Jump to content

XP-120 + Akasa AK-183-L2B

peris72

Recommended Posts

Γεια χαρά σε όλους.

Θέλω να αγοράσω την ΧΡ-120 για ψύκτρα σε intel P4 3GHz με τον ανεμιστήρα Akasa AK-183-L2B που τρέχει στις 1400 στροφές.

Έχω συνολικά, 2 ανεμιστήρες μπροστά στο case που βάζουν αέρα, 2 ανεμιστήρες πίσω στο case που βγάζουν και έναν ανεμιστήρα στο πλαινό καπάκι να βάζει αέρα.

Την κάρτα γραφικών την έχω βολέψει απο θερμοκρασίες, (είναι μια Asus 9800XT με Ati silencer 3 και έναν ανεμιστήρα ακόμα στην πλευρά με τις μνήμες). Με την κάρτα γραφικών δεν έχω πρόβλημα.

Με την ψύκτρα της intel όμως, έχω κάτι περίεργους θορύβους κάποιες φορές (την νύχτα ακούγονται αρκετά) και θέλω να βάλω την ψύκτρα που ανέφερα παραπάνω.

Όμως, αν βάλω την XP-120 με το fan της Akasa AK-183-L2B και αφαιρέσω όλους τους άλλους ανεμιστήρες από το case, θα μπορέσει η XP-120 να κρατήσει χαμηλές θερμοκρασίες; Επειδή το fan της Akasa τρέχει μόνο στις 1400 στροφές...

Τώρα έχω σε idle γύρω στους 30-33c και full load 50c περίπου (oc τον P4 από 3GHz σε 3.3GHz).

Το πρώτο που θα κάνεις είναι να ελένξεις για την συμβατότητα της XP-120 με το m/b σου, καθώς λόγο μεγέθους παίζουν πολλά εμπόδια...

Καλύτερα να αφήσεις τα fan επάνω στο κουτί... αν δεν υπάρχει ροή αέρα θα χρησιμοποιείται συνέχεια ο ζεστός αέρας που θα μένει παγιδευμένος μέσα στο case.

Σε νορμαλ καταστάσεις χωρίς fan στο κουτί δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά γίνεται κόλαση...

Αρχική απάντηση από FrOsT [Σήμερα, στις 22:43]

Το πρώτο που θα κάνεις είναι να ελένξεις για την συμβατότητα της XP-120 με το m/b σου, καθώς λόγο μεγέθους παίζουν πολλά εμπόδια...

Καλύτερα να αφήσεις τα fan επάνω στο κουτί... αν δεν υπάρχει ροή αέρα θα χρησιμοποιείται συνέχεια ο ζεστός αέρας που θα μένει παγιδευμένος μέσα στο case.

Σε νορμαλ καταστάσεις χωρίς fan στο κουτί δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά γίνεται κόλαση...

Έχω την P4P800 Deluxe της Asus και είδα ότι είναι οκ για την XP-120.

Θέλω να μειώσω τον θόρυβο βασικά, γιαυτό σκέφτομαι να αφαιρέσω τους ανεμιστήρες ή έστω να αφήσω έναν μπροστά και έναν πίσω (της Antec είναι και το case και τα 3 από τα 5 fans στο case).

Αν αφήσω την cpu στα 3GHz όπου είναι η κανονική του ταχύτητα, θα μπορέσει να κρατήσει καλούτσικη θερμοκρασία το fan της Akasa; Μήπως είναι λίγες οι στροφές του και δεν ρίχνει αρκετό αέρα στην ψύκτρα; 14 dBA λέει ότι έχει οπότε λογικά είναι αθόρυβη.

Με την εργοστασιακή ψύχτρα και χωρίς ανεμιστήρες στο κουτί δεν υπάρχει πρόβλημα(πέρα του ότι κάνει σαν εληκόπτερο) άρα και με την xp-120 και το Akasa λογικά θα είσαι ΟΚ!

Πάντως με λίγα λιγότερα από 100 παίρνεις watercooling έτοιμο που το μόνο που κάνεις είναι να το βάλεις πάνω...

Ρήξε μια ματιά στα Coolermaster AQUAGATE Mini R80 / R120

http://www.thelab.gr/reviews/aquagate_1.php

μια χαρα ειναι ο ανεμιστηρας αν δεν ζητας πολλα απο οβερκλοκ....

απλα κοιτα να φτιαξεις τη ροη του κουτιου με οσο λιγοτερους ανεμιστηρες γινεται και σε στοκ ταχυτητες θα εισαι και ησυχος και κρυος...

Αρχική απάντηση από FrOsT [Σήμερα, στις 22:58]

Με την εργοστασιακή ψύχτρα και χωρίς ανεμιστήρες στο κουτί δεν υπάρχει πρόβλημα(πέρα του ότι κάνει σαν εληκόπτερο) άρα και με την xp-120 και το Akasa λογικά θα είσαι ΟΚ!

Πάντως με λίγα λιγότερα από 100 παίρνεις watercooling έτοιμο που το μόνο που κάνεις είναι να το βάλεις πάνω...

