Λαλάκης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2005 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2005 Έχω ένα σκληρό 200αρι maxtor και σκέφτομαι αν αξίζει να πάρω άλλον έναν να τους κάνω raid0.Θα δω διαφορές στην ταχύτητα?Στο πέρασμα dvd στον σκληρό θα δω διαφορά? Σύστημα έχω μια GIGABYTE K8VT800 pro AMD 64-bit και 512 ΜΒ RAM(μαζί με τον σκληρό θα πάρω και άλλα 512 RAM).Να τους κάνω raid ή να πάρω 1 GB RAM?Τι θα έχει καλύτερη απόδοση?(ξέρω εξαρτάται από τις εφαρμόγες,αλλά συνολικά τι θα ήταν καλύτερο?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
chroma Ιούνιος 10, 2005 #2 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 Με RAID-0 στο πέρασμα του DVD στο δίσκο δε θα δεις διαφορά. Διαφορές θα δεις σε φόρτωμα λειτουργικού, φόρτωμα στα παιχνίδια, μεταφορές μεγάλων αρχείων κλπ. ’ποψη μου είναι αναβάθμιση σε 1GB και RAID-0, εκτός αν κάτι που χρησιμοποιείς πολύ θέλει 1.5GB ram πχ WoW που είναι και της μόδας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
saxon_747 Ιούνιος 10, 2005 #3 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 Συμφωνω με τον chroma.Με 1GB μνημη και RAID0 θα εισαι οκ, αλλα δεν θα δεις διαφορα στο περασμα dvd στο δισκο αφου εκει παιζει ρολο και το dvd σου... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rayden Ιούνιος 10, 2005 #4 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 Θα έλεγα ότι και γενικότερα στην απόδοση του συστήματος θα δεις διαφορά μικρότερη από αυτή που θα περίμενες... Ακόμα θυμάμαι το ταπεινό IDE μου να φορτώνει το NBA 2005 ταχύτερα απ' το RAID ενός φίλου με καλύτερο επεξεργαστή, RAM και chipset και να τον δουλεύω! :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vasot Ιούνιος 10, 2005 #5 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 Παρε RAMTo Raid δεν ειναι και τιποτα το ιδιαιτερο ασε που σε καποιοες περιπτωσεις παει χειροτερα απο ενα συστημα χωρις Raid Link to comment Share on other sites More sharing options...
FrOsT Ιούνιος 10, 2005 #6 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 Βάλε ακόμα ένα 512mb(σύνολο 1gb) πάρε ακόμα ένα δίσκο αλλα μην τους βάλεις σε raid 0 όχι ότι δεν θα κερδίσεις σε απόδοση(στο πέρασμα dvd δεν έχει διαφορά αλλά έχει αλλού) αλλά αν έχεις 2*200=400GB σε raid και τα πάιξει ο ένας από τους 2 την έκατσες! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Ιούνιος 10, 2005 #7 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 Αρχική απάντηση από Vasot Παρε RAMTo Raid δεν ειναι και τιποτα το ιδιαιτερο ασε που σε καποιοες περιπτωσεις παει χειροτερα απο ενα συστημα χωρις Raid Εχεις στησει ποτε RAID στην ζωη σου? Και αν ναι, που αμφιβαλλω, ηξερες πως να δεις αν εχει διαφορα, ή επειδη δεν ετρεχε το 3dmark πιο γρηγορα λες οτι δεν ειναι τιποτα το ιδιαιτερο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagouridis Ιούνιος 10, 2005 #8 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 Αρχική απάντηση από jax7480 [Σήμερα, στις 07:56] Εχεις στησει ποτε RAID στην ζωη σου? Και αν ναι, που αμφιβαλλω, ηξερες πως να δεις αν εχει διαφορα, ή επειδη δεν ετρεχε το 3dmark πιο γρηγορα λες οτι δεν ειναι τιποτα το ιδιαιτερο? Eαν ειχε στησει raid 0 ακομα και το 3dmark θα επαιρνε τα πανω του εστω και μονο για μαξιμουμ 500 μαρκς.Στο θεμα μας τωρα , θεωρω το περασμα σε συνολο 1gb μνημης και το στησιμο του raid0 must , trendy και τα συναφη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Ιούνιος 10, 2005 #9 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 Αρχική απάντηση από Vagouridis Eαν ειχε στησει raid 0 ακομα και το 3dmark θα επαιρνε τα πανω του εστω και μονο για μαξιμουμ 500 μαρκς. Ισως περιμενε να δει πανω απο 5.000 Marks, οποτε ακυρο το Raid_0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rayden Ιούνιος 10, 2005 #10 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 Αρχική απάντηση από jax7480 [Σήμερα, στις 09:56] Εχεις στησει ποτε RAID στην ζωη σου? Και αν ναι, που αμφιβαλλω, ηξερες πως να δεις αν εχει διαφορα, ή επειδη δεν ετρεχε το 3dmark πιο γρηγορα λες οτι δεν ειναι τιποτα το ιδιαιτερο? Δηλαδή χρειάζεται να "ψάξεις" για να βρεις τη διαφορά? Χρειάζεται να βάλεις κάποια ειδικά μετροπρογράμματα για να αποδείξεις ότι δεν ήταν περιττό το RAID? Αν μια διαφορά δεν την καταλαβαίνει ο χρήστης στα προγράμματα που τρέχει, τότε ποιο το νόημα? Το να προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα λεφτά που έδωσες με κάποιο benchmark είναι "παρηγοριά στον άρρωστο!" :toomuchne ΥΓ. Μπορεί το ύφος μου να φαίνεται ειρωνικό αλλά δεν είναι. Πραγματικά δεν έχω δει διαφορά στο "real life" με RAID και θα ήθελα κάποιος να μου την πει από την εμπειρία του και όχι από benchmarks (που επικεντρώνονται στο δίσκο και άρα λογικό είναι να δείξουν "κάτι") αν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στο φόρτωμα και την αποθήκευση, τέτοια που να δικαιολογεί την "επένδυση". Link to comment Share on other sites More sharing options...
