Jump to content

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Γεια χαρά !

Το τελευταίο διάστημα, ίσως και από πάντα αλλά δεν το είχα παρατηρήσει, έχω micro stuttering κυρίως σε DX11 games και ψάχνω να δω αν υπάρχει λύση.

Το rig μου είναι R5 5600, RX6700, 4x8 DDR4 3200 CL16 και ένα υποφερτό PSU Corsair VS650 6ετίας.

Έχω πειράξει πολλά πράγματα στην registry των W11, διαβάζοντας διάφορα posts στο reddit

- Disable High Precision Event Timer (HPET)

- Disable Ultra Low Power State (ULPS)

- Disable WindowsGameBar & PresenceWrite

- OverlayTestMode -> DWord 32bit = 5

- Enable Windows High Perfomance power plan

- ShaderCache από AMD Optimized -> Always ON

- AMD FreeSync από AMD Optimized -> Always OFF

- Tesselation από AMD Optimized -> Use application settings

- Disable AMD Software In-Game Overlay

- Disable Hardware Acceleration on Discord

Δυστυχώς και πάλι βλέπω το % του stuttering time στο CapFrameX να ανεβαίνει έστω και σε δεκαδικές τιμές (0.5 - 1.0%) ή < 5.0%

Τελευταία διάβασα για το dxnavi και ένα workaround για να το εξαλείψεις με παραμετροποίηση του executable των AMD drivers από κάποιον στο guru3d αλλά δεν μου αρέσει σαν λύση γιατί αν και λένε ότι δουλεύει, ρίχνει την απόδοση αισθητά.

Να τονίσω ότι στα DX12 games δεν φαίνεται να υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Είχε κανείς παρόμοια εμπειρία και κατάφερε να βρει λύση; Λείπει κάτι από τις ρυθμίσεις που έχω κάνει ή κάποια ρύθμιση θα έπρεπε να ήταν διαφορετική;

Έγινε επεξεργασία από ByAnyMeansNecessary

Απο που να ξεκινησουμε?

1 ώρα πριν, το μέλος ByAnyMeansNecessary έγραψε:

Έχω πειράξει πολλά πράγματα στην registry των W11

Αυτο γτ το πειραζεις?

Το freesync γτ ειναι off?

Βασικα τπτ απο αυτα δεν παιζει ρολο.

Το pc γενικα δουλευει σωστα? Εχεις δει τι load υπαρχουν οταν παιζεις? Ειναι 99-100% η καρτα η την κοβει το ρευμα? Για τι παιχνιδια μιλαμε και τι αναλυση.

registry ΔΕΝ πειραζεις παντως ΠΟΤΕ.

(edited)
17 λεπτά πριν, το μέλος fatalara έγραψε:

Απο που να ξεκινησουμε?

Αυτο γτ το πειραζεις?

Το freesync γτ ειναι off?

Βασικα τπτ απο αυτα δεν παιζει ρολο.

Το pc γενικα δουλευει σωστα? Εχεις δει τι load υπαρχουν οταν παιζεις? Ειναι 99-100% η καρτα η την κοβει το ρευμα? Για τι παιχνιδια μιλαμε και τι αναλυση.

registry ΔΕΝ πειραζεις παντως ΠΟΤΕ.

Πολλά settings που υπήρχαν στο μενού των adrenaline drivers, "κρύφτηκαν" από την AMD με αποτέλεσμα αν θες να πειράξεις την τιμή τους να πρέπει να καταφύγεις στην registry. Κύριο παράδειγμα το ShaderCache που βρίσκεται στο 

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0000\UMD

Πίστεψε με, θα ήθελα να βάζω τους drivers να ανοίγω τα παιχνίδια και να έχω μια απολύτως smooth εμπειρία με minimal configuration αλλά δυστυχώς δεν είναι εφικτό αυτό. Εδώ για να γίνει σωστά η διαδικασία της αναβάθμισης των drivers, θέλει να χρησιμοποιήσεις DDU και να αποσυνδεθείς από το internet για να μην προλάβουν τα Windows να περάσουν τους default display drivers κατά την επόμενη επανεκκίνηση.

Το pc δουλεύει μια χαρά. Και τα games παίζουν μια χαρά, αν βγάλεις απέξω ότι το experience δεν είναι smooth λόγω του stuttering. To load της κάρτας δεν μπορώ να πω ότι είναι στο 100% καρφωμένο, δεν ξέρω τι φταίει αλλά δεν φαντάζομαι ότι τρώει bottleneck από τον 5600. Ίσως το ότι το παιχνίδι δεν είναι optimized; Παίζει να μην μπορεί το τροφοδοτικό να ανταπεξέλθει όντας χαμηλής ποιότητας και 6ετίας;

Τα παιχνίδια που το παρατήρησα είναι το PUBG και το BF 5 και διαβάζω ότι το issue υπάρχει και σε άλλα FPS όπως το Apex Legends, Valorant.

