Jump to content

Σύστημα για download box,η γνώμη σας

Dorian

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

λεώ κάποια στιγμή να βάλω dsl και σκέφτομαι από πριν να ετοιμάσω σιγά σιγά ένα συστηματάκι για να είναι μόνιμα online.η προοπτική να είναι 24/7 ο Α64 στα 2700, μου φαίνεται υπερβολή. προφανώς ο βασικός σκοπός είναι να καταναλώνει όσο λιγότερο ρεύμα, να είναι αθόρυβο και να είναι όσο φθηνότερο γίνεται. από την άλλη να μπορεί να σηκώσει μόνο του antivirus, firewall, office (για τις βασικές εργασίες) ,browsing και βέβαια δίκτυο με τον athlon 64.

για hardware αρχικά σκέφτηκα το κουτί της apple αλλά πάει πολύ ακριβά, και δεν έχω χρόνο και όρεξη να ασχοληθώ σε αυτή τη φάση με άλλο λειτουργικό. έχω στην άκρη και κάθονται μία socket A μητρική nforce2, μία geforce 4 ΜΧ, μία PCI matrox κάρτα γραφικών και ένα noname 350 W τροφοδοτικό. η προφανής λύση είναι να βάλω, μία 256 MB μνήμη και ένα παλιό AthlonXP (palomino ή κάποιο άλλο ??) , αλλά από ότι θυμάμαι δεν ήταν και τόσο οικονομικοί στο ρεύμα, στη θερμοκρασία και δεν είχαν σύστημα να ρίχνει τη συχνότητα ανάλογο του cool n quiet, ακόμα το nforce2 πρέπει να καίει αρκετά καθώς και η εξωτερική κάρτα γραφικών.?? μια miniATX μητρική με ενσωματωμένη κάρτα VGA για pentium 4 ( νομίζω 1-1,5 GHz φτάνει) πιστεύετε πως θα είχε μεγάλη διαφορά σε κατανάλωση και θερμότητα; αφού προφανώς το σύστημα θα μπει σε όσο πιο μικρό κουτί της πλάκας βρεθεί. ακόμα μέχρι πόσο θεωρείτε πως είναι το κατώτερο όριο ώστε η ταχύτητα του επεξεργαστή ή κάποιου bus - διαύλου να μην επηρεάσει την ταχύτητα - bandwidth του internet? Γενικά ανεξάρτητα από το τι κομμάτια hardware έχω ήδη, τι σύστημα θα πρότεινε κάποιος;

στο software σίγουρα πρέπει να σηκώνει firewall, antivirus και δίκτυο. το θέμα με το δίκτυο αναρωτιέμαι αν είναι δυνατόν δύο υπολογιστές να είναι σε δίκτυο και ταυτόχρονα στη συσκευή (switch αν δεν κανω λάθος) που συνδέει ταυτόχρονα 2 υπολογιστές σε μία οθόνη ένα πληκτρολόγιο και μία οθόνη.τέλος μία ερώτηση καθαρά για δίκτυα αν ο υπολογιστής που μοιράζει τη σύνδεση είναι πισω από firewall οι υπόλοιποι υπολογιστές είναι απαραίτητο να έχουν και αυτοί δικό τους firewal?

σορυ για το μεγάλο ποστ, κάθε βοήθεια δεκτή :help:

Εγω σου προτεινω να βαλεις τους τελευταιους drivers αν υποστηριζει το motherboard σου cool&quiet και να μην παρεις αλλο. Τοτε θα λειτουργει σε μικροτερη συχνοτητα και θα καταναλωνει λιγοτερο.

Επισης δεν μπλεκεις με μοιρασμα της adsl κατι που σε πολλες περιπτωσεις σπαει νευρα

το οικονομικότερο είναι να πάρεις έναν celeron-m με μια μητρική και τον adapter ct-479.

πραγματικά ο centrino core καταναλώνει πολύ λίγο, και έχει και speedstep (δεν ξέρω βεβαια αν υποστηρίζεται με τις μετατροπές). ακόμη και full όμως δε θα χεις prob.

αν έχεις windows, θα χρειαστείς και 512 ram (στα 256 πολλές φορές θα σου σέρνεται, ειδικά αν βάλεις azureus = java = τρώει ανελέητα resources).

