Jump to content

Λόγοι για τους οποίους αποφεύγετε το Linux

TheLab

Λόγοι για τους οποίους αποφεύγετε το Linux :  

183 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Αρχική απάντηση από Chris2004

Βλέπεις ότι έρχεσαι στα λόγια μου. Αν ποτέ το Linux θέλει να χτυπήσει τη Microsoft πρέπει και αυτό να τα δώσει όλα στο πιάτο. Αν είχα απαξιώσει τόσο πολύ το OS δεν θα καθόμουν να κατεβάζω κάθε μέρα και απο μία διανομή. Σήμερα κατέβασα να δοκιμάσω το Suse 9.3 μιας και εκεί βλέπω να καταλήγω.

Το linux δε βασίζεται τόσο στα λεφτά που θα τους δώσεις αγοράζοντας, όσο στους χρήστες που βρίσκονται από πίσω και το υποστηρίζουν και πολλές φορές το κάνουν εθελοντικά. Οπότε το linux δεν έχει ανάγκη των χρηστών που απλώς το βάζουν και το βρίσκουν φιλικό. Συνεπώς για μένα το ζητούμενο δεν είναι να το βάλει η μάνα μου για να παίζει πασχέτζες, αλλά κάποιος που έχει διάθεση να προσφέρει.

• Replies 199
  • Created
  • Last Reply

Τα πληρώνεις γιατί πρέπει κάπως η κάθε εταιρία να επιβιώσει. Αν για παράδειγμα έκλεινε η Mandrakesoft (φτου φτου μην την ματιάσω αφού πάει απο το καλό στο καλύτερο) οι χρήστες θα έχαναν μια διανομή που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει πολλά.

Όσο σημαντική όμως και αν είναι η δημιουργία και η ανανέωση των διανομών την σημαντικότερη δουλειά την κάνουν οι εθελοντές που βοηθούν στην ανάπτυξη και την μετάφραση προγραμμάτων. Χωρίς αυτή την ΤΕΡΑΣΤΙΑ συμβολή δεν θα είχαμε σήμερα όλα αυτά τα open-source προγράμματα και τις Ελληνικές τους μεταφράσεις ούτε στο Linux ούτε στα Windows.

BTW, Chris δοκίμασε και το Slax σε κάποιους τομείς υστερεί αλλά είναι πάρα πολύ καλό σαν LiveCD με πολλές ενδιαφέρουσες δυνατότητες και άριστη οργάνωση.

Η γενική ιδέα είναι πως ένα λειτουργικό πρέπει να είναι user-friendly.

User-friendly με τη σημερινή έννοια του όρου, για τον τυπικό pc user είναι ότι έχει ένα gui με το οποίο μπορεί να ρυθμίσει τα πάντα.

Επίσης είθισται η κονσόλα να μην τον ενδιαφέρει, και να θέλει να χειρίζεται μόνο το ποντίκι.

Αυτές οι επιθυμίες είναι απόλυτα θεμιτές.

Η απόλυτη φιλικότητα είναι ίσως θέμα χρόνου.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι πάντα θα μπορείς να πατάς ένα f2 στο kde, να γράφεις ένα xterm και να έχεις την ωραία κονσολίτσα σου, να πειράζεις τα config που θες κλπ κλπ.

Αυτό γιατί πρόκειται για oss, που το oss προσπαθεί να ικανοποιήσει όλους τους χρήστες, όχι μόνο τον τυπικό dumb american secretary user αλλά και τον λίγο πιο "ψαγμένο".

Τα μειονεκτήματα της μη ύπαρξης εξειδικευμένων εφαρμογών σε ορισμένα θέματα, πιστεύω θα λυθεί όσο αυξάνει το κοινό του linux.

Από κει και πέρα, γενικότερα παίζει και αυτό που είπε ο μέγας ο trendyς

Φιλική συμβουλή. Το linux απευθύνεται σε άτομα που έχουν διάθεση να μάθουν, να πειραματιστούν και να ξεφύγουν από την πεπατημένη. Αν δε σας αρέσει, ποτέ μη σώσετε. Συνεχίστε να δίνετε τα λεφτάκια σας στη Microsoft (όσοι δεν είστε τζαμπατζήδες) και να τα παίρνετε όλα στο πιάτο. Στην τελική ούτε σας υποχρέωσε κανείς να το βάλετε ούτε έχει ανάγκη το linux τέτοιων χρηστών.

chris, εγώ στό χω ξαναπεί και θα στο ξαναπώ. Πραγματικά ΔΕΝ σου κάνω επίθεση, αλλά έχεις κάποιο φανατισμό σε αυτά που γράφεις, και αυτό σε κάνει παρεξηγίσιμο.

