Jump to content



TΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ


Vareloto

Recommended Posts

έχω την εντύπωση ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι της τάξης των λίγων 2-4 kW/m2 και όχι 0.8 kW/m2...

πάντως μην την ψάχνετε, αν το θέμα ήταν εύκολο θα το είχαν κάνει εμπορικό και θα τους το πληρώναμε. προς το παρόν είναι για να ζούνε με λεφτά από τα ερευνητικά προγράμματα ο SLN και οι όμοιοί του! :p

  • Replies 45
  • Created
  • Last Reply

Εδω και λίγες μέρες που αναζητώ πληροφορίες σχετικά με τα Φ/Β κάθε άλλο παρά σε επίπεδο έρευνας μου φαίνεται ότι είναι η χρήση τους.

Στην Βόρεια Ευρώπη ήδη υπάρχει πόλύ μεγάλη χρήση τους (παρόλο που δεν βοηθούν οι κλιματολογικές συνθήκες κτλ).

Επίσης νομίζω ότι και στην Ελλάδα γίνονται κάποιες προσπάθειες με το γνωστό κρατικό υδροκεφαλισμό να γίνεται τροχοπέδη για γρηγορότερη εξάπλωση τους.

Όμως θεωρώ ότι και εμείς ως ιδιώτες δεν κάνουμε καμμία σοβαρή προσπάθεια.

Βέβαια εκτίμηση μου είναι ότι, με το καλό ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη που θα ψάχνουμε να βάλουμε πετρέλαιο θέρμανσης περίπου στην διπλάσια!! από τη φετεινη (ήδη ανεβασμένη) τιμή, θα αναρωτιώμαστε αν υπάρχουν ενναλακτικές πηγές ενέργειας....ή κάποια επιδότηση από το κράτος...

Τέλος πάντων μακρυγορώ μου φαίνεται σε μια χώρα όπου όλοι μιλάμε διαφορετική γλώσσα...

ερώτηση:

για να λειτουργήσω έναν υπολογιστή (350W τροφοδοτικό + μια 17" TFT οθόνη) τι ποσό ενέργειας χρειάζομαι? είναι τελικά εφικτό να παράγω αυτό το ποσό με Φ/Β?

αν ναι ειδικά αυτό που με ενδιαφέρει ειναι πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η επιφάνεια των συλλεκτών?

ευχαριστώ

Αρχική απάντηση από dpresv [Χθες, στις 21:08]

έχω την εντύπωση ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι της τάξης των λίγων 2-4 kW/m2 και όχι 0.8 kW/m2...

πάντως μην την ψάχνετε, αν το θέμα ήταν εύκολο θα το είχαν κάνει εμπορικό και θα τους το πληρώναμε. προς το παρόν είναι για να ζούνε με λεφτά από τα ερευνητικά προγράμματα ο SLN και οι όμοιοί του! :p

Ενω αντιθετα το αμαξι μου ηδη κινειται πλεον με υδρογονο χαρης την απροσκοπτη, ριζοσπαστικη ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ ερευνα του dpresv.

@ vareloto : Τα (ανοργανα) φωτοβολταϊκα φυσικα και ΔΕΝ ειναι σε επιπεδο ερευνας!! Εχουνε φτασει το θεωρητικο μεγιστο της αποδοσης τους, αποροφανε πανω απο 90% του ηλιακου φασματος και εχουνε πανω απο 90% κβαντικες αποδοσεις! Συνεπως τί να ερευνησεις πανω τους??

Το μονο το οποιο γινεται να βελτιωθει πανω τους ειναι η τιμη, και αυτο δεν εξαρταται απο τα φωτοβολταικα αλλα απο τις τεχνικες παρασκευης τους (υψηλο κενο και θερμοκρασιες, γενικα πολυ υψηλο κοστος παρασκευης, ξεχωρα απο τα υλικα αυτα καθαυτα)

