Jump to content

TΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ

Vareloto

Recommended Posts

Αρχική απάντηση από colt3003 [Χθες, στις 00:09]

Καλησπέρα

Υπάρχει πουθενά διαθέσιμος κάποιος πίνακας που να απεικονίζει την απόδωση ενοσ Φ/Β στοιχείου σε συνάρτηση με την φωτεινότητα ? Απλά για να καταλάβω πώς συμπεριφέρονται σε μία ''συνεφιασμένη'' (σε εισαγωγικά καθώς είναι πιστεύω απόλυτα υποκειμενικός όρος) μέρα ?

Το συγκεκριμενο θεμα με τις αποδοσεις των φωτοβολταικων ειναι πολυ μπλεξιμο καθως στην αποδοση δεν μπαινει μεσα ο παραγοντας συννεφασμενη μερα, αλλα και η γωνια με την οποια χτυπα ο ηλιος το φωτοβολταικο (αλλη αποδοση το μεσημερι οταν ειναι στις 90μοιρες και αλλη τις υπολοιπες ωρες της ημερας, υπαρχουνε διαφορες "κατα συνθηκη" βαθμονομησεις αποδοσης. π.χ. θα ακουσες για A.M. 1,5 ή 1.0. Αν π.χ ακουσεις αποδοση 15% σε AM 1.5 αναφερεται στο οτι το φωτοβολταικο βγαζει 15% αποδοση οταν ο ηλιος πεφτει σε 45 μοιρες πανω στο πανελ που ειναι μια μεση τιμη ηλιακης εντασης κατα την διαρκεια της ημερας και θεωρειται το ψιλοστανταρ. Αν ακουσεις να λενε αποδοση 20% σε AM 1 το εχουνε μετρησει μονο οταν ο ηλιος ειναι στις 90 μοιρες (haxxorz στο PR rating :p ).

Αυτο που ζητας για την συναρτηση αποδοσης φωτεινοτητας στο δινει το AM. Τωρα αμα συνεφιασει αστα να πανε...

post-1498-1416072674,5868_thumb.jpg

• 2 years later...
  • Replies 45
  • Created
  • Last Reply

Προσπαθώ να καταλάβω λίγο τι συμβαίνει με τα Φ/Β.

Για παράδειγμα, το PVGIS υπολογίζει π.χ. ανά 1KW εγκατεστημένη ισχύ, στην Αθήνα, με τα Panels οριζόντια (παράδειγμα) τα εξής:

Εd= 67KWh ή Εtotal= 1220KWh

Gd= 4,44KWh/m2 ή Gtotal = 1620KW

Φαίνεται ότι το PVGIS, υπολογίζει μόνο απώλειες του συστήματος από τα αρχικά δεδομένα (δλδ απώλειες ανάκλασης, ρύπανσης, inverters, κλπ) της τάξης του 25%.

Θεωρητικά, καταλαβαίνω ότι το πρόγραμμα λέει ότι η Ηλιακή Ενέργεια που μπορεί να μεταφραστεί σε Ηλεκτρική είναι 1220KW, αν είχαμε ένα Φ/Β με 100% απόδοση!

Έτσι για ένα πολυκρυσταλλικό Φ/Β με απόδοση 14%, θα σήμαινε ότι η Ηλιακή Ενέργεια μας δίνει μόλις 0.14 χ 1220KWh = 170,8 KWh/KW περίπου τελικής Ηλεκτρικής Ενέργειας, συνυπολογίζοντας όλες τις απώλειες.

ΑΝ επομένως έχω εγκατεστημένη ισχύ, π.χ. 20KW, αυτό σημαίνει ότι θα παράγω 170,8ΚWh x 20 = 3416KWh όλο το έτος.

Δηλαδή αν επιλέξω Φ/Β των 200Wp, δηλαδή 100 panels, με διάμετρο έκαστο 1.4m2, θα πάρω 3416KWh?