sotiris Ιούνιος 10, 2005 #11 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 εξαρτάται τη χρήση που κάνει ο καθένας στη real life. αν εγώ κάνω κάθε μέρα video editing με 15Gb αρχεία, θα την καταλάβω τη διαφορά προσωπικά πολύ θα ήθελα ένα συστηματάκι 3xultra320 scsi @ raid 5 @Λαλάκης: ram πάρε, η διαφορά θα είναι πιο άμεση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zarras Ιούνιος 10, 2005 #12 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 προσωπικα δεν εχω δει ΠΟΤΕ συστημα να πηγαινει χειροτερα, με raid0 απο οτι χωρις... (εκτος απο τη περιπτωση που το raid θα ειναι στημενο κουκουρουκου με τπτ παλαιολιθικους δισκους και τα συναφη). Με +512ΜΒ στη ραμ και με το raid που θες να φτιαξεις η διαφορα στην ταχυτητα θα ειναι κατι παραπανω απο εμφανης, εκτος βεβαια απο περιπτωσεις σαν αυτη που αναφερεις να κανεις δηλαδη αντιγραφη σπο cdrom στο δισκο.... δοκιμασε ενα προγραμμα μετρησης δισκων τωρα οπως ειναι με τον εναν, και οταν φτιαξεις το raid, κανε ενα κοπο και τρεξε το παλι... και συγκρινε τα αποτελεσματα το μονο μειον που βρισκω στο raid0, ειναι η περιπτωση του να χτυπησει ο ενας δισκος... αλλα φανταζομαι...backup κρατας... ε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Ιούνιος 10, 2005 #13 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 Αρχική απάντηση από Rayden Δηλαδή χρειάζεται να "ψάξεις" για να βρεις τη διαφορά? Χρειάζεται να βάλεις κάποια ειδικά μετροπρογράμματα για να αποδείξεις ότι δεν ήταν περιττό το RAID? Αν μια διαφορά δεν την καταλαβαίνει ο χρήστης στα προγράμματα που τρέχει, τότε ποιο το νόημα? Το να προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα λεφτά που έδωσες με κάποιο benchmark είναι "παρηγοριά στον άρρωστο!" :toomuchne ΥΓ. Μπορεί το ύφος μου να φαίνεται ειρωνικό αλλά δεν είναι. Πραγματικά δεν έχω δει διαφορά στο "real life" με RAID και θα ήθελα κάποιος να μου την πει από την εμπειρία του και όχι από benchmarks (που επικεντρώνονται στο δίσκο και άρα λογικό είναι να δείξουν "κάτι") αν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στο φόρτωμα και την αποθήκευση, τέτοια που να δικαιολογεί την "επένδυση". Βλεπεις να αναφερω πουθενα για μετροπρογραμμα? Το 3dmark το ανεφερα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ειρωνικα, αλλα ΑΚΟΜΑ και σε εκεινο θα δεις καποια marks παραπανω οπως ειπε και ο Βαγκουριδης. Το Raid_0 ΕΙΝΑΙ και θα ειναι ΠΑΝΤΑ πιο γρηγορο απο εναν απλο δισκο. Ακομα και 2 40αρηδες δισκους των 50 να στησεις σε Raid_0, ειναι πιο γρηγοροι απο τον οποιονδηποτε SATA-PATA 200αρη τελευταιας γενιας. So simple. Αν δεν μπορεις να καταλαβεις την διαφορα εισαι απλα "αναισθητος" στην χρηση του πισι σου. Και για να τελειωνουμε με το θεμα, πιστεψε με δεν προσπαθω να δικαιολογησω τιποτα και ουτε χρειαστηκε ποτε για τις αγορες μου. Δεν παει να βαλει και 1GB δισκο στις 4500 στρoφες(BIGFOOT) στο συστημα του ο καθενας, δεν με ενδιαφερει απλα. Την γνωμη μου παραθετω οπως και ο καθενας εδω μεσα, και εκεινος κρινει και αποφασιζει αν θα ειναι σωστο αυτο που του προτεινω ή οχι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
