Jump to content

Standalone ή HTPC ?

Blinky

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας, θα ηθελα να με βοηθησετε επειδη ειμαι στο ψαξιμο για ενα dvd-recorder για την τηλεοραση.

Λοιπον επιτελους αποφασισαμε να παρουμε ενα τετοιο γιατι ενω περυσι πηραμε νεα τηλεοραση, δεν ειχαμε κανενα τυπο video. Ανελαβα εγω να ψαξω τις διαθεσημες επιλογες.

Αυτο που θελω ειναι ενα μηχανημα που να μπορει να γραφει απο την τηλεοραση σε DVD και να εχει και σκληρο δισκο ωστε να υπαρχουν οι εξτρα δυνατοτητες αυτου (timeshifting, replay κλπ). Θελω να εχει πληρη συμβατοτητα με τα formats, δηλαδη και DVD-R/RW και DVD+R/RW και DVD+RW DL τοσο σε εγγραφη οσο και αναγνωση. Και αν ειναι δυνατον να μπορει να παιξει και DivX. Το τελευταιο δεν ειναι απαραιτητο γιατι τη σημερον ημερα που τα DVD+R ειναι τοσο φτηνα και εχω και DVD+RW στο PC για να τα γραφω εφκολα δεν πολυασχολουμαι με τα DivX, και για 1 φορα στο τοσο μπορω και να τα βλεπω στο PC, ωστοσο θα ηταν ευπροσδεκτη μια τετοια δυνατοτητα.

Ψαχνοντας λοιπον για τετοια μηχανηματα κατεληξα οτι μονο καποια Sony και LG καλυπτουν τις απαιτησεις μου. Μιλαω για τα συγκεκριμενα μοντελα :

Sony RDR-HX710

LG RH7800H

Και τα 2 εχουν 160gb δισκο και υποστηριζουν οσα ζηταω. Μονες διαφορες οτι το Sony εχει λιγο καλυτερη ποιοτητα (συμφωνα με τα reviews παντα) και καλυτερο ονομα το οποιο ΔΕΝ το πληρωνεις στην τιμη (ιδια τιμη περιπου τα βρηκα) και οτι το LG παιζει και DivX ενω το Sony οχι.

Αν ειχα λοιπον μονο διλημα αναμεσα σε αυτα τα 2 καπου θα κατεληγα, ομως στην πορεια βγηκαν αλλα 2 προβληματα :

1) Δεν μπορεσα να βρω κανενα απο τα παραπανω σε γνωστες μεγαλες ελληνικες αλυσιδες ηλεκτρονικων (Κοτσοβολος, Ηλεκτρονικη αθηνων, Πλαισιο). Τα βρηκα μονο σε ενα online shop που ομως δεν γνωριζω καθολου (www.pixmania.com).

2) Οι τιμες ηταν καπως αποθαρυντικες, αφου και τα 2 προσεγγιζουν τα 500 ευρω στο συγκεκριμενο καταστημα και μαλιστα προκειται για καλες τιμες σε σχεση με τις τιμες των ελληνικων αντιπροσωπιων (650 και 880 ευρω!).

Ετσι αρχισα να σκεφτομαι και την λυση του HTPC με την λογικη οτι αφου ειναι κατι που θα συναρμολογισω μονος μου θα καλυπτει απολυτα τις απαιτησεις μου, θα κανει τα παντα, και θα μπορω να κρατησω και το κοστος χαμηλα πιθανον με μεταχειρισμενα parts.

Εδω λοιπον μπαινετε εσεις!

Απο υπολογιστες γνωριζω, απο HTPC ομως οχι. Ξερω τα αυτονοητα, οτι θα χρησιμοποιηθει καποιο special κουτι, ενας χαμηλος και φτηνος επεξεργαστης για την εποχη μας (μαλλον καποιος AthlonXP) αλλα αποκει και περα δεν γνωριζωτι χρειαζεται για να γινει σωστη δουλεια με την συλληψη του video κλπ

Πιθανολογω οτι θα ερθει πιο στηνα απο τα 500 ευρω το HTPC, και θελω να μου πειτε εσεις που γνωριζεται ποσο περιπου θα παει και με τι εξαρτηματα.

Ωστοσο αν ειναι να φτιαξω HTPC υπαρχει ενα μεγαλο προβλημα που πρεπει να λυθει. Η ευχρηστια! Το μηχανημα θα πρεπει να μπορει να χρησιμοποιηθει απο ατομα αλλης γενιας που δεν επιδεχονται εκπαιδευση στον τροπο λειτουργειας των υπολογιστων και περιοριζοδαι στην αποστηθιση μιας αλληλουχιας 3-4 κουμπιων για να κανουν τη δουλεια τους (= Γονεις , αν δεν το καταλαβατε). Αυτο ειναι αρκετα σημαντικο, και επειδη εχω ακουστα για καποια special λειτουργικα για HTPCs που απλοποιουν την κατασταση, θα ηθελα να με διαφωτισετε και σε αυτον τον τομεα.