Ρωτάω γιατί η Ηλιακή ακτινοβολία αντιστοιχεί στο 1m2 και με βάση αυτή την επιφάνεια υπολογίζει την Ηλιακή Ενέργεια. Τώρα που θα έχω 100panels x 1.4m2 = 140m2, δεν θα έπρεπε οι υπολογισμοί να δώσουν μεγαλύτερη ενέργεια ή απλά ουσιαστικά θεωρείται ότι τα 200Wp ενός panel στο 1.4m2, ουσιαστικά αντιστοιχεί σε Ισχύ 142,8Wp/m2 ?? (έκανα την απλή διαίρεση 200/1,4).

Σας ταλαιπωρώ με τόση εξήγηση, γιατί εάν το έχω καταλάβει σωστά, και αυτή η προσέγγισή μου είναι σωστή, ουσιαστικά το όλο θέμα περί...."μελέτης" δεν υφίσταται και τα πράγματα είναι πολύ απλά.

www.iqsolarpower.com ..θα σε βοηθισει αρκετα. Τουλαχιστον με τις πληροφοριες αυτουνου στησαμε το πρωτο φ/β στο τροχοσπιτο απο οπου σου γραφω (και δεν εχουμε ρευμα απο ΔΕΗ)
το αιολικό όμως έχει το πρόβλημα του θορύβου που το φωτοβολταϊκό δεν έχει.

SoLoN, όταν λες 6% απόδοση τι εννοείς? επιφάνεια / watt?

Οχι απαραίτητα φιλε μου.Μπορεις να βάλεις αντι για τις κλασικές και πιο αποδοτικες βεβαιως ανεμογεννητριες οριζοντιου αξονα, ανεμογεννητριες καθετου αξονα ή αλλιώς τύπου Savonius.Οι συγκεκριμενες μπορουν να μπουν και πανω σε κτιριο.Δες εδω μια πολλα υποσχομενη εταιρεια στο χωρο.

προιοντα και τεχνικα χαρακτηριστικα

http://www.windside.com/technical.html#WS-4C

Οι ανεμογεννητριες ειναι πολυ καλυτερη λυση απο τα φωτοβολταικα.Οπως ειπε και ο sln ο οποιος το κατεχει πολυ περισσοτερο απο εμενα το θεμα εχουμε πλησιασει κατα πολυ στη μεγιστη αποδοση των φωτοβολταικών.Εκτος βεβαια και αν γινει καποια δραματικη εξελιξη που θα φερει επανασταση στη τεχνολογια των υλικων που χρησιμοποιουνται.

Δυστυχως δε γνωριζω τεχνικες λεπτομερειες ωστε να βοηθησω τον φιλο να κατασκευασει μια εγκατασταση παραγωγης Ηλ/ρευματος για τον υπολογιστη του.

Ειμαι βεβαιος ομως πως δεν αξιζει οικονομικα στη παρουσα φαση.

Πρεπει παγκοσμιως να στραφουμε προς τις ΑΠΕ ωστε τα κοστη σε αυτο το χωρο να πεσουν δραματικα.Αν δε γινει κατι τετοιο λυσεις οπως τα φωτοβολταικα θα ειναι οικονομικα ασυμφορες.

Χαιρομαι που αρκετοι απο το lab μοιραζονται και οικολογικες ανυσηχιες

Επι την ευκαιρια δειτε και αυτο.

http://www.vrbpower.com/index.html

http://www.vrbpower.com/technology/gallery.html

Αποτελεσμα δουλειας ελληνοαυστραλης χημικου μηχανικου.

Μπαταριες ροης θειικου βαναδιου που εχουν ηδη εμπορικη παρουσια.

Ενα παντρεμα με μια ανεμογεννητρια μπορει να δωσει ακομα και πληρη αυτονομια σε μια οικια.

Τα κοστη ομως ειναι ακομα απογορευτικα

:(

Για σταθείτε βρε παιδιά...!

Μελετώ το πρώτο μου Φ/Β, 20ΚW, και ομολογώ ότι ολίγον τι, έχω φτάσει σε απόγνωση σε σχέση με τις αποδόσεις.