Σοβαρά πιστεύεις ότι π.χ. εγώ που είμαι ένας linux user, δεν μπορώ να σετάρω σωστά μια win εγκατάσταση? ή νομίζεις ότι θα κολλήσω spyware? Έχω και win (αγορασμένα, όχι από τη "γιαγιά" ;) ) και δεν μου κολλάνε τίποτα. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι ασφαλή, ούτε μπορείς να συγκρίνεις την ασφάλεια των 2 λειτουργικών έτσι.

Το γεγονός ότι παρ'όλες τις απόψεις σου προσπαθείς να το σετάρεις, μου δίνει τη δυνατότητα να σκεφτώ ότι σε ενδιαφέρει να μαθαίνεις νέα πράγματα και δεν είσαι κολλημένος έτσι όπως παρουσιάζεις τον εαυτό σου μέσα από τα posts σου.

καλησπερα εγω ακομα δεν εχω βαλει linux(ubuntun, suse, fedora or delphi e.t.c.)

διοτι

1)τα λινουξ δεν υποστιριζουν ntfs αν κανω δικτυο με ενα πσ με windows(ntfs) & και το αλλλο με λινουξ(εχτ2 ...δεν ξερω τι ακριβως υποστιριζει) NOMIZW oti θα εχω προβλημα να μεταφερω αρχεια απο ενα Η/Υ στο αλλο.

2) και πιο συμαντικο δε το εχω μελετησει τοσο καλο το θεμα λινουξ

3)δεν εχω ενα φιλο που να εχει βαλει λινουξ για να με βοηθησει(φορουμς εχω βρει πολλα και αναλυτικα αλλα αλλιως ειναι το guide σε χαρτι και αλλιως ειναι να εχεις καποιον διπλα σου να σε βοηθησει) τοσο σε instalation οσο στο Κ.Δ.Ε interface αλλα και αντιστοιχεις προγραματων που δουλευουν πανω στο linux(office,photoshop,P2P,...)

ps:μετα xp pro sp1a ποτε δεν εχω κανενα προβλημα τοσο σε κοληματα οσο σε ιους

αν και εχω norton(αs πουμε ενα απο τα χειροτερα antivirus) μια χαρα πανε

ΑΛΛΑ θα ηθελα καποια μερα να ασχοληθω με το πυρηνα unix

το θεωρω πιο stable, με λιγοτερα resourses να τραβαει απο το συστημα,100% secure

πολυ ευχρηστο χαρις το Κ.Δ.Ε or Gnome

Αρχική απάντηση από moon [Σήμερα, στις 14:40]

διοτι

1)τα λινουξ δεν υποστιριζουν ntfs αν κανω δικτυο με ενα πσ με windows(ntfs) & και το αλλλο με λινουξ(εχτ2 ...δεν ξερω τι ακριβως υποστιριζει) NOMIZW oti θα εχω προβλημα να μεταφερω αρχεια απο ενα Η/Υ στο αλλο.

Γι'αυτό υπάρχει το Samba που σου επιτρέπει να βλέπεις και να μετακινείς αρχεία απο Linux σε Windows και vice versa.

Η μη υποστήριξη κάποιων συσκευών είναι ένας απ' τους βασικούς λόγους.Απο εκεί και πέρα το να το μάθεις απλά θέλει λίγο προσπάθεια για να ξεφύγεις απ' την συνήθεια των Windows.Βέβαια δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, άσε που θέλει να έχει χρόνο.

Προς το παρόν μόνο για πειραματισμούς...

Η delphi είναι γλώσσα προγραμματισμού. ’σχετο αλλά πάμε παρακάτω...

Αρχική απάντηση από moon

διοτι

Κατά τη δικτυακή μεταφορά αρχείων δεν έχει καμία σημασία τι FS έχουν τα 2 μηχανήματα. Οπότε η παραπάνω πρόταση είναι πέρα για πέρα λάθος. Αν εννοείς το file sharing των windows, υποστηρίζεται με τη samba όπως σου είπε και ο astrolabos.

Μια που μιλάμε για φιλικότητα λειτουργικού να σας φέρω ένα μικρό παράδειγμα, πρόσφατα η κόρη μου (η ζηλιάρα) μου ζήτησε εναν υπολογιστή. Της έδωσα λοιπόν το laptop το οποίο έχει Suse 9.3 Pro.

Μιας και δεν ξέρει να διαβάζει ακόμη (είναι 4.5 ετών) , της εφτιαξα 2 εικονιδιάκια, ένα για το folder με τις φωτογραφίες και ένα για το gimp.

Μια χαρά τα χειρίζεται και τα 2 , σήμερα μου ζήτησε να βάλουμε μουσική και frozen bubble, αύριο θα σας πω τα νέα.

Δεν νομίζω οτι είναι δύσκολο να το χειριστείς , απλά έχουμε μάθει τοσα χρόνια με την Microsoft και μας είναι δύσκολο.