κάρτα γραφικών ό,τι πιο άθλιο, αν το χεις rdp δεν πρόκειται ποτέ να δουλέψει.

αν έχει ένας υπολογιστής firewall, οι άλλοι δε χρειάζονται.

antivirus θες, γιατί οι ιοί κάλλιστα μπορούν να σου περάσουν απ'την 80 που θα σερφάρεις;)

φιλε, κι εγω ηθελα ενα μηχανακι αποκλειστικα για download, καθως το να αφηνω ολη μερα το desktop (με 4 hd, 1 dvdrw, ελαφρό oc, χωρις προστασια απο ΔΕΗ) δεν μου αρεσε. μεγαλες θερμοκρασίες, κινδυνος για τα data.

ήθελα το μινιμουμ cpu+ram να σήκωσει XP (δεν εχω χρονο να ψαχνομαι σε linux, και να αποφυγω τιποτα περιεργες ασυμβατοτητες σε win 9x),

και εχοντας δουλεψει 3 χρονια XP με pentium 3@600 ήξερα τι ψαχνω. Mπορει να κανει τα πάντα εκτος απο games/graphics design.

θελω μηδέν θόρυβο, αν ειναι δυνατο

μικρη θερμοκρασια και κατανάλωση,

και μικρο μεγεθος κουτιου.

Στην αρχη εψαξα λυσεις mini-ITX (τα βαζουν συνηθως σε car pc), αλλα μεταχειρισμενα δε βρισκεις πουθενά, ενω για καινουριο, τα μαγαζία ειναι ελάχιστα (περισσοτερο car stores παρά pc stores) και τα εξαρτηματα πανάκριβα.

Ενα κανονικο κουτι ATX εστω και ξεφτυλα τιμη, δεν ηθελα λογω χωρου και καταναλωσης και θορυβου.

πήγα σε μεταχειρισμένο, λαπτοπ περασμένης γενιάς.

τιμες fleamarket :

απο 100-300 με διαφορα προβληματα (συνηθως μπαταριες πεθαμενες),

300-400 αν δουλευουν κανονικα οθονη, δισκοι, ισως εχει λιγη ραμ παραπανω (>128), και μπορει να εχουν ακομα λιγη ζωη οι μπαταριες τους.

η μπαταρια φυσικα δεν σ ενδιαφερει για κατεβαστηρι. floppy και optical drives ειναι μονο για το install windows. μπορεις να κανεις με μια δισκετα και usb hd.

Πηρα ενα compaq pentium 700, 256 ram, 40 gb disko (δεν βρισκεις μεγαλυτερο σε παλιο λαπτοπ), kai tou evala alla 128 ραμ επειδη ειχα ενα αλλο χαλασμενο λαπτοπ.

μπορουσα να κανω τη δουλεια, και με

cpu απο 500+ kai ram 128

αλλα μου αρεσε ο 40άρης δισκος, και αθόρυβο.

δοκιμασα απο φιλους,

Altec p3@1000, αλλα πολυ ζεστος και θορυβωθης,

Celeron 400aris δεν σηκωνει XP (με windows millenium βολευει τη γυναικα μου που θελει μονο browser, και office).

-----------------------------------------------------------------------

η οθονη βολευει μεν αν δουλευει, αλλα δεν ειναι απαραιτητη για το κατεβαστηρι.

Εχω οθονη Iiyama 17ara crt με 2 εισοδους, και με ενα επιπλεον καλωδιο, τη χρησιμοποιει και το λαπτοπ.

Αν ανοιξω το desktop, ελενχω το λαπτοπ με windows remote desktop, ή VNC (το 1ο πολυ γρηγορότερο).

φυσικα θελεις routeraki DSL για τοπικο δικτυο και αναξαρτησία στα pc (εχω speedtouch 510)

Στο λαπτοπ, αφου απενεργοποίησα ολα τα περιττά services,

τα μοναδικα προγράμματα που χρειάζομαι ειναι

Bitcomet -for torrents dl

Flashget -for http dl

FlashFXP -for ftp dl

Azureus -το προτιμώ μονο αν κανω super seed δικό μου τορεντ.

Αν θελεις μπορεις να βαλεις http / ftp server για λιγους χρηστες

ολα αυτα (εκτος azureus αλλα κι αυτο ειναι πολυ βελτιωμενο απο παλιοτερες βερσιον) θελευν ελαχιστη μνημη και αμελητέα cpu .

