Jump to content

Στησιμο AMD Gaming PC

therock

Recommended Posts

Παιδια ειμαι laptop gamer, αλλα επειδη εχουν βγει δυνατα παιγνιδια στο PC Και θελω να παιζω 4k ηρθε η ωρα να στησω ενα gaming PC.

Πηρα καρτα Gigabyte 7900XT (Σκεφτειται την εχω στο λαπτοπ σε θηκη egpu απλα λογω ασυμβατοτηας με drivers και περιορισμου λογω pcie εχω θεματα σε καποιους τιτλους) Και αναζητω το συνδυασμο CPU/Mobo/Ram

-Για CPU ειμαι αναμεσα σε 7800x3d/7900x3d. (Ryzen 9 δε νομιζω να δινουν αλλες επιδοσεις και ειναι πανκριβοι)

-Μητρικη δεν θελω κατι τρελλο, οτι πιο οικονομικο (100-150 οτι υπαρχει) που να ναι δοκιμασμενο και δε θα χει ασυμβατοτητες. Δε θε κανω overclocking, δε θελω θυρες και futureproofing τιποτα δε με νοιαζει απλα να κουμπωσει το hardware

Μνημες να κοιταξω καποια συγκεκριμενη μαρκα, συχνοτητα κτλ, η απλα παιρνω τις πιο φθηνες 2x16 DDR5?

Θηκη θελω μια ανοιχτη τυπου workbench. Ιδανικα αν ξερετε αν παιζει κατι τετοιο σε Ελλαδα

61opIBVtcQL._AC_SL1500_.jpg

Οποιος μπορει ας βοηθηει μαγκες να το κλεισω το ζητημα. Το τελευταιο PC το στησα το 2017 με Ryzen 1 (1600x) και εκ τοτε δεν εχω επαφη με σταθερους. Απλα τωρα λογω των οσων προανεφερα προεκυψε αυτη η αναγκη

Cpu 7800Χ3Δ με κλειστα ματια

Mobo MSI B650 Gaming Plus WiFi

Ram G.Skill Trident Z5 RGB 32GB

Για bench table δεν εχει παρει κατι το ματι μου εδω ελλαδα

Αλλα δες μηπως σου αρεσει αυτο η το αντιστοιχο της thermalfake (P3)

• Like 3

37 λεπτά πριν, το μέλος BloodMage έγραψε:

Cpu 7800Χ3Δ με κλειστα ματια

Mobo MSI B650 Gaming Plus WiFi

Ram G.Skill Trident Z5 RGB 32GB

Για bench table δεν εχει παρει κατι το ματι μου εδω ελλαδα

Αλλα δες μηπως σου αρεσει αυτο η το αντιστοιχο της thermalfake (P3)

Γιατι οχι 7900x3d? Δεν εχουν διαφορα σε λεφτα

EDIT Δικιο εχεις λογικα, 7800 δινει 5-10+ παραπανω βλεπω εδω

-Αν παιξω ακομα πιο οικονομικα θα χω θεμα?

ΠΧ

https://www.skroutz.gr/s/45368108/MSI-Pro-B650M-P-Motherboard-Micro-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html

Δε βλεπω διαφορες ισως μονο δεν εχει usbc λιγο περιργο η Msi pro

https://www.skroutz.gr/s/42124224/ASRock-A620M-Pro-RS-WiFi-Motherboard-Micro-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html

Μνημες διαβασα οτι ιδανικα 6000 για να ειναι ακεραια υποδιαιρεση του 2000Mhz...

EDIT ΠΧ αυτες και με καλους χρονισμους

https://www.skroutz.gr/s/40419817/Corsair-Vengeance-RGB-32GB-DDR5-RAM-me-2-Modules-2x16GB-kai-Tachytita-6000-gia-Desktop-CMH32GX5M2B6000Z30K.html

https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/1aevk8x/amd_7800x3d_best_ram_ddr5/

Παράθεση

There is an internal clockspeed for Ryzen 7000 called Infinity Fabric. It's pretty complicated, and honestly I don't fully grasp how it works but the short story is that it uses the RAM to send stuff between cores. By default, it runs at 2000MHz. For best results, you want the RAM to run in-sync with the RAM speed, otherwise the CPU can be waiting to send stuff to different cores. By running them in-sync, it means that the RAM is ready to accept something whenever the CPU is ready to provide it. To achieve this, you want your RAM speed to be a multiple of 2000MHz. 4000MHz RAM is extremely slow, so that's no good. 8000MHz would be great, except it's RARE to be able to get a 7000-series Ryzen to be able to run 8000MHz RAM in a stable manner. That leaves 6000MHz.