23 λεπτά πριν, το μέλος ByAnyMeansNecessary έγραψε:

Εδώ για να γίνει σωστά η διαδικασία της αναβάθμισης των drivers, θέλει να χρησιμοποιήσεις DDU και να αποσυνδεθείς από το internet για να μην προλάβουν τα Windows να περάσουν τους default display drivers κατά την επόμενη επανεκκίνηση.

Ποιος τα λεει αυτα? DDU χρησιμοποιεις μονο οταν αλλαζεις εταιρια καρτας. Π.χ απο amd να πας σε nvidia. Που τα εχεις διαβασει αυτα τα πραγματα?

24 λεπτά πριν, το μέλος ByAnyMeansNecessary έγραψε:

Κύριο παράδειγμα το ShaderCache που βρίσκεται στο

Γιατι να αλλαξεις το shadercache?

Πες μου αναλυση που παιζεις. Το ποιο πιθανο ειναι οτι σε κοβει ο επεξεργαστης η το ρευμα.

(edited)

Αν κάνεις μια αναζήτηση στο google, "AMD stuttering" θα βρεις όλα αυτά που αναφέρω σε διάφορα threads εδώ  και εκεί. Όρεξη να έχεις να διαβάζεις με λίγα λόγια.

Σε 1080p παίζω.

11 λεπτά πριν, το μέλος ByAnyMeansNecessary έγραψε:

Αν κάνεις μια αναζήτηση στο google, "AMD stuttering" θα βρεις όλα αυτά που αναφέρω σε διάφορα threads εδώ  και εκεί. Όρεξη να έχεις να διαβάζεις με λίγα λόγια.

Σε 1080p παίζω.

Για να σε βοηθήσω, αν υποπτεύεσαι το ρεύμα, επιπλέον έχω συνδεδεμένους 1 Μ.2, 3 SSD και 1 HDD.

24 λεπτά πριν, το μέλος fatalara έγραψε:

Ποιος τα λεει αυτα? DDU χρησιμοποιεις μονο οταν αλλαζεις εταιρια καρτας. Π.χ απο amd να πας σε nvidia. Που τα εχεις διαβασει αυτα τα πραγματα?

Γιατι να αλλαξεις το shadercache?

Πες μου αναλυση που παιζεις. Το ποιο πιθανο ειναι οτι σε κοβει ο επεξεργαστης η το ρευμα.

Kι ομως ετσι οπως τα λεει ειναι. Μονο τοτε δουλευει 100% το DDU.

• Like 1
18 λεπτά πριν, το μέλος ByAnyMeansNecessary έγραψε:

Σε 1080p παίζω.

Για να σε βοηθήσω, αν υποπτεύεσαι το ρεύμα, επιπλέον έχω συνδεδεμένους 1 Μ.2, 3 SSD και 1 HDD.

Κατεβασε το hwinfo και κοιτα την συμπεριφορα του cpu, gpu καταναλωση watt ολα.

Ασε τι λενε στα threads εδω ειναι thalab.

5 λεπτά πριν, το μέλος icy20 έγραψε:

Kι ομως ετσι οπως τα λεει ειναι. Μονο τοτε δουλευει 100% το DDU.

και καθε φορα που περναει drivers δεν του καθονται καλα?

1 λεπτό πριν, το μέλος fatalara έγραψε:

και καθε φορα που περναει drivers δεν του καθονται καλα?

οχι απλα οταν δεν καθεται καλα ο driver μια στο τοσο θα χρειαστει η διαδικασια που αναφερει.

• Like 1
4 λεπτά πριν, το μέλος icy20 έγραψε:

οχι απλα οταν δεν καθεται καλα ο driver μια στο τοσο θα χρειαστει η διαδικασια που αναφερει.

Δεν γινεται να μην καθεται καλα ο driver συνεχεια.

Το τροφοδοτικο που εχει ειναι για δουλεια γραφειου. Η καρτα του ζηταει 600w. Γιαυτο του λεω να δει αν το μηχανημα τροφοδοτειται σωστα. Δεν βαζεις καρτα γραφικων σε αυτο το τροφοδοτικο.

(edited)
10 λεπτά πριν, το μέλος fatalara έγραψε:

Δεν γινεται να μην καθεται καλα ο driver συνεχεια.

Το τροφοδοτικο που εχει ειναι για δουλεια γραφειου. Η καρτα του ζηταει 600w. Γιαυτο του λεω να δει αν το μηχανημα τροφοδοτειται σωστα. Δεν βαζεις καρτα γραφικων σε αυτο το τροφοδοτικο.

Έχω αγοράσει ένα Corsair RM850x Gold v3.1 και κάθεται στο κουτάκι του, γιατί το προορίζω όταν με το καλό πέσουν οι τιμές των RTX 5070 Ti / RX 9070 XT αλλά από ότι φαίνεται θα μπω στον κόπο να το βάλω πάνω τώρα για να δω αν όντως φταίει αυτό. Εκτός αν μου πείτε εμπειρικά ότι αποκλείεται να φταίει το psu.