Αntivirus, και soft firewall ειναι περιττά αφου στο λαπτοπ δεν τρεχω τιποτα (οτι κατεβαζω παει στο ντεσκτοπ) και υπαρχει το Speedtouch να κλεινει τις περιττες πορτες.

ελπιζω να βοηθησα

βασικα φιλε θα σου πω τι εχω κανει εγω. Μητρικη φουλ εξτρα ολα επανω σε 478 με ενα σελερον νορθυ. Γιατι αυτα ?

1.παμφθηνα

2.φασαρια μηδεν

3.μικρη καταναλωση ρευματος

4.δεν εχεις ζορι για επιδοσεις.

και τρεχουν χρονο και βαλε και δεν υπαρχει κανενα προβλημα.

από ότι βλέπω πλήρης απόρριψη τoυ socket A μέχρι στιγμής. μπήκα στην amd και είδα ότι είχαν ένα σύστημα οι XP to powernow για εξοικονομηση ενέργειας, το είχε δοκιμάσει κανείς για να ξέρει αν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα;

για το coolnquiet, από όσο ξέρω δεν δουλεύει με Overclockarismenes cpu, και έχω τον Α64 3200+ στα 2700 MHz.

για τους centrino και γενικά τους mobile δεν ξέρω πολλά πράγματα (είναι το ίδιο με τους dothan?) αλλά δύσκολα θα βρω και ειδικά επαρχία που είμαι, και σίγουρα δεν θα πληρώσω μεταφορικά, για το συστηματάκι. πάντως πρέπει όντως να είναι η καλύτερη λύση αλλά με αυξημένη περιπλοκότητα και πιθανά προβλήματα,μετατροπείς ασυμβατότητες κλπ.

για τους φορητούς έχω καιρό να δω τιμές μεταχειρισμένων, από ότι θυμάμαι ήταν απλώς παράλογες, τουλάχιστον αυτές από ιδιώτες. έστω ότι οι τιμές για φορητούς 600-1000 MHz είναι γύρω στα 300-400, όπως αναφέρει ο random, πιο καλή λύση μου φαίνεται το box της apple που είναι γύρω στα 550. το έχω δει στην πράξη, θόρυβος μηδέν και τροφοδοτικό-μετασχηματιστή 80W, σε idle χωρίς γραφικά και χρήση DVD rom υποθέτω θα καίει τα μισά. γενικά πάντως δεν είναι άσχημη ιδέα η χρήση παλιού φορητού, αν βέβαια συμφέρει.

random ακόμα δεν κατάλαβα γιατί χρειάζεται dsl router αφού αν μπουν σε δίκτυο το box θα μπορεί να μοιράζει τη σύνδεση. ακόμα η έλλειψη firewall και antivirus που προτείνεις "Αntivirus, και soft firewall ειναι περιττά αφου στο λαπτοπ δεν τρεχω τιποτα" μου φαίνεται κάπως υπερβολικό καθώς μπορεί να δεχτεί επιθέσεις το PC και χωρίς να τρέξεις "μολυσμένα" downloads πχ worms.

ea6gka μάλλον προς τα εκεί celleron northwood θα καταλήξω αν τελικά δεν χρησιμοποιήσω το socket A και αν τα βρω σε λογικές τιμές. ποια ταχύτητα θα πρότεινες πως είναι αρκετή; ακόμα έχουν οι σελερον σε 478 κάποιο σύστημα ανάλογο του cooln quiet;

εγω εχω 2.4 γιγα και αμφβαλλω αν εκμεταλλευεται και το 50% της ισχυος. βρες μια μητρικη που να τα εχει ολα επανω και κοτσαρετο.

εναλλακτικά, αφού έχεις τα socket a, έχεις τις εξής 2 επιλογές:

1) Παίρνεις έναν athlon xp-m 2500+ και τον βάζεις να δουλεύει 600-1000 με 1.45v ή και πιο κάτω (δοκιμάζεις πόσο μπορεί να πέσει). τον mobile επειδή είναι ξεκλείδωτος μπορείς να τον κάνεις ότι θέλεις απ'το multiplier.

2) Παίρνεις έναν athlon xp οτιδήποτε (π.χ. sempron etc.) και του ρίχνεις το fsb στα 100MHz. οπότε πάλι θα σου μειωθεί.

