Makis Hourdakis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 5, 2005 #1 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 5, 2005 Επειδή ό,τι ξέρω από πληροφορική είναι από πρακτική, εμπειρία ή μέσα από sites σαν το Λάμπη και όχι από βιβλία, όπως πιστεύω και πολλοί άλλοι, έχω κάποια "κενά" στις γνώσεις μου. Επειδή λοιπόν κατα καιρούς μου έρχονται διάφορες ερωτήσεις στο μυαλό, για να μην ανοίγω συνέχεια καινούρια threads σκέφτηκα οτι ένα τέτοιο thread θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο και eποικοδομητικό για πολλούς από εμάς. Θα προτιμούσα οι απαντήσεις σε αυτό το thread Να γίνονται υπεύθυνα και όχι να λέμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι... Λοιπόν, ας κάνω την αρχή: 1. Γιατί στους P4, ενώ το FSB είναι π.χ. 200MHz βγαίνει τελικώς 800MHz; Γιατί δηλαδή τετραπλασιάζεται κάθε φορά; 2. Ποιά υποσυστήματα συνεργάζονται με το northbridge και ποιά με το sb; 3. Στα τροφοδοτικά, τι είναι το PFC και ποιά η διαφορά active και passive PFC; 4. Ποιά η διαφορά Cache και Buffer; 5. Ποιά η διαφορά στη "φιλοσοφία" του διαύλου PCI και του AGP; Είναι κάτι σαν τη διαφορά RS232 και παράλληλης; Επίσης σχετικά με το PCI-express bus; Προς το παρόν αυτά. Δε θυμάμαι τι άλλο ήθελα να ρωτήσω...
totally_wired Ιούνιος 5, 2005 #2 Ιούνιος 5, 2005 1. Βασικά για λόγους marketing. Δεν γίνεται όταν βγήκαν οι p4 να τους έλεγες ότι τρέχουν fsb 100 αφού οι p3 έτρεχαν σε 133fsb. Έτσι τους το έκανες 400 και τους είπες ότι έχει quadpumping.2. Το northbridge ασχολείται με τις μνήμες και το adressing και γενικά με την επικοινωνία των διαυλών και των υποσιστημάτων. Σου καθορίζει το μέγεθος της μνήμης και προφανώς τον επεξεργαστή. Το southbridge έχει ενσωματομένά συνήθως όλα τα άλλα καλούδια της μητρικής. Ήχος, δικτύα κτλ
nickstamat Ιούνιος 5, 2005 #3 Ιούνιος 5, 2005 1) Την ίδια απορία την έχω κι εγώ. Κάτι έχω ακούσει κι εγώ για Quad-Pumping, αλλά δεν ξέρω τι γίνεται...2) Το northbridge επικοινωνεί με το southbridge. Γεφυρώνει τον επεξεργαστή με τη μνήμη, την AGP/PCI Express και καμιά φορά με την ενσωματωμένη κάρτα δικτύου αν είναι υψηλής ταχύτητας και έχει Intel CSA (communication Streaming Architecture). Αυτό κυρίως σε Gigabit. Αναλυτικά στο βιβλιαράκι της μητρικής (υπάρχει σχετικό σχεδιάγραμμα).Το southbridge αναλαμβάνει την επικοινωνία μεταξύ USB controllers, IDE 33/66/100/133 controllers, SATA controllers, (AC '97) Audio, PCI slots κ.λπ.Αναλυτικότερα στο βιβλιαράκι της μητρικής (υπάρχει σχετικό σχεδιάγραμμα).Υ.Γ. @Makis Hourdakis: εποικοδομητικό
petroSEXtreme Ιούνιος 5, 2005 #4 Ιούνιος 5, 2005 Αρχική απάντηση από totally_wired [Σήμερα, στις 20:40] 1. Βασικά για λόγους marketing. Δεν γίνεται όταν βγήκαν οι p4 να τους έλεγες ότι τρέχουν fsb 100 αφού οι p3 έτρεχαν σε 133fsb. Έτσι τους το έκανες 400 και τους είπες ότι έχει quadpumping. Lolllllllllllllllllllllllllllll και ξανα Lollllllllllllllllllllllllllllll:X: :X: :slap: Δηλαδη οι Ρ4 ειχαν 800αρι διαυλο λογο marketing και οχι λογο αρχιτεκτονικης..... Ρε παιδια δεν ειναι αναγκη να απαντατε πρωτοι πρωτοι για να το παιξετε ξερολες και χωρις να φτανει αυτο να απαντατε χωρις να ξερετε και να λετε τα ακυρα πραγματα...:fist: Αρε θα το ξαναπω και θα το λεω συνεχεια που ειναι το lab προ 2 ετων περιπου????:cry: Απλα αξεχαστες εποχες....
