Jump to content

Νέος Υπολογιστής (Βάλτε ένα χεράκι)

Ilias83

Recommended Posts

• Replies 86
  • Created
  • Last Reply

Παιδιά, αρχικά να πω οτι σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για την ανταπόκριση...

Επι του θέματος:

-Για επεξεργαστή δεν νομίζω οτι το συζητάμε καν καθώς ο 64bit θα βλέπουμε στο μέλλον αποκλειστικά, οπότε νομίζω είναι κρίμα να συμβιβαστούμε με κάτι λιγότερο και να καταδικαστούμε σε αναβάθμιση πολύ γρήγορα.

-Για μητρική και κάρτα γραφικών, αυτό που με απασχολεί είναι το αν θα πρέπει να πάω σε κάτι μη SLI και σε μια καλή κάρτα γραφικών ή σε SLI και μια 6600GT. Τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα για να πάρουν την πρωτοβουλία να φορτώσουν και να παίξουν παιχνίδια και μάλιστα χωρίς να μπορούν οι γονείς τους να τα ελένξουν. Δεν λέω οτι είναι σίγουρο, αλλά νομίζω οτι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο. ’λλωστε σε αυτές τις ηλικίες ολοι οι πιτσιρικάδες πηγαινοέρχονται στο σχολείο με CD παιχνιδιών. Γι'αυτό και συγκλίνω προς την 6600GT που θεωρώ και εγώ οτι είναι αξιοπρεπέστατη. Για το SLI αυτό που με προβληματίζει είναι οτι και να υπάρχει, κανείς δεν θα το ξέρει. (Σε πιθανή πρωτοβουλία αναβάθμισης κάρτας γραφικών χωρίς να με ρωτήσουν βλέπω να αλλάζουν απλά κάρτα γραφικών)

-Για την οθόνη τώρα, νομίζω οτι η εταιρία θα είναι LG, από εκεί και πέρα, μάλλον στις 17" και μου άρεσε πολύ αυτή που πρότεινε ο spc καθώς όντως η εμφάνιση μετράει πολύ...

Για το TFT vs. CRT: Εγώ ρε παίδες έχω μια 17" Eizo F520 CRT και μια 17" LG L1730S TFT.

Στην CRT απλά δεν είχα καταλάβει ποτέ τα μάτια μου να κουράζονται παρά τις άπειρες ώρες που καθόμουνα εκείνη την εποχή, ενώ στην TFT μετά το 3ωρο κουράζομαι...

Για ακτινοβολίες βέβαια οι TFT δεν το συζητάμε οτι είναι καλύτερες, αφού εκπέμπουν πολύ λιγότερες, αλλά νομίζω οτι τελικά δεν είναι η ακτινοβολία που κουράζει, αλλά η εικόνα.

Αρχική απάντηση από JimmyFox

(ακόμα περιμένω να δοκιμάσω την Γαλλιδούλα...)

Το έχουμε παραμελήσει λιγάκι αυτό το θέμα όντως...

Αλλά θα γίνει.

’σε και μέχρι χθες το μωρό ήταν στο γιατρό (όχι για βηχαλάκι)

Την παρέλαβα όμως χθες το μεσημέρι κούκλα και χάρηκα.

Για τον επεξεργαστή λέω ότι είσαι μια χαρά.

Η κάρτα γραφικών είναι τέλεια για τα λεφτά της (εγώ είχα 6600gt και ήμουν πλήρως ικανοποιημένος, αν δεν έβρισκα σε προσφορά την 6800gt μου σιγά μην την άλλαζα)

Για το δίσκο, κοίταξε για SATA-2 και άσε τον Vasot να λέει ότι θέλει, η διαφορά στην τιμή είναι μιδαμινή (δε βγαίνει πάνω από το 5ευρο) και οι επιδόσεις σαφώς καλύτερες. Τώρα για Western Digital ή Hitachi, χωρίς να έχω εμπειρία με κανέναν εκ των δύο, θα πήγαινα για WD.

