Jump to content

Συμβουλές για επισκευή κεραμοσκεπης.

Recommended Posts

Έχω μια μικρή κεραμοσκεπη (3μ×2μ) σε χώρο αποθήκης η οποία τα τελευταία χρόνια μπάζει νερά όταν βρέχει. Επιπλέον ορισμένα από τα λεπτά ξύλα που εξεχουν (και είχαν περαστεί με κατράμι) έχουν σαπίσει στο μέρος που εξεχουν και φοβάμαι μην αρχίσουν να πέφτουν τα κεραμίδια. Υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει κανένα κουναβι που να κούνησε τα κεραμίδια γιατί μόνο τα τελευταία χρόνια παρατήρησα νερό στο εσωτερικό. Σκέφτομαι να έφερνα ένα μάστορα να ελέγξει τα κεραμίδια και τα ξύλα και ήθελα να ζητήσω την συμβουλή όσων γνωρίζουν αντικείμενο στο τι πρέπει να κάνω. Σκεφτόμουν να έβγαζα όλα τα κεραμίδια και να έβαζα ασφαλτοπανο κάτω από τα κεραμίδια που να εξέχει και να σκεπάζει τα ξύλα που εξεχουν. Σε αυτήν την περίπτωση δεν ξέρω αν τα κεραμίδια μπορούν να δεθούν στα ξύλα ώστε να μην μετακινούνται από κουναβι, η ποντίκια. Όπως βλεπετε στις φωτογραφίες ή στέγη βρίσκεται κάτω από μεγαλύτερη στέγη και όλα τα νερά της μεγάλης πέφτουν στην μικρή. Επιπλέον το μέρος του τοίχου στο πάνω μέρος δεν καλύπτεται πολύ από την μεγάλη στέγη και φοβάμαι ότι τα νερά της βροχής θα σαπίσουν το μεγάλο ξύλο που είχαν βάλει από κάτω. Επιπλέον δεν καταλαβαίνω το λόγο που έκαναν μια τόσο μικρή στέγη διρυχτη και μήπως να γινόταν απλή θα ήταν καλύτερο. Ποια είναι η γνώμη σας στο θέμα για μια εύκολη και οικονομική λύση και ποιο υπολογίζετε περίπου το κοστος; 

1000043241_resize_11.jpg

1000043242_resize_39.jpg

Η προτιμότερη λύση είναι να φωνάξεις έναν σκεπατζή να στην φτιάξει.

Αν τα κεραμίδια και τα ξύλα είναι σε καλή κατάσταση απλά θα την επισκευάσει. Τα περισσότερα κεραμίδια πλέον έχουν μια οπή για να τα καρφώσει ο μάστορας στο ξύλο και να μην κινούνται.

Αν κάποια κεραμίδια είναι σπασμένα, μπορείς να πάρεις νέα. Κοστίζουν γύρω στο 1.5~2€/τεμάχιο και αν βρεις και ίδιο χρώμα θα έχεις το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.

Δεύτερη προτιμότερη λύσει σε τόσο μικρό μέγεθος είναι ένα πάνελ πολυουρεθάνης οροφής. Πέρα από το κλασικό λευκό υπάρχει και με εμφάνιση κεραμιδιού. Ξηλώνεις την παλιά σκεπή, βάζεις αυτό και ξεμπερδεύεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να βάλεις οπωσδήποτε τα ειδικά καλύμματα στις άκρες για να προστατέψεις το μονωτικό από έντομα και τρωκτικά. Έστω και μια μικρή τρύπα να υπάρχει θα κάνουν φωλιά μυρμήγκια, σφήγκες, ποντίκια, κλπ.

Κοστίζει γύρω στα 35~45€/μ² συν εξαρτήματα (χτένι με προφίλ ίδιο με το τελείωμα του πάνελ, βίδες, κλπ) συν μεταφορικά.

image.jpeg.85063b7476f2cfa271826cd06c78bc96.jpeg

Τρίτη λύση είναι τα πλαστικά φύλλα σε μορφή κεραμιδιού, χωρίς θερμομόνωση. Ένα φύλλο 1x4m κοστίζει γύρω στα 85€. Θα χρειαστείς 2 φύλλα + μεταφορικά + λοιπά εξαρτήματα.

plastiko-keramidi.thumb.webp.1dbf9566e2b2441e78d3215d08f96cf8.webp

• Like 1

14 ώρες πριν, το μέλος sdim έγραψε:

Η προτιμότερη λύση είναι να φωνάξεις έναν σκεπατζή να στην φτιάξει.

Αν τα κεραμίδια και τα ξύλα είναι σε καλή κατάσταση απλά θα την επισκευάσει. Τα περισσότερα κεραμίδια πλέον έχουν μια οπή για να τα καρφώσει ο μάστορας στο ξύλο και να μην κινούνται.

Αν κάποια κεραμίδια είναι σπασμένα, μπορείς να πάρεις νέα. Κοστίζουν γύρω στο 1.5~2€/τεμάχιο και αν βρεις και ίδιο χρώμα θα έχεις το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.

Δεύτερη προτιμότερη λύσει σε τόσο μικρό μέγεθος είναι ένα πάνελ πολυουρεθάνης οροφής. Πέρα από το κλασικό λευκό υπάρχει και με εμφάνιση κεραμιδιού. Ξηλώνεις την παλιά σκεπή, βάζεις αυτό και ξεμπερδεύεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να βάλεις οπωσδήποτε τα ειδικά καλύμματα στις άκρες για να προστατέψεις το μονωτικό από έντομα και τρωκτικά. Έστω και μια μικρή τρύπα να υπάρχει θα κάνουν φωλιά μυρμήγκια, σφήγκες, ποντίκια, κλπ.

