Jump to content



Βήμα - βήμα πώς να στήσετε από το μηδέν ένα PC


Makis Hourdakis

Recommended Posts

Καλωσήρθες! :D

Αν και δεν είμαι σίγουρος οτι κατάλαβα τι εννοείς (πρόσεχε λίγο με τη στίξη αν μπορείς... :) ) το part 3, εκεί που λέει για την εγκατάσταση των windows, το κάνεις κάθε φορά που θες να τα εγκαταστήσεις. Σημείωση εδώ οτι ο οδηγός έχει φτιαχτεί πάνω σε ήδη φτιαγμένο PC οπότε είναι υπο πλασματικές συνθήκες "έναρξης απο το μηδέν", οπότε πιθανόν κάτι να διαφέρει σε PC με κομμάτια της κούτας.

Τώρα αυτό που λες οτι δεν ξέρεις πως να κάνεις format... Κάτι που παρεξηγούμε καμιά φορά: Η έκφραση "κάνω format", στην πραγματικότητα σημαίνει οτι διαμορφώνουμε το δίσκο κατάλληλα, σύμφωνα με κάποιο "format" (file system δηλαδή) ωστε να γραφτούν τα δεδομένα μας. Επειδή τυχαίνει να φαίνεται πως σβήνονται τα δεδομένα μας (πράγμα που συμβαίνει μόνο στο low level format το οποίο είναι ειδική περίπτωση), χρησιμοποιούμε την έκφραση για να δηλώσουμε οτι και καλά σβήνουμε τα πάντα από το δίσκο και επανεγκαθιστούμε το λειτουργικό.

Εσύ τώρα, αυτό που έχεις να κάνεις, είναι να ξεκινήσεις μια νέα εγκατάσταση, να σβήσεις το παλιό partition, να δημιουργήσεις ένα καινούριο και να προσωρήσεις την εγκατάσταση σε ένα καινούριο.

Δες και αυτό το thread που ίσως σε βοηθήσει:

http://www.thelab.gr/showthread.php?s=&threadid=20509&highlight=format

edit: Εχμ, με πρόλαβες όταν έγγραφα... :p

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 134
  • Created
  • Last Reply
  • 2 weeks later...

Οι περισσότεροι που θα δουν τον οδηγό κατα 90% θα βάλουν WinXP, πίστεψέ με... ;)

Για όλα τα άλλα υπάρχουν μυριάδες οδηγοί εγκατάστασης στο net, σε βιβλία και φυσικά στο βιβλιαράκι πολλών διανομών linux... ;) Ευχαριστώ πάντως. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

πολλα μπραβο πολυ καλη δουλεια Μακη θα ηθελα να μου διευκρινισεις κανα δυο σημεια

SATA αντί για IDE (βλ. 1.5) που ειναι?

arctic silver ceramique τι ακριβως ειναι

οι ανεμιστήρες στα πλαινα βγαζουν η βαζουν (εγω τον εβαλα να βαζει και τρελαθηκε το fan της cpu οταν το εβαλα να βγαζει ολα ηταν οκ)

θα προτiνα το πισω φαν 12cm

επισης θα ελεγα ενα μικρο κοματι φιλτρο απο αποροφιτηρα στα φαν που βαζουν γλιτωνει

απο αρκετη σκονη

την ασφαλεια στο τροφοδοτικο την αλλαζω σε ολα τα pc που φτιαχνω απο 6,5 σε 3,15F(ταχεια)

και ποτε δεν ειχα προβλημα (δεν εχει σχεση με τα WATT)

και τελος για να ειμαστε ησυχοι ανα σταθεροποιητη τασης (εχω δει αρκετα pc καρβουνο)

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

1. Τι εννοείς για το SATA αντί για IDE. Τι "που είναι;"; :confused:

2. Η Arctic Silver είναι μια απο τις γνωστότερες (και καλύτερες) εταιρίες που παράγουν θερμοαγώγιμες πάστες. Η θερμοαγώγιμη πάστα έχει στόχο να εξαλείψει τυχόν ανωμαλίες στην επιφάνια του επεξεργαστή και της ψύκτρας ωστε να φθάσει στο μέγιστο η επιφάνεια επαφής τους. Η Ceramique είναι μια σχετικά παλιά πάστα της Arctic Silver η οποία όμως προτιμάται απο πολλούς και για τις επιδόσεις της και για το λόγο οτι δεν έχει καθόλου μέταλλα μέσα οπότε και καλά είναι πιο "ακίνδυνη". Παρουσιάζει όμως μερικές φορές κάποιες ιδιοτροπίες όπως πχ να κολλάει την ψύκτρα με τον επεξεργαστή όταν είναι κρύα με αποτέλεσμα βγάζοντας την ψύκτρα να βγαίνει και ο επεξεργαστής. Προσωπικά πάντως δεν μου έχει τύχει ποτέ.