Για την κάρτα ήχου βάλε την Audigy 2 Value (κάπου στα 35-40 ευρώ βγαίνει). Είναι μια πολύ καλή κάρτα και κυρίως υποστηρίζει τα διάφορα ΕΑΧ πρωτόκολλα που ζητάνε τα νέα παιχνίδια <=> και οι ιδιοκτήτες του Η/Υ.

Οθόνη καλώς σκέφτεσαι την LG, είναι πολύ καλή.

Τέλος για το SLI, άστο να υπάρχει, καλό είναι. Και κυρίως, με τα λεφτά που θα γλίτωνες με μια μητρική χωρίς SLI άλλη κάρτα εκτός της 6600gt δύσκολα θα έβαζες εκτός αν έσκαγες +100 με 200 ευρώ.

Έχει αγοράσει φίλος μου και είδε διαφορά σε μεταφορά αρχείων, άνοιγμα-κλείσιμο "δυνατών" εφαρμογών και σε loading times σε παιχνίδια. Για link δεν έχω ψάξει εκτός από το γνωστό "advertising" του cluboc.net. Πάντως και μόνο στη μεταφορά αρχείων να έχει διαφορά - που είναι το λογικό, αφού 3 ευρώ παραπάνω κοστίζει, γιατί να μην τα δώσει?

Αρχική απάντηση από gznp

Έχει αγοράσει φίλος μου και είδε διαφορά σε μεταφορά αρχείων, άνοιγμα-κλείσιμο "δυνατών" εφαρμογών και σε loading times σε παιχνίδια. Για link δεν έχω ψάξει εκτός από το γνωστό "advertising" του cluboc.net. Πάντως και μόνο στη μεταφορά αρχείων να έχει διαφορά - που είναι το λογικό, αφού 3 ευρώ παραπάνω κοστίζει, γιατί να μην τα δώσει?

Επέτρεψέ μου να σου πω ότι το παράδειγμα του φίλου σου δεν είναι πειστικό καθώς η όποια διαφορά (αν υπάρχει) μάλλον δεν θα είναι παρατηρήσιμη με το ''μάτι'' (εδώ και ράπτορας δεν κάνει το μπαμ με την πρώτη.....).

Προφανώς δεν λέει κανείς ότι δεν αξίζει, αφού η διαφορά τιμής είναι ελάχιστη.

Αρκεί το μόνο κριτήριο να μην είναι το SATA II αφού ένας καλός SATA I θα είναι καλύτερος από έναν μέτριο SATA II (με έτσι κι αλλιώς μικρές διαφορές).

Την στιγμή που ένας καλός δίσκος σήμερα ζήτημα είναι αν πιάνει τα 60-70 MB (και πολλά λέω) τι σημασία έχει αν το πρωτόκολλο είναι 150 ή 300 MB.

Είναι σαν να βάζεις ένα Fiatάκι σε μία μεγάλη λεωφόρο και να περιμένεις να τρέξει πιο γρήγορα.

Ο SATA-2 θα είναι όντως αρκετά πιο γρήγορος από έναν SATA1 αν ο controller υποστηρίζει NCQ. Τα 300MB/s δεν μας ενδιαφέρουν έτσι κι αλλιώς, αλλά το NCQ μπορεί να κάνει όντως μεγάλη διαφορά.

Ο SATA-2 θα είναι όντως αρκετά πιο γρήγορος από έναν SATA1 αν ο controller υποστηρίζει NCQ. Τα 300MB/s δεν μας ενδιαφέρουν έτσι κι αλλιώς, αλλά το NCQ μπορεί να κάνει όντως μεγάλη διαφορά.

NCQ υποστήριζουν και τα SATA I. Είναι θέμα ελεγκτή και όχι πρωτοκόλλου (πχ ICH6: SATA I - NCQ).