apocalypse Ιούνιος 5, 2005 #5 Ιούνιος 5, 2005 1)Το 200mhz είναι η συχνότητα του ρολογιού.Το ρολόι είναι ένας τετραγωνικός παλμός , οι αλλαγές καταστάσεων συμβαίνουν στις ακμές του (την στιγμή αλλαγής από 1 σε 0 ή από 0 σε 1).H απλή SDRAM επέτρεπε μεταφορά δεδομένων στην θετική ακμή του ρολογιού (από 0 σε 1) , άρα 1 φορά ανά κύκλο του ρολογιού. Η DDR πάλι επιτρέπει μεταφορά δεδομένων στην θετική ΚΑΙ στην αρνητική ακμή του ρολογιού , άρα 2 φορές ανά κύκλο του ρολογιού = με διπλάσιο ρυθμό από την απλή SDR στην ίδια συχνότητα ρολογιού.Έτσι (κατά τις επιταγές του marketing) οι DDR ονοματίζονται με το διπλάσιο της πραγματικής τους συχνότητας ή αν προτιμάτε με την "effective" συχνότητά τους.Το quad pumped του P4 προκύπτει από το γεγονός οτι έχει 2 κανάλια που το καθένα υποστηρίζει 2 μεταφορές δεδομένων ανά κύκλο , συνολικά 4 διαμεταγωγές ανά κύκλο.Οπότε , ενώ η πραγματική συχνότητα του ρολογιού είναι 200mhz , ο ρυθμός διαμεταγωγής είναι τετραπλάσιος από αυτόν μιας απλής SDR στα ίδια mhz , οπότε (ξάνα κατά τις επιταγές του marketing) χρησιμοποιείται η "effective" συχνότητα.
totally_wired Ιούνιος 5, 2005 #6 Ιούνιος 5, 2005 Δηλαδή στις μνήμες ποτέ μα ποτέ δεν έχει γίνει κανένα μάρκετινιστικό κόλπο?Ε ανάμεσα στην ονομασία pc2100 2700 3200 και στο dual channel (που έχει πες και μια δόση ουσίας) εγώ βάζω και το quadpumping.
saxon_747 Ιούνιος 5, 2005 #7 Ιούνιος 5, 2005 1) To host bus clock (απλα bus) σε εναν συγχρονο επεξεργαστη (Athlon64, P4) ειναι 200ΜΗz. To fsb προκυπτει απο τεχνολογιες οπως το quad-pump (δηλ. 4*200=800). Ριξε μια ματια εδω 2)Σου απαντησανε τα παιδια παραπανω αλλα δες και Eδω 3)PFC = Power Factor Correction. Πιο αναλυτικα Eδω 4)Cache ,Buffer η στα ελληνικα "Ενδιαμεση μνημη", "λανθανουσα μνημη" ειναι καποια ποσοτητα μνημης (συνηθος σε cpus η σκληρους δισκους) που αποθηκευει προσωρινα καποια δεδομενα προτου αυτα καταληξουν προς επεξεργασια (στην περιπτωση του cpu) η προς αναγνωση/εγγραφη (στην περιπτωση ενος σκληρου δισκου) Info 5)To pci-e απλα σου προσφερει μεγαλυτερο bandwidth δεδομενων. Λειτουργει περιπου με τον ιδιο τροπο που λειτουργει και το AGP με ουσιαστικη διαφορα το μεγαλυτερο ευρος αποστολης και ληψης δεδομενων. Info Info 2
nickthegreek Ιούνιος 5, 2005 #8 Ιούνιος 5, 2005 Nα ρωτήσω και εγώ κάτι : Τι είναι ρε παιδιά το raid στους σκληρούς δίσκους? Τι πρέπει να έχω για να το υποστηρίζει το pc μου? Πόσα είδη υπάρχουν?