Αν θελεις να δεις ειναι ενα "σαλε-ξενοδοχειο" καπου σε ΑυστροΓερμανιες (οι "Ντοητσλαντ, Ντοητσλαντ ουμπερ αλλες" εχουνε τους καλυτερος περιβαλλοντικους νομους και επιδοτουνε "πρασινες" πρωτοβουλιες) το οποιο ειναι ΤΟΥΜΠΑΝΙΑΣΜΕΝΟ σε φωτοβολταικα, με τρελλη εγκατασταση και παρολαυτα καλυπτει μονο το 30% των ενεργειακων αναγκων του ξενοδοχειου. Το υπολοιπο ειναι με βενζινογεννητριες (νομιζω ειναι ενεργειακα "αυτονομο"-δεν εχει Γερμανικη ΔΕΗ-) Για την εγκατασταση πηραν και κρατικες επιχορηγησεις και ελπιζουν να κανουν αποσβεση καποια στιγμη στο μακρινο μελλον.

Αν βρω το λινκ θα το ποσταρω, καθως ειναι ψιλοδιασημο.

Αρχική απάντηση από nkoumle

Πρέπει όμως να εξασφαλίσεις ότι δεν θα υπάρχουν διακυμάνσεις και διακοπές στο ρεύμα που θα παράγεις (π.χ. συννεφιά). Γι αυτό πληρώνεις και ένα πολύ ακριβό εξοπλισμό μαζί με όλα αυτά.(Μπαταρίες, σταθεροποιητές τάσης κ.τ.λ)

κάπως παλαιότερα ουσιαστικά όντως τα ηλεκτρολογικά ήταν το πρόβλημα, και η γραφειοκρατία βέβαια, τώρα με τη μέθοδο της σύνδεσης στο δίκτυο της ΔΕΗ ίσως να έχει βελτιωθεί αλλά δεν το έχω ψάξει...

Αρχική απάντηση από .38-.45 [Χθες, στις 18:04]

λιγο πολυ off topic, αλλα ειχε καιρο να γινει τετοια ομορφη κουβεντα, επεσα πριν λιγο πανω του, για να παιρνουμε ιδεες:

Turn a backpack into a portable, solar-powered Wi-Fi hotspot, and share a high-speed connection anywhere

Δωστε μου λιγα χρονια ρε παιδια και θα τα κανω "υφανσιμα"

:D :D :D :D :D

post-1498-1416072073,6428_thumb.jpg

έχω την εντύπωση ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι της τάξης των λίγων 2-4 kW/m2 και όχι 0.8 kW/m2...

Είναι το πολύ 900W/m2. Την έχω μετρήσει πολλές φορές και δεν μου έβγαλε ποτέ πάνω από 880W/m2 ή αν θέλεις 0.88KW/m2.

Πριν αρχίσω να γράφω ξεκαθαρίζω ότι εκτός από γενικά γνωστής είμαι και χρηστής ενός φωτοβολταικού συστήματος στο εξοχικό μου σπίτι.

Επίσης ξεκαθαρίζω ότι αν το δεις οικονομικά δε συμφέρει σε καμία περίπτωση όσον αφορά την τόσο μικρής έκτασης ιδιωτική χρήση.

Πάντα ξεκινάμε με το ποσό της ενέργειας που θα καταναλώσεις σε ένα 24αωρο.

Δεν δίνεις το βασικότερο στοιχείο (πόσες ώρες θες να είναι ο υπολογιστής αναμμένος)

Θεωρούμε λοιπών ότι ο υπολογιστής είναι αναμμένος όλο το 24αωρο

Τα κατά μέσο όρο 350W κατανάλωσης για τον υπολογιστή και την οθόνη είναι ικανοποιητικά.

Γιατί μπορεί ο η κεντρική μονάδα να καταναλώνει 250W καθαρά (δε μιλαω για τα ποσά που γράφουν τα τροφοδοτικά πάνω τους) όταν παίζεις παιχνήδια και 100 όταν ακούς μουσική

Την οθόνη την βάζουμε γύρο στα 100W αν είναι crt 17-19 και γύρο στα 50 για μια αντίστοιχη LCD TFT.

Έτσι έχουμε σε ένα 24ωρο 8400kwh.

