Vareloto Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2005 #1 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2005 Μελετώ εδω και κάποιο χρονικό διάστημα την αγορά UPS για συνεχή λειτουργία του υπολογιστή (24/7) και σταθεροποιητή τάσης για να μην έχω προβλήματα από την πτώση τασης και/η τις αυξομειώσεις που παρουσιάζει το δίκτυο της ΔΕΗ. Πρόσφατα μετά από συζήτηση που έκανα με ένα φίλο ηλ. μηχανικό μου σύστησε την αγορά και εγκατάσταση ενός Φωτοβολταϊκού συστήματος (Φ/Β) το οποίο πέραν την αποφυγή των παραπάνω προβλημάτων μου έθεσε ότι με μια τέτοια εγκατάσταση θα κερδίσω επιπλέον φθηνότερο ηλεκτρικό ως και 30% (οπως επίσης και διαφόρους άλλους περιβαντολογικούς λόγους κ.α.) !!!Γνωρίζει κανείς περισσότερες λεπτομέρειες / έχει εγκαταστήσει κάτι ανάλογο?περιμένω σχόλια και προτάσεις ευχαριστώ εξ αρχής.
OverFlow Ιούνιος 29, 2005 #2 Ιούνιος 29, 2005 Ριξε μια ματια εδω:http://www.solara.de/Non_Grid_Systems/Erste_Seite_english.htm
unseen Ιούνιος 29, 2005 #3 Ιούνιος 29, 2005 Xωρις να ειμαι ειδικος για να εχεις τουλαχιστον 600watt θα χρειαστεις αρκετα μεγαλο στοιχειο. Το οποιο σημαινει οτι θα ειναι αρκετα ακριβο. Αν καποιος ξερει ας μας διαφωτισει γιατι ενδιαφερομαι κι εγω για φωτοβολταικα. Συντομα θα ανοιξει και ενα εργοστασιο απο οσο ξερω στην θεσσαλονικη.Καλως ηρθες.
ea6gka Ιούνιος 29, 2005 #4 Ιούνιος 29, 2005 εργοστασιο κατασκευης φωτοβολταικων?Παντως στην εποχη μας το προβαδισμα το εχει η αιολικη ενεργεια, οι ανεμογεννητριες κοστιζουν πολυ πιο λιγα λεφτα και ειναι πιο αποδοτικες
Vareloto Ιούνιος 29, 2005 Author #6 Ιούνιος 29, 2005 ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις, θα ήθελα να ρωτήσω (Unseen) μήπως έχεις περισσότερες πληροφορίες για το εργοστάσιο το οποίο αναφέρεις στη θεσ/νικη?Έχω την εντύπωση ότι αναλόγως με την ποσότητα του ηλ. που θέλεις να παράγεις αυξάνεται και το κόστος εγκατάστασης, αντισταθμιστικά όμως κερδίζεις μακροχρόνια από την διαφορά στο κόστος αγοράς του ηλ. από τον πάροχο...
Makis Hourdakis Ιούνιος 29, 2005 #7 Ιούνιος 29, 2005 Αρχική απάντηση από ea6gka εργοστασιο κατασκευης φωτοβολταικων? Παντως στην εποχη μας το προβαδισμα το εχει η αιολικη ενεργεια, οι ανεμογεννητριες κοστιζουν πολυ πιο λιγα λεφτα και ειναι πιο αποδοτικες Ναι αλλά δεν έχουν όλες οι περιοχές συχνά τον απαιτούμενο αέρα...
Rayden Ιούνιος 29, 2005 #8 Ιούνιος 29, 2005 Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την αιολική είναι η αποθήκευση της ενέργειας για τις ώρες που δεν έχει αέρα (χρειάζονται τεράστιες μπαταρίες που δεν υπάρχουν και είναι και επικίνδυνες) καθώς και το υψηλό κόστος εγκατάστασης και συντήρησης. Ωστόσο έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και ειδικά σε περιοχές με πολλούς ανέμους (πχ νησιά) είναι εφικτή λύση. Για τις πόλεις που ζούμε θα έλεγα να περιμένετε μερικές δεκαετίες ακόμα...Το φωτοβολταϊκό έχει αντίστοιχο πρόβλημα και θα είχει κάποιος δυσκολίες τα βράδια...
SLN Ιούνιος 29, 2005 #9 Ιούνιος 29, 2005 Aκριβο το φωτοβολταικο παιδες...Η μεγαλυτερη αποδοση που υπαρχει ειναι στα 25-30% και αυτο ειναι απο Ge, In, As και προσμιξεις Ν. Χρησιμοποιειται στους δορυφορους οποτε λογω κοστους το ξεχναμε...Παμε στο πυριτιο, με αποδοση 12% για το κρυσταλλικο κι αυτο ψιλοακριβο και 6% το νεο "φτηνοτερο" πυριτιο... Αν σε βολευει το 6% κανεις δουλεια... με το αναλογο μεγεθος μια που στην περιτπωση σου το Φ/Σ θα παρεχει δυσαναλογα λιγοτερη ενεργεια απο την απαιτουμενη. Αποσβεση μην περιμενεις να κανεις στην παρουσα φαση... Δεν ειναι για τετοιες καθημερινες εφαρμογες ακομα. Κανα κομπιουτερ τσεπης και πολυ ειναι...
