ronin13 Δημοσιεύτηκε Τετάρτη at 06:14 μμ #1 Δημοσιεύτηκε Τετάρτη at 06:14 μμ (edited) Καλησπέρα! Στο σαλόνι αυτή τη στιγμή έχω ένα Lenovo V55t Gen 2-13ACN να εκτελεί χρέη file server και Plex server. Προσφάτως όμως ανακάλυψα ότι η επεξεργαστική ισχύς της ενσωματωμένης GPU (5600G) φτάνει για ένα μόνο session αναπαραγωγής. Αν τρέξει κάποιο βιντεάκι παράλληλα σε δεύτερη συσκευή τα πράγματα ζορίζουν πολύ... Σύμφωνα με τη Lenovo η πιο ισχυρή συμβατή GPU είναι η AMD Radeon RX 6400. Αξίζει να προχωρήσω σε αγορά; Έχει κάποιος κάποια καλύτερη ιδέα; Έγινε επεξεργασία Τετάρτη at 06:24 μμ από ronin13
BloodMage Τετάρτη at 08:30 μμ #2 Τετάρτη at 08:30 μμ 2 ώρες πριν, το μέλος ronin13 έγραψε: Καλησπέρα! Στο σαλόνι αυτή τη στιγμή έχω ένα Lenovo V55t Gen 2-13ACN να εκτελεί χρέη file server και Plex server. Προσφάτως όμως ανακάλυψα ότι η επεξεργαστική ισχύς της ενσωματωμένης GPU (5600G) φτάνει για ένα μόνο session αναπαραγωγής. Αν τρέξει κάποιο βιντεάκι παράλληλα σε δεύτερη συσκευή τα πράγματα ζορίζουν πολύ... Σύμφωνα με τη Lenovo η πιο ισχυρή συμβατή GPU είναι η AMD Radeon RX 6400. Αξίζει να προχωρήσω σε αγορά; Έχει κάποιος κάποια καλύτερη ιδέα; ουσιαστικα το μονο που σε περιοριζει ειναι ο χωρος και το τροφοδοτικο ανοιξε το να δεις τι psu φοραει και ποσο χωρο εχει μεσα. Στη θεση σου θα εβαζα nvidia. κατι σε 4060 που πολυ καλη καταναλωση. και αν δεν σε πειραζει παρε μεταχειρισμενη εχω πετυχει και με 200ε 1
cabdik Παρασκευή at 05:57 μμ #3 Παρασκευή at 05:57 μμ προσωπικα...... δεν νομιζω οτι ο 5600G πρεπει να εχει τετοιο ζορισμα....! Αυτα πρεπει να τα παιζει χαλαρα.....! οταν βαζεις και παιζουν, ελεγξε στις διεργασιες να δεις τι κομματι τερματιζει/μπουκωνει... κι αν μπορεις βγαλε φωτο...! On 8/1/2025 at 10:30 ΜΜ, το μέλος BloodMage έγραψε: ουσιαστικα το μονο που σε περιοριζει ειναι ο χωρος και το τροφοδοτικο ανοιξε το να δεις τι psu φοραει και ποσο χωρο εχει μεσα. Στη θεση σου θα εβαζα nvidia. κατι σε 4060 που πολυ καλη καταναλωση. και αν δεν σε πειραζει παρε μεταχειρισμενη εχω πετυχει και με 200ε καλυτερα να μην μπλεξει με κατι που δεν υποστηριζεται επισημα, γιατι μπορει να πεταξει λεφτα τσαμπα...! η Lenovo δεν ειναι και η καλυτερη εταιρια σε υποστηριξη.......... συσκευων..! 2
BloodMage Παρασκευή at 06:13 μμ #4 Παρασκευή at 06:13 μμ 13 λεπτά πριν, το μέλος cabdik έγραψε: προσωπικα...... δεν νομιζω οτι ο 5600G πρεπει να εχει τετοιο ζορισμα....! Αυτα πρεπει να τα παιζει χαλαρα.....! οταν βαζεις και παιζουν, ελεγξε στις διεργασιες να δεις τι κομματι τερματιζει/μπουκωνει... κι αν μπορεις βγαλε φωτο...! καλυτερα να μην μπλεξει με κατι που δεν υποστηριζεται επισημα, γιατι μπορει να πεταξει λεφτα τσαμπα...! η Lenovo δεν ειναι και η καλυτερη εταιρια σε υποστηριξη.......... συσκευων..! Τι πρόβλημα μπορεί να εχει δλδ? Κουμπώνει την κάρτα κάνει install drivers και gg. Η αληθεια ειναι οτι για να γωνατησε την apu του 5600g μαλλον πρεπει να κανει βαρυ encoding, Τυπου απο 4Κ σε 1080, η πολλα μαζι 1
minast 16 ώρες πριν #5 16 ώρες πριν Όπως λέει και ο Bloodmage, το πρόβλημα μάλλον προκύπτει σε video transcoding. Το ιδανικό θα ήταν να παίζουν όλα natively. Εάν τώρα έχεις ένα 4K HDR και θέλεις να το παίξεις σε ένα κινητό σε 720p, το Plex θα κάνει ένα decode και ένα νέο encode για να ταΐσει την κάθε συσκευή με το stream που ζητάει. Και σε αυτή την περίπτωση, το ιδανικό είναι το transcode να γίνεται hardware accelerated. Για να ζορίζεται ο Ryzen σου, μάλλον το κάνεις σε CPU και όχι στην ενσωματωμένη GPU. Έχεις κοιτάξει τις ρυθμίσεις του Plex για hardware accelerated transcoding; 4