Δεδομένου ότι η απόδοση ενός φωτοβολταικου πλαισίου είναι μεταβαλλόμενοι ανάλογα με την ένταση του φωτός, δεν μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε θεωρητικά την ακριβή ποσότητα ενέργειας που θα μας αποδώσουν σε μια ημέρα (ανάλογα με τη περιοχή πάντα) και ούτε έχει νόημα αφού από ημέρα σε ημέρα η ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που φτάνει σε εμάς μεταβάλλεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Γι αυτό για την ζώνη της Ελλάδας θεωρούμε ότι η ο μέσος όρος της καθημερινής ενέργειας που μπορούμε να πάρουμε από μια ακίνητη φωτοβολταική μονάδα είναι ίση με την μέγιστη ισχύ της επι 4-5 ώρες.

(υπάρχουν και συστήματα όπου τα φωτοβολταικά στοιχεία τοποθετημένα σε κινητά πλαίσια που προσανατολίζονται αυτόματα προς τα ήλιο και αυτό αλλάζει σημαντικά την απόδοση τους)

Μετά από στοιχειώδεις υπολογισμούς (δεν υπολογίστηκαν απόλυες φόρτισης των συσσωρευτών για τις ώρες που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια κ.α. Ας υποθέσουμε ότι μας τις χαρίζει ο θεός με λίγες περισσότερες ηλιόλουστες ημέρες.)

Χρειάζονται 15 φωτοβολταικά των 110W = 1650W την ώρα και υπολογίζοντας ότι μια μέρα μπορεί να εξισωθεί με 5 ώρες μέγιστης ηλιοφάνειας(για την ζώνη της Ελλάδας πάντα), έχουμε τις απαιτούμενες κιλοβατώρες (8250 αντί για 8400 θα καταλάβετε γιατί κάνω «εκπτώσεις» όταν αρχίσω να μιλάω για τιμές)

Ωραία εξασφαλίσαμε την ενέργεια πρέπει να την αποθηκεύσουμε

Το λιγότερο που μπορούμε να διαθέσουμε είναι η χωρητικότητα που θα μας χρειαστεί για την ενέργεια που θα καταναλώσουμε τις υπόλοιπες (θεωρητικά) 19ωρες που μένουν.

Βάση της μέσης κατανάλωσης 350W έχουμε 6650KWh να αποθηκεύσουμε.

Στις μπαταρίες χρησιμοποιούμε Ah πρέπει να γίνουν κάποιες απαραίτητες μετατροπές. Οι συνηθέστερες και κατά συνέπεια σχετικά φθηνότερες είναι οι 24V μπαταρίες (για μεγάλες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται αυτόνομα στοιχεία των 2V τα οποία με διάφορους συνδυασμούς πάρουμε να έχουμε ότι τάση θέλουμε)

Αφήνοντας λοιπών το σύστημα μας στα 24V θέλουμε 2 μπαταρίες των 230Ah έκαστη. Θεωρητικά χρειαζόμαστε 280Ah συνολικά αλλά μια μπαταρία ποτέ δεν κρατά τάση κοντά στην ονομαστική καθ όλη τη διάρκεια της αποφόρτισης έτσι συνήθως προσπαθούμε να μη ρίχνουμε τις μπαταρίες (θειικού οξέος κυρίως) κάτω από το 40% της χωρητικότητας τους ( ανάλογα με την ποιότητα και τον τύπο της μπαταρίας).Για συστήματα παροχής σταθερής τάσης χρησιμοποιούμε μπαταρίες βαθιάς φόρτισης.

Έχουμε την ενέργεια στην προκειμένη περίπτωση λοιπών στα 24V συνεχές.

Θέλουμε έναν μετατροπέα που από 24V συνεχές να δίνει 220εναλασσομενο.

Εδώ Αφού ο μόνος καταναλωτής που θα χρειαστεί να συνδέσουμε είναι ο υπολογιστής μας αρκεί ένας μικρός αντιστροφεας (inverter) γύρο στα 1000 W με εξαγωγή καθαρού ημίτονου (προσοχή εδώ γιατί κυκλοφορούν πόλοι inverters τετράγωνου ημίτονου οι οποίοι όμως δεν ενδείκνυται για τροφοδοσία σχετικά ευαίσθητων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.)

