Jump to content

Γενικές Απορίες κ Σύγκριση Μητρικών

kreach

Recommended Posts

Γειά σας,

Ομολογώ, σε ότι αναφορά Μητρικές Κάρτες, δεν είμαι ειδικός :o

Να ρωτίσω, όταν αγοράζουμε μητρική ΤΙ ακριβώς πρέπει να κοιτάξουμε ????? Για παράδειγμα το FSB, RAID δεν μου λένε και πολλά !

Πώς μπορούμε να συγκρίνουμε μητρικές ?????

Ας πάρουμε τις παρακάτω:

ASUS P5AD2-E PREMIUM

ASUS P5LD2

Ποιά είναι καλύτερη ????? Οι διαφορές που έχουν δικαιολογούν την ~100Ε διαφορά ? (πχ στο Μνήμη, RAID)

Μιας κι είμαι ψιλο άσχετος :( , μπορεί κανείς να μου εξηγήσει ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ σημαίνουν όλα τα χαρακτηριστικά ? Τί πρέπει να προσέξουμε ? Ποιά είναι τα καλά (πχ Chipset, Τύπος)

Ευχαριστώ

:help: :help: :help:

Πρωτα απ'ολα πρεπει να αποφασησεις αν θα παρεις Intel ή AMD.

Απο εκει και περα το δευτερο πραγμα που πρεπει να προσεξεις ειναι το socket. Αν πχ, εχεις εναν επεξεργαστη AMD 3200+ s939 πρεπει να δεις αν η μητρικη που θα επιλεξεις ειναι συμβατη με τον επεξεργαστη σου.

Παραδειγμα ειναι οι asus μητρικες που διαλεξες.

-Eχουν διαφορετικη τεχνολογια στο chipset.

Θα κοιτας παντα (κατα τη γνωμη μου να αγωραζεις το ποιο καινουριο προιον οταν θα θελεις να κανεις αναβαθμηση. Και αυτο οσο αν αφορα το chipset μιας μητρικης)

-Υποστηριζουν αλλων τυπων μνημες. Η P5AD2-E υποστηριζει μνημες που εχουν συχνοτητες (Mhz)711/533/400 και η P5LD2 υποστηρηζει 667/533/400. Αμεσως θα καταλαβες οτι εαν αγωρασεις την δευτερη δεν θα μπορεις να βαλεις μια μνημη που εχει την συχνοτητα της στα 711 Mhz.

-Η 3η διαφορα ειναι οι θυρες που μπορουμε να συνδεσουμε τα διαφορα περιφεριακα μας.

Η μια θυρα ειναι η γνωστη σε ολους μας USB.

Θα δεις οτι η P5AD2-E εχει 4 θυρες usb απο πισω ενω υπαρχει η επιλογη προεκασης τους σε

8 (4 +4 ). Απο την αλλη η P5LD2 εχει μολις 2 θυρες usb αλλα μπορεις να τις προεκτηνεις σε 8 οπως στην P5AD2-E!

H 2η θυρα με το ονομα Firewire ειναι πιο καινουρια γι'αυτο δεν εχει ενσωματοθει ακομα με ολα τα μοντελα της αγωρας οπως ειχε γινει παλια εαν θυμασαι με τις USB!

Αυτα απο εμενα. Τωρα εαν κανω λαθως σε αυτα που ειπα παρακαλω καποιος να με διορθοσει

:flower:

Αρχική απάντηση από Solid Snake

...............

H 2η θυρα με το ονομα Firewire ειναι πιο καινουρια γι'αυτο δεν εχει ενσωματοθει ακομα με ολα τα μοντελα της αγωρας οπως ειχε γινει παλια εαν θυμασαι με τις USB!...

:OT: To firewire ειναι πιο παλιο απο το USB 2.0:OT:

Αρχική απάντηση από unstoppable

:OT: To firewire ειναι πιο παλιο απο το USB 2.0:OT:

Θελω να πω οτι περισοτερα περιφεριακα χρησημοποιουν την usb παρα την firewire.

Αν και αυτο που ειπες δεν το ηξερα γιατι καπου ειχα ακουσει ή διαβασει οτι ειναι πιο καινουρια η firewire....

Αρχική απάντηση από ea6gka

την δευτερη θα παρεις γιατι παιρνει ολους τους επεξεργαστες της ιντελ και ειναι καινουριο μοντελο

Εάν δεν απατώμαι, ο λόγος για τον οποίο ισχυρίζεσαι αυτό είναι διότι η ASUS P5LD2 έχει μεγαλύτερο νούμερο στο κουτάκι chipset ?

Επίσης, eagka γιατί ως καλύτερη να έχει απόκλιση ~100Ε ? Τόση σημασία έχει μικρή διαφορά στην ταχύτητα της RAM ?

K κάτι ακόμη, δεν έχω καταλάβει τα νούμερα στο κουτάκι RAID

Ευχαριστώ !