Ευχαριστω οσους αντεξαν να διαβασουν αυτο το τεραστιο post και ακομα περισσοτερο οσους απαντησουν!

Το Sony το εχει ο Θειος μου.

Ειναι καλο μηχανημα αλλα αυτον δεν τον ικανοποιησε 100% γιατι δεν μπορει να φτιαξει cd/DVd με επιλογες.Δηλαδη δεν μπορεις να γραψεις 3 τραγουδια απο ενα cd πχ στον σκληρο και μετα να τα περασεις σε αλλο cd αδειο.

Ο θειος μου θα ηταν 100% ικανοποημενος με ενα PC.Ωστοσο δεν εχει καμια επαφη με αυτα αρα δεν ειχε τετοια επιλογη(φυσικα δεν το ηξερε οτι το Σονυ δεν θα του εκανε ολα οσα ηθελε)

Οσο αναφορα την ευχρηστια μην νομιζεις οτι ειναι ενα απλο μηχανηματακι,εδω αυτος που ασχολειτε και "νιωθει" καπως την τεχνολογια το εψαχνε για καμια 10αρια μερες για να το μαθει.Το μενου του ειναι λιγο πολυ σαν κινητο.Οπως καταλαβαινεις ενα τετοιο μηχανημα δεν μπορουσε να ειναι τοσο απλο στην χρηση οσο ενα video.Πρεπει να διαβαζεις στην οθονη και να επιλεγεις κλπ..

Αποψη μου ειναι οτι με αυτα τα λεφτα φτιαχνεις ενα ησυχο με μικρη καταναλωση Htpc που θα σου κανεις ολα οσα θες* και σιγουρα θα εχει περισσοτερες δυνατοτητες απο τετοιους ειδους μηχανηματα σαν το Σονυ.

*δεν ξερω αν εχει την ιδια ποιοτητα εγραφης απο την τηλεοραση που εχει το επιτραπεζιο DVD..

υγ:να πω επισης οτι ο θειος μου δεν ξερει καν Αγγλικα.

Καμια αλλη απαντηση? Εριξα μια ματια για τα Windows MCE2005 , και φαινονται αρκετα απλα, αλλα οταν ειδα τις ελαχιστες απαιτησεις αρχισα να αμφιβαλω αν το κοστος του συστηματος μπορει να διατηρηθει χαμηλα. Παντως φανηκαν αρκετα απλα και το μονο αρνητικο που διαβασα ηταν οτι μερικες φορες σαν κλασικα windows μπορει να κολλησουν.

Περιμενω απο ατομα με προσωπικη εμπειρια να με διαφωτισουν...

Γενικά τα HTPC στήνονται με γνώμονα την καλύτερη ποιότητα σε απεικόνιση DVD και ταινίες γενικότερα.

Για τι τηλεόραση μιλάμε? Crt? Αν ναι, τότε δε θα κερδίσεις σε ποιότητα με το HTPC, οπότε και μιλάμε πια ότι το μόνο που θες είναι ένα HTPC σε ρόλο dvd-HD-recorder.

Το τι είναι πιο εύχρηστο, εξαρτάται από το πως το βλέπει ο καθένας. Εγώ π.χ. θεωρώ πιο δύσκολο να κάτσω να μάθω το κάθε απίθανο μενού από το να χρησιμοποιώ γνωστά μου προγράμματα στο htpc, αλλά δε νομίζω να συμμερίζονται αυτήν την άποψη και οι γονείς σου:) Εγώ πάντως για τους γονείς θα έπαιρνα ένα HD-dvd-recorder αν μου ζήταγαν κάτι τέτοιο:D

Σαν pc πάντως, λογικά θέλεις τα εξής (για χρήση recorder πάντα):

ένα sff κουτί (socket a/celeron), έναν φτηνό athlon xp/celeron, 512 μνήμης, κάρτα γραφικών, κάποιο σκληρό, dvd-rec, κάρτα TV.

η tv σου τι συνδέσεις έχει? (κάποιο από: composite, component, s- video, vga, dvi).

στα 2 dvd-rec που αναφέρεις όντως την καλύτερη τιμή, σύμφωνα και με το www.skroutz.gr την έχει το pixmania.

