Jump to content

CRT ή TFT έχετε στο κύριο pc?

totally_wired

Τι οθόνη έχετε?  

85 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

• Replies 73
  • Created
  • Last Reply

Οταν παιζεις ενα παιχνιδι σε αναλυση πχ 1024χ768 μπορουν να αποικονιστουν ταυτοχρονα καπου 785.000 διαφορετικα χρωματα. Ε ποσο διαφορα θα δεις απο πανελ 16 και 32 μπιτ αντιστοιχα? Ισως κανω λαθος..

Βασικά η διαφορά ανάμεσα σε 16 και 32 bit έκλεισε την 3DFX.

Παιδιά τεχνικές dithering εν έτη 2005 είναι ντροπή σε οθόνη υπολογιστή.

Έχω να ακούσω για dithering από τότε που ήμουν με τον Atari ST.

Βασικά οι διαφορές είναι έντονες όταν έχεις πολλές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος σε κάποια μεγάλη επιφάνεια. Βγάζουν τουλάχιστον μάτι οι διοαφορές ανάμεσα σε 16 και 32bit.

Υπάρχει διαφορά από 16 σε 32 bit αλλά πρώτον εξαρτάται απ' το παιχνίδι/πρόγραμμα και 2ον πρέπει να είσαι απαιτητικός/παρατηρητικός για να τη δεις.

Προσωπικά πάντως βάζω πάντα 32 bit (όπου υπάρχει επιλογή) καθώς κάνει πολύ καλύτερο fading σε σκηνές με φωτισμό, στον ουρανό κλπ. Η διαφορά στην ταχύτητα είναι άλλωστε μικρή πια...

Όσο για την ακτινοβολία, στις σημερινές CRC ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε σχέση με τις παλιές, καθώς απορροφούν το 99,9% της ακτινοβολίας με ενσωματωμένα φίλτρα και θωράκιση.

Το πρόβλημα είναι καθαρά στην κούραση των ματιών λόγω του refreshing (και φυσικά όσο χαμηλότερο το rate τόσο χειρότερα), πρόβλημα που δεν έχουν λόγω της φύσης τους οι TFT (τα 60 Hz δεν έχουν έννοια εκεί όπως στις CRT).

Αλλά το πρόβλημα του πραρατηρώ-μικρά-γραμματάκια-και-σχηματάκια-και-κουράζομαι δεν έχει φυσικά να κάνει με τον τύπο της οθόνης...

Οι περισσότεροι πάντως που ξέρω παίρνουν TFT κατά 90% λόγω χώρου και τίποτα άλλο...

Αρχική απάντηση από morfeas-dsl-

Οταν παιζεις ενα παιχνιδι σε αναλυση πχ 1024χ768 μπορουν να αποικονιστουν ταυτοχρονα καπου 785.000 διαφορετικα χρωματα. Ε ποσο διαφορα θα δεις απο πανελ 16 και 32 μπιτ αντιστοιχα? Ισως κανω λαθος..

μεγαλη πιστευω πως ειναι η διαφορα!

Αρχική απάντηση από yanni

Βασικά οι διαφορές είναι έντονες όταν έχεις πολλές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος σε κάποια μεγάλη επιφάνεια. Βγάζουν τουλάχιστον μάτι οι διοαφορές ανάμεσα σε 16 και 32bit.

αυτη ειναι κυριος η διαφορα.καποιες αποχροσεις ειναι πολυ αθλιες στα 16bit!

Προσωπικά, νιώθω πιο ξεκούραστα σε μια CRT παρά σε μια TFT. Εκτός κι αν η TFT είναι των 600. Αλλά και πάλι. Ειδικά σε ότι κινειται, ακόμα και κείμενο, βλέπω καλύτερα σε μια καλή CRT.

Δεύτερον, πολλοί παίρνουν πανάκριβες κάρτες γραφικών για να παίζουν σε υψηλές αναλύσεις με 32-βιτ χρώμα και τις βάζουν σε οθόνες 1024χ768 και 1280χ1024 με 16-bit χρώμα. Για ποιό λόγο? Αυτό καλύτερα να μην το σχολιάσω.

Αυτό που βλέπω είναι με την TFT δίνεις παραπάνω χρήματα για να αποκτήσεις προβλήματα που έτσι κι αλλιώς δεν θα είχες με μια CRT στα μισά λεφτά.

Αρχική απάντηση από JimmyFox

Αυτό που βλέπω είναι με την TFT δίνεις παραπάνω χρήματα για να αποκτήσεις προβλήματα που έτσι κι αλλιώς δεν θα είχες με μια CRT στα μισά λεφτά.

Εδω θα διαφωνησω.

Καμια σχεση η κουραση που ειχα δουλευοντας επι 8ωρου μπροστα στην CRT που ειχα εν

συγκριση με τωρα.

Ειναι πολλα τα προσοντα των TFT πλεον, αφου ως επι το πλειστον οι παιδικες

ασθενειες που ειχαν εχουν ξεπεραστει.

Τωρα θα συμφωνησω με οποιον δεν περνει TFT λογω οτι χρειαζεται τη μεγιστη

χρωματικη πιστοτητα λογω δουλειας(γραφιστας κ.α.) ειτε λογω χρηματων.