3. Όσον αφορά τον πλαϊνό ανεμιστήρα εξαρτάται. Αν είναι χαμηλά βάλτον να βάζει. Αν είναι ψηλά να βγάζει. Αν είναι στο ύψος του επεξεργαστή, προσωπικά δε θα έβαζα καθόλου ανεμιστήρα αλλά ένα air duct. Πάντως μου φαίνεται ψιλοπερίεργο που επηρεάζει τον άλλο ανεμηστήρα. Τι κουτί έχεις;

4. Γενικώς καλύτερα είναι να έχεις μεγάλους ανεμιστήρες καθώς βγάζουν τα ίδια cfm σε λιγότερες στροφές με μικρότερους οπότε έχεις λιγότερο θόρυβο. Καλύτερα ένα κουτί να έχει 2 12αρηδες παρά 4-5 8ρηδες. Επίσης προσωπικά δεν συμπαθώ τα cases που παίρνουν 7-8 ανεμιστήρες. Δε νομίζω πως βοηθάει πολύ αυτό.

5. Καλο είναι να βάζεις φίλτρα για τη σκόνη ωστόσο κόβουν απο τη ροή του fan και ιδιαίτερα άμα βαριέσαι και δεν τα καθαρίζεις συχνά άστα....

6. Αυτό με την ασφάλεια δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αλλά φαίνεται καλή ιδέα. Ας πει και κάποιος άλλος τη γνώμη του...

7. Πάντα είναι καλός ένας σταθεροποιητής τάσης αν και μερικές φορές δεν το επιτρέπει το budget και προτιμάς να ρισκάρεις... ;)

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν Μάκη ευχαριστώ για την απάντηση

1 Το (βλ. 1.5) πού ηταν... ΤΟ ΒΡΗΚΑ.

2 Νόμιζα οτι πρόκειται για υλικο και οχι για εταιρια ευχαριστω για την ενημερωση

3 Εχω αλλάξει πολλά κουτιά και έχω δουλέψει επεξεργαστές με προβλήματα θερμοκρασίας, το καλύτερο είναι ένα με δύο δωδεκάρια fun χωρίς άλλες τρύπες (ενεργή ροή αέρα).

4. Οι πιο αθορυβοι 12cm φαν ειναι μεχρι 1700 στροφες και μου εχουν λυσει τα προβληματα θερμοκρασίας.

5. Αλλιώς πρέπει να φυσάς τις ψύκτρες κάθε χρόνο (ειδικά όταν το κουτί είναι χαμηλά).

6. Δοκιμασμένο σε πάνω από 50 tower(η 6,5Α δουλεύει στα 110 Volt)

7. Ειδικά όμως τα Χριστούγεννα και σε περιοδο καυσωνα καλυτερα να μην το ανοιγω εαν δεν εχω σταθεροποιητη με κοστος κατω απο 50 ευρω (εκτος το 4φορες καθημερινο) το θεωρω απαραίτητο πλεον, μη ξεχνάμε και τι γινεται στην επαρχια (βαλτε ενα βολταμετρο να δειτε).

Τέλος θα ήθελα αν μπορούσες το άρθρο σου να το σώσω σε κάποια μορφή pdf.

Και πάλι μπράβο, ...περιμένω το γλυφιτζούρι.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Κι έλεγα τι ξέχασα, τι ξέχασα.... Μερικά χρήσιμα links:

www.skroutz.gr : Μηχανή αναζήτησης στα ελληνικά e-shops.

http://www.extreme.outervision.com/index.jsp : Φόρμα υπολογισμού κατανάλωσης ρεύματος.

http://www.adriansrojakpot.com/Speed_Demonz/New_BIOS_Guide/AGP_Aperture_Size.htm

Οδηγός ρυθμίσεων BIOS.

http://tireal.com/tfttest.zip : TFT test

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Μπράβο, πολύ καλή δουλειά!

Βέβαια, για να υπάρξει αυτή η κριτική, χρειάζεται και να απευθυνθούμε στο κατάλληλο target group. Γιατί εδώ μέσα αυτός που μπάινει στο συγκεκριμένο site λίγο πολύ θα τα ξέρει όλα τα παραπάνω. Οπότε, Μάκη, έχουμε την άδειά σου να αναπαράγουμε ή και να εμπλουτίσουμε το υλικο σου και να το δώσουμε εκτυπωμένο σε niewbies;! :)

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά, αν βεβαίως αναγράφεται οτι η πηγή είναι το TheLab.gr. :) Αν θέλετε μάλιστα, κάποια στιγμή μπορεί να κάτσω να το κάνω και pdf. Απλώς ήθελα να βρω λίγο χρόνο να κάνω και κάποιες διορθώσεις/συμπληρώσεις.

