Jump to content



Πρόβλημα με τερματισμό υπολογιστή


TopCLR

Recommended Posts

Καλημέρα.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρώ στον υπολογιστή μου και σε δυο ακόμα το εξής:

Δίνοντας τερματισμό στα Windows 10 pro μένει το σύστημα με την γαλάζια οθόνη με την λέξη "Τερματισμός" και δεν φαίνεται να έχει παγώσει (το κυκλάκι γυρίζει). Δεν κλείνει ο υπολογιστής και παραμένει έτσι έως ότου τον κλείσω με παρατεταμένο πάτημα του κουμπιού στο κουτί (power button). Σε αυτήν την κατάσταση (οθόνη με το "Τερματισμός") το λαμπάκι του δίσκου αναβοσβήνει κάθε τόσο (όπως σε κανονική λειτουργία) και δεν μένει αναμμένο συνέχεια (= πρόβλημα με δίσκο ή την ανάγνωση αρχείων).

Αυτό που με μπερδεύει είναι πως δεν γίνεται σε κάθε τερματισμό. Θέλοντας να διορθώσω το πρόβλημα έχω κάνει, μετά από αποτυχία του τερματισμού, έλεγχο με sfc /scannow όπου διόρθωσε κάποια αρχεία και έγινε σωστός τερματισμός. Σε επόμενη φάση όμως πάλι μετά από αποτυχία τερματισμού ο έλεγχος δεν έβγαλε κάποιο πρόβλημα, ακόμα και με έλεγχο σφαλμάτων του δίσκου.

Τα τρία συστήματα έχουν κοινό:

α) Τα Windows 10 pro ενημερωμένα (και με την προαιρετική βελτίωση ποιότητας που βγαίνει κάθε μήνα).

β) Είναι με Zen 3. Ryzen 5 5600 ο δικός μου και Ryzen 5 5600G τα άλλα δύο και χρησιμοποιούν τα ενσωματωμένα γραφικά.

γ) Και τα τρία τα έχω στήσει εγώ (πριν καιρό)! :hehe:

 

Κατά τα άλλα όλα τα υπόλοιπα υποσυστήματα είναι διαφορετικά.

 

Δεν έχω ψάξει το ίντερνετ αλλά μήπως παίζει κάποιο bug;

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον κάποια εφαρμογή τρέχει.

Δες και το παλιό auto end tasks και το HungAppTimeout.

 

 

 

WWW.TENFORUMS.COM

How to Change HungAppTimeout Value in Windows 10    Information When apps (tasks) do not end (close) automatically when you are restarting, shutting down, or signing out of Windows 10, the s

 

 

 

WWW.TENFORUMS.COM

How to Change HungAppTimeout Value in Windows 10    Information When apps (tasks) do not end (close) automatically when you are restarting, shutting down, or signing out of Windows 10, the s

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν εννοώ ότι έχει καθυστέρηση ο τερματισμός, απλά δεν γίνεται ποτέ (στο δικό μου σύστημα το έχω αφήσει και 5 λεπτά). Όσο για εφαρμογή, λογικά θα έπρεπε να αναφέρει ότι καθυστερεί τον τερματισμό η τάδε εφαρμογή.

 

Στο τρίτο σύστημα πότε-πότε κατά την επανεκκίνηση ή τον τερματισμό βάζει μια τέτοια ειδοποίηση για μια εφαρμογή "Switch USB" και δίνει δύο επιλογές με κουμπιά: α) Τερματισμός (ή κλείσιμο εφαρμογής ή κάτι τέτοιο) β) Αναμονή για τερματισμό. Κάτι σαν την πρώτη εικόνα με το "example - Notepad" στην πρώτη παράθεση. Η οποία ειδοποίηση όμως φεύγει μετά από 2-3 δευτερόλεπτα (λογικά έχει κλείσει η συγκεκριμένη εφαρμογή).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δες τα παρακάτω, όχι απαραίτητα με τη σειρά που λέω αλλά.

 

1.  Τσέκαρε την υγεία των δίσκων με CrystalDiskInfo ή Hard Disk Sentinel.

