mfg8876 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2005 #1 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2005 Σκέφτομαι να αλλάξω κουτί γιατι είναι ελαφρώς μάπα το υπάρχον και θέλω μια πιο πολιτισμένη λύση για την ψύξη του chipset. Το υποψήφιο κουτι είναι το CM Centurion 530. Η ιδέα είναι η δημιουργία δύο θερμικά αυτόνομων περιοχών. Η κάτω ροή αέρα θα απομακρύνει τη θερμότητα από τη gpu. Η πάνω ροή θα απομακρύνει τη θερμότητα από mosfet, cpu, μνήμη, σκληρούς. Οι δύο περιοχές θα απομονωθούν με ένα απλό φύλλο αλουμινίου. Οι σκληροί δίσκοι (2) θα τοποθετηθούν στο 4-in-3 adaptor της CM (υποτίθεται ταιριάζει και σε άλλα κουτιά, όχι μόνο στο stacker). Περιμένω παρατηρήσεις, σχόλια...
.38-.45 Ιούλιος 26, 2005 #2 Ιούλιος 26, 2005 Αρχική απάντηση από mfg8876 [Σήμερα, στις 14:53] Σκέφτομαι να αλλάξω κουτί γιατι είναι ελαφρώς μάπα το υπάρχον και θέλω μια πιο πολιτισμένη λύση για την ψύξη του chipset....Οι δύο περιοχές θα απομονωθούν με ένα απλό φύλλο αλουμινίου.... δεν καταλαβα πως σχετιζονται τα 2 (κουτι-ψυξη chipset), αλλα τελος παντων. το φυλλο αλουμινιου, θα ακουμπαει πανω στη μητρικη;
mfg8876 Ιούλιος 26, 2005 Author #3 Ιούλιος 26, 2005 Αρχική απάντηση από .38-.45 [Σήμερα, στις 19:09] δεν καταλαβα πως σχετιζονται τα 2 (κουτι-ψυξη chipset), αλλα τελος παντων. το φυλλο αλουμινιου, θα ακουμπαει πανω στη μητρικη; Κοίτα, με το κουτί που έχω το air flow δεν υφίσταται. Έχει μέν δύο θέσεις μπροστά χαμηλά για 80αρια, αλλά απόδοση μηδέν. Δεν μου αρέσει και ο θόρυβος, οπότε προτιμώ λύσεις μέχρι ~22db. Όλη η θερμότητα από την 6800 "βάζει στο μάτι" το chipset. Χωρίς overclock αυτές τις μέρες, με τη ζέστη, με load από 3d παιχνίδι, έπιανε 58C. Οπότε χρειαζόταν λύση-πατέντα. Με ανοικτό το πλαϊνό, καμιά διαφορά. Έστησα λοιπόν ένα ογδοντάρι και ένα fan από amd hsf κολλημένο από πάνω και τα τοποθέτησα απέναντι από το chipset, με κατεύθυνση λίγες μοίρες (~10) προς το πίσω μέρος του κουτιού. Αποτέλεσμα; Max temp chipset 46C. Έκανα και το εξής τέστ. Κατέβασα από το smart guardian τις στροφές του chipset fan στις 1800-2000. H θερμοκρασία ανέβηκε μόνο 1C. Επίσης παρατήρησα σε idle ότι οι περισσότερες στροφές (>4000) στο chipset fan, προκαλούσαν αύξηση της θερμοκρασίας. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω φώτο του "δημιουργήματος" αργότερα. Έψαχνα για κάποιο case που θα παρείχε αρκετά καλή ψύξη για το chipset, δεν χρειαζόταν κάποιο ιδαίτερο mod (π.χ. κόψιμο λαμαρίνας για τοποθέτηση fan) για να το πετύχει, δεν στοίχιζε όσο ένα stacker ή χειρότερα lian-li, μου έδίνε και χώρο αρκετό (εκεί που αφαιρείται το cage) για αντλία-ψυγείο αν αποφασίσω να το γυρίσω σε water-cooling, και ήταν και αρκετά κομψό. Τελικά κατέληξα στο 530. Κόστος; case 77, 4-in-3 adaptor 18, extra 12αρι fan 9. Όσον αφορά το δεύτερο, δεν νομίζω να είναι καλή ιδεά να ακουμπάει στη μητρική. Εκτός και αν σου αρέσουν οι dfi καλά ψημένες. Προφανώς θα υπάρχουν κενά. Αλλά πιστεύω ότι το μπροστά-κάτω 12αρι θα παρέχει αρκετά καλή πίεση αέρα ώστε να φτάνει στη περιοχή του chipset, χωρίς πολλές απώλειες. Με την τοποθέτηση του αλουμινόφυλλου, δημιουργείται κάτι σαν σωλήνας. Βασικά την ιδέα την δανείστικα από ένα κουτί silvation. Αν και εκείνο το χρησιμοποιεί για ψύξη cpu, χωρίς τρελλά αποτελέσματα. Το εγχείρημα θα το αποπειραθώ μετά τον 15 αύγουστο. Ελπίζω να σε κάλυψα.