Αρχική απάντηση από kreach

Εάν δεν απατώμαι, ο λόγος για τον οποίο ισχυρίζεσαι αυτό είναι διότι η ASUS P5LD2 έχει μεγαλύτερο νούμερο στο κουτάκι chipset ?

Επίσης, eagka γιατί ως καλύτερη να έχει απόκλιση ~100Ε ? Τόση σημασία έχει μικρή διαφορά στην ταχύτητα της RAM ?

K κάτι ακόμη, δεν έχω καταλάβει τα νούμερα στο κουτάκι RAID

Ευχαριστώ !

1. Ναι. Συνήθως όσο μεγαλύτερο αριθμό έχει τόσο πιο καινούριο είναι και συνήθως είναι καλύτερο.

2. Τη σύγκριση συνήθως δεν την κάνεις απόλυτα σωστά από sites καταστημάτων ή ειδικότερα από φτωχά sites αυτών, όπως του Πλαισίου. Συνήθως εκεί πέρα (όπως και στις συσκευασίες) αναγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά. Δεν είδα τα μοντέλα για τα οποία μιλάς αλλά σίγουρα η διαφορά δεν είναι μόνο στην ταχύτητα της μνήμης RAM. Και επίσης για τους περισσότερους συμφωνώ, δεν παίζει ρόλο αλλά για ορισμένους "καμένους" παίζει (σε επίπεδο benchmark συνήθως).

3. Το RAID είναι μια διάταξη ας πούμε δίσκων (απαιτεί όμως και ειδικό ελεγκτή). Όταν δυο δίσκοι Α και Β είναι συνδεδεμένοι σε διάταξη RAID 0 τότε το σύστημα βλέπει ένα δίσκο αλλά γράφει τα μισά στον δίσκο Α και τα άλλα μισά στον δίσκο Β ωστε να κερδίζει σε ταχύτητα. Όταν δυο δίσκοι είναι συνδεδεμένοι σε διάταξη RAID 1 τότε το σύστημα βλέπει πάλι ένα δίσκο (Α) αλλά ό,τι γράφει στον ένα δίσκο γράφει αυτόματα και στον άλλο (Β) για την περίπτωση βλάβης του ενός δίσκου. Κάνει δλδ mirroring του ενός δίσκου στον άλλο.

Υ.Γ.: Δεν είμαι σίγουρος για την αντιστοιχία RAID 0 και RAID 1 αλλά νομίζω πως έτσι πάει.

Αρχική απάντηση από Makis Hourdakis

2. Τη σύγκριση συνήθως δεν την κάνεις απόλυτα σωστά από sites καταστημάτων ή ειδικότερα από φτωχά sites αυτών

3. Το RAID είναι μια διάταξη ας πούμε δίσκων (απαιτεί όμως και ειδικό ελεγκτή). Όταν δυο δίσκοι Α και Β είναι συνδεδεμένοι σε διάταξη RAID 0 τότε το σύστημα βλέπει ένα δίσκο αλλά γράφει τα μισά στον δίσκο Α και τα άλλα μισά στον δίσκο Β ωστε να κερδίζει σε ταχύτητα. Όταν δυο δίσκοι είναι συνδεδεμένοι σε διάταξη RAID 1 τότε το σύστημα βλέπει πάλι ένα δίσκο (Α) αλλά ό,τι γράφει στον ένα δίσκο γράφει αυτόματα και στον άλλο (Β) για την περίπτωση βλάβης του ενός δίσκου. Κάνει δλδ mirroring του ενός δίσκου στον άλλο.

Όντως ! Το θέμα των φτωχών sites μου έχει σπασει τα νεύρα !!!!! Ύπάρχουν ιστοσελίδες, διαφημηστικά (πχ περιοδικά) με "Πλούσιες" πηγές ????? !!!!! !!!!! !!!!!

- Το γνωρίζω, έχω ξαναθέσει την ερώτηση αλλά δεν βρήκα ακόμα το ιδανικό ... ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

Nα ρωτήσω κάτι αν και είναι οφφ τόπικ, έχοντας 2 ίδιους SATA πώς κάνουμε RAID ??

@ Makis Hourdakis + Τάσσος

Ευχαριστώ !

Για να κάνεις RAID, απο τη στιγμή που έχεις δυο ίδιους SATA δίσκους, βάζεις τον ένα στο πρώτο κανάλι του raid controller, τον δεύτερο στο δεύτερο και επιλέγεις από το BIOS τι raid θες να κάνεις...

Ο καλύτερος τρόπος για να συγκρίνεις mobos είναι βλέποντας τα χαρακτηριστικά από το site του κατασκευαστή. Έχουν βασικά τα highlights κάθε μοντέλου αλλά συνήθως μπορείς να δεις και πλήρη χαρακτηριστικά ανά μοντέλο...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.