 

2. Τσέκαρε τη λειτουργία Trim αν είναι ενεργοποιημένη. Δες εδώ

 

3. Αν έχεις συνδεμένα CD/DVD Rom στη μητρική, βγάλε το καλώδιο τροφοδοσίας ή το sata και δες αν στο κάνει ξανά.

    Τι συσκευές είναι μόνιμα συνδεμένες στα USB ; (Πληκτρολόγιο/ποντίκι εξαιρούνται).

 

4. Δες μήπως στη σελίδα του κατασκευαστή έχει βγει καινούργια έκδοση BIOS.

 

5. Βεβαιώσου ότι οι  μνήμες πατάνε καλά καθώς και όλα τα καλώδια που δίνουν ρεύμα στη μητρική (24άπινο και 8άπινο του επεξεργαστή) 

   Δοκίμασε να δεις πως συμπεριφέρεται στην απενεργοποίηση ο υπολογιστής με ένα ντιμάκι μνήμης κάθε φορά. (πρόβλημα μνήμης  ή του Slot ?)

 

6. Παίζει να σε έχει καταραστεί κάποιος από τους αντικαλημεράκηδες.

    Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βρεις ποιος είναι και να του ξηγηθούμε αναλόγως. Θα το κάνουμε να φανεί σαν ατύχημα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Στα Win 11 μου το έκανε με την προηγούμενη μητρική, είχα απηυδήσει και δεν έβρισκα τι είναι. Όλα όσα έχει πει παραπάνω ο p55 τα'χα κάνει.

Θαρρώ πως κάτι κλατάρει στην εγκατάσταση, γιατί Windows είναι, δεν χρειάζεται καν να ξέρουμε τι :hehe: 

Προς το παρόν το μόνο που'χω δει είναι 1 στις 10 να βγαίνει ένα Error του Explorer αλλά κλείνει (η εγκατάσταση που τρέχω είναι απ'τον Απρίλιο, δεν είναι πολύ παλιά)

6 ώρες πριν, το μέλος TopCLR έγραψε:

5 λεπτά

Και εννοώ δεν έκλεινε ποτέ. Το'χα κάνει τερματισμό, είχα πέσει για ύπνο και το πρωί ακόμη αναμμένο ήταν. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, το μέλος TopCLR έγραψε:

Τις τελευταίες μέρες παρατηρώ στον υπολογιστή μου και σε δυο ακόμα το εξής:

 

Και τα τρία pc με παρόμοιο ή και το ίδιο πρόβλημα είναι κάπως περιέργο.

Η αλήθεια είναι ότι τέτοια κουλά είχα κυρίως επί εποχής socket 478, λιγότερο σε Socket 775 και καθόλου από το 2012-2013 και μετά.

Το hardware σου όμως δεν είναι παλιό και δεν δικαιολογεί τέτοια αστάθεια.

Πες μας επίσης μητρικές/Μνήμες (και την ταχύτητα τους)/SSD ή Nvme, τροφοδοτικά ποια μοντέλα είναι μπας και βγει κάτι από κει.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Διευκρινίζω για να λύσω μερικές απορίες. Τα τρία PC που αναφέρομαι είναι το δικό μου, της γυναίκας μου και τρίτο του κουμπάρου. Το οποίο τρίτο δεν το χειρίζομαι συχνά. Πριν μερικές μέρες χρειάστηκε να το δουλέψω για να λύσω ένα άσχετο θέμα με τον ήχο και μου έκανε μια φορά το πρόβλημα με τον τερματισμό. Αυτό (το ότι είδα το πρόβλημα και σε τρίτο PC) με παρακίνησε να ρωτήσω εδώ.

Τα άλλα δύο είναι που το εμφανίσανε περιστασιακά. Αν ήταν μόνο σε ένα PC θα μπορούσα να συμπεράνω πως ίσως είναι θέμα hardware (για το δικό μου ειδικά θα μπορούσα να βρω αρκετούς φταίχτες). Όμως όπως είπα και πριν έχουν εντελώς διαφορετικά υποσυστήματα. Και πάλι το ότι εμφανίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα στα PC νομίζω πως δεν οδηγεί σε πρόβλημα με το διάστημα από το φορμάτ (που έχουν 2 και 3 χρόνια, αν δεν κάνω λάθος).