Αν θέλετε να το ανεβάσετε σε άλλα site/forums, παρακαλώ να ανέβει μόνο το link για το συγκεκριμένο thread και όχι ολόκληρο το review. Είχαμε κάποια "κόντρα" με άλλο μέλος σχετικά με αυτό το θέμα αλλά θεωρώ οτι τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους. :)

Φιλικά,

Μάκης

edit: Δεν είναι απαραίτητο αυτό που λες για αυτούς που μπαίνουν εδώ. Πολλά νέα μέλη δεν έχουν καθόλου εμπειρία ή γνώσεις πάνω στο θέμα ενώ υπάρχουν ακόμα και κάποιοι με λιγες εκατοντάδες posts που έχουν αδικαιολόγητους δισταγμούς. ;)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ παιδιά. :)

Πάντως μου γεννάται μια απορία: Αφού υποτίθεται οτι ο οδηγός βρίσκεται σε λάθος forum αφού όλοι εδώ μέσα είμαστε Guru κτλ κτλ (λέμε τώρα) πώς γίνεται το thread αυτό να έχει 5000+ εμφανίσεις τη στιγμή που μόνο δυο άλλες παρουσιάσεις έχουν πάνω απο 3000 και ακόμα περισσότερες κάτω απο 1500; Μήπως τελικά υπάρχουν πολλοί εδώ μέσα που ψάχνουν απο εμάς μια καθοδήγηση για τα πρώτα τους βήματα σην ενασχόλησή τους με το hardware; Αν ναι, μην ντρέπεστε παιδιά, εμφανιστείτε και ρωτήστε άφοβα οτιδήποτε σχετικό θέλετε (αν δεν έχει απαντηθεί αλλού βέβαια πρώτα). Να είστε σίγουροι πως δεν πρόκειται να σας δαγκώσει ούτε να σας περιγελάσει κανείς. Αλλά και να το κάνει κάποιος, υπάρχει αυτό που λέγαμε στο Δημοτικό: "Όποιος κοροϊδεύει τον άλλο κοροϊδεύει τα μούτρα του". :)

Χαίρομαι που έχετε δείξει τόσο ενδιαφέρον γι'αυτό το review καθώς ήταν ένα επίπονο project. Ελπίζω όμως πάνω απ'όλα να φάνηκε σε κάποιους απο εσάς χρήσιμο. :)

Link to comment
Share on other sites

Καλή δουλειά. Ωστόσο αυτό που ψάχνω εγώ αυτόν τον καιρό για μια φίλη είναι έναν οδηγό που να δείχνει πως κάνουμε εγκαταστάσεις προγραμμάτων, και γενικά να εισαγάγει τον χρήστη στα προγράμματα που τρέχουμε σε έναν υπολογιστή εκτός Office και internet browsing.

Έναν μπούσουλα που να αναφέρει τα άκρως απαραίτητα για τα mp3 (τι είναι, πως τρέχουν) -> winamp, πως και γιατί κάνουμε αντιγραφές σε CD/DVD -> Nero κτλ, λίγα για τον τρόπο εύρεσης πληροφοριών σε ειδικά θέματα -> google searching κτλ.

Κάτι που κατά διαστήματα (ακόμα και πρόχειρα) θα αναφέρει τι μπορεί να κάνει ένας μέσος χρήστης σε έναν υπολογιστή και πως ο τελευταίος τον βοηθά στην καθημερινότητά του...

Τέτοια πράγματα που για όσους δεν έχουν καμία επαφή με υπολογιστές φαίνονται θησαυρός! Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι εννοώ. :)

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω τι θες να πεις.

Ένας οδηγός εγκατάστασης προγραμμάτων είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολο να φτιαχτεί πιστεύω, καθώς το κάθε πρόγραμμα είναι διαφορετικό απο το άλλο, όπως και οι ανάγκες του κάθε χρήστη. Και εντάξει η εγκατάσταση. Οι ρυθμίσεις; Φαντάζεσαι μέσα απο ένα οδηγό να προσπαθείς να βοηθήσεις έναν αρχάριο να ρυθμίσει όλες τις ρυθμίσεις του Winamp; Δεν θα ήθελα να το φανταστώ... :)

Όσο για τα γενικότερα που ζητάς, αυτά θα ήταν καλύτερα να συζητηθούν πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον γνώστη. Δεν μπορεί να υπάρξει κάποιος τόσο γενικευμένος οδηγός πιστεύω. Ψάχνοντας ο κάθε χρήστης μόνος του, ή με τη βοήθεια κάποιου εμπειρότερου μπορεί να βρει τι θέλει. :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.