Το NCQ πάντως όντως δίνει κάτι αλλά όχι και ιδιαίτερα σημαντικό και σίγουρα όχι αντιληπτό με το ''μάτι''.

Αρχική απάντηση από spc

NCQ υποστήριζουν και τα SATA I. Είναι θέμα ελεγκτή και όχι πρωτοκόλλου (πχ ICH6: SATA I - NCQ).

Το NCQ πάντως όντως δίνει κάτι αλλά όχι και ιδιαίτερα σημαντικό και σίγουρα όχι αντιληπτό με το ''μάτι''.

Λίγο βοήθεια εδώ γιατί κάπου εδώ σταματάνε οι γνώσεις μου (Καλά μέχρι πριν μια εβδομάδα αγνοούσα και την ύπαρξη SATA-II δίσκων)

Αρχική απάντηση από spc

Το κακό όμως είναι οτι οι SATA1 controllers δεν υποστηρίζουν NCQ. Σαφώς και δεν είπα οτι ο οποιοσδήποτε SATA2 είναι πιο γρήγορος. Βασικά, ακόμα και ΑΤΑ100 να είχαμε, ίδια διαμεταγωγή θα είχαμε. Τα 133ΜΒ, 150ΜΒ, 300ΜΒ κλπ είναι απλά νούμερα.

Αλλά -αν δεν κάνω λάθος- οι μόνοι SATA1 που υποστηρίζουν NCQ είναι οι Seagate (όχι τα πρώτα κομμάτια βέβαια). Κάπου πήρε το μάτι μου και κάτι Maxtor αλλά πολύ μεγάλης χωρητικότητας αλλά δεν παίρνω και όρκο. Επίσης, το πρότυπο SATA2 ορίζει αν δεν απατώμαι max. διαμεταγωγή 300MB/s ΚΑΙ NCQ.

To οποίο σημαίνει οτι ο οποισδήποτε SATA2 δίσκος θα πρέπει να τα παρέχει και τα 2. Σε αντίθεση με τον SATA1 που το NCQ παρέχεται μόνο από την Seagate.

Ο ICH6 υποστηρίζει NCQ? Καλή φάση.

Εγώ διαφορά με το μάτι είδα στους ράπτορ - τους έβαλα σε raid 0 χεχε :D

Για μένα καλύτερα να έβαζε 2 80ρηδες σε raid 0 παρά οτιδήποτε άλλο γιατί και γρήγοροι είναι και φτηνοί επίσης αλλά ίσως είναι φασαρία ειδικά όταν πρόκειται για pc κάποιου άλλου που ίσως δεν ξέρει.

Το κακό όμως είναι οτι οι SATA1 controllers δεν υποστηρίζουν NCQ. Σαφώς και δεν είπα οτι οι SATA2 είναι πιο γρήγοροι. Βασικά, ακόμα και ΑΤΑ100 να είχαμε, ίδια διαμεταγωγή θα είχαμε. Τα 133ΜΒ, 150ΜΒ, 300ΜΒ κλπ είναι απλά νούμερα.

Αλλά -αν δεν κάνω λάθος- οι μόνοι SATA1 που υποστηρίζουν NCQ είναι οι Seagate (όχι τα πρώτα κομμάτια βέβαια). Κάπου πήρε το μάτι μου και κάτι Maxtor αλλά πολύ μεγάλης χωρητικότητας αλλά δεν παίρνω και όρκο.

Ο ICH6 υποστηρίζει NCQ? Καλή φάση.

Ναι, υπάρχουν SATA I με NCQ (όπως το ICH 6).

Υπάρχει επίσης και το αντίστοιχο TCQ της WD στον ράπτορα τον 74αρη.

Αυτό που λες με την διαμεταγωγή είναι προφανώς σωστό (μην πω ότι και με ΑΤΑ-66 μια χαρά θα είμασταν). Τα παραπάνω μετράνε μόνο σε περιπτώσεις RAID.