π.χ. ένας palomino που είχα, από 133 τον πήγα στα 100 fsb άρα από τα 1667 στα 1250MHz. Καλύτερα να προτιμήσεις κάτι σε πιο αργό (μέχρι 1 GB, 600-800 = perfect) που με μια καλή ψύκτρα 8άρα και αντίστοιχο (αθόρυβο) ανεμιστήρα δεν ακούγεται τίποτα.

Αρχική απάντηση από ea6gka

ξεχασε τον Α64 για κατεβαστηρη

πάντως από το να δώσει 500 να πάρει το mac, καλύτερα ένα νέο φτηνό σύστημα με a64.

γνώμη μου όμως είναι ότι από τη στιγμή που υπάρχει ο socket a, να φτιάξει αυτό.

άλλωστε πάνω από 100watt δύσκολα να καίει το όλο σύστημα ( σαν μια κλασσική λάμπα always on δηλαδή;) )

εξαρχής είπα ότι μου φάνηκε ακριβό το mini mac, το σύγκρινα απλώς με τις τιμές των παλιών φορητών, ότι δηλαδή αν πάμε στα 300-400 για φορητό θα το προτιμούσα. Από την άλλη είναι σίγουρα η πιο πλήρης έτοιμη λύση, καθώς είναι εντελώς αθόρυβο, ελάχιστη κατανάλωση, πολύ μικρό όγκο, έχει όλα τα σύγχρονα πρότυπα συνδέσεων (USB 2, firewire, lan) κάτι που σε παλιό φορητό μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα πχ να μην έχει usb2.0 . πάνάκριβο βέβαια ειδικά για αυτή τη δουλειά

όπως το βλέπω ή celleron ή κανένας palomino αναλόγως τις τιμές και τι θα βρεθεί.

Για τη συμβατότητα switch με δίκτυο το έχει δοκιμάσει κανένας;

εγώ έχω στήσει ένα 700 Duron με 256ram και 80GB σκληρό μια κάρτα ότι ναναι (ati με 8 ΜΒ) δεν εχει πληκτρολόγιο mouse οθόνη και το χειρίζομαι μέσον netop και όλα είναι μια χαρά (windows xp sp2 αλλά κομένα τα πιο πολλά service για να ελαφρίνει) τρέχει emule-zonealarm-adwatch

@Dorian, ομολογώ οτι δεν προσεξα αρκετα την αρχικη φράση σου "να μπορεί να σηκώσει μόνο του antivirus, firewall, office (για τις βασικές εργασίες) ,browsing",

και εδωσα βαση στο "24/7 online", οποτε λεω θελεις "Κατεβαστήρι" TM (οπως και αλλοι, νομιζω αυτο κατάλαβαν)

Το κατεβαστηρι, ειναι σαν ενας πρωτόγονος σερβερ. δεν σ ενδιαφερουν τα γραφικά, οι ήχοι,

ενω μονιτορ, ποντικι, και πληκτρα τα χρησιμοποιεις μια φορα για το setup, και παλι μονο οταν υπαρχει σοβαρο πρόβλημα (δεν μπουταρει, δεν μπαινει δικτυο). Δεν το χρησιμοποιεις για desktop apps. αφου έχεις ηδη desktop pc.

Δεν καταλαβα καλά? ή θελεις και ενα 2ο πληρες pc για αλλον χρήστη?

Εγω στο lap-downloader μονο τον ΙΕ ανοιγω, καμια φορά για να παω σε εναν τρακερ να τσιμπισω τορρεντ. Αλλα μπορω να το στειλω και απο το desktop box μου, χωρις ν ανοιξω ΙΕ.

Γι αυτο πηρα ενα κουφάρι περασμένης εποχής, και με πρόβλημα στην οθονη. Tο μονο που κοιταξα ηταν minimum cpu 600+ (vrika 700), minimum ram 128 (βρηκα 384), και min disk 20 Gb (brhka 40).

200 euros.

Αν ηθελα και οθονη να δουλευει, βρηκα μερικα, ειτε ειχαν μικρο δισκο 10-20 G σε τιμες περιπου 250,

ειτε ανεβαιναν 300-400 οπως προέγραψα.