Makis Hourdakis Ιούλιος 26, 2005 #4 Ιούλιος 26, 2005 Εγώ πάλι θα πρότεινα αντί για αλουμήνιο να βάλεις plexy. Και ευκολότερη επεξεργασία, και πιο "cool", και θερμομονώνει ουσιαστικά τις δυο περιοχές μεταξύ τους και δεν κινδυνεύεις να κάνεις κανένα μπουμ...
Qlim4X Ιούλιος 26, 2005 #5 Ιούλιος 26, 2005 Αρχική απάντηση από Makis Hourdakis Εγώ πάλι θα πρότεινα αντί για αλουμήνιο να βάλεις plexy. Και ευκολότερη επεξεργασία, και πιο "cool", και θερμομονώνει ουσιαστικά τις δυο περιοχές μεταξύ τους και δεν κινδυνεύεις να κάνεις κανένα μπουμ... πολυ σοστη παρατιρισει με το αλουμινιο ενα λαθος και κατι θα καψεις...
mfg8876 Ιούλιος 26, 2005 Author #6 Ιούλιος 26, 2005 Plexy....καλό ακούγεται...θα κοιτάξω posts για να δώ πως δουλεύεται. Όσο για το υπάρχον "δημιούργημα" δείτε και μόνοι σας! Χθές τοποθέτησα και τρίτο ανεμιστηράκι αν και δεν βλέπω μεγάλη διαφορά. Δεκτοί όλοι οι έπαινοι για την εξαιρετική διευθέτηση των καλωδίων! :...:
Qlim4X Ιούλιος 26, 2005 #7 Ιούλιος 26, 2005 Αρχική απάντηση από mfg8876Δεκτοί όλοι οι έπαινοι για την εξαιρετική διευθέτηση των καλωδίων! :...: το plexy μια χαρα ειναι!!!οτι θελεις λιγο μαζεμα το θες........... αλιος δεν προκιτε να δεις καμια διαφορα σε θερμοκρασιες με κλιστο πλαινο
mfg8876 Ιούλιος 26, 2005 Author #8 Ιούλιος 26, 2005 Θερμοκρασίες σε idle με 3000 στροφές στο chipset και σε idle με 7000 στροφές, +1C chipset temp Η θερμοκρασία του δωματίου είναι 29C.
Qlim4X Ιούλιος 26, 2005 #9 Ιούλιος 26, 2005 Αρχική απάντηση από mfg8876 Θερμοκρασίες σε idle με 3000 στροφές στο chipsetκαι σε idle με 7000 στροφές, +1C chipset tempΗ θερμοκρασία του δωματίου είναι 29C. εγω πιστευω οτι γινετε αυτο γιατι δεν εχεις κλοκαρι το μιχανιμα αρα δεν θες παραπανο στροφες που σιμενη μεγαλητερι θερμοκρασια απο το μοτερκι του ανεμιστιρα στο chipset
Makis Hourdakis Ιούλιος 27, 2005 #10 Ιούλιος 27, 2005 Πάντως πρέπει να ξες οτι δεν πρέπει να πολυεμπιστεύεσαι τις Temps που σου δίνει το BIOS ή τέσπα κάποιο άλλο software. Κατα 99% των περιπώσεων είναι λάθος, οπότε άμα δεν βλέπεις διαφορά έστω και μικρή μάλλον είναι αυτό... Πώς το ψύχεις το northbridge;
mfg8876 Ιούλιος 27, 2005 Author #11 Ιούλιος 27, 2005 Σε κανονικές συνθήκες με ψύκτρα-fan μαμά, στην οποία δεν έχω αλλάξει το θερμοαπαγωγικό υλικο. Γενικά, έχω παρατηρήσει διχογνωμία για το αν κερδίζεις περνώντας ceramique/as5 στην ψύκτρα. Βέβαια υπάρχουν και λύσεις όπως αυτή.