Now, it's worth noting that it IS possible to adjust the Infinity Fabric clockspeed (at least it is on non-X3D units. I'm honestly not sure on X3D ones). But it can be extremely difficult to get it running stable, and is generally advised to avoid the concept for users that aren't very familiar with the intricacies of how Ryzen works.

Now the Infinity Fabric clockspeed can, and will change with future Ryzen generations. It's quite possible, for instance, that the IF clock of the upcoming Ryzen 9000-series will be running at 2066MHz or 2133MHz, meaning that the optimal RAM speed for it will be either 6200MHz or 6400MHz, respectively. This DOES make it difficult to "future proof" your RAM (i.e. if you buy 6000MHz RAM, getting it to run at 6200MHz or 6400MHz is doubtful. Similarly, buying 6200MHz or 6400MHz and downclocking it to 6000MHz can be tricky), so I wouldn't bother trying. Meaning if you need 32GB of RAM right now, I would not recommend buying 64GB of RAM thinking that it'll be "future proof".

Έγινε επεξεργασία από therock

Αν συμφωνείτε παιδιά πείτε γιατί θέλω από επόμενη βδομάδα να παραγγείλω και να το στήσω.

Λέω να προχωρήσω με 7800x3d τις 6000mhz μνήμες για το λόγω που είπα.για μητρική θα θελα μια άποψη αν αξίζει να δώσω 40 παραπάνω να πάρω αυτή που προταθεί η την msi pro που έγραψα εγώ

Επίσης το stock cooler για cpu είναι εντάξει και αν όχι σε κάτι οικονομικό 50-70 ευρώ τι θα προτείνατε από aftermarket

Τέλος επειδή η κάρτα τραβάει πολύ λέω να ναχρησιμοποιωσωενα παλιό enermax τροφοδοτικό που έχω 1250w platinum από το 2009,γιατί ένα Corsair που πήρα τελευταία είναι μόλις 450w και δε θα σηκώνει το σύστημα. Δε πιστεύω κάψει αλλάξει τίποτα σε τεχνολογία στα τροφοδοτικά και να του λείπει κάτι που να χουν τα σύγχρονα τροφοδοτικά 

Για μητρικη δεν θα σου προτεινα πας σε χαμηλοτερη απο αυτην που σου προτεινα λογω vrm. Ναι μεν δεν ειναι απο τους ενεργοβορους ο 7800Χ3Δ αλλα οταν boostarei θα σου τραβηξει πανω απο 100watt μπορει να φτασει και 180. 

H stok ψηκτρα δεν κανει. παρε οποια σου αρεσει με 50-60ε και εισαι αρχοντας

Τωρα αυτο που λες για τις RAM δεν το ξερω. Διαλεξε ενα κιτ στα 6000. Αλλα και 6400 να παρεις ευκολα απο το bios τις βαζεις να παιζουν στα 6000. 

Με psu δεν θα εχεις θεμα. Τα μισα watt θα τραβας. Το μονο που θα με ανησυχουσε ειναι η παλαιοτητα των πυκνοτων. Απο την αλλη το συγκεκριμενο psu επειδη το ειχα παλια, εχει φοβερη ποιοτητα σε ολα του. Εγω θα το χρησιμοποιουσα

• Like 1

Επίσης είδα και αυτή τη gigabyte. Επειδή είμαι φαν της εταιρίας και είναι και η κάρτα gigabyte μηπως είναι καλύτερη?

https://www.skroutz.gr/s/39227603/Gigabyte-B650M-Gaming-X-AX-rev-1-x-Wi-Fi-Motherboard-Micro-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html

Ότι και να πεις θα σε ακούσω απλά μια τελική γνώμη ήθελα.