.38-.45 Ιούνιος 10, 2005 #14 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 Αρχική απάντηση από Rayden [Σήμερα, στις 10:26] Πραγματικά δεν έχω δει διαφορά στο "real life" με RAID και θα ήθελα κάποιος να μου την πει από την εμπειρία του και όχι από benchmarks (που επικεντρώνονται στο δίσκο και άρα λογικό είναι να δείξουν "κάτι") αν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στο φόρτωμα και την αποθήκευση, τέτοια που να δικαιολογεί την "επένδυση". καπως ετσι. η τεραστια διαφορα ειναι στο setup των windows. δεν εκατσε καλα η εγκατασταση; εκανες χαζομαρα; κανενα προβλημα: μεχρι να σβησει το τσιγαρο εχεις στησει λειτουργικο. ελαχιστη διαφορα στο bootαρισμα. σε καθημερινη χρηση παντως, τσουκ. εκτος αν εννοεις "καθημερινη χρηση" να κανεις transfer μερικα giga για την πλακα, οποτε αλλαζει το θεμα. μπορει θεωρητικα να ειναι πιο γρηγορο, να φανεται και στα benchmark, τελικα αυτο που μενει ειναι η αισθηση που σου αφηνει. το αν αξιζει, ειναι θεμα ευαισθησιας ή αναισθησιας, οπως θελεις παρτο. αν εχεις το απολυτο νευρικο συστημα, και καταλαβαινεις διαφορες millisecond στο ανοιγμα του Explorer, ε τοτε, δε σε σωζει τιποτα εκτος απο ενα raid με μια δωδεκαδα σκληρους στις 25 χιλιαδες στροφες. απο την αλλη, μπορεις να στησεις ενα raid, δεν ειναι τιποτα, και οι δισκοι σημερα ειναι φτηνοι, και να εισαι ολη μερα thumbs up, f@ck yeah, my raid ownz me and me ownz da world. βαλε ram καλυτερα, σου δινει πιο εντονη αισθηση πως παει καλυτερα. στην τελικη, οταν γεμισει η ram παει στο σκληρο. μαλλον ακυρο να στησεις raid, για να γραφει συνεχεια αυτα που δε χωρανε στη λιγη μνημη που εχεις επανω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rayden Ιούνιος 10, 2005 #15 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 Μπορεί να μην αναφέρεις μετροπρόγραμμα, αλλά αναφέρεις ότι: "Και αν ναι, που αμφιβαλλω, ηξερες πως να δεις αν εχει διαφορα?" το οποίο αυτό το νόημα έχει, αν δεν κάνω λάθος (no offence intended) . Τι θα πει το να "ξέρει" να δει τη διαφορά, αν δεν το βλέπει με τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί? Επίσης, δεν αμφισβήτησα ότι το RAID θα είναι πιο γρήγορο. Αμφισβήτησα το ότι θα είναι ουσιαστικά πιο γρήγορο και σε αυτό μίλησε σωστά ο sotiris. Και ακόμα θα ήθελα κάποιος να μου δώσει 3D Marks πριν και μετά από RAID. Αν κάποιος βρει διαφορά (στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ πρόγραμμα), του κάνω μια τούρτα δώρο! :magic: Γιατί εγώ δεν είδα ουσιαστική διαφορά από τα 512 RAM -> 1GB, πόσο μάλλον με δίσκο ο οποίος δε διαβάζει καθόλου στη διάρκεια του τρεξίματος! (Αλληλένδετα αυτά τα δυο) Αντιλαμβάνομαι το θέμα "ευαισθησίας" ή "αναισθησίας" που αναφέρεις, αλλά φαντάζομαι συμφωνείς πως για διαφορές κάτω από 2% δεν αξίζει να μιλάμε! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zarras Ιούνιος 10, 2005 #16 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 Αρχική απάντηση από Rayden [Σήμερα, στις 10:26] και θα ήθελα κάποιος να μου την πει από την εμπειρία του και όχι από benchmarks αν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στο φόρτωμα και την αποθήκευση, τέτοια που να δικαιολογεί την "επένδυση". 9GB απο raid0 (2Xraptor) σε raid0 (2Xmaxtor) done in >5' Boot στα win χωρις να βλεπω καν την οθονη του Load, 8ες και αλλα παραδειγματα? αν ο χρηστης το μονο που κανει ειναι word excel αντε και να σερφαρει λιγο στο δικτυο...ναι οντως δεν θα δει καμια διαφορα με το raid... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rayden Ιούνιος 10, 2005 #17 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 Νομίζω ότι με αυτό και με την απάντηση του .38-.45 καλύφθηκα. (Στο word/excel να προσθέσω και το gaming?)Το συμπέρασμα είναι: μεταφορά/επεξεργασία μεγάλων αρχείων και φόρτωμα Win = RAID RULEZ!Στα υπόλοιπα: ασήμαντη διαφορά.’ρα ο καθένας κρίνει απ' τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί, απ' τη συχνότητα που τις χρησιμοποιεί και φυσικά το κόστος.Thanx! :hi: Link to comment Share on other sites More sharing options...