Το τελευταίο αλλά ίσως και το σημαντικότερο είναι ο χώρος.

Το κάθε 110W φωτοβολταικό (παίρνω για παράδειγμα siemens και BP solar) διαστάσεις περίπου 1300cm Χ 660cm κάτι λιγότερο από ένα τετραγωνικό μέτρο.

Φυσικά τα πλαίσια τοποθετούνται υπό κλίση οπότε η επιφάνεια που καταλαμβάνουν στο επίπεδο είναι περίπου η μίση.

Το ότι δε θα πρέπει να σκιάζονται από τίποτα καθ όλη την διάρκεια της ημέρας το θεωρώ αυτονόητο

Οι παραπάνω υπολογισμοί είναι κάτι παραπάνω από επιεικής.

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε, κατά την διάρκεια της χρήσεις, παραπάνω από μια μέρα (από το θεωρητικά υπολογισμενο) έλλειψη ηλιοφάνειας τότε το εν λόγο σύστημα δε θα αποδώσει τα αναμενόμενα με αποτέλεσμα ο χρηστής να κάνει κάποιες υποχωρήσεις (να ξεκολλήσει από το PC του για λίγες ώρες)

Ερχόμαστε τώρα στο κόστος.

Οι τιμές είναι ενδεικτικές και συγκεκριμένα από την εταιρία PHOTOVOLTAIC από την οποία έκανα εγώ την αγορά.

Ένα φωοβολταικό πλαίσιο 110W SM110 στοιχίζει περίπου 700 ευρώ (λέω περίπου γιατί ο τιμοκατάλογος που έχω στα χέρια μου είναι του 2003 αλλά μη χαίρεστε δεν είναι όλες οι αγορές όπως αυτές των υπολογιστών όπου οι τιμές μειώνονται ραγδαία για ένα συγκεκριμένης απόδοσης προϊόν).

Αυτό συμαινει ότι Συνολικά τα φωτοβολταικά πλαίσια θα στοιχίσουν 10500 ευρώ (γκουχ γκουχ)

Ο inverter της τάξης των 1000W κυμαίνεται 700-1200 ευρώ

Όσο για τους συσσωρευτές μια τομή που έχω μπροστά μου είναι 260ευρω για τις 230Ah , αλλά εδώ οι τιμές παίζουν πολύ μπορείς να βρεις φτηνότερους μπορείς και πολύ ακριβότερους(ανάλογα τι τύπου είναι πχ ανοιχτού ή κλειστού κλπ κλπ)

Στο πόσες θα βάλεις.. πέρα από τον υπολογισμό όπου βγήκαν τίποτα λιγότερο από 2 εκεί προσθέτεις ανάλογα με το πόσες μέρες θέλεις να αντέξει το σύστημα σου με ανεπαρκή φωτεινή ενέργεια

Για την φόρτιση και τον έλεγχο των μπαταριών χρειάζεται ένας ρυθμισθείς φορτίσεις τουλάχιστον της τάξης των 300ευρω (από τα 15 φωτοβολταικα κατά την μέγιστη απόδοση θα φωρτίζωναι οι μπαταρίες με περίπου 70A στα 24V (αν και αυτό είναι έγκλημα συνήθως όταν πάμε σε τέτοιου μεγέθους ρεύματα ανεβάζουμε την τάση για να έχουμε αντίστοιχα μικρότερη ένταση και λιγότερες απώλειες για την ίδια ισχύ)

Έτσι καταλήγουμε στο συνολικό κόστος των 12000 ευρώ. (χωρίς φπα):p

Μόνο και μόνο για να έχεις τον ενεργοβόρο ψηστιερ.. εχμ υπολογιστή 24/7 αναμμένο και σε χρήση.