Ρήξε μια ματιά στα Coolermaster AQUAGATE Mini R80 / R120

http://www.thelab.gr/reviews/aquagate_1.php

Διάβασα το review και μπορώ να πω ότι είναι καλή πρόταση, απλά δεν θέλω να βγάλω την μητρική:(

Η XP-120 νομίζω δεν χρειάζεται αφαίρεση της motherboard, γιατί μπαίνει από πάνω, στην ήδη υπάρχουσα βάση. Εκτός και αν κάνω λάθος σε αυτό (είναι κάτι βασικό και αυτό στην επιλογή της συγκεκριμένης ψύκτρας).

Αρχική απάντηση από haris1984 [Σήμερα, στις 23:03]

μια χαρα ειναι ο ανεμιστηρας αν δεν ζητας πολλα απο οβερκλοκ....

απλα κοιτα να φτιαξεις τη ροη του κουτιου με οσο λιγοτερους ανεμιστηρες γινεται και σε στοκ ταχυτητες θα εισαι και ησυχος και κρυος...

2 ανεμιστήρες προφανώς θα μείνουν, γιατί από ότι διαβάζω είναι οι απαραίτητοι. Ένας μπροστά και ένας πίσω για να κυκλοφορεί ο αέρας. Γλυτώνεις και την σκόνη μέσα στο case έτσι, τώρα το καλοκαίρι.

Καλή και η πρόταση του FrOsT παραπάνω, αλλά δεν θα κάνω overclocking (ανεβάζω που και που στα 3.3GHz όσο για να δω αν τρέχει καλύτερα κάποιο παιχνίδι).

Οπότε να κάνω την αγορά να ησυχάσει το κεφάλι μου λίγο από το "ρρρρρρβρρρρρ" και κάτι σφυριγματάκια της intel ψύκτρας.

Αν έχετε να προτείνετε κάτι άλλο σε ανεμιστήρα, είμαι όλος "αυτιά":)

Ευχαριστώ για την βοήθεια!

ναι αλεξ αλλα οταν μιλαμε για εναν επεξεργαστη ο οποιος ειναι φτιαγμενος για να μπορει να τρεξει σε στοκ ταχυτητες με τον ανεμιστηρα του σε φτηνα κουτια χωρις ανεμιστηρες με ελαχιστη ροη αερα μονο απο αυτον που βγαζει το τροφοδοτικο τροφοδοτικου....με την xp-120 και εναν ανεμιστηρα ακομα και στις 1000 στροφες θα ειναι μια χαρα...επισης τουλαχιστον εναν ανεμιστηρα στο πισω μερος του κουτιου και αν γινεται αλλον εναν να κρυωνει τους δισκους....δεν νομιζω να χρειαζεται τιποτα αλλο...

Έκανα παραγγελεία από checkmate αλλά δεν είχαν τα συγκεκριμένα προιόντα. Τώρα έκανα παραγγελεία από e-shop ( ελπίζω να τα έχουν γιατί δεν ξέρω από που αλλού θα τα βρω! ).

Θα δοκιμάσω να αφήσω έναν ανεμιστήρα πίσω μόνο στο κουτί + το fan της silencer και της Akasa. Αν και πιστεύω ότι μόνο με της Akasa και την XP-120 θα γλυτώσω πολύ θόρυβο από αυτόν που έχει τώρα η ψύκτρα της Intel. Το τροφοδοτικό λογικά θα τραβάει τον ζεστό αέρα άμεσα από τον επεξεργαστή γιατί είναι ακριβώς από πάνω του.

Με τόσες τρύπες που έχει το case πιστεύω ότι και χωρίς fans να περνάει αέρας μέσα ( 2 μπροστά, 1 στα πλάγια και 2 πίσω, τι στο καλό... δεν θα περνάει αέρας από εκεί, έστω και ο απαραίτητος ώστε να αλλάζει τον ήδη υπάρχον; ) :...:

Ο δίσκος δεν ανεβάζει πάνω από 30c - 32c τώρα (έχει το fan μπροστά του που του ρίχνει αέρα).

Δεν με ενδιαφέρει τόσο να ρίξω τις ήδη υπάρχουσες θερμοκρασίες, όσο το να τις διατηρήσω στα ίδια επίπεδα. Αφαιρώντας τους ανεμιστηρές και βάζοντας της XP-120 + την silencer 3 για την κάρτα γραφικών, ίσως να μην υπάρχει ξανά ανάγκη για 3-4 ανεμιστήρες στο κουτί.

Σήμερα έβαλα την XP-120 με τον ανεμιστηράκι της Akasa:)

Πρώτες εντυπώσεις=’ριστες!

Στο Pc probe (που δείχνει περίπου ότι θέλει, αλλά ταιριάζει απόλυτα με ότι μου δείχνει το Bios με το τελευταίο του update), πριν ανέβαινε στους 45c-50c ο επεξεργαστής και τώρα δεν ανεβαίνει παραπάνω από 30c-35c σε full load.