cabdik 13 ώρες πριν #6 13 ώρες πριν 17 ώρες πριν, το μέλος BloodMage έγραψε: Τι πρόβλημα μπορεί να εχει δλδ? Κουμπώνει την κάρτα κάνει install drivers και gg. Η αληθεια ειναι οτι για να γωνατησε την apu του 5600g μαλλον πρεπει να κανει βαρυ encoding, Τυπου απο 4Κ σε 1080, η πολλα μαζι μπορει να εχει conflicts..... η Lenovo ειναι λιγο σφικτη στην υποστηριξη συσκευων, με το ΒΙΟΣ της...! αν μπορει.... απο κανα φιλο, ας κανει μια δοκιμη πριν αγορασει.......!!! 2
ronin13 4 ώρες πριν Author #7 4 ώρες πριν Λοιπον, σκάλισα λιγο τις ρυθμίσεις του Hardware Acceleration (on-off-on), και βρήκα τα παρακάτω παίζοντας μόνο 4Κ αρχεία: 1. Αναπαραγωγή μόνο στην τηλεόραση: 2. Αναπαραγωγή σε TV+laptop (στο ίδιο τοπικό δίκτυο): 3. Αναπαραγωγή σε TV+laptop (στο ίδιο τοπικό δίκτυο)+κινητό (με data): Καταλαβαίνω ότι η αναπαραγωγή απο το κινητό σε διαφορετικό δίκτυο κάνει τη ζημιά, καθώς χτες βράδυ δοκίμασα απο το κινητό στο ίδιο τοπικό δίκτυο και είχε 2% επιβάρυνση. Η μέρα με τη νύχτα σχετικά με αυτά που είδα όταν άνοιξα αυτότο θέμα, καθώς τότε με την τηλεόραση και μόνο έπιανε 65%. Μένει να δοκιμάσω με την full HD τηλεόραση των γονιών μου (που είναι σε άλλη πόλη). Νομίζω όμως ότι με τα παρόντα δεδομενα δε θα κάνω κατι, καθώς είναι πολύ συγκεκριμένο use case αυτό που "ζορίζει" τη GPU. 1
Arkan 3 ώρες πριν #10 3 ώρες πριν Το πιο εύκολο για να δεις τι παίζει, είναι να ανοίξεις το dashboard του plex από το activity. Έβαλα να παίζουν 3 τυχαία επεισόδια, ένα στον plex client στον υπολογιστή, ένα μέσω browser κι ένα στο κινητό. Όλα στο δίκτυο. Χαμπάρι δεν πήρε. Και μιλάμε για τον αρχαίο Xeon W3540 του '09. 2 πλήρως direct play και ένα direct stream + transcode. Αν δεις εδώ transcode, θα σου πει και τον λόγο. Ο πιο πιθανός λόγος για το plex στο κινητό εκτός δικτύου να σου κάνει ζημιά, είναι αυτή η ρύθμιση, που από default νομίζω είναι στο 2mbps και θα κάνει transcode τα πάντα. Οι περισσότεροι που ξέρω δεν ασχολούνται καν με 4Κ, εκτός κι αν όλα τα συστήματά τους μπορούν να το αναπαράγουν direct play. Είναι ζόρι το transcode ακόμη και με καλές κάρτες. Κάποια από αυτά μπορεί να τα ήξερες, αλλά είπα να τα πω όλα όσα θυμάμαι μπας και βοηθήσει σε κάτι. P.S. Μόλις το δοκίμασα και με 4Κ ταινία ~31GB μαζί με τα υπόλοιπα και ήταν μια από τα ίδια. Θεωρώ σχεδόν σίγουρο πως το θέμα σου είναι το transcode, αλλά δεν ξέρω αν θα πήγαινα σε δυνατότερη κάρτα γραφικών ή αν απλώς άλλαζα το playback regime. 3
BloodMage 1 ώρα πριν #11 1 ώρα πριν 2 ώρες πριν, το μέλος Arkan έγραψε: Θεωρώ σχεδόν σίγουρο πως το θέμα σου είναι το transcode 100% αυτό είναι Αν και τα είπες/ κάλυψες όλα να το πω πολύ απλά φραγκοδιφραγκα που λενε.... Όταν το αρχείο της ταινίας που εχεις κατεβάσει είναι 4Κ και θες να παίξεις την ταινία σε μια συσκευή που δεν υποστηρίζει 4Κ ή λόγω αργού ίντερνετ (έκτος τοπικού δικτύου δλδ) δεν μπορεί να παίξει 4Κ τότε πρέπει να κάνει transcoding (endcoding όπως Θέλεις πες το) για να την Κάνει 1080/720 ανάλογα την περίπτωση. Σε αυτή την περίπτωση ζορίζεται το σύστημα Αν κανεις direct play, απο 4Κ σε 4Κ η απο 1080 σε 1080 κλπ κλπ, εκει δεν εχεις κανενα θεμα
Recommended Posts