.38-.45 Ιούλιος 27, 2005 #12 Ιούλιος 27, 2005 Αρχική απάντηση από mfg8876 [Χθες, στις 20:03] Εκτός και αν σου αρέσουν οι dfi καλά ψημένες. δικη σου ειναι η μητρικη, οχι δικη μου. οπως και δικο σου το project, οχι δικο μου. εσυ μιλησες για αλουμινιο, οχι εγω. κι αυτος που μιλησε για φυλλο πλεξυ, εχει δικιο.
mfg8876 Ιούλιος 27, 2005 Author #13 Ιούλιος 27, 2005 Αρχική απάντηση από .38-.45 [Σήμερα, στις 09:31] δικη σου ειναι η μητρικη, οχι δικη μου. οπως και δικο σου το project, οχι δικο μου. εσυ μιλησες για αλουμινιο, οχι εγω. κι αυτος που μιλησε για φυλλο πλεξυ, εχει δικιο. τελικά με smileys ή χωρίς αν θελει κάποιος να διαβάσει στραβά ένα post... προφανώς δεν θέλω να τη κάψω, δεν θα το έλεγα και ακριβώς project μια ιδέα μου ήρθε και είπα να δω τι έχουν να πούν άλλοι που ξέρουν καλύτερα από εμένα, δεν σου απέδωσα τίποτα, καλό το plexy και μαγκιά όσων το δουλεύουν :worship: αλλά για μένα 2 much Αν μονώσω το αλουμίνιο, π.χ. με μονωτική θα είμαι οκ? Θα αντέξει τις θερμοκρασίες στη συγκεκριμένη περιοχή του κουτιού? αυτά, peace bro
.38-.45 Ιούλιος 27, 2005 #14 Ιούλιος 27, 2005 οσο κι αν σου φαινεται περιεργο, θα ειναι πιο ευκολο το πλεξυ. πιο ευκολο γιατι το βρισκεις παντου, τρυπαει πολυ ευκολα, και εχει χειροτερη θερμικη συμπεριφορα απο το αλουμινιο. με αλλα λογια, το αλουμινιο, σα μεταλλο που ειναι, ειναι αγωγος. και της θερμοκρασιας και του ρευματος. με το πλεξυ, δε σε νοιαξει αν ακουμπησει καπου, ενω θα απομονωσει θερμικα τις 2 περιοχες, οπως θες. φυλλα των 2 χιλιοστων ξερω οτι υπαρχουν, ισως βρεις και πιο λεπτα. αν κοψεις μια λεπτη λωριδα απο το γκρι αφρολεξ που υπαρχει μεσα στη συσκευασια των μητρικων, και το κολλησεις στη μια του ακρη, μπορεις να εξασφαλισεις οτι δε θα εχεις διαφυγες αερα, στα σημεια που θα παταει πανω στη μητρικη. με 2-3 μεταλλικες γωνιες, μπορεις να το βιδωσεις πανω στο κουτι.
georgeadams Ιούλιος 27, 2005 #15 Ιούλιος 27, 2005 Όλη η θερμότητα από την 6800 "βάζει στο μάτι" το chipset.Εγώ πάλι θα πρότεινα μια λύση για ψύξη της VGA σαν τα Silencer της Arctic Cooling που βγάζουν το ζεστό αέρα της VGA κατευθείαν έξω από το κουτί. Βέβαια θα πρέπει μάλλον να αλλάξεις και την ψύκτρα του chipset για να χωρέσουν όλα σωστά.Πάντως εγώ με τη "μαμήσια" ψύκτρα+fan της dfi δεν έχω πρόβλημα, ούτε ψύξης ούτε θορύβου (μιας και μπορείς να ρυθμίσεις από το bios σε τι στροφές θα γυρίζει ανάλογα με τη θερμοκρασία)...
