Jump to content

esdee's single stage setup

esdee

Recommended Posts

Επειδη η ζεστη βαραει και μεχρι την πεμπτη που την κανουμε για διακοπες εχω παααααρα πολυ ελευθερο χρονο ειπα να φτιαξω το threadακι αυτο για να ξυπνησω λιγο το xtreme cooling + να περασει λιγο η ωρα πριν παω για κανα cafe!

περισσοτερο το thread απευθυνεται σε αυτους που εχουν μια ιδεα απο phase change μιας και απο το στησιμο του ειχα λιγες photo και ισως δεν ειναι ξεκαθαρα ορισμενα σημεια σε αυτους που δεν εχουν στησει/ασχοληθει

επισης εχει και μερικες ιδεουλες που εχω εφαρμοσει σε αυτο μονοβαθμιο και εχω την εντυπωση οτι δουλεψαν αρκετα καλα :D

τα πολλα λογια ειναι φτωχια οποτε ας παμε στο ψητο!

τα υλικα που χρησιμοποιησα ηταν τα εξης

aspera 1/3 comrpessor

2.30m 0.031" τριχοειδης

Condeser το κλασσικο απο unseen

evap το τελευταιο μεχρι στιγμης απο eleven

liquid line drier filter SF

80cm ευκαμπτο εσωτερικα με teflon και μεταλλικο πλεγμα απ'εξω αντοχη 200bar

r410a

Κυρια ανησυχια μου ηταν να μπορεσω να κανω ενα 'καλο' subcooling του υγρου φρεον πριν αυτο φτασει στον τριχοειδη

phase-1.jpg

αυτος ο εναλλακτης ηταν η τελικη ιδεα στην οποια κατεληξα

κατω δεξια στο 'T' απο την δεξια πλευρα ερχεται σωληνας 1/4 απο το φιλτρο μας

εκει αυτο μπαινει ολοκληρο μεσα στην επιστροφη (η οποια εχει σωληνα 1/2 ετσι ωστε απο την εισαγωγη του 1/4 σωληνα να εχουμε 'περιπου ογκο στην επιστροφη 3/8) προς τον compressorα και ψυχεται σε θερμοκρασια κατω απο αυτη του περιβαλλοντος αυξανοντας ετσι το capacity του αεριου.

οσο πιο παγωμενη ειναι η επιστροφη τοσο πιο μεγαλο το capacity

ο σωληνας 1/4 μεσα στην επιστροφη καλυπτει περιπου την 1η loopα της επιστροφης

απο εκει και μετα ξεκιναει ο τριχοειδης τον οποιο τον περιποιηθηκα και αυτον (οχι θα τον αφηνα :shifty: )

πιο σηγκεκριμενα βρηκα ενα σιδεαρο ωστε να μπορεσω να τυλιξω εκει τον τριχοειδη παρα μα παρα πολυ στενα... καπως ετσι

captubedesign.jpg

ετσι μεσα στην επιστροφη και απο εκει που τελειωνει ο σωληνας 1/4 εχει κοληθει στην ακρη του ο τριχοειδης ετσι στριφογυρισμενος (ανοιξα λιγο και το βημα της ελικας που σχηματιστικε ετσι ωστε να αυξησω την επιφανεια του τριχοειδη που ερχεται σε επαφη με το φρεον στην επιστροφη.

στο 'T' οπυ ξεκιναει ο εναλλακτης η επανω του πλευρα ειναι η επιτροφη προς τον compressorα.

αρα συνεχιζοντας απο την πρωτη λοοπα μεσα στην επιστροφη φτανουμε στον ευκαμπτο οπου απο εκει ο τριχοειδης αφου υπολογισα ποσο χρειαζεται για να φτασει μεχρι τον evaporator συνεχιζει ευθηγραμμα μεσα στον ευκαπμπτο!

καλο ειναι να δοκιμασουμε με λιγο φρεον αν ο τριχοειδης ειναι μπλοκαρισμενος κατα το στριφογυρισμα γιατι δεν λεει καθολου να την πατησουμε και να ξηλωνουμε μονωσεις κτλ κτλ κλτ :(

τωρα μερικες photo πριν συνεχησουμε με μωνωση σχετικα με τα το υπολοιπο στησιμο του phase!

condeser-side1.jpg

condeser-side2.jpg

τωρα αφου μονωσα οσο καλυτερα μου επιτρεπωταν τον εναλλακτη περασα τον ευκαμπτο αρχικα με μια ενα αρμαφλεξ σωληνα σχετικα λεπτο.

πανω απο αυτο το κομματι περασα πλαστικη ταινια (ειναι αρκετα καλο σαν μονωτικο)

και τωρα ο ευκαμπτος μοιαζει καπως ετσι

suctioninsul.jpg

τωρα μπορουμε να περασουμε και ενα 2ο κομματι σωληνα αρμαφλεξ με εσωτερικη διαμετρο αν θυμαμαι καλα 52mm

και περνουμε αυτο το αποτελεσμα!

suctioninsul-1.jpg

αφου βαζουμε και 3 ανεμηστηρες 220V περιπου 70CFM εκαστος (2 σε push pull στο condeser και εναν πισω απο τον compressor!)

μενει ενα προχειρο τρεξιμο χωρις καθολου φορτιο για να δουμε αν δουλευει τυπικα το συστημα μας :D

noloadmax.jpg

αφου ολα ειναι καλα περνουμε το phase παραμασχαλα και κατεβαινουμε στο δωματιο για δοκιμες!