Ενταξει δεν ειναι και υπερκινεζια να πεις οτι δεν θα την παλευει. Δεν νομιζω οτι ειναι απο εκει το θεμα του. Γενικα υπαρχουν θεματα stuttering σε διαφορα setup.

Δεν αποκλειεται τιποτα. απλα ειναι μικρη γενικα η πιθανοτητα.

Οταν ειχα την 6700 (την απλη απλη ) , 170w τραβαγε θυμαμαι . Αντε πες οτι μαζι με ολα τα υπολοιπα να φτασει τα 300w  .

19 λεπτά πριν, το μέλος ByAnyMeansNecessary έγραψε:

Έχω αγοράσει ένα Corsair RM850x Gold v3.1 και κάθεται στο κουτάκι του, γιατί το προορίζω όταν με το καλό πέσουν οι τιμές των RTX 5070 Ti / RX 9070 XT αλλά από ότι φαίνεται θα μπω στον κόπο να το βάλω πάνω τώρα για να δω αν όντως φταίει αυτό. Εκτός αν μου πείτε εμπειρικά ότι αποκλείεται να φταίει το psu.

Πρωτα να δεις τι γινεται στο hwinfo. 

12 λεπτά πριν, το μέλος kpetros έγραψε:

Οταν ειχα την 6700 (την απλη απλη ) , 170w τραβαγε θυμαμαι . Αντε πες οτι μαζι με ολα τα υπολοιπα να φτασει τα 300w  .

Μιλαμε για corsair vs650. 

1 ώρα πριν, το μέλος kpetros έγραψε:

Με την RTX 3060 που θεωρητικά είναι λίγο πιο κάτω από την RΧ 6700 σε δύναμη, είσαι πιο ευχαριστημένος;

αφου το εχεις το τροφοδοτικο και καθεται, δεν καταλαβαινω γιατι δεν το πετας μια πανω να σου φυγει η απορια

• Like 1
1 ώρα πριν, το μέλος BloodMage έγραψε:

αφου το εχεις το τροφοδοτικο και καθεται, δεν καταλαβαινω γιατι δεν το πετας μια πανω να σου φυγει η απορια

Μιλαμε για τροφοδοτικο με ενιαια rails. Ακομα και αυτο να μην του δημιουργει το προβλημα, πρεπει να φυγει χτες.

• Like 1
3 ώρες πριν, το μέλος ByAnyMeansNecessary έγραψε:

Με την RTX 3060 που θεωρητικά είναι λίγο πιο κάτω από την RΧ 6700 σε δύναμη, είσαι πιο ευχαριστημένος;

Την 6700 την ειχα κρατησει πολυ λιγο , ηταν η εκδοση pulse και ειχε coil whine . Ασε που στο μοναδικο παιχνιδι που παιζω (GW2) για καποιο λογο δεν τραβαγε καλα .

Οποτε στην περιπτωση μου , ναι , ηταν μια σωστη αλλαγη . 

Εφοσον εχεις τροφοδοτικο ,βαλε το να δουμε αν φταιει .

Και επιπλεον , καλο ειναι να μην αγοραζεις ηλεκτρονικα και να τα κρατας διοτι αμα οταν τα ανοιξεις , διαπιστωσεις πως εχουν προβλημα , θα μπλεξεις . 

• Agree 1
58 λεπτά πριν, το μέλος kpetros έγραψε:

καλο ειναι να μην αγοραζεις ηλεκτρονικα και να τα κρατας διοτι αμα οταν τα ανοιξεις , διαπιστωσεις πως εχουν προβλημα , θα μπλεξεις . 

+οσο θες

• Agree 1

Λοιπόν σε σημερινή μέτρηση μέσα στο game, η κάρτα έπαιζε ~75% load με max 168W και ο cpu έπαιζε ~65-70% load με max 77.67W

Οπότε, αν διαβάζω σωστά τις μετρήσεις το σύστημα παίζει στα 300W χονδρικά όπως είπε και ο φίλος @kpetros 

Με βάση τα παραπάνω, δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι η αντικατάσταση του psu... μακάρι βέβαια να κάνω λάθος.

25 λεπτά πριν, το μέλος ByAnyMeansNecessary έγραψε:

Λοιπόν σε σημερινή μέτρηση μέσα στο game, η κάρτα έπαιζε ~75% load με max 168W και ο cpu έπαιζε ~65-70% load με max 77.67W

Οπότε, αν διαβάζω σωστά τις μετρήσεις το σύστημα παίζει στα 300W χονδρικά όπως είπε και ο φίλος @kpetros 

Με βάση τα παραπάνω, δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι η αντικατάσταση του psu... μακάρι βέβαια να κάνω λάθος.

Τα watt ειναι η μια πλευρα του νομισματος. Η αλλη πλευρα ειναι η ποιοτητα και η πλατφορμα κατασκευης. Μιλαμε για τροφοδοτικο που τα 5v και τα 12v ειναι στον ιδιο regulator. Βαρκα με γιαλο. Η ασταθεια παιζει μπαλα.

Στο cpu υπαρχουν πυρηνες που χτυπουσαν 100%?