Το δικό μου έχει:

Ryzen 5 5600 με MSI Β550-Α pro με τελευταίο κανονικό BIOS (υπάρχει και ένα beta του Σεπτεμβρίου), 32GB G.Skill Ripjaws V 3200Mhz (με XMP), M.2 WD SN580 (100% υγεία). Κάρτα γραφικών έμεινα με την εφεδρική 8800GT (ας όψεται ο βαφτισιμιός με το LoL του)! Τροφοδοτικό ένα παλαίμαχο Enermax Revolution X't 530W που κλείνει 10 χρόνια και επιμένει ο αντικαταστάτης του που παίρνω να καταλήγει σε άλλο σύστημα (τα τελευταία 2 χρόνια έδιωξε 2 αντικαταστάτες και πλέον περιμένει ο τρίτος στην συσκευασία του)!

Της γυναίκας έχει:

Ryzen 5 5600G με MSI B450M PRO-VDH Max με τελευταίο κανονικό BIOS (υπάρχει επίσης beta του Σεπτεμβρίου), 16GB Crucial Ballistix 3200Mhz (με XMP), Μ.2 Kingston A2000 (με 95% υγεία νομίζω) και τροφοδοτικό Seasonic GX550 (ο αντικαταστάτης Νο1 😋 ) είναι δεν είναι δύο ετών. Και έχει D-Link DWA 171 USB WiFi.

 

Και τα δύο με Windows 10 pro με όλες τις ενημερώσεις + τις μηνιαίες προαιρετικές ενημερώσεις ποιότητας.

 

Του κουμπάρου είναι 5600G με Gigabyte B450M S2H (πιθανόν δεν φοράει το τελευταίο BIOS), 16GB G.Skill Aegis 3200Mhz (με XMP), Μ.2 Kingston KC2500 και τροφοδοτικό (αν θυμάμαι καλά) Be Quiet System Power 450W. Με Tp-Link USB WiFi. Τις προαιρετικές ενημερώσεις τις εγκατέστησα πριν μερικές μέρες που πήγα.

 

Επειδή το πρόβλημα εμφανίζεται περιστασιακά, θα πάρουν μέρες οι όποιες δοκιμές (π.χ. το να αποσυνδέσω το/τα DVD-R drive που έχω και στα δύο PC). Όπως και να έχει σας ευχαριστώ ακόμα και αν δεν λυθεί το θέμα. Περισσότερο απορία είναι παρά πρόβλημα. Στην χειρότερη να πρέπει να πατήσω που και που το κουμπί μια φορά παραπάνω!

Έγινε επεξεργασία από TopCLR
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, το μέλος p55 έγραψε:

Αποσύνδεσε τα DVD-R μπας και γίνει κάτι.

θυμαμαι παρα πολυ αμυδρα, τα παλια χρονια (με θυμαμαι με κοντα παντελονακια ακομα, τοσο παλια) που χρησιμοποιουσαμε dvd/dvd-r ειχα αντιμετωπισει παρομοιο προβλημα και εφταιγε το dvd

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το να μην ποστάρει σύστημα λόγω DVD-R μου έχει τύχει κι εμένα (σε σύστημα γνωστού). Μόλις αποσύνδεσα το SATA καλώδιό του, το σύστημα ξεκινούσε. Μόλις το ξανακούμπωνα με οποιοδήποτε καλώδιο, σε οποιαδήποτε θύρα SATA, το σύστημα δεν ξεκινούσε!

  • Like 1
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

22 ώρες πριν, το μέλος BloodMage έγραψε:

θυμαμαι παρα πολυ αμυδρα, τα παλια χρονια (με θυμαμαι με κοντα παντελονακια ακομα, τοσο παλια) που χρησιμοποιουσαμε dvd/dvd-r ειχα αντιμετωπισει παρομοιο προβλημα και εφταιγε το dvd

 

To πρόβλημα είναι τα Windows παιδιά. Μην ψάχνετε hardware. Σε 1 σύστημα θα είχε μια λογική, σε 3 δεν έχει. Είναι κάποιος κοινός παρανομαστής που κάνει την ματσακωνιά. Τώρα να'ναι συνδυασμός Win+HW σε 3 μηχανήματα με διαφορετικά υποσυστήματα, δεν είναι λίγο τραβηγμένο; 😕 

 

Να θυμίσω την καλοσύνη των Windows λίγο; 

Ορίστε

(Με αυτό δεν έβγαλα ΠΟΤΕ μου άκρη :p )

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, το μέλος tommybertsen έγραψε:

To πρόβλημα είναι τα Windows παιδιά. Μην ψάχνετε hardware.