Από κοολερακια ποιο προτείνεις? Κάποια thermalright που έβλεπα σε review σα value for money τα βρίσκω εξαντλημέναp (peerless assassin/phantom spirit) και σκεφτομαι για deepcool assassin 4, αλλά παίζει στο καταστατικό ρε γμτ και είναι και ολόκληρο μπουγιο

https://www.skroutz.gr/s/52233926/Thermalright-Phantom-Spirit-120-SE-PSyktra-Epexergasti-Diplou-Anemistira-gia-Socket-AM4-AM5-1200-115x-1700.html

https://www.skroutz.gr/s/52233926/Thermalright-Phantom-Spirit-120-SE-PSyktra-Epexergasti-Diplou-Anemistira-gia-Socket-AM4-AM5-1200-115x-1700.html

Το Psu πάντως είναι σχεδόν αχρησιμοποίητο. Το είχα στήσει οι ο 2009 αλλά ούτε ένα χρόνο δε το δούλεψα. Δε ξέρω αν είναι από τα υλικά που βγάζουν φθορές αν κάθονται η αν αυτό σημαίνει ότι είναι του κουτιου

ο 7800x3d έχει max 100w peak

εδώ έχει coolers της thermalright αν θέλεις, σε μια βδομάδα ή και λιγότερο συνήθως στέλνει τα πράγματα 

https://www.visionstudio.gr/prodlist.asp?cat=7&sub=211&showfoto=0&pmanuf=188&sort=3

η msi που προτλαθηκε είναι κομπλέ,

ενναλακτικά αν δεν σε απασχολεί να είναι matx ή atx (wifi κτλ.)

για test bench τσέκαρε κι αυτό CoolerMaster Qube 500 Flatpack κατα καιρούς παίζει και σε προσφορές στα 65€

image.thumb.png.e19e015c02e54a7fed63bc0c3aaef706.png

• Like 2

O επεξεργαστης γιατι πηρε  τα πανω του ρε παιδια? Βλεπω ηταν 340 Αρχες αυγουστου και τωρα με παραγγελια ειναι 382 και ανεβαινει.... Να περιμενω να ξαναπεσει η εγινε κατι και θα παρει τωρα και αλλο?

Ram Corsair Vengeance, την Asrock Β650 HDV και Thermalright Phantom Spirit τα Παρειγειλα και τα περιμενω. Κουτι δεν με επηγει, το επβαλα αυτο στα αγαπημενα και αν πεσει ισως το παρω

Με τον επεξεργαστη δε ξερω ακομα, να περιμενω να ξαναπεσει η να οτν χτυπησει μην παρει και αλλο και παει στα 400...

22 ώρες πριν, το μέλος idonthave έγραψε:

ο 7800x3d έχει max 100w peak

lolololol

ο 7600Χ που εχω παει μεχρι 130 ευκολα

3 ώρες πριν, το μέλος therock έγραψε:

Με τον επεξεργαστη δε ξερω ακομα, να περιμενω να ξαναπεσει η να οτν χτυπησει μην παρει και αλλο και παει στα 400...

ναι τον ανεβασε η ΑΜΔ, μετα την κυκλοφωρια των 9000 συνεχιζει και ειναι οτι καλυτερο υπαρχει και ο κοσμος τον αγοραζει αβερτα, γιαυτο

το αν θα κατεβει η αν θα ανεβει κιαλο και ποτε, δεν ειναι ευκολο να το προβλεψει καποιος. εγω στην θεση σου θα τον επαιρνα εφοσον βιαζεσαι κιολας 

Κάτσε μπερσευτηκα, αφού έβγαλε νέα σειρά γιατί να ακριβυνει η παλιά. Και μάλιστα ένα πενηναντρικο εντός Αυγούστου

Εν πάση περίπτωση το παραγγειλα για να μη κάθομαι τώρα να κοιτάω τιμή λες και είναι χρηματιστήριο

Όσον αφορά το cooler master που μου πες που έχει "workbench mode" έτσι είναι και μια πάλια μου θήκη που έλεγα ούτως η άλλος να χρησιμοποιήσω. Το ATSC840. Φαντάζομαι δεν έχει αλλάξει κάτι στις θήκες και να βρίσκονται τα μέρη σε άλλες θέσεις πλέον. Μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή σωστά?

innermbtray.jpg

47 λεπτά πριν, το μέλος therock έγραψε:

Κάτσε μπερσευτηκα, αφού έβγαλε νέα σειρά γιατί να ακριβυνει η παλιά. Και μάλιστα ένα πενηναντρικο εντός Αυγούστου

Εν πάση περίπτωση το παραγγειλα για να μη κάθομαι τώρα να κοιτάω τιμή λες και είναι χρηματιστήριο

Όσον αφορά το cooler master που μου πες που έχει "workbench mode" έτσι είναι και μια πάλια μου θήκη που έλεγα ούτως η άλλος να χρησιμοποιήσω. Το ATSC840. Φαντάζομαι δεν έχει αλλάξει κάτι στις θήκες και να βρίσκονται τα μέρη σε άλλες θέσεις πλέον. Μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή σωστά?