Εβαλα μια Αγγελια ζητησης στο flea με αναλυτικη περιγραφη, και πηρα 6-7 προσφορές.

random ακόμα δεν κατάλαβα γιατί χρειάζεται dsl router αφού αν μπουν σε δίκτυο το box θα μπορεί να μοιράζει τη σύνδεση. ακόμα η έλλειψη firewall και antivirus που προτείνεις "Αntivirus, και soft firewall ειναι περιττά αφου στο λαπτοπ δεν τρεχω τιποτα" μου φαίνεται κάπως υπερβολικό καθώς μπορεί να δεχτεί επιθέσεις το PC και χωρίς να τρέξεις "μολυσμένα" downloads πχ worms.

"το box" τι εννοείς? το desktop pc σου; το A64? με internet connection sharing? :)

μα αυτος δεν ειναι ο σκοπος του project? να κλεινεις τον Α64, και να ειναι 24/7 online ο κατεβαστηρις? :alien:

περι ασφαλειας.

1. με τη μη χρηση soft security δεν χρειαζομαι μνημη, cpu.

2. to speedtouch κόβει τους εισερχόμενους εισβολείς. Aνοιχτες ειναι οι πορτες torrent, και αν θελω τις Ftp, SSH telnet.

3. Για τους εξερχόμενους (trojan,spyware) που γι αυτο βαζεις Soft FW αν εχεις ηδη το Hard, είπαμε. δεν τρεχω τιποτα (εκτος απο δοκιμασμενα προγραμματα που τρεχω και στο desktop: bitcomet, flashget, FlashFXP, κλπ) στο λαπτοπ. Δεν ερχονται mail στο λαπτοπ. γενικως προσεχουμε. Η μεγαλυτερη τρυπα ασφαλειας εκ των εσω ειναι ο χρήστης. :banging:

4. Μην ειμαστε παρανοϊκοί. την τελευταια φορά που έγινε το μεγάλο μπαμ, απο εισερχόμενο worm ηταν η υπόθεση Blaster :rip: ο οποιος απο bug, apo λάθος του χακερά και οχι επειδη ηθελε, τι εκανε? shutdown. Σε ενα κατεβαστιρι ακομα και να σβησει το δισκο, τι θα χασεις? τα αρχεια 1-2 ημερών, αφου οτι τελειωνει το μεταφερω αμεσα στο desktop pc. Περα απ αυτο, τον blaster θα τον εκοβε το speedtouch. τον εφαγαν οσοι εμπαιναν με μοντεμ (χωρις soft firewall).

βέβαια, ολα αυτα δεν εχουν σημασία, αφου μαλλον εσυ δεν θελεις καταβαστιρι, αλλα ενα φτηνό-αλλα-πληρες-pc που να τρεχει και office, browser, και 24/7, αρα το επιβαρύνεις με "την μεγαλυτερη τρύπα ασφαλείας" :)

Παντως καπου ειδα ενα λαπτοπ να πουλιεται στο φορουμ!Το μονο καλο ειναι οτι το κουβαλας μαζι σου αν χρειαστει....

Αρχική απάντηση από random

@Dorian, ομολογώ οτι δεν προσεξα αρκετα την αρχικη φράση σου "να μπορεί να σηκώσει μόνο του antivirus, firewall, office (για τις βασικές εργασίες) ,browsing",

και εδωσα βαση στο "24/7 online", οποτε λεω θελεις "Κατεβαστήρι" TM (οπως και αλλοι, νομιζω αυτο κατάλαβαν)

Το κατεβαστηρι, ειναι σαν ενας πρωτόγονος σερβερ. δεν σ ενδιαφερουν τα γραφικά, οι ήχοι,

ενω μονιτορ, ποντικι, και πληκτρα τα χρησιμοποιεις μια φορα για το setup, και παλι μονο οταν υπαρχει σοβαρο πρόβλημα (δεν μπουταρει, δεν μπαινει δικτυο). Δεν το χρησιμοποιεις για desktop apps. αφου έχεις ηδη desktop pc.

Δεν καταλαβα καλά? ή θελεις και ενα 2ο πληρες pc για αλλον χρήστη?

Εγω στο lap-downloader μονο τον ΙΕ ανοιγω, καμια φορά για να παω σε εναν τρακερ να τσιμπισω τορρεντ. Αλλα μπορω να το στειλω και απο το desktop box μου, χωρις ν ανοιξω ΙΕ.