Αρχική απάντηση από sotiris [07-10-2005 10:14]

chris, εγώ στό χω ξαναπεί και θα στο ξαναπώ. Πραγματικά ΔΕΝ σου κάνω επίθεση, αλλά έχεις κάποιο φανατισμό σε αυτά που γράφεις, και αυτό σε κάνει παρεξηγίσιμο.

Ο φανατισμός είναι όταν στηρίζει μία άποψη η οποία δεν έχει λογικές βάσεις. Εδώ σου μιλάω με επιχειρήματα.

Σοβαρά πιστεύεις ότι π.χ. εγώ που είμαι ένας linux user, δεν μπορώ να σετάρω σωστά μια win εγκατάσταση? ή νομίζεις ότι θα κολλήσω spyware? Έχω και win (αγορασμένα, όχι από τη "γιαγιά" ;) ) και δεν μου κολλάνε τίποτα. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι ασφαλή, ούτε μπορείς να συγκρίνεις την ασφάλεια των 2 λειτουργικών έτσι.

Όταν ακούω άτομα να λένε ότι πέρασα Linux για να αποφύγω spyware και Viruses και όχι επειδή έχει περισσότερες δυνατότητες ναι.

Επίσης όταν έκανα Update στο Suse 9.2 τα μισά ήταν Security Updates....μήπως τελικά δεν είναι και τοσο ασφαλή;

Το γεγονός ότι παρ'όλες τις απόψεις σου προσπαθείς να το σετάρεις, μου δίνει τη δυνατότητα να σκεφτώ ότι σε ενδιαφέρει να μαθαίνεις νέα πράγματα και δεν είσαι κολλημένος έτσι όπως παρουσιάζεις τον εαυτό σου μέσα από τα posts σου.

Κοίταξε, όταν για να βρώ μια διανομή που τελικά μου άρεσε, το SuSe 9.3 το οποίο οφείλω να ομολογήσω ότι είναι ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ και πολλά προβλήματα έχουν ξεπεραστεί, έπρεπε να κατεβάσω άλλες 4 οι οποίες μου παρουσίασαν προβλήματα κάπου εκνευρίστηκα με την όλη φάση.

Ο φανατισμός είναι όταν στηρίζει μία άποψη η οποία δεν έχει λογικές βάσεις. Εδώ σου μιλάω με επιχειρήματα.

δεν το σχολιάζω γιατί δεν έχει νόημα, μέσα σε όλα όντως έχεις παραθέσει και κάποια επιχειρήματα.

Όταν ακούω άτομα να λένε ότι πέρασα Linux για να αποφύγω spyware και Viruses και όχι επειδή έχει περισσότερες δυνατότητες ναι.

Επίσης όταν έκανα Update στο Suse 9.2 τα μισά ήταν Security Updates....μήπως τελικά δεν είναι και τοσο ασφαλή;

δε νομίζω ότι το λέει αυτό κανείς. δηλαδή το πλεονέκτημα του linux δεν είναι το ότι δεν κολλάει spyware. ισχύει όμως;)

όσο για την ασφάλεια, απλά οι περισσότεροι linux users έχουν κόλλημα με αυτή, οπότε φροντίζουν (όσοι είναι και developers) να μπαλώνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τις τρύπες. τα πολλά security updates εμένα μου δείχνουν ένα ασφαλές σύστημα.

Κοίταξε, όταν για να βρώ μια διανομή που τελικά μου άρεσε, το SuSe 9.3 το οποίο οφείλω να ομολογήσω ότι είναι ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ και πολλά προβλήματα έχουν ξεπεραστεί, έπρεπε να κατεβάσω άλλες 4 οι οποίες μου παρουσίασαν προβλήματα κάπου εκνευρίστηκα με την όλη φάση.

κοίταξε, δεν μπορείς να ξεκινάς πρώτη φορά βάζοντας debian unstable ενώ δεν ξέρεις π.χ. να κάνεις rpm -ivh. θα τα βρεις μπαστούνια. το suse είναι μια πολύ φιλική διανομή καθ'όλα αξιόλογη;) το YaST είναι ένα αρκετά δυνατό εργαλείο:)

μην ξεχνάς πάντως ότι και τα win δεν κάθονται με τη μία, τουλάχιστον από τη δικιά μου εμπειρία έχει χρειαστεί να δοκιμάσω 2-3 διαφορετικές εκδόσεις (slipstreamed ή μη). από άποψη πληρότητας εγκατάστασης πάντως, το linux είναι σε άλλο επίπεδο. με την εγκατάσταση έχεις σχεδόν τα πάντα!

Μια που συζητάς για δυνατότητες , εγώ ακόμα τις "ψάχνω".