ea6gka Ιούνιος 29, 2005 #10 Ιούνιος 29, 2005 Αρχική απάντηση από Makis Hourdakis Ναι αλλά δεν έχουν όλες οι περιοχές συχνά τον απαιτούμενο αέρα... σαφεστατα , αλλα ειναι πιο αποδοτικες , μεχρι 900W μια μικρη αποδιδει εκει στα 12 μετρα το δευτερολεπτο αερα. Αν ο φιλος μας που λεει οτι ειναι πειραια μενει σε κανα προφητη Ηλια ισως να συμφερει
Helly Ιούνιος 29, 2005 #11 Ιούνιος 29, 2005 Δε ξερω τι λετε παντως το δυσκολοτερο πραγμα για να στησεις αιολικο ειναι στην Ελλαδα η αδειες.Ειχα δει πριν κανα 2 χρονια ενα ντοκιμαντερ στην ΕΤ1 ειναι η μονη χωρα στο κοσμο που χρειαζεσαι πανω απο 20 αδειες απο την πολιτικη αεροπορια και τον στρατο μεχρι το λιμενικο και το υπουργειο χωροταξιας
sotiris Ιούνιος 29, 2005 #12 Ιούνιος 29, 2005 Αρχική απάντηση από ea6gka σαφεστατα , αλλα ειναι πιο αποδοτικες , μεχρι 900W μια μικρη αποδιδει εκει στα 12 μετρα το δευτερολεπτο αερα. Αν ο φιλος μας που λεει οτι ειναι πειραια μενει σε κανα προφητη Ηλια ισως να συμφερει το αιολικό όμως έχει το πρόβλημα του θορύβου που το φωτοβολταϊκό δεν έχει. SoLoN, όταν λες 6% απόδοση τι εννοείς? επιφάνεια / watt?
unseen Ιούνιος 29, 2005 #13 Ιούνιος 29, 2005 Αρχική απάντηση από Vareloto ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις, θα ήθελα να ρωτήσω (Unseen) μήπως έχεις περισσότερες πληροφορίες για το εργοστάσιο το οποίο αναφέρεις στη θεσ/νικη?Έχω την εντύπωση ότι αναλόγως με την ποσότητα του ηλ. που θέλεις να παράγεις αυξάνεται και το κόστος εγκατάστασης, αντισταθμιστικά όμως κερδίζεις μακροχρόνια από την διαφορά στο κόστος αγοράς του ηλ. από τον πάροχο... στην Ν.Ραιδεστο
ea6gka Ιούνιος 29, 2005 #14 Ιούνιος 29, 2005 Αρχική απάντηση από sotiris το αιολικό όμως έχει το πρόβλημα του θορύβου που το φωτοβολταϊκό δεν έχει.SoLoN, όταν λες 6% απόδοση τι εννοείς? επιφάνεια / watt? ναι εχει αυτο το προβλημα , δεν ειπα οτι ειναι ιδανικη απλα επιστω την προσοχη μου στην αποδοση . Αν θελεις και ησυχια τοτε ας βαλει φωτοβολταικα , μονο που θα σκασει κανα 3000+ ευρα και θα μπορει να αναβει το πισι του και το θερμοσιφωνα στο τσακιρ κεφι
madmetal Ιούνιος 29, 2005 #15 Ιούνιος 29, 2005 για φωτοβολταικα ειχα ρωτησει για το τροχοσπιτο μου και ηταν ενα πανελ +μπαταρια+ ρελε + μετατροπεας ρευματος +καλωδια/ασφαλειες/κλπ = 1700 τελικη νομιζω.ολο το συστημα για 500 βαττ.
JohnnyX Ιούνιος 29, 2005 #16 Ιούνιος 29, 2005 πριν 2 μερες πηρα ενα φυλαδιο απο την ecosun και εψαξα λιγο στη σελιδα τηςτα φ/β δινουν 2 kwh για ενα συστημα μεσους κοστους 1500+ ...δεν εχουν συντηρηση ομως και εχουν πολυ μεγαλη εγγυησηΟι ανεμογεννητριες δινουν πιο πολυ ρευμα ...θελουν σαφως συντηρηση και εχουν σαφως πολυ μικροτερη εγγυηση (κινουμενα μερη γαρ !!)