 

2 ώρες πριν, το μέλος tommybertsen έγραψε:

να'ναι συνδυασμός Win+HW σε 3 μηχανήματα με διαφορετικά υποσυστήματα, δεν είναι λίγο τραβηγμένο;

 

Αν και οι τρεις εγκαταστάσεις Windows έγιναν με το ίδιο φλασάκι ίσως εκεί να είναι το πρόβλημα.

 

Πριν από χρόνια προσπαθούσα να περάσω τα  Windows σε ένα λαπτοπάκι ενός φίλου αλλά κάπου μου έβγαζε σφάλμα.

Το συγκεκριμένο στικάκι το είχα ήδη χρησιμοποιήσει  σε δικούς μου υπολογιστές, του αδελφού μου και φίλων απροβλημάτιστα.

Αποφασίζω να φτιάξω ένα νέο στικάκι, οπότε κατεβάζω ξανά ένα ISO από τη microsoft και φτιάχνω ένα άλλο φλασάκι με το Rufus και κάνω και "έλεγχο της συσκευής για κατεστραμμένους τομείς" και όλα πήγαν πρίμα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, το μέλος p55 έγραψε:

κατεβάζω ξανά ένα ISO από τη microsoft

να πουμε πως ειναι πολυ βασικο αυτο. πολλοι κατεβαζουν τροποποιημενα iso απο διαφορα αλλα site. μονο απο μικρομαλακη παιδια.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Φίλε p55 μ' έκαψες! Αν πρέπει να θυμηθώ αν έγιναν οι εγκαταστάσεις με το ίδιο φλασάκι/ISO, κλάψτε με! 😋

Υπάρχει μια πιθανότητα της γυναίκας μου και του κουμπάρου να έγιναν με το ίδιο φλασάκι γιατί στήθηκαν περίπου την ίδια χρονική περίοδο. Το δικό μου είναι πιο παλιό και δεν μπορώ να πω το ίδιο.

Μέχρι που "σταμάτησαν" τα Windows 10 στην 22Η2 κάθε εξάμηνο κατέβαζα νέο ISO για να έχω την νέα έκδοση (21Η1, 21Η2 κλπ.). Εννοείται από Microsoft κατέβαζα και πάντα με το Media Creation Tool κατευθείαν σε USB φλασάκι (ενώ διάβαζα για προβλήματα με το Media Creation Tool, σ' εμένα ήταν πάντα εντάξει).

 

Ενημερωτικά: Δεν συμβαίνει πλέον το πρόβλημα (απ' όταν έκανα το θέμα) ούτε στο δικό μου, ούτε στις γυναίκας, παρ' όλο που δεν έκανα τίποτα ακόμα για δοκιμή (π.χ. αποσύνδεση DVD-R).

Λέτε να "κιότεψε" που το ξεμπρόστιασα στον Λάμπη; :hehe:

Πέρα από την πλάκα, έχω την εντύπωση πως ο tommy έχει δίκιο. Κάτι παίζει με τα Windows και δεν αποκλείεται να "διορθώθηκε"!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, το μέλος TopCLR έγραψε:

Λέτε να "κιότεψε" που το ξεμπρόστιασα στον Λάμπη; :hehe:

 

 

 

On 12/10/2024 at 5:03 ΜΜ, το μέλος p55 έγραψε:

6. Παίζει να σε έχει καταραστεί κάποιος από τους αντικαλημεράκηδες.

 

Ή να ισχύει ότι έγραψα πιο πάνω, αυτοί είναι τόσο απελπισμένοι που μέχρι και στα βουντού έχουν καταφύγεi. :hehe:

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.