Θα ήθελα να σας εξηγήσω τι εννοώ για να μου πείτε την γνώμη σας, διότι με αυτά που καταλαβαίνω, το να βάλει κάποιος Φ/Β δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι το μεγαλύτερο πέταμα χρημάτων ή όχι:

Χρησιμοποίησα το PVGIS (διαθέσιμο στο internet) για την μελέτη 1KW στην Αθήνα. Αυτό μου έδωσε, με απώλειες συστήματος περίπου 26% (ανάκλαση, θερμοκρασία, inverters, κλπ - εκτός συλλεκτών) για το 1KW ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ηλιακή ακτινοβολία 1800KWh/m2.

1ος Τρόπος υπολογισμού: Με βάση τα εγκατεστημένα KW

Από το PVGIS πάλι προκύπτει ότι η Ηλεκτρική μου ενέργεια για την συγκεκριμένη Ηλιακή ακτινοβολία θα είναι 1370KWh ανά εγκατεστημένο KW, άρα:

20KW x 1370KWh = 27.400KWh ανά έτος.

Αλλά αν βάζοντας στο "παιχνίδι" και την απόδοση του Φ/Β panel (έστω ένα της Solon 210W, n=12,8%), τότε η πραγματική Ηλεκτρική ενέργεια που μπορώ να πουλήσω είναι:

27400 χ 0,128 = 3.507KWh

Με τιμή 0,45Ευρώ / KWh, έχω: 3.507 χ 0,45 = 1.578Ευρώ ανά έτος.

2ος τρόπος Υπολογισμού: Με βάση τα τετραγωνικά του panel.

Αφού έχω Ηλιακή ενέργεια 1800KWh/m2, και θα εγκαταστήσω περίπου 95 panels, με επιφάνεια 1,62m2 έκαστο, τότε η Συνολική Ηλιακή Ενέργεια που μαζεύω είναι:

1800KWh/m2 x 95 panels x 1,62m2 = 277.020 KWh Ηλιακής Ενέργειας

Βάζω στο παιχνίδι, απόδοση πάρκου n1=76% και απόδοση panel 12,8%, και έχουμε ότι η Παραγόμενη Ενέργεια θα είναι:

277.020 χ 0,76 χ 0,128 = 26.950KWh,

Το οποίο αντιστοιχεί σε 26.950 χ 0.45Ευρώ = 12.127Ευρώ ανά έτος!!!

ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ??? ΓΙΑΤΙ Η ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΟ, ΕΝΩ Η ΑΛΛΗ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ!!!

• 2 months later...

Στην πρώτη περίπτωση τα 20kw στα οποία αναφέρεσε περιέχουν σαν πληροφορία την απόδοση των πλαισίων.

Αν εχεις για παραδειγμα ενα πανελ των 210Watt αυτό σημαίνει οτι το συγκεκριμμένο πανελ στα 1000W/m2 ακτινοβολίας θα σου δινει το μεγιστο που ειναι 210watt. Η αποδοση που λες (12,8%) σου λεει πως σε 1μ2 πανελ της solon θα εχεις μεγιστη απολαβη 128Watt απο τα 1000Watt της ακτινοβολιας (που ειναι και τα μεγιστα εκμεταλλευσιμα).

καλη σελιδα με σχετικη θεωρια ειναι η http://www.selasenergy.gr

Στον δευτερο υπολογισμο σου εισαι σωστος αν και στο PVGIS μπορει να σου δωσει

την προβλεψη για 20kW απ'ευθείας χωρις να μπλεξεις μεσα αποδοσεις πανελ κλπ.

Πολυ σωστα παντως χρησιμοποιησες την αποδοση της εγκαταστασης στο 76% που ειναι μια καλη μεση προβλεψη

Ουσιαστικα η αποδοση του πανελ στο μονο που μπορει να σε βοηθησει ειναι στο να καταλαβεις ποση επιφανεια

χρειαζεσαι για να εγκαταστησεις το πανελ. Αυτο που εχει σημασια ειναι η ονομαστικη ισχυς του πανελ.

Δηλαδη ενα πανελ των 200Watt που εχει 14% αποδοση μπορει να ειναι χειροτερο (σε καποια χαρακτηριστικα) απο ενα αλλο 200Watt με 12% αποδοση.

Απλα το πρωτο θα αποδιδει την ιδια ισχυ σε λιγοτερη επιφανεια.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.