Κοστίζει γύρω στα 35~45€/μ² συν εξαρτήματα (χτένι με προφίλ ίδιο με το τελείωμα του πάνελ, βίδες, κλπ) συν μεταφορικά.

image.jpeg.85063b7476f2cfa271826cd06c78bc96.jpeg

Τρίτη λύση είναι τα πλαστικά φύλλα σε μορφή κεραμιδιού, χωρίς θερμομόνωση. Ένα φύλλο 1x4m κοστίζει γύρω στα 85€. Θα χρειαστείς 2 φύλλα + μεταφορικά + λοιπά εξαρτήματα.

plastiko-keramidi.thumb.webp.1dbf9566e2b2441e78d3215d08f96cf8.webp

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο να έχεις! Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Αν βγάλουν τα κεραμίδια, (μάλλον αυτήν την λύση θα προτιμήσω), αντικαταστησουν πιθανά σάπια ξύλα και βάλουν ασφαλτοπανο και ύστερα τα κεραμίδια, μπορούν να τα δέσουν, η να τα καρφωσουν; Ένα άλλο ερώτημα είναι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να μην μπαίνουν νερά στο ψηλο μέρος της σκεπής από τον τοίχο; Να σηκωθεί μέρος το ασφαλτοπανου και να κολλήσει στον τοίχο με μονωτικο; η υπάρχει καλύτερος τρόπος; Σε άλλο μέρος έχω την οροφή πολιουρεθανης και δεν μου είπαν τίποτα για τα καλύμματα. Την έχω χρόνια και έχω βάλει λευκό μονωτικο στο πλάι για τον ήλιο γιατί δεν ήξερα ότι υπάρχει και το πιθανό πρόβλημα από έντομα και ποντίκια. Το κακό είναι ότι η μία πλευρά δεν είναι πλέον προσβάσιμη. Σε ευχαριστώ και πάλι για την λεπτομερή απάντηση. 

1 ώρα πριν, το μέλος Giovanni έγραψε:

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο να έχεις! Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Αν βγάλουν τα κεραμίδια, (μάλλον αυτήν την λύση θα προτιμήσω), αντικαταστησουν πιθανά σάπια ξύλα και βάλουν ασφαλτοπανο και ύστερα τα κεραμίδια, μπορούν να τα δέσουν, η να τα καρφωσουν; Ένα άλλο ερώτημα είναι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να μην μπαίνουν νερά στο ψηλο μέρος της σκεπής από τον τοίχο; Να σηκωθεί μέρος το ασφαλτοπανου και να κολλήσει στον τοίχο με μονωτικο; η υπάρχει καλύτερος τρόπος; Σε άλλο μέρος έχω την οροφή πολιουρεθανης και δεν μου είπαν τίποτα για τα καλύμματα. Την έχω χρόνια και έχω βάλει λευκό μονωτικο στο πλάι για τον ήλιο γιατί δεν ήξερα ότι υπάρχει και το πιθανό πρόβλημα από έντομα και ποντίκια. Το κακό είναι ότι η μία πλευρά δεν είναι πλέον προσβάσιμη. Σε ευχαριστώ και πάλι για την λεπτομερή απάντηση. 

Αν αφησεις εκτεθιμένο ασφαλτοπανο στον ηλιο θα γινει φρυγανια σε 2 χρονια Max.

Το καλυτερο ειναι να βαλεις λουκια/υδροροη στην σκεπη ωστε να φυγει το πολυ φορτιο νερου απο την απο κατω.

μπορεις επισης να βαλεις ειδικο τεμαχιο με λαμαρινα στον αρμο για να τον προστατευεις.

Τα κεραμιδια γιατι θες να τα βιδωσεις? δεν θα το εκανα...ολες οι τρυπες θα θελουν μονωση. 

Προσοχη αν εισαι σε παραδοσιακο οικισμο, μην κανεις κατι που θα σε εμποδισει να μεταβιβασεις το σπιτι. (πχ τοποθετηση πανελ που αναφερθηκαν παραπανω)

Έγινε επεξεργασία από GeorgeVasil

Τα χτένια (για πάνελ) ή τα τεμάχια (για κεραμίδια) τα πουλάνε τα ίδια καταστήματα που πουλάνε και τα πάνελ ή τα κεραμίδια.

Σε εμφάνιση, ακολουθούν την γεωμετρία του κενού που αφήνει το κεραμίδι. Ενδεικτικά, για πάνελ:

image.jpeg.e9cf10f341961ca2866df630bd874664.jpegimage.jpeg.84a6eb3355f9e8726f13e59e8aef66db.jpeg

Υπάρχει και αντίστοιχο τεμάχιο για την κορυφή, αν είναι δίρριχτη η στέγη.

image.jpeg.28f824276e2732639b4903ffc53cde03.jpeg

Για τα κεραμίδια λέγεται καλύπτρα κεραμιδιών.

image.jpeg.343d0c6edba65d437fbdaed7766cbdd4.jpeg

1532189.webp.829e99e465f7b6974b274320dadb5da4.webp

Έχω δει κάπου και ασφαλτικά κεραμίδια αλλά δεν ξέρω κάποιον που να τα έχει δουλέψει για να σου πω άποψη.

image.jpeg.5b1d40ccb9a31a379b1a83e378363280.jpeg

image.jpeg

Έγινε επεξεργασία από sdim