SLN Ιούνιος 29, 2005 #17 Ιούνιος 29, 2005 Αρχική απάντηση από sotiris [Χθες, στις 19:31] το αιολικό όμως έχει το πρόβλημα του θορύβου που το φωτοβολταϊκό δεν έχει.SoLoN, όταν λες 6% απόδοση τι εννοείς? επιφάνεια / watt? Bασικα βγαινει απο ενα τυπο ο οποιος προϋποθετει να εχει κανει την γραφικη τασης/εντασης (ποση ειναι η ταση ανοικτου κυκλωματος κλπ).Φυσικα ειναι αναλογο της εντασης του φωτος που πεφτει επανω του. Ειναι φυσικα ευθεως αναλογο του ποσα φωτονια πεφτουν πανω στην ενεργη επιφανεια και ποσα ηλεκτρονια παιρνεις. Το 6% ειναι ενα τυπικο μεγιστο θεωρητικο νουμερο για τα καινουργια φωτοβολταικα πυριτιου.
koumle Ιούνιος 30, 2005 #18 Ιούνιος 30, 2005 Ένα Φ/Β μας δίνει για παράδειγμα μέγιστη τάση (τάση ανοικτού κυκλώματος) 20V και μέγιστη ένταση (ρεύμα βραχυκυλώσεως) 10Α. Εννοείτε βέβαια ότι όση μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία έχουμε τόσο καλύτερα, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να έχουμε την μέγιστη απόδοση. Η μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία που μπορούμε να έχουμε είναι 900W/m2 .Μία καλοκαιρινή μέρα έχουμε περίπου 800 με 880 W/m2. Μία μέρα με συννεφιά έχουμε 300 w/m2 περίπου. Που σημαίνει ότι εκείνη την ημέρα δεν θα μπορείς να πετύχεις το 20V και 10A. ’μα συνδέσεις τα Φ/Β στοιχεία σε σειρά τότε πολλαπλασιάζετε η τάση, ενώ άμα τα συνδέσεις παράλληλα τότε πολλαπλασιάζεται η ένταση. ’ρα άμα θέλεις να έχεις 220V τότε θα πρέπει να συνδέσεις 11 Φ/Β σε σειρά δηλαδή 20V*11=220V και μετά σε αυτά να συνδέσεις παράλληλα όσα θέλεις για να πολλαπλασιαστεί η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που θα σου δίνουν έτσι ώστε από τον τύπο P=V*I να φτάσεις τα Watt που θέλεις.Ο στόχος είναι να φτάσεις να 220-230V γιατί όλες οι ηλεκτρικές συσκευές εκεί δουλεύουν και από εκεί και πέρα όση πιο πολλή ένταση έχεις τόσες περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές μπορείς να συνδέσεις.Μέχρι εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά και όχι ακριβά. Πρέπει όμως να εξασφαλίσεις ότι δεν θα υπάρχουν διακυμάνσεις και διακοπές στο ρεύμα που θα παράγεις (π.χ. συννεφιά). Γι αυτό πληρώνεις και ένα πολύ ακριβό εξοπλισμό μαζί με όλα αυτά.(Μπαταρίες, σταθεροποιητές τάσης κ.τ.λ)
Vareloto Ιούνιος 30, 2005 Author #19 Ιούνιος 30, 2005 Οι τεχνικές μου γνώσεις σε αυτό το θέμα είναι ελάχιστες αυτό όμως που αντιλαμβάνομαι από τα παραπάνω είναι ότι ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να γίνει χρήση Φ/Β για χρήση σε υπολογιστή και διάφορες άλλες οικιακές συσκευές (αν και δε συνιστάται για χρήση σε ηλεκτροβόρες συσκευές π.χ. θέρμανση).Το κόστος για μια εγκατάσταση ξεκινά από τα 700 Ευρώ και μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 4000 Ευρώ για μια πιο ολοκληρωμένη.Επίσης το κόστος μπορεί να περιοριστεί σημαντικά αν το σύστημα δεν απαιτεί συσσωρευτές για αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας αλλά συνδεθεί με το υπάρχον δίκτυο της ΔΕΗ.Θα προσπαθήσω να κάνω μια έρευνα αγοράς και όταν έχω περισσότερες πληροφορίες θα τις παραθέσω στο Forum αν δω ότι υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον και από αλλα άτομαΑν εν τω μεταξύ κάποιος έχει να προτείνει και άλλες εταιρίες που ειδικεύονται στο χώρο θα παρακαλούσα να τις επισημάνει ή να μου στείλει PM.Eυχαριστώ, Βασίλης
Maz00nga Ιούλιος 2, 2005 #20 Ιούλιος 2, 2005 Τα φωτοβολταϊκά είναι όντως μια πολύ καλή λύση γιατί σου δίνει την ανεξαρτησία σου μερικώς, αλλά μη νομίζετε πως είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Η οικονομία σε λιθάνθρακες ας πουμε που θα είχαν καεί απο την ΔΕΗ λόγου χάρη για να παραχθεί ρεύμα ίδιο με εκέινο τον φωτοβολταϊκών, δεν έχει ουσία γιατί κατά την κατασκευή των στοιχείων χρησιμοποιούνται εξαιρετικά τοξικά χημικά οπότε το περιβαλλοντικό "βάρος" το επωμίζονται οι θάλασσες πλεον... Πάντως μου αρέσει σαν λύση αν κ πιο πλάκα έχει η ανεμογεννήτρια (Μπορεις να κάθεσαι όταν θα έχει λίγο αέρα και πολύ lag το Νετ σου να μετράς τις RPM της :Ρ Η μπορείς κ να δέσεις μερικούς τεχνικούς στα πτερύγια, ισότιμα, να ισοσταθμίζονται οι ροπές χαχα! :whistling
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.