καλώς ήλθες :flower:

Η τηλεοραση ειναι μια CRT Samsung 32" 100Hz Flat Widescreen. Επειδη δεν ειναι πολυ παλια πρεπει να εχει ολες τις συνδεσεις που αναφερεις, αλλα s-video εχει σιγουρα γιατι το εχω χρησιμοποιησει.

Ποιοτικα το HTPC θα εχει ιδια ή καλυτερη ποιοτητα σε σχεση με ενα standalone στις εγγραφες? Επειδη δεν εχω και την καλυτερη εντυπωση απο φτηνα TV tuner που εχω δοκιμασει σε PC...

Γενικα απο κοστος ποιες ειναι οι πιο οικονομικες λυσεις που μπορω να παρω και να εχω τουλαχιστον ισαξια ποιοτητα με το standalone? (512 μνημη την εχω ηδη στην ακρη, και απο δισκο ας πουμε εναν 160gb για να εχουμε αμεση συγκριση με τα standalones).

Θελω δηλαδη πρωταπολα να δω σε τι συνολικο κοστος πηγαινουμε γιατι αν προσεγγιζει το ποσο των 2 παραπανω standalone τοτε δεν νομιζω οτι αξιζει τον κοπο να ασχοληθω και να παιδεψω και τους δικους μου...

Καταρχας μπορεις να φτιαξεις Πσ με λιγα λεφτα οχι για να παιζει ταινιες αλλα για να παιζει ανετα και παιχνιδια..

Celeron M 1.4+479+Asus mobo=150-200 ευρω...

Το κουτι για HTPC σου στοιχιζει συγκριτικα πιο ακριβα..

ειδικα αν εχεις και μνημη βγαινει πολυ φτηνα.

Αρχική απάντηση από Nos-Dio

Καταρχας μπορεις να φτιαξεις Πσ με λιγα λεφτα οχι για να παιζει ταινιες αλλα για να παιζει ανετα και παιχνιδια..

Celeron M 1.4+479+Asus mobo=150-200 ευρω...

Το κουτι για HTPC σου στοιχιζει συγκριτικα πιο ακριβα..

ειδικα αν εχεις και μνημη βγαινει πολυ φτηνα.

είστε τελειωμένοι εσείς οι intelάδες... :worship:

ρε συ, σε htpc θα βάλει celeron M ?????

αν είναι με 230 ευρώ μπορεί να πάρει ένα SFF κουτί

και έναν celeron 2.53

επεξεργαστή, που είναι και πιο normal λύση για σαλόνι!

Απλά και πάλι είναι ψιλοακριβή λύση, δηλαδή πες 100 ευρώ ο δίσκος, 60 η gpu, 60-100 το tv tuner έχεις φτάσει στα επίπεδα του stand-alone.

Δες και τα section HTPC στα

www.avforum.gr

www.avsite.gr

Δεν με νοιαζει να παιζει παιχνιδια, και 150-200 ειναι πολλα για cpu-mobo, γιατι οπως το υπολογιζω προχειρα καρτα TV+HDD 160gb + GPU + τηλεχειρισμος κατω απο 250 αποκλειεται και δεν εχω υπολογισει καν κουτι, οποτε για να γινει συμφερον το HTPC πρεπει να βρω κανενα πακετακι cpu-mobo στο fleamarket με καμια 100αρα.

Αλλα θελω απο αυτους που ΕΧΟΥΝ HTPC να μου πουν τι παιζει γιατι θελω να δω ακριβως που κυμενεται το κοστος. Επειδη δεν εχω εμπειρια δεν ξερω τι δυναμικοτητας CPU χρειαζεται, και κυριως δεν ξερω αν χρειαζεται κατι special απο πλευρας TV tuner-GPU-τηλεχειρισμου και ποσο θα κοστισει αυτο.

Αρχική απάντηση από sotiris

είστε τελειωμένοι εσείς οι intelάδες... :worship:

ρε συ, σε htpc θα βάλει celeron M ?????

αν είναι με 230 ευρώ μπορεί να πάρει ένα SFF κουτί

και έναν celeron 2.53

επεξεργαστή, που είναι και πιο normal λύση για σαλόνι!

Απλά και πάλι είναι ψιλοακριβή λύση, δηλαδή πες 100 ευρώ ο δίσκος, 60 η gpu, 60-100 το tv tuner έχεις φτάσει στα επίπεδα του stand-alone.

Δες και τα section HTPC στα

www.avforum.gr

www.avsite.gr

γιατι ρε σ...

χαμηλη καταναλωση,αθορυβο,αποδοτικο και φθηνο σχετικα(115 ευρα)

Αμεσως με τους ΙΝτελαδες:p

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.