφει μόνο τα αρχεία και τους φακέλλους που έχουν αλλάξει.Το αρχείο αυτό θα είναι standard στα Vista.
magicman Σεπτέμβριος 12, 2006 #95 Σεπτέμβριος 12, 2006 Αρχική απάντηση από mariosalice [Σήμερα, στις 15:41] Εντάξει τάχω διαβάσει όλα αυτά και πολλά περισσότερα εδώ και πολύ καιρό. Στην πράξη όμως δεν είμαι ουσιαστικά σε χειρότερη μοίρα από όσους δεν έχουν Raid όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων. Ίσως θεωρητικά να έχω ελάχιστες παραπάνω πιθανότητες απώλειας λόγω της ύπαρξης δύο δίσκων. Δεν λέω για RAID0 με τέσσερις δίσκους αλλά με δύο. Με τέσσερις δίσκους τετραπλασιάζεται βέβαια η πιθανότητα να χτυπήσει ένας δίσκος. ΑΚολουθώ την εξής τακτική. Έχω τρεις δίσκους. Τους δύο σε RAID0 με δύο partitions. Ένα 100gb για τα προγράμματα και το λειτουργικό αποκλειστικά και ένα 300Gb για όλα τα άλλα. Τον τρίτο δίσκο 250gb τον έχω για backup. Kάθε δύο μήνες φτιάχνω ένα Windows system backup και αντιγράφω τα περιεχόμενα της bootable ASR δισκέτας. Ο τρίτος δίσκος είναι συμπιεσμένος. Αντέγραψα μια φορά το data partition του raid0 (300Gb ) και έκτοτε χρησιμοποιώ το robocopy.exe της M$ που αντιγράφει μόνο τα αρχεία και τους φακέλλους που έχουν αλλάξει. Το αρχείο αυτό θα είναι standard στα Vista. πολυ εξυπνος τροπος μαριε.
mariosalice Σεπτέμβριος 12, 2006 #96 Σεπτέμβριος 12, 2006 Έκανα κάποιες αλλαγές στο μεταξύ στο κείμενο που έγραψα.Αν θέλεις δες το.Πρόσεξες το robocopy.exe?Είναι απίθανο πρόγραμμα.Παλιότερα που είχα λίγα αρχεία έκανα το ίδιο με το briefcase των Windows, που κάνει sync τα αρχεία. Με τα χρόνια έχει ξεπεραστεί πια και αποδεικνύεται προβληματικό και πολύ αργό για μεγάλο αριθμό αρχείων και φακέλων, κάνει σφάλματα, κολλάει και γενικά έχει πολλά bugs.Ως φιλοσοφία όμως είναι τέλειο.Δεν ξέρω αν έχετε βρει κάποιο καλύτερο πρόγραμμα, που να κάνει πιστά αντίγραφα των φακέλων, χωρίς να ξανα-αντιγράφει όσα αρχεία δεν έχουν αλλάξει (για οικονομία χρόνου) και να σβύνει από τον προορισμό όσα δεν υπάρχουν στο αρχικό.
deninho Σεπτέμβριος 12, 2006 #97 Σεπτέμβριος 12, 2006 το robocopy που το βρήκες, Μάριε;Edit: το robocopy είναι που έχει γίνει προβληματικό, ή το briefcase?