Εκτός από τα συνηθισμένα (για desktop χρήση):

1) Browsing

2) E-mail

3) Cd-burning

4) DVD movies

5) MP3

6) Κανένα κείμενο στο OOo

7) Online gaming με το Enemy Territory

Εκανα το λάθος να ψάξω για κάποια εφαρμογή αντίστοιχη του Pinnacle Studio ή του Ulead VideoStudio. (Οπως είπα και παραπάνω εβαλα ενα Suse στην κόρη μου να παιζει με τις φωτογραφίες)

Αφ'ενός δεν υπάρχει τίποτε αξιόλογο αφ'ετέρου ότι βρήκα για να κάνει compile μου εβγαλε το λάδι. Αντε και έκανε compile μετά από 5 ώρες , αφού έβαλα όλα τα κουφά libraries που κυκλοφορούν. Αρχεία avi δεν ανοίγουν , mpg το ίδιο , να μην κάνω λόγο για jpg από την ψηφιακή μηχανή.

Εν ολίγοις , καλά είναι να μην κολλάς διάφορες spyware μπούρδες, να είναι κλειστές όλες οι "πόρτες" και να φοβάσαι λιγότερο να βάλεις τον κωδικό σου στο Internet banking αλλά δυστυχώς έχει αρχίσει και μου την δίνει στα νεύρα η ιστορία.

Αρχική απάντηση από chriss

Αφ'ενός δεν υπάρχει τίποτε αξιόλογο αφ'ετέρου ότι βρήκα για να κάνει compile μου εβγαλε το λάδι. Αντε και έκανε compile μετά από 5 ώρες , αφού έβαλα όλα τα κουφά libraries που κυκλοφορούν. Αρχεία avi δεν ανοίγουν , mpg το ίδιο , να μην κάνω λόγο για jpg από την ψηφιακή μηχανή.

Εν ολίγοις , καλά είναι να μην κολλάς διάφορες spyware μπούρδες, να είναι κλειστές όλες οι "πόρτες" και να φοβάσαι λιγότερο να βάλεις τον κωδικό σου στο Internet banking αλλά δυστυχώς έχει αρχίσει και μου την δίνει στα νεύρα η ιστορία.

αυτό με τα libraries είναι το πρόβλημα της rpm λογικής.

πρέπει να κατεβάζεις ατελείωτα πακέτα.

έβαζα χθες στο suse μου το vlc, και χρειάστηκα 10 περίπου πακέτα (τα απίστευτα dependencies).

σε debian το apt κάνει auto resolve τα dependencies γι' αυτό και όλο λέω για debian;)

δεν ασχολούμαι με video οπότε δεν έχω ψάξει και τα αντίστοιχα προγράμματα, γιατί δε ρωτάς στην lgu?

Ας είναι ρε φίλε να τα κατεβάζω αλλά στο τέλος να μπορέσω να κάνω αυτό που θέλω.

Υπάρχουν ένα σωρό εφαρμογές που κάνουν παρόμοια πράγματα αλλά δεν είναι πολλές οι πλήρεις (π.χ. K3B).

Αν ειναι δυνατόν να παλεύω 5-6 ώρες για να μπορέσω να φτιάξω ένα videaki με τις φωτογραφίες των διακοπων μας. Πιο εύκολο θα ήταν αν ήθελα να βάλω μια Oracle me Rman & Apache & Proxy & SendMail me spamassasin.

Αρχική απάντηση από sotiris

σε debian το apt κάνει auto resolve τα dependencies γι' αυτό και όλο λέω για debian;)

Τα κάνει αν υπάρχουν έτοιμα. Αν πρέπει να κάνεις compile???

Την πατάς και εκεί. :(

Τα κάνει αν υπάρχουν έτοιμα. Αν πρέπει να κάνεις compile???

Την πατάς και εκεί. :(

αν θέλει compile σου βγάζει π.χ. libmp3so.4 is missing

οπότε χτυπάς apt-cache search libmp3

σου βγάζει τα σχετικά και μετά

apt-get install lbmp3tade (αυτό που βρήκες) και τέλος.

σαφώς πιο γρήγορη διαδικασία από το να ψάχνεις στο web σε rpm-o-site.

απ'την άλλη, υπάρχει και το apt4rpm, που κάνει την ίδια δουλειά με τα rpm, αλλά δεν έχω βρει καλά repositories, αυτά που έχω σέρνονται. τό βαλα χθες στο suse μου μπας και κάνω τη δουλειά μου :p

παρεπιπτόντως κορυφαίο rpm-o-site για το suse αυτό: http://packman.links2linux.org/

Ναι ρε φίλε , αλλά μιλάω για sources , το deb βρίσκει και sources? tar.gz κλπ???

Αμα είναι έτσι να βάλω κανένα k-ubuntu

γιατί αν υπάρχει precompiled σε χαλάει?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.