cherryman Ιούνιος 10, 2005 #18 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 Αρχική απάντηση από ZarrasBoot στα win χωρις να βλεπω καν την οθονη του Load, 8ες και αλλα παραδειγματα? :OT: Σε ποιον τα πουλάς αυτά ρε; Hibernate έχεις βάλει και θες να μας πείσεις οτι κάνει δουλιά το raid. Ουυυυ ρεεε. :OT: Link to comment Share on other sites More sharing options...
sotiris Ιούνιος 10, 2005 #19 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 σήμερα σας ήρθε να ανοίξετε τέτοιο θέμα ρε γαμώτο, που λέω να βάλω raid στο server???:cry: μου τρέχουν τα σάλια :drool: θέλω την :baby: μου Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Ιούνιος 10, 2005 #20 Κοινοποίηση Ιούνιος 10, 2005 Αρχική απάντηση από Rayden [Σήμερα, στις 11:18] Μπορεί να μην αναφέρεις μετροπρόγραμμα, αλλά αναφέρεις ότι: "Και αν ναι, που αμφιβαλλω, ηξερες πως να δεις αν εχει διαφορα?" το οποίο αυτό το νόημα έχει, αν δεν κάνω λάθος (no offence intended) . Τι θα πει το να "ξέρει" να δει τη διαφορά, αν δεν το βλέπει με τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί? Επίσης, δεν αμφισβήτησα ότι το RAID θα είναι πιο γρήγορο. Αμφισβήτησα το ότι θα είναι ουσιαστικά πιο γρήγορο και σε αυτό μίλησε σωστά ο sotiris. Και ακόμα θα ήθελα κάποιος να μου δώσει 3D Marks πριν και μετά από RAID. Αν κάποιος βρει διαφορά (στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ πρόγραμμα), του κάνω μια τούρτα δώρο! :magic: Γιατί εγώ δεν είδα ουσιαστική διαφορά από τα 512 RAM -> 1GB, πόσο μάλλον με δίσκο ο οποίος δε διαβάζει καθόλου στη διάρκεια του τρεξίματος! (Αλληλένδετα αυτά τα δυο) Αντιλαμβάνομαι το θέμα "ευαισθησίας" ή "αναισθησίας" που αναφέρεις, αλλά φαντάζομαι συμφωνείς πως για διαφορές κάτω από 2% δεν αξίζει να μιλάμε! Το να ξερεις πως να δεις την διαφορα δεν ειναι αποκλειστικα θεμα bench. Αν ο αλλος ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ καθως δουλευει το συστημα του ειναι πολυ απλο. Ρολογακι με δευτερολεπτα, πατας το boot και περιμενεις. Μετρας το ενα, μετρας και το αλλο. Δεν ειναι σωστο αυτο, επειδη ποτε μια εγκατασταση δεν ειναι ιδια με μια αλλη? Αλλη προταση. Ξεκινα να φορτωνεις ενα παιχνιδια π.χ. Far Cry, Doom3, UT 2004 μια με τον εναν δισκο και μια με τον αλλον. Δεν παιζεις παιχνιδια? Υπαρχει κι αλλος τροπος. Ξεκινα ενα Photoshop-Corel και ξαναμετρα, ενα Excel, Word, Powerpoint, κατι τελοσπαντων. Αν δεν δουλευεις τιποτα ποια, τοτε δεν υπαρχει λογος να εχεις υπολογιστη. Επισης για το 3dmark που λες, αν εχεις ποτε μπεντσαρει πραγματικα με το εν λογω προγραμμα θα ηξερες οτι ακομα και το defrag δινει marks, ποσο μαλλον το Raid_0. Για το ποσοστο διαφορας δεν μπορω να σου μιλησω γιατι δεν εκατσα ποτε να χρονομετρησω και να βγαλω τα ποσοστα του ±% του κερδους που ειχα σε επιδοσεις. Φαινοταν και δεν χρειαστηκε ποτε να μπω στην διαδικασια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.