Απο εκει και περα το οτι οι TFT εχουν εν συγκριση με τις CRT μηδενικη ακτινοβολια

και αψογη ευκρινεια(ειδικα με DVI) και γεωμετρια,τα οποια μιλανε απο μονα τους για το

που πρεπει να κατευθυνθει καποιος ο οποιος σκοπευει να καθισει στον Η/Υ

για μεγαλο διαστημα καθημερινα...

Αρχική απάντηση από knight_77

Τωρα θα συμφωνησω με οποιον δεν περνει TFT λογω οτι χρειαζεται τη μεγιστη

χρωματικη πιστοτητα λογω δουλειας(γραφιστας κ.α.) ειτε λογω χρηματων.

Μα δεν μιλάμε για πιστότητα χρωμάτων αλλά για κατάντια. 65000 χρώματα max? Μα καλά είναι σοβαροί? Και 0ms ΤΝ palel να βγάλουν απλά δεν αξίζει. Νομίζω τα άλλα panels δεν έχουν τέτοιο χοντρό πρόβλημα.

Εγώ πάντως έχω να προτείνω να μη λέτε μεγάλα λόγια κατά των TFT όσοι έχετε CRT (χωρίς παρεξήγηση)... Υπάρχουν πάρα πολλοί χρήστες (δε σχολιάζω φυσικά γραφίστες κ.τ.λ.) που έλεγαν ακριβώς τα ίδια πριν και από τη στιγμή που κάθισαν για λίγη ώρα μπροστά σε TFT τα ξέχασαν τελείως και δεν ξαναγυρνάνε πλέον σε CRT. ;)

Οι μόνοι άνθρωποι στους οποίους δικαιολογώ την άρνηση για τη μετάβαση είναι αυτοί που:

Είναι γραφίστες

Δεν έχουν την οικονομική άνεση για μια καλλή TFT

Είναι φανατικοί Gamers και θέλους απαραίτητα όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αναλύσεις και χρώματα.

Για όλες τις άλλες περιπτώσεις προτείνω πρώτα να δουλέψετε για λίγες ώρες σε (καλή και καλορυθμισμένη) TFT και μετά να εκδηλωθείτε τόσο κατά των TFT. Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που για λόγους συνήθειας ή άλλους προτιμούν CRT αλλά εκεί είναι προσωπική υπόθεση. Φυσικά και υπάρχουν ακόμα μειονεκτήματα αλλά αυτά τείνουν πλέον να εξαλειφθούν και αν συνδυαστούν με τα υπάρχοντα πλεονεκτήματα των TFT τότε πιστεύω οτι ένας μέσος χρήστης δεν χρειάζεται να μένει μακρυά από αυτές...

Προς θεού, δεν θέλω να παρεξηγηθούμε, απλώς αυτή είναι η γνώμη μου και πιστεύω οτι τα ίδια θα πουν και άλλοι που είχαν CRT και πήγαν σε TFT... :)

Καλά αν κάνεις συμβιβασμούς για να κερδίσεις σε άλλον τομέα εννοείται ότι θα μείνεις ευχαριστημένος.

Και δεν χρειάζεται να είσαι φανατικός gamer για να αρχίσεις τα μπινελίκια κατά των εν λόγο πάνελς. Το ότι οι κατασκευαστές πουλάνε ms καλό θα ήταν να μην είναι εις βάρος της στοιχειώδους ποιότητας. Ας τολμήσουν να γράψουν 16bit χρώμα στα specs να δεις πόσες θα πουλήσουν.

Βασικά αυτό που αναφέρω είναι για συγκεκριμένα panels. Δεν παίρνει η μπάλα όλες τις TFT.

Αρχική απάντηση από Makis Hourdakis

Οι μόνοι άνθρωποι στους οποίους δικαιολογώ την άρνηση για τη μετάβαση είναι αυτοί που:

Είναι γραφίστες

Δεν έχουν την οικονομική άνεση για μια καλλή TFT

Είναι φανατικοί Gamers και θέλους απαραίτητα όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αναλύσεις και χρώματα.

Τωρα ερχεσαι στα λογια μου....

;)

Καλά, ενωείται οτι υπάρχουν TFT που δε βλέπονται... Εγώ μίλησα συγκεκριμένα για ΚΑΛΗ (όχι απαραίτητα 1000+) και ΚΑΛΟΡΥΘΜΙΣΜΕΝΗ (πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο). Ξέρω, το ίδιο λες αλλά απλώς το τονίζω. :) Οι ρυθμίσεις είναι πολύ σημαντικές γιατί π.χ. οι auto ρυθμίσεις της οθόνης μου δεν βλέπονται... ;)

Υ.Γ.: Όποιος μου πει οτι δεν παίρνει TFT επειδή βαριέται να τη ρυθμίζει, ε sorry αλλά αυτός που θα το πει να πάει να πάρει γραφομηχανή στο τέλος τέλος... :hehe:

Υ.Γ.2: Και τουλάχιστον άμα δε βαριέται έστω λίγο να κάνει κανένα γραφομηχανή mod και να ρίχνει που και που κανένα Pi για την ιστορία... :hehe: :hehe: :hehe:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.