spc Σεπτέμβριος 12, 2006 #98 Σεπτέμβριος 12, 2006 Αρχική απάντηση από mariosalice Μπα? Αλlαξοπιστήσαμε βλέπω. Κάποτε λέγαμε οτι ποτέ δεν θα βάζαμε raid0 γιατί οι σκληροί δίσκοι χαλάνε σε μεγάλο ποσοστό ... και το RAID0 δεν παρέχει καμμιά ασφάλεια. Και εξακολουθούμε να λέμε τα ίδια. Θύμισε μου αν θες που είπα ότι ποτέ δεν θα έβαζα RAID 0 γιατί δεν το θυμάμαι (δεν το λέω ειρωνικά απλώς δεν νομίζω ότι το έχω πει ποτέ). Αν εσύ βλέπεις κάποιο επίπεδο ασφάλειας στο RAID 0 πολύ θα ήθελα να μάθω τι εννοείς. Όσο για τον αν οι δίσκοι χαλάνε και σε τι ποσοστό, επέτρεψέ μου να έχω μία καλύτερη εικόνα. Μάλλον συγχέεις αυτά που είπα με όσα είχα πει παλιότερα για την σημασία που έδινα και εξακολουθώ να δίνω στο RAID 1. Όταν κάποια στιγμή κάποιος χάσει την δουλειά έστω και μερικών ωρών η οποία κοστίζει (σε πολλά επίπεδα) πολλαπλάσια των 50-100 που έχει ένας δίσκος σήμερα (ο 2ος δλδ που θα έκανε το RAID 1) θα καταλάβει τι εννοώ (αλλά τότε θα είναι αργά). Εγώ στο σπίτι έχω τους 2 ράπτορες σε RAID 0 για το λειτουργικό και εννοείται ότι έχω κρατήσει και 2 320δες σε RAID 1 για τα υπόλοιπα. Αυτά πλέον του μεγάλου όγκου δεδομένων (DVD, φωτό κλπ) τα οποία εδρεύουν πλέον σε ένας NAS του 1 TB με RAID 5 (το οποίο είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός RAID 0, 1 που πλέον παίζει όλο και περισσότερο καθώς συνδυάζει πλεονεκτήματα και των 2). Αρχική απάντηση από mariosaliceΑυτά ισχύουν για ένα real time Server και για Web Servers. Για desktop κανείς δεν χρησιμοποιεί Raid για συνέχιση λειτουργίας σε περίπτωση που θα χτυπήσει δίσκος. Συγχέεις την συνέχιση της λειτουργίας με την ασφάλεια των δεδομένων. Προφανώς το πρόβλημά μου δεν είναι να συνεχίσω να δουλεύω αν χτυπήσει ο ένας δίσκος αλλά να μην χάσω τίποτα από τα δεδομένα μου. Προσωπικά τα 100 που κάνει ο 2ος 320αρης μου φαίνονται λίγα μπροστά στο τι μπορώ να χάσω (ακόμα και αναφορικά με δεδομένα που έχουν χρόνο ζωής μερικών ωρών και φυσικά δεν έχουν προλάβει να γίνουν backup ακόμα). Το RAID 1 προφανώς δεν απευθύνεται μόνο σε server αλλά, με το ελάχιστο κόστος που έχει πλέον, σε όλους τους χρήστες που απλά προσθέτοντας ένα 2ο δίσκο διασφαλίζουν τα δεδομένα τους. Αρχική απάντηση από mariosaliceΕπομένως είτε raid0 βάλουμε είτε ένα δίσκο είτε δύο χωριστούς δίσκους είναι το ίδιο πράγμα ουσιαστικά από άποψη ασφάλειας, αν δεν έχουμε κάνει backup. Προφανώς εξακολουθείς να μην κατανοείς ότι οι πιθανότητες να χτυπήσει 1 από τους 2 δίσκους (RAID 0) είναι μεγαλύτερες από το να χτυπήσει 1 από 1 (no RAID) οι οποίες με την σειρά τους είναι μεγαλύτερες από να χτυπήσουν 2 από 2 (RAID 1). Αρχική απάντηση από mariosalice(τώρα με SATA2) ’ντε πάλι με αυτό το SATA 2 (εσύ και αν είσαι που δεν ''αλλαξοπιστείς'' με τίποτα)
mariosalice Σεπτέμβριος 12, 2006 #99 Σεπτέμβριος 12, 2006 Αρχική απάντηση από deninho [Σήμερα, στις 16:18] το robocopy που το βρήκες, Μάριε;Edit: το robocopy είναι που έχει γίνει προβληματικό, ή το briefcase? Υπάρχει σε kit της Μ$Μόνο του υπάρχει για XP εδώ.http://www.cs-cz.co.kr/zb41/zboard.php?id=i_pds&no=313Προβληματικό είναι το briefcase.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.