FrOsT Ιούνιος 5, 2005 #9 Ιούνιος 5, 2005 Αρχική απάντηση από nickthegreek Nα ρωτήσω και εγώ κάτι : Τι είναι ρε παιδιά το raid στους σκληρούς δίσκους? Τι πρέπει να έχω για να το υποστηρίζει το pc μου? Πόσα είδη υπάρχουν? Στα Αγγλικά: http://www.webopedia.com/TERM/R/RAID.htmlΣτα Ελληνικά: http://www.in.gr/Articles/Article.asp?ArticleId=60330&CurrentTopId=59851&IssueTitle=RAM+140
nickthegreek Ιούνιος 5, 2005 #10 Ιούνιος 5, 2005 Αρχική απάντηση από FrOsT [Σήμερα, στις 20:17] Στα Αγγλικά: http://www.webopedia.com/TERM/R/RAID.htmlΣτα Ελληνικά: http://www.in.gr/Articles/Article.asp?ArticleId=60330&CurrentTopId=59851&IssueTitle=RAM+140 Thanks Frost
Makis Hourdakis Ιούλιος 4, 2005 Author #11 Ιούλιος 4, 2005 Τι είναι το ECC και τι το TCCD (ή κάπως έτσι) στις μνήμες;
RootX Ιούλιος 4, 2005 #12 Ιούλιος 4, 2005 Χωρίς καμία διάθεση κακίας, καλές οι ερωτήσεις δεν λέω, αλλά απλά ρωτάς εξηγήσεις για όρους που σου έρχονται την τάδε δεδομένη στιγμή?Έψαξες λίγο μόνος σου να πάρεις μία ιδέα για αυτό που σε απασχολεί και στην συνέχεια να ρωτήσεις κάποια διευκρίνηση?Προσωπικά ενοχλούμε όταν κάποιος ζητάει κάτι τόσο απλό, όσο δλδ ένα search στο google, μου κάνει σαν να θέλει από μένα να ψάξω την απάντηση γιαυτόν.Πχ στην ερώτησή σου για τις ECC μνήμες, μία γρήγορη απάντηση θα ήταν του στυλ, "ECC σημαίνει Error-Correcting Code ή Error Checking and Correcting, δλδ μνήμη με την δυνατότητα να ανιχνεύει και να διορθώνει λάθη και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε servers".Σε κάλυψε αυτή η απάντηση? δεν νομίζω. Για να μάθεις τι ακριβώς είναι η ECC μνήμη, γιατί χρειάζεται και που, τι διαφορά έχει σχεδιαστικά από μία μνήμη χωρίς ECC, θα πρέπει να διαβάσεις links σαν και αυτό ή κάποιο pdf σαν και αυτό της ibm.Μην νομίσεις ότι τα links αυτά τα είχα εύκαιρα, στο google τα βρήκα.
Malkav Ιούλιος 4, 2005 #13 Ιούλιος 4, 2005 Αρχική απάντηση από apocalypseΤο quad pumped του P4 προκύπτει από το γεγονός οτι έχει 2 κανάλια που το καθένα υποστηρίζει 2 μεταφορές δεδομένων ανά κύκλο , συνολικά 4 διαμεταγωγές ανά κύκλο. Οπότε , ενώ η πραγματική συχνότητα του ρολογιού είναι 200mhz , ο ρυθμός διαμεταγωγής είναι τετραπλάσιος από αυτόν μιας απλής SDR στα ίδια mhz , οπότε (ξάνα κατά τις επιταγές του marketing) χρησιμοποιείται η "effective" συχνότητα. Για 'υτο το λόγο μέχρι πρόσφατα με την είσοδο του IMC στους 64 οι P4 ξεφτίλιζαν τους XP σε memory bandwidth. Η AMD με τους 64 πήρε τον memory controler απο το northbridge και τον τοποθέτησε πάνω στον επεξεργαστή. Έτσι αντί να τρέχει στη συχνότητα του northbridge, δηλαδή τα 200MHz, τρέχει στη συχνότητα του επεξεργαστή. Με αυτόν το τρόπο επιτυγχάνεις αύξηση του memory bandwidth για δεδομένη συχνότητα της μνήμης και δεδομένα timmings μόνο και μόνο με αύξηση της συχνότητας του πυρήνα.
backgman Ιούλιος 4, 2005 #14 Ιούλιος 4, 2005 Αρχική απάντηση από apocalypse [05-06-2005 21:15] Το ρολόι είναι ένας τετραγωνικός παλμός , οι αλλαγές καταστάσεων συμβαίνουν στις ακμές του (την στιγμή αλλαγής από 1 σε 0 ή από 0 σε 1). Μια μικρή διευκρίνηση, το ρολόι είναι απο 0 σε 0, δηλαδή έχει μια ανερχόμενη και μια κατερχόμενη ή το αντίστροφο.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.