Μετά από τόσο ξεφραγκιασμα να είσαι σίγουρος ότι θα σου χαρίσουν τα καλώδια

Στοιχίζει και η εγκατάσταση από τεχνικούς αλλά εγώ τα εγκατέστησα μόνος μου οπότε δε ξέρω πόσο πάει το Μάλι

ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΜΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΦΟΔΩΣΙΑ ΜΙΑ ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΣ ΩΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

(το γράφω με κεφαλαία για να το δουν όσοι δε διάβασαν όλη την καταχώρηση μου και την προσπερνούν με την χαρακτηριστική έκφραση «******** γράφει»)

Παραδείγματος χάριν αν πεις ότι θα χρησιμοποιήσω των κεντρικό μου «υπερυπολογιστη» για 4 ώρες και για το σερφάρισμα και το mp3ing τον αρχαίο PIII με μια TFT ή ακόμα καλύτερα ένα laptop και επίσης θα αποφασίσω τις 12 από τις 24 να έχω κλειστό τον υπολογιστή να κοιμάμαι να περπατάω και να κάνω οτιδήποτε άλλο.

Τότε η κατανάλωση γύρο από το PC πέφτει θεαματικά κατω απο το ¼ του αρχικού υπολογισμού και ευθέως ανάλογα πέφτει και η τιμή του ρευματος.

Επίσης όσον αφορά την ρεαλιστικότερη μελέτη ενός σπιτιού πάντα υπολογίζουμε συγκεκριμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών ανάλογα με τις ανάγκες μας τοποθέτηση φυσικά λαμπών φθορισμού και γενικότερα οικονομίας αφού καταναλώνουν το 1/5 της ενέργειας που καταναλώνουν οι πυρακτώσεως.

Και κυρίως ξεχνάμε κάθε είδους παραγωγή θερμότητας με ηλεκτρισμό

Υπάρχουν οι μακράν αποδοτικότερες και οικονομικότερες ως προς τη χρήση κουζίνες φυσικού αεριού ή υγραερίου, επίσης θερμοσίφωνες αέριου (λειτουργούν ακριβώς όπως και οι ηλεκτρικοί ταχυθερμοσίφωνες {αυτόματη εξαγωγή ζεστού νερού})

Ακόμα και κλιματιστικά φυσικού αεριού υπάρχουν και ψυγεία (αν και όσον αφορά το ψυγείο αφού ένα μέσου μεγέθους καταναλώνει το πολύ 2KWh το 24ωρο είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί οικονομικά και από μια φωτοβολταική εγκατάσταση)

Ένα θετικό της τεχνολογίας των φωτοβολταικών συστημάτων είναι η απόλυτα σπονδυλωτή μορφή τους. Αρκεί να υπάρχει η συνολική μελέτη και από εκεί και πέρα μπορείς να προσθέτεις όποτε εσύ θες επιπλέον φωτοβολταικά πλαίσια και συσσωρευτές για να αυξήσεις τις δυνατότητες του συστήματος σου

Ερχόμενος στο σύστημα που έχω στο εξοχικό μου για περιστασιακή χρήση το χειμώνα, και για το καλοκαίρι σχεδόν καθημερινά έχω:

4 πλαίσια των 75W και 2 των 110W

6 συσσωρευτές των 230 Ah (Είναι πολλοί σχετικά με την ισχύ των φωτοβολταικών πλαισίων αλλά παίζουν το ρόλο της αποθήκης όλη πχ την εβδομάδα του χειμώνα που η ηλιοφάνεια είναι μικρή και τις δύο ημέρες του σαββατοκύριακου καταναλώνω μακράν περισσότερα από αυτά που θα μου απέφεραν τα πλαίσια μια χειμερινή μέρα.)

Ένας inverter 1100W που σε λίγο καιρό θα πάρει πόδι γιατί είναι μικρός για τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει στιγμιαία ένα σπίτι

Και ένας ελεγκτής φόρτισης 30A (πρόβλεψη για προσθήκη κι άλλον πλαισίων εν καιρώ)

Τα παραπάνω αρκούν για την νορμάλ χρήση σε ένα νορμάλ μεγέθους σπίτι φωτισμού (λάμπες οικονομίας παντού), μικροσυσκευών ψυγείου, τηλεόρασης κλπ και για χρήση φορητού υπολογιστή στην πρίζα εννοείται (LOL)

Όλο το σύστημα έχει στοιχίσει γύρο στις 4000 ευρώ αλλά δε πήγα και τα έδωσα ντουκου

πρώτα ξεκίνησα με έναν μετατροπέα και 2 μπαταρίες και 2 πλαίσια και σιγά σιγά προσθέτω.