Idle κάθεται στους 22c-26c (βάλε κάτι παραπάνω πάντα βέβαια), αλλά είμαι μια χαρά και από θερμοκρασία και από θόρυβο τώρα (εντάξει, για τον θόρυβο δεν είμαι ποτέ ικανοποιημένος, αλλά δεν έχω βγάλει ακόμα τους ανεμιστήρες από το κουτί).

Αν σε full load μου δείχνει τέτοια διαφορά (20c-25c down) τότε αν αφαιρέσω τους ανεμιστήρες του κουτιού, ίσως να μην υπάρχει και τεράστια διαφορά με πριν. Ίσως ανέβουν πάλι οι θερμοκρασίες στα προηγούμενα επίπεδα, αλλά θα γλυτώσω τον θόρυβο από 5 ανεμιστήρες.

Θα το αφήσω να δουλεύει σήμερα και αύριο (να κάτσει καλά και η πάστα στην cpu) και μετά θα το δουλέψω χωρίς ανεμιστήρες.

Πάντως το fan της Akasa είναι μια χαρα και αθόρυβο. Η XP-120 είναι γίγαντας σε μέγεθος και αυτό αρκεί για χαμηλές θερμοκρασίες.

:clap:

Δεν άντεξα περιμένω :o και σταμάτησα όλους τους ανεμιστήρες του κουτιού.

Έκοψα και εκείνα τα συρματάκια που υπάρχουν στον πίσω ανεμιστήρα του τροφοδοτικού (διάβασα ότι και απο εκεί υπάρχει ίσως θόρυβος κάποιες φορές).

Οι θερμοκρασίες δεν ανέβηκαν:alien: αλλά δεν τον έχω ανοιχτό πολύ ώρα (έτρεξα απλά το aquamark 03 μια φορά).

Η θερμοκρασία του case πήγε στους 38c (εκεί πήγαινε και με τους ανεμιστήρες ανοιχτούς).

Ο επεξεργαστής δεν ξεπέρασε τους 35c-37c και η κάρτα γραφικών δεν πήγε παραπάνω από 45c-47c (σε idle η κάρτα γραφικών από 38c-39c ανέβηκε στους 42c μετά την αφαίρεση των ανεμιστήρων).

Εκείνα τα συρματάκια που υπάρχουνε στον κάτω ανεμηστίρα του τροφοδοτικού (επάνω από την ψύκτρα της cpu), να τα αφαιρέσω; (πήρα φόρα τώρα):tomato:

Edit:

Λογικό είναι να "παίξω" λίγο με την νέα ψύκτρα (εσείς εδώ φταίτε με όσα γράφετε και βάζετε σε πειρασμό κάτι noobia σαν εμένα):upside:

Ανέβασα τον επεξεργαστή από 3GHz στα 3.6GHz και σε idle έχω γύρω στους 26c-27c και τρέχοντας το Aquamark 03 1 φορά, έφτασε τους 33c (έχω βάλει τους ανεμιστήρες να δουλεύουν τώρα) :nothing:

Τόσο καλή είναι η XP-120; Πολύ χαμηλά κρατάει την θερμοκρασία μετά από τόσο overclocking; (βάζω άλλους 5c στο παραπάνω νούμερο λόγο pc probe, αλλά και πάλι μου φαίνεται ότι κρατάει χαμηλές θερμοκρασίες).

Να τον αφήσω τον επεξεργαστή στα 3.6GHz αφού δεν ανεβαίνουν τρελά οι θερμοκρασίες ή θα κάνει κανα τσαφ κάποια στιγμή;

στα ξαναειπα...ασε τουλαχιστον εναν ανεμιστηρα να βγαζει αερα απο το κουτι...

και καλο θα ειναι να βαλεις ενα ανεμιστηρακι στους σκληρους...βαλε 2 εντελως αθορυβα...δεν χρειαζεται να εχουν καμια τεραστια ροη...

τι κουτι εχεις?

Έκανα edit το παραπάνω post.

Έχω αφήσει τους ανεμιστήρες (γλύτωσα αρκετό θόρυβο από την προηγούμενη ψύκτρα οπότε καλά είναι τώρα).

Έχω μπροστά από τον δίσκο fan κ.λ.π. (γενικώς μπαίνει αέρας από παντού):)

Αυτό με το ανέβασμα της ταχύτητας της cpu πως το βλέπεις; Να τον αφήσω εκεί στα 3.6GHz; (αν δεν έχω να χάσω κάτι δηλαδή, λόγω του ότι δεν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες).

Αρχική απάντηση από haris1984 [Σήμερα, στις 19:33]

ενταξει...νορμαλ πραγματα...

αν εισαι σταθερος εκει αστο

τρεξε prime για κανα 6ωρο

αν δεν πεταξει λαθος τοτε πιθανοτατα εισαι οκ...

Το prime δεν ξέρω ακριβώς τι είναι...:cry: (noob here)

Τον άφησα όμως να λειτουργεί (idle) για 6-7 ώρες και όταν ήρθα σπίτι, είδα ότι το pc probe έλεγε 22c στην cpu και 32c στο mb (στα 3.6GHz πάντα)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.