Από δίσκους, πέραν των Seagate (και του TCQ του Raptor 74), ναι παίζουν και οι Maxtor Max10 που ξεκινάνε από τα 80 GB.

Επιτέλους με αυτούς τους ράπτορες.

Ας το χωνέψουμε. Στις 10000 στροφές με το θόρυβο που βγάζουν τη χωρητικότητα που έχουν και την εξωφρενική τους τιμή μόνο για εργαστήρια που τρέχουν benchmark κάνουν.

Για όλες τις υπόλοιπες χρήσεις το μέλλον είναι εδώ και λέγεται SATA II.

Με 30-50 ευρώ άνετα βρίσκει κάποιος ελάχιστα μεταχειρισμένους 80ρηδες και μάλιστα έχει πάρει το μάτι μου με 80-90 ένα έτοιμο σετάκι για raid από Seagate. Γι αυτό όμως είπα ότι είναι και φασαρία.

Από τη στιγμή που η μητρική θα υποστηρίζει sata-2 ας βάλει ένα 250άρη sata-2 της wd με 16άρα cache (136 ευρώ) και θα έχει το κεφάλι του ήσυχο. Για Hitachi δε λέω γιατί την πήγαινα μόνο στις 19άρες οθόνες και αυτό κάποτε.

Αρχική απάντηση από mariosalice [Σήμερα, στις 12:16]

Ας το χωνέψουμε. Στις 10000 στροφές με το θόρυβο που βγάζουν τη χωρητικότητα που έχουν και την εξωφρενική τους τιμή μόνο για εργαστήρια που τρέχουν benchmark κάνουν.

Ντελίριο σε έχει πιάσει με τους sata-2 (και ειδικά με τους hitachi). Οι raptor κάνουν μια χαρά δουλεία σε αυτούς που τους χρειάζονται. Για την τιμή, όταν μπορείς να βρεις άνετα με 50-60 ευρώ μεταχειρισμένο (έχω πάρει 3 36.7 -ο ένας για γνωστό μου- με 60 ευρώ τον καθένα μέσο όρο). Όσο για το θόρυβο, τα μοντέλα του τέλους 2004-2005 δεν κάνουν τόσο πολύ που να ενοχλεί. Ήμαρτον δλδ, τώρα που είμαι στον 600άρη και έχω ένα Fujitsu 6.4 και έναν Quantum 13άρη έπρεπε να τρελαθώ? Αμάν πια μ'αυτά τα αθόρυβα pc.

Και που να βάλω και κανά cd στο asus το 50άρι...

Αρχική απάντηση από mariosalice

Οι 74ρηδες Raptor είναι πιο αθόρυβοι από αρκετούς 7200 δίσκους....

Η χωρητικότητα είναι θέμα τεχνολογίας (όπως και στους SCSI - που ουσιαστικά είναι και οι Raptors - δεν είναι δυνατόν να έχεις 10Κ RPM και 250 GB).

Τον δίσκο αυτό τον αγοράζεις για την ταχύτητα στην αναζήτηση, η οποία είναι και αυτή που δίνει άλλον αέρα σε ένα μηχάνημα σε normal χρήση (όχι αναγκαστικά πχ μεταφορά μεγάλων αρχείων).

Και φυσικά δεν τον χρησιμοποιείς για αποθήκευση αλλά για το λειτουργικό.

Για την τιμή είναι απλό: Συνέκρινε την με έναν αντίστοιχο SCSI, βάλε και το κόστος του ελεγκτή SCSI (το SATA είναι πλέον τσάμπα) και σκέψου το.

Τώρα, αν μετά από αυτά το μέλλον εσύ το βλέπεις σε ένα πρωτόκολλο το οποίο διπλασιάζει μία διαμεταγωγή την οποία δεν έχουν φτάσει ακόμα ούτε στο μισό της οι δίσκοι (εκτός RAID πάντα), πάω πάσο.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.