Σε κάθε περίπτωση δε συμφέρει έναντι της δεη και μόνο η τρελά για αυτονομία πχ σε ένα εξοχικό σπίτι μπορεί να σε οδηγήσει σε κάτι τέτοιο όπως εμένα

Κάτι το οποίο προωθήθηκε από την ευρωπαϊκή ένωση είναι ότι με την τοποθέτηση οποιασδήποτε ήπιας μορφής παράφωνης ηλεκτρικής ενέργεια συμπεριλαμβανόμενων και των φωτοβολταικών συστημάτων είναι δυνατη η παράλληλη τροφοδότηση από το σύστημα σου και την εκάστοτε ηλεκτρική εταιρία

Μέσο ενός ειδικού inverter, από συνολικές τις κιλοβατώρες που κατανάλωσες θα αφαιρούνται αυτές που παρήγαγες και θα πληρώνεις το μερος που πήρες από τη δεη.

Το ακόμα ποιο ενδιαφέρον είναι ότι αν το σύστημα σου έχει περίσσευμα ενέργειας θα μπορείς να το πουλάς στην εκάστοτε εταιρια ηλεκτρισμόυ (!)

Το πρώτο σίγουρα γίνεται και στην Ελλάδα το δεύτερο δεν είμαι και τόσο σίγουρος

Για πληροφορίες πάνω στο θέμα μπορετέ να ρωτήσετε την εταιρία Photovoltaic

Πολεμοκρατους 9&12 Αθηνα

Τηλ 210 77225471 ,440

Email photovol@acci.gr

www.photovoltaic.gr

Το ξέρω τώρα ότι αυτό φαίνεται σα διαφήμιση αλλά όχι δε πληρώθηκα να αναφέρω τα παραπάνω

Αν ψάξετε στην Αθηνά τουλάχιστον (όπου έχω ψάξει κι εγώ) θα βρείτε καμπόσες εταιρίες που ασχολούνται με το θέμα

Πχ Δισιος μπαταριες (δε πουλαει μονο μπαταριες) και άλλα παρόμοια μαγαζιά ακόμα και αυτά που δε φαίνονται τόσο ύποπτα εξωτερικά ότι θα έχουν τέτοιου επιπέδου εξοπλισμό

Πραγματικά ήσουν πολύ κατατοπιστικός.

Δεν ξέρω αν εδώ έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και τις άλλες μορφές ενέργειας, αιολική κλπ.

Αρχική απάντηση από Highlander

Πραγματικά ήσουν πολύ κατατοπιστικός.

Δεν ξέρω αν εδώ έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και τις άλλες μορφές ενέργειας, αιολική κλπ.

Θες και ανάπτηξη και για αιλική μήπως?:p

Εγώ ας σημειώσω πως ειδικα για υπολογιστη και για TFT με εξωτερικο τροφοδοτικο δε θες Inverter. Μπορεις να παρεις/ φτιαξεις ενα τροφοδοτικο απο DC σε DC κατευθειαν, δεν υπαρχει λογος να το κανεις εναλλασομενο ενδιαμεσα, και βεβαιως δε χρειάζεσαι ετσι υχηλη ταση αρα πολλα στοιχεια στη σειρα. 20-30V θα ειναι αρκετα (με μεγαλη καταναλωση ρευματος βεβαια δηλ πολλα A αρα πολλα στοιχεια παραλληλα). Νομιζω αυτο ειναι καλυτερο γιατι ειναι πιο ευελικτο οσον αφορα τον αριθμο στοιχειων καθοτι το "κβαντο" ειναι σημαντικα μικροτερο, και γλιτωνεις και το κοστος και τις απωλειες του inverter.

Σωστος ο μορφεας, γλυτωνεις θερμικες απωλειες κατα τις μετατροπες και καποια υλικα, πολυ καλη ιδεα για οποιον ενδιαφερεται.

  • 5 months later...