Γι αυτο πηρα ενα κουφάρι περασμένης εποχής, και με πρόβλημα στην οθονη. Tο μονο που κοιταξα ηταν minimum cpu 600+ (vrika 700), minimum ram 128 (βρηκα 384), και min disk 20 Gb (brhka 40).

200 euros.

Αν ηθελα και οθονη να δουλευει, βρηκα μερικα, ειτε ειχαν μικρο δισκο 10-20 G σε τιμες περιπου 250,

ειτε ανεβαιναν 300-400 οπως προέγραψα.

Εβαλα μια Αγγελια ζητησης στο flea με αναλυτικη περιγραφη, και πηρα 6-7 προσφορές.

"το box" τι εννοείς? το desktop pc σου; το A64? με internet connection sharing? :)

μα αυτος δεν ειναι ο σκοπος του project? να κλεινεις τον Α64, και να ειναι 24/7 online ο κατεβαστηρις? :alien:

περι ασφαλειας.

1. με τη μη χρηση soft security δεν χρειαζομαι μνημη, cpu.

2. to speedtouch κόβει τους εισερχόμενους εισβολείς. Aνοιχτες ειναι οι πορτες torrent, και αν θελω τις Ftp, SSH telnet.

3. Για τους εξερχόμενους (trojan,spyware) που γι αυτο βαζεις Soft FW αν εχεις ηδη το Hard, είπαμε. δεν τρεχω τιποτα (εκτος απο δοκιμασμενα προγραμματα που τρεχω και στο desktop: bitcomet, flashget, FlashFXP, κλπ) στο λαπτοπ. Δεν ερχονται mail στο λαπτοπ. γενικως προσεχουμε. Η μεγαλυτερη τρυπα ασφαλειας εκ των εσω ειναι ο χρήστης. :banging:

4. Μην ειμαστε παρανοϊκοί. την τελευταια φορά που έγινε το μεγάλο μπαμ, απο εισερχόμενο worm ηταν η υπόθεση Blaster :rip: ο οποιος απο bug, apo λάθος του χακερά και οχι επειδη ηθελε, τι εκανε? shutdown. Σε ενα κατεβαστιρι ακομα και να σβησει το δισκο, τι θα χασεις? τα αρχεια 1-2 ημερών, αφου οτι τελειωνει το μεταφερω αμεσα στο desktop pc. Περα απ αυτο, τον blaster θα τον εκοβε το speedtouch. τον εφαγαν οσοι εμπαιναν με μοντεμ (χωρις soft firewall).

βέβαια, ολα αυτα δεν εχουν σημασία, αφου μαλλον εσυ δεν θελεις καταβαστιρι, αλλα ενα φτηνό-αλλα-πληρες-pc που να τρεχει και office, browser, και 24/7, αρα το επιβαρύνεις με "την μεγαλυτερη τρύπα ασφαλείας" :)

βαλε Linux

random έχεις δίκιο ότι χρησιμοποίησα καταχρηστικά τον όρο box, απλώς με το σκεπτικό πως αφού έτσι και αλλιώς θα δουλεύει 24/7 το δεύτερο PC - box - Κουτί- mini mac- laptop, ή ότι άλλο μπει τελικά, αν γίνεται να τραβήξει κάποιες εργασίες από το βασικό, όπως firewall, antivirus , διάβασμα - γράψιμο κειμένων που μου τρώει κάπου το 50% του χρόνου μπροστά στον υπολογιστή, γλιτώνοντας κατά κύριο λόγο κατανάλωση ρεύματος και πόρους από το βασικό PC. για την ασφάλεια δεν μπορώ να πω πως γνωρίζω πέρα από τα βασικά από ασφάλεια δικτύων, αλλά όπως λες δεν έχει σημασία αφού δεν θα είναι "τυπικό" κατεβαστήρι. γενικά πάντως η ιδέα να μπει παλιός φορητός ίσως είναι από τις πιο εύκολα υλοποιήσημες και καλύπτει πολλές απαιτήσεις χώρου θορύβου και κατανάλωσης αλλά μάλλον είναι μόνο για αυτούς που ήδη είχαν στην κατοχή τους τέτοιο μηχάνημα κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει για μένα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.