πρωτα προσαρμοζουμε το θερμομετρακι μας στο IHS του CPU

IHStempprobe.jpg

βαζουμε τον evap επανω ξεκιναμε το phase και παταμε το power-on μετα απο κανα 2λεπτο της μακαριτησας DFI ultra-D :(

εχοντας κοντα μας τα μανομετρα ωστε να βλεπουμε περιπου τη γινεται και βαζωντας το CPU τσιτα αρχηζουμε να παιζουμε με την ποσοτητα του αεριο μεσα στο phase

μετα απο αρκετη ωρα βλεπουμε στα μανομετρα αυτα!

low.jpg

high.jpg

εκει πλεον το μηχανημα ηταν σε IDLE περιπου εδω

idle-ing.jpg

το ρυθμησμα του αεριο γινοταν καθε φορα τρεχοντας 32mb spi (οχι και οτι πιο καλο για να ζεστανει τον CPU, 32mb hexus θα ηταν το καλυτερο αλλα next time)

υπαρχει και ενα ωραιο videaκι αν μπορει καποιος να μου δανεισει χωρο να το σηκωσει ας στειλει pm. το οποιο ειναι λιγο πριν φτασω στις καλυτερες temps

δυστηχως δεν εχω Photo απο τα καλυτερα νουμερα σε θερμοκρασιες που επιασα γιατι ειχα τα ματια μου στην οθονη και τα μανομετρα :(

παντως ενδεικτικα οι θερμοκρασιες με τις οποιες τελειωνε το καθε bench

~3350 thelab/hexus pi fast ~ -43.0*C

~3380 1mb spi ~ -44.5*C

~3350 32mb spi επεφτε στα -44*C στο πρωτο λεπτο και ετρωγω πορτα στα ~ -43.5*C

idle ~-48.7*C

ολα τα σχολια/ιδεες/παρατηρησεις ερωτησεις καλοδεχουμενα :D (εκτος απο τα ορθογραφικα / και τα κομμενα γραμματα απο τις λεξεις :D)

byez!

Αρχική απάντηση από def

ΠΑΓΩΣΕ ΜΑΣ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΑΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ δροσιτσα φτανει μεχρι το Κιλκις.ΚΑΘΗΓΗΤΗ

τυχερος εισαι γιατι σε εμενα στο δωματιο μενει μονο η θερμοτητα του compressorα :p

Αρχική απάντηση από Athens2004

Mπράβο Βάγγο ωραίο . :) .

Η μόνωση στο socket ειναι αυτοκόλητη αρμαφλέξ ?

ναι αυτοκολητο armaflex ειναι 4-5 στρωσεις

δεν προκειται να την ξαναχρησιμοποιησω βεβαια γιατι δεν ξεκολαει καθολου ευκολα απο το board!

Αρχική απάντηση από Athens2004

Το κυψελωτό δεν θα αντέξει την πίεση , η οποία δεν θυμάμαι πόσο είναι . 20 bar νομίζω .

αιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι τοσο πολυ ρε παιδια???

θεοριτικα αν εκανε δεν θα ηταν καλητερο???

Αρχική απάντηση από Solid Snake

Συγχαρητηρια eSDee.

Πιστευω οτι οι γνωσεις σου ειναι το ονειρο το καθενος εδω μεσα :flower:

ενταξ... ειπαμε :o

Αρχική απάντηση από D.J.AleXXX_gr

να κανο μια ηλιθια ερςτιση???

λοιπον αν το condeser ειναι κατι σαν ψιγειο αλλα σολινοτο... γιατι δεν βαζετε κυψελοτο??? δεν θα ηταν καλητερα???

τα κυψελωτα ψυγεια κανουν σε water cooling γιατι εχουν αν δεν κανω λαθος μεγαλο ογκο για να κινειται το υγρο (νερο) με αποτελεσμα να μην κοβουν την ροη

στα phase ομως θα δημιουργουσε πονοκεφαλο για απλα καθημερινα μονοβαθμια γιατι ο μεγαλος ογκος ισοδυναμει με μικρη πιεση πιεση συμπηκνωσης για το αεριο --> αρα περισσοτερο φρεον μεσα στο συστημα + μεγαλυτερες στατικες πιεσεις.

Αρχική απάντηση από phil

Τελικα ηρθε η ωρα να αποκαληφθει το περιβοητο eSDee Heat Exchanger :clap: :clap: :clap:

Αντε με το καλο να τελιωσει και το νεο σου project :T:

ναι :D... ειμαστε ιδη στα τελειωματα ;) 10-12 μερες max ακομα και αυτες γιατι μεσολαβουν διακοπες

θα πουμε καλο χειμωνα πολυ νωρις φετος :D

thanks guys...

εχουμε και αλλη συνεχεια στην εξελιξη μονοβαθμιου αλλα προς το παρον δεν περισσευει κανενας δυνατουτσικος (~1/2 ) compressorας για να τα εφαρμοσω.

stay tuned ;)

Αρχική απάντηση από Tanner

αναμενομεν απαντησην για νεοτεραν

soon ... γιατι ετσι οπως παω θα σας πλενω τα τζαμια στα φαναρια συντομα

Αρχική απάντηση από Voudas

τρελο-Βαγγέλη εγώ περιμνω τα πιο μεγάλα πρότζεκτς να δω;)

εκει να δεις τι εχει εφαρμοστει... γυρω στην 1/9 θα εχουμε αποκαλυπτηρια :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.