Spartiatis Ιούλιος 27, 2005 #16 Ιούλιος 27, 2005 Υποψιν οτι το φαν που εβαλες μπροστα στη vga τα κανει χειροτερα... Υπαρχουν φαν που μπαινουν σε pci κατω απο την καρτα... Για να πετυχεις σωστη ροι αερα το καπακι πρεπει να ειναι κλειστο αλλιος ο αερας κυκλοφοραει χυμα... Τα καλωδια ειναι ΘΑΝΑΤΟΣ οπος τα εχεις.....ελεος... Λοιπον επιδη το κουτι αυτο δεν σου δινει και πολλα περιθωρια κανε το εξης.. Ανοιξε μια τρυπα στο ΔΑΠΕΔΟ του κουτιου σου για 120αρι να κανεις μια Γαμ...τι εισαγωγη αερα. Θα υπολογησεις να πιανει τη μιση καρτα και το αλλο μισο να περναει πανω. Αν σε παιρνει στο καπακι ...ενα φαν για ΕΞΑΓΩΓΗ απο την καρτα κανει θαυματα το οποιο τα μπει οσο πιο κοντα στης PCI μπορεις.
mfg8876 Ιούλιος 27, 2005 Author #17 Ιούλιος 27, 2005 Αρχική απάντηση από .38-.45 [Σήμερα, στις 10:23] οσο κι αν σου φαινεται περιεργο, θα ειναι πιο ευκολο το πλεξυ. πιο ευκολο γιατι το βρισκεις παντου, τρυπαει πολυ ευκολα, και εχει χειροτερη θερμικη συμπεριφορα απο το αλουμινιο. με αλλα λογια, το αλουμινιο, σα μεταλλο που ειναι, ειναι αγωγος. και της θερμοκρασιας και του ρευματος. με το πλεξυ, δε σε νοιαξει αν ακουμπησει καπου, ενω θα απομονωσει θερμικα τις 2 περιοχες, οπως θες. φυλλα των 2 χιλιοστων ξερω οτι υπαρχουν, ισως βρεις και πιο λεπτα. αν κοψεις μια λεπτη λωριδα απο το γκρι αφρολεξ που υπαρχει μεσα στη συσκευασια των μητρικων, και το κολλησεις στη μια του ακρη, μπορεις να εξασφαλισεις οτι δε θα εχεις διαφυγες αερα, στα σημεια που θα παταει πανω στη μητρικη. με 2-3 μεταλλικες γωνιες, μπορεις να το βιδωσεις πανω στο κουτι. Σ' ευχαριστώ για την εκτενή περιγραφή. Όντως το plexy έμφανίζεται πολύ καλύτερο. Αλλά διαβάζοντας posts για τις στροφές του dremel που λιώνουν το plexy, για μάσκα και γυαλιά, για σπασμένες κεφαλές που περνούν ξυστά από μάτι, για ΣΤΑΘΕΡΟ χέρι που σίγουρα δεν διαθέτω, έχω κάποιες επιφυλάξεις στο κατά πόσο μπορώ να πετύχω ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Έχω δεί πολλά από τα mod που έχουν γίνει με plexy και είναι όντως εξαιρετικά. Μάλλον με βλέπω να υποχρεώνομαι σε κάποιο από τα παιδιά εδώ μιας και αυτό που θέλω δεν είναι και κάτι ιδιαίτερα απαιτητικό. Ξέρεις κανέναν που να αναλαμβάνει φασόν? Όσον αφορά που θα στηριχτεί μου φαίνεται πως η βάση του 3,5' bay κάτω από εκεί που θα μπει ο αντάπτορας για τους δίσκους είναι καλό σημείο. Και καλή ιδεά αυτή με το αφρολέξ των μητρικών. Αν και πραγματικά πιστεύω πως οι απώλειες από τα πλαϊνά του plexy θα είναι μηδαμινές. Θα φανεί στο στήσιμο. Εγώ πάλι θα πρότεινα μια λύση για ψύξη της VGA σαν τα Silencer της Arctic Cooling που βγάζουν το ζεστό αέρα της VGA κατευθείαν έξω από το κουτί. Το έχω εντοπίσει και έχω μια απορία. Η nv silencer 5 rev2 είναι αυτή με τα thermal pads? Γιατί σε ένα review που αφορούσε τη rev 2, ο μάγκας είπε ότι τελικά ήταν για rev 1 και ότι στο site της εταιρίας δεν διαφοροποιεί τις δύο περιπτώσεις. Βέβαια θα πρέπει μάλλον να αλλάξεις και την ψύκτρα του chipset για να χωρέσουν όλα σωστά.