οι 9000 δεν πουλάνε, κι όσοι περίμεναν ή ήθελαν να αγοράσουν κάποιο επεξεργαστή της νέας σειράς λόγω της διαφοράς των τρελών "επιδόσεων"/τιμής συγκριτικά με την σειρά 7000 στράφηκαν σε κάποιων από τους 7000/3d-> αύξηση ζήτησης=αύξηση τιμής.

μια χαρά θα κάνεις την δουλειά σου με την βάση που έχεις. προς blackfriday λογικά θα έχει το κουτάκι της coolermaster σε προσφορά

• Like 1

Επειδή δεν θα έχω κουτί για να έχω κουμπάκι να το ανοίγω. Βγάζουν πλέον καρτουλες που κουμπωνουν πάνω στις πινέζες για να μη το ανοίγω με κατσαβίδι?

Σε μια παλιά Asus μητρική είχε ας πούμε μια κάρτα που κουμπώνει εκεί και είχε κουμπάκι να το ανοίξεις αν ήθελες

Edit για αυτό εδώ λέω. Παίζω να το έχω και ακόμα αλλά νομίζω ήταν μόνο για τη συγκεκριμενηνητρικη

image.png.fa0a9b1d6d8b4d8d138a5f85a483cf3e.png

Έγινε επεξεργασία από therock

Η πλακετουλς της Άσους που έβαλα πιο πριν Μήπως βρισκω κάνα μετατροπέα να την βάλω στην μητρική που πήρα τωρα? Επειδή είναι ότι πιο βολικό για μενα

Αλλιώς Μήπως να παιρνα αυτό από το τέμου που δείχνει πιο μουρικο

Screenshot_20240831_135159_Chrome.thumb.jpg.609dbaddf7667fc588d1953166750b0b.jpg

Επίσης εφόσον παραγγείλω να πάρω και αυτό μήπως

Screenshot_20240831_135213_Chrome.thumb.jpg.f40fcf922ed145764b4df3464252a934.jpg

Σκέφτομαι εν τέλη μήπως πάρω και καινούριο τροφοδοτικό αντί να χρησιμοποιήσω το παλιό enermax. Άκουσα καλά λόγια και επίσης μου αρέσει λόγω μικρού form factor το cooler master v850. τι λες για αυτό

Η έστω κάτι άλλο σε περίπτωση που αποφασισο να πάρω και τροφοδοτικο

7 ώρες πριν, το μέλος therock έγραψε:

Σκέφτομαι εν τέλη μήπως πάρω και καινούριο τροφοδοτικό αντί να χρησιμοποιήσω το παλιό enermax. Άκουσα καλά λόγια και επίσης μου αρέσει λόγω μικρού form factor το cooler master v850. τι λες για αυτό

Η έστω κάτι άλλο σε περίπτωση που αποφασισο να πάρω και τροφοδοτικο

Ναι το συγκεκριμενο ειναι sff. Σε αυτη την τιμη και αυτα τα watt δεν υπαρχει κατι αλλο, μετα ανεβαινεις πολυ σε τιμη.

Ειναι μια καλη επιλογη το coolermaster

• Like 1

• 1 month later...
On 30/8/2024 at 2:17 ΜΜ, το μέλος BloodMage έγραψε:

lolololol

ο 7600Χ που εχω παει μεχρι 130 ευκολα

ναι τον ανεβασε η ΑΜΔ, μετα την κυκλοφωρια των 9000 συνεχιζει και ειναι οτι καλυτερο υπαρχει και ο κοσμος τον αγοραζει αβερτα, γιαυτο

το αν θα κατεβει η αν θα ανεβει κιαλο και ποτε, δεν ειναι ευκολο να το προβλεψει καποιος. εγω στην θεση σου θα τον επαιρνα εφοσον βιαζεσαι κιολας 

On 30/8/2024 at 11:05 ΠΜ, το μέλος therock έγραψε:

O επεξεργαστης γιατι πηρε  τα πανω του ρε παιδια? Βλεπω ηταν 340 Αρχες αυγουστου και τωρα με παραγγελια ειναι 382 και ανεβαινει.... Να περιμενω να ξαναπεσει η εγινε κατι και θα παρει τωρα και αλλο?

....

Πως αλλάζουν τα πράγματα. Πάλι καλά που πρόλαβα και τον πήρα τότε..

Screenshot_20241006_212810_Chrome.thumb.jpg.c4137f536f2dd7eb78e8c55ce46b1736.jpg

• Like 1