Solar energy resource in Europe

http://re.jrc.cec.eu.int/pvgis/pv/solres/solreseurope.htm

Εχει διαφορα γραφηματα και χαρτες για:

Optimum inclination angle of a surface to harvest maximum irradiation over a year

Global irradiation for horizontal surface and for surface inclined at an optimum angle

Global irradiation available in 4 summer months [% of the yearly sum]

Global irradiation for horizontal surface in EU25 countries (boxplot)

Yearly sum of global irradiation for horizontal surface in built-up areas (averaged for regions)

Yearly sum of global irradiation on horizontal surface [kWh.m-2]

% of clear-sky global irradiation attenuated by terrain shadowing

  • 6 months later...

H πτυχιακή μου ήταν πάνω στην χρήση των φωτοβολταϊκών στοιχέιων σε θερμοκηπιακές μονάδες. Σε μελέτη που είχα κάνει, για να τροφοδοτηθεί με ηλ. ρεύμα ένα θερμοκήπιο 200 m2 χρειάζονται 300 m2 φωτοβολταϊκα με κόστος κτήσης ούτε λίγο ούτε πολύ, 70.000.000 δρχ (τιμές 1999).

Η ενεργειακή αυτονομία προφανώς δεν μπορεί να προέλθει από αυτά και μόνο από αυτά.

Υπέροχο θέμα. Μπράβο σε όλους :) Μου θύμισε τις πρώτες μας συζητήσεις στην υδρόψυξη :inlove:

anti-undertakers :hehe: :hehe:

Πράγματι πολύ ενδιαφέρον θέμα. Μια λύση η οποία θα μπορούσε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία είναι ένα υβριδικό σύστημα ηλιακών συλλεκτών/ανεμογεννήτριας, καθώς είναι πολύ λογικό όταν δεν υπάρχει φως από τον ήλιο θα φυσάει (εξαιρείται το βράδυ) Πριν πάει κάποιος να ρωτήσει σε κάποια εταιρία για αυτά τα θέματα, καλό θα ήταν να περάσει καμιά βόλτα από τα γραφεία της Greenpeace, και να συζητήσει για το θέμα αυτό (έχουν τοποθετήσει Φ/Σ στο κτίριο που στεγάζονται, ενώ έχουν κάνει κι άλλες mod-ες για να εξοικονομούν ενέργεια)

Αρχική απάντηση από kaynd

Θεωρούμε λοιπών ότι ο υπολογιστής είναι αναμμένος όλο το 24αωρο

Τα κατά μέσο όρο 350W κατανάλωσης για τον υπολογιστή και την οθόνη είναι ικανοποιητικά.

Γιατί μπορεί ο η κεντρική μονάδα να καταναλώνει 250W καθαρά (δε μιλαω για τα ποσά που γράφουν τα τροφοδοτικά πάνω τους) όταν παίζεις παιχνήδια και 100 όταν ακούς μουσική

Την οθόνη την βάζουμε γύρο στα 100W αν είναι crt 17-19 και γύρο στα 50 για μια αντίστοιχη LCD TFT.

Έτσι έχουμε σε ένα 24ωρο 8400kwh.

Έχεις κάνει λάθος υπολογισμό, αν έκαιγε τόσο ο υπολογιστής θα πληρώναμε τη ΔΕΗ με δάνειο κάθε μήνα.

Έστω 350W κατανάλωση, σε μία ώρα καταναλώνει ενέργεια ίση με 350Wh και σε μία μέρα 8400Wh ή 8,4kWh. Με 0,136/kWh πάει περίπου 1,14 τη μέρα το κόστος του υπολογιστή και 416 το χρόνο. Δε νομίζω ότι αξίζει τελικά το κόστος του Φ/Β που θα αργήσει να κάνει απόσβση.

Καλησπέρα

Υπάρχει πουθενά διαθέσιμος κάποιος πίνακας που να απεικονίζει την απόδωση ενοσ Φ/Β στοιχείου σε συνάρτηση με την φωτεινότητα ? Απλά για να καταλάβω πώς συμπεριφέρονται σε μία ''συνεφιασμένη'' (σε εισαγωγικά καθώς είναι πιστεύω απόλυτα υποκειμενικός όρος) μέρα ?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.