Πάντως εγώ με τη "μαμήσια" ψύκτρα+fan της dfi δεν έχω πρόβλημα, ούτε ψύξης ούτε θορύβου (μιας και μπορείς να ρυθμίσεις από το bios σε τι στροφές θα γυρίζει ανάλογα με τη θερμοκρασία)... Στη περίπτωση μου πιστεύω πως οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη ροής αέρα από εμπρός με αποτέλεσμα η θερμότητα της gpu να διαχέεται ελεύθερα. Το κουτί όπως φαίνεται σε photo προηγούμενου post είναι πολύ στενό και οι δύο θέσεις για 80άρια μπροστά είναι δώρο άδωρο αφού το front panel δεν έχει κενά ώστε να εισέρχεται εξωτερικός αέρας.
mfg8876 Ιούλιος 27, 2005 Author #18 Ιούλιος 27, 2005 Αρχική απάντηση από Spartiatis [Σήμερα, στις 12:06] Υποψιν οτι το φαν που εβαλες μπροστα στη vga τα κανει χειροτερα... Και όμως, μέγιστη θεροκρασία chipset 46C από 58C. Και έπεσε και αρκετά η θερμοκρασία της gpu. Αν δεν λένε πολύ χοντρά ψέματα οι σένσορες φυσικά.... Τα καλωδια ειναι ΘΑΝΑΤΟΣ οπος τα εχεις.....ελεος... Απορώ πως το πρόσεξες!!!! Λοιπον επιδη το κουτι αυτο δεν σου δινει και πολλα περιθωρια κανε το εξης..Ανοιξε μια τρυπα στο ΔΑΠΕΔΟ του κουτιου σου για 120αρι να κανεις μια Γαμ...τι εισαγωγη αερα. Θα υπολογησεις να πιανει τη μιση καρτα και το αλλο μισο να περναει πανω. Αν σε παιρνει στο καπακι ...ενα φαν για ΕΞΑΓΩΓΗ απο την καρτα κανει θαυματα το οποιο τα μπει οσο πιο κοντα στης PCI μπορεις. Κουτί των 22 ευρώ είναι, δεν είχα απαιτήσεις όταν το πήρα ως προσωρινή λύση. Το παραχωρώ σε όποιον το ζητήσει μόλις πάρω το καινούριο. Κάτι μου λέει ότι δεν θα το ζητήσουν και πολλοί.
.38-.45 Ιούλιος 27, 2005 #19 Ιούλιος 27, 2005 Αρχική απάντηση από mfg8876 [Σήμερα, στις 12:08] διαβάζοντας posts για τις στροφές του dremel που λιώνουν το plexy, για μάσκα και γυαλιά, για σπασμένες κεφαλές που περνούν ξυστά από μάτι ουτε κατα διανοια. ειδικα τα λεπτα φυλλα, ουτε που θα καταλαβεις για ποτε θα τρυπησουν.
georgeadams Ιούλιος 27, 2005 #20 Ιούλιος 27, 2005 Η λύση του Arctic Cooling Silencer που πρότεινα ήταν γιατί με αυτόν τον τρόπο απομονώνεις μια χαρά τη θερμότητα της vga από το υπόλοιπο pc χωρίς να ανοίγεις τρύπες, να βάζεις διαχωριστικά από plexi ή αλουμίνιο κλπ κλπ. Για το ποιό ακριβώς μοντέλο μπαίνει στη δική σου vga δεν ξέρω όμως.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.