Jump to content

Τελικά είναι τόσο κακή ανάλυση 1920x1080 σε monitor 27";

Recommended Posts

Έχω μπερδευτεί.....

διαβάζω ότι σε monitor 27" η ανάλυση 1920x1080 δημιουργεί πιξελιασμένη εικόνα

διαβάζω ότι σε monitor 27" η ανάλυση 1920x1080 δημιουργεί μια χαρά εικόνα για καθημερινή εργασία και μόνο αν ασχολείσαι με video & photo editing θέλει καλύτερη ανάλυση.

Τελικά τι ισχύει; 

Θέλω την προσωπική σας εμπειρία ή αν έχετε μερικά άρθρα αξιόλογα για το θέμα μας.

Ευχαριστώ

9 λεπτά πριν, το μέλος tempo έγραψε:

Έχω μπερδευτεί.....

διαβάζω ότι σε monitor 27" η ανάλυση 1920x1080 δημιουργεί πιξελιασμένη εικόνα

διαβάζω ότι σε monitor 27" η ανάλυση 1920x1080 δημιουργεί μια χαρά εικόνα για καθημερινή εργασία και μόνο αν ασχολείσαι με video & photo editing θέλει καλύτερη ανάλυση.

Τελικά τι ισχύει; 

Θέλω την προσωπική σας εμπειρία ή αν έχετε μερικά άρθρα αξιόλογα για το θέμα μας.

Ευχαριστώ

Απο εσενα εξαρταται , αν εχεις γλυκαθει απο μεγαλυτερη πυκνοτητα pixel τοτε ισως να σου κακοφανει .

2 λεπτά πριν, το μέλος kpetros έγραψε:

Απο εσενα εξαρταται , αν εχεις γλυκαθει απο μεγαλυτερη πυκνοτητα pixel τοτε ισως να σου κακοφανει .

τώρα δουλεύω σε μια 24" με 1920x1080......αυτό που ρωτάω είναι την προσωπική σας εμπειρία αν για καθημερινή χρήση είναι τόσο μεγάλη η διαφορά. Θέλω να πάω στι 27" αλλά φοβάμαι μην το μετανιώσω...

Έγινε επεξεργασία από tempo

10 λεπτά πριν, το μέλος tempo έγραψε:

τώρα δουλεύω σε μια 24" με 1920x1080......αυτό που ρωτάω είναι την προσωπική σας εμπειρία αν για καθημερινή χρήση είναι τόσο μεγάλη η διαφορά. Θέλω να πάω στι 27" αλλά φοβάμαι μην το μετανιώσω...

Ειχα 24αρα 1920*1200p και ζουσα την ζωη μου χωρις παραπονο , μετα πηγα σε 27αρα 2550*1440p .

Δεν εχω λογο να παω ξανα σε 1080p , ομως οταν στο γραφειο μας εδωσαν κατι κωλο-οθονες 27αρες 1080p , η διαφορα εκανε μπαμ . 

Για αυτο σου λεω , εφοσον δεν εχεις γευτει την γλυκα , το πιο πιθανο ειναι να μην σε ενοχλησει . 

εντιτ 

Υπαρχει καποιος λογος να αλλαξεις ? 

Έγινε επεξεργασία από kpetros

4 λεπτά πριν, το μέλος kpetros έγραψε:

Ειχα 24αρα 1920*1200p και ζουσα την ζωη μου χωρις παραπονο , μετα πηγα σε 27αρα 2550*1440p .

Δεν εχω λογο να παω ξανα σε 1080p , ομως οταν στο γραφειο μας εδωσαν κατι κωλο-οθονες 27αρες 1080p , η διαφορα εκανε μπαμ . 

Για αυτο σου λεω , εφοσον δεν εχεις γευτει την γλυκα , το πιο πιθανο ειναι να μην σε ενοχλησει . 

εντιτ 

Υπαρχει καποιος λογος να αλλαξεις ? 

όχι κάτι το ιδιαίτερο, απλά αφού θα πάρω ένα νέο monitor είπα να πάω σε κάτι μεγαλύτερο. Αν δεις οι διαφορές 24" και 27" είναι πολύ μικρές σε τιμή (πάντα μιλάμε για την ίδια υποστηριζόμενη ανάλυση).

Θα με βοηθούσε να δω κάποιες εικόνες απο την μια και την άλλη περίπτωση ώστε να συγκρίνω.....δεν βρήκα αρκετές ώστε να με βοηθήσουν.

8 λεπτά πριν, το μέλος tempo έγραψε:

όχι κάτι το ιδιαίτερο, απλά αφού θα πάρω ένα νέο monitor είπα να πάω σε κάτι μεγαλύτερο. Αν δεις οι διαφορές 24" και 27" είναι πολύ μικρές σε τιμή (πάντα μιλάμε για την ίδια υποστηριζόμενη ανάλυση).

Θα με βοηθούσε να δω κάποιες εικόνες απο την μια και την άλλη περίπτωση ώστε να συγκρίνω.....δεν βρήκα αρκετές ώστε να με βοηθήσουν.

Δεδομενου οτι οι τιμες στις οθονες εχουν πεσει στα ταρταρα , δεν υπαρχει λογος να παραμεινεις σε αυτην την αναλυση . Με ~250 ξεκινανε τα 1440p.

Εικονες δεν εχει νοημα να δεις και οσες βρισκεις δεν αντιπροσωπευουν την πραγματικοτητα διοτι σε δεσμευει η οθονη που τις βλεπεις , ο σκοπος ειναι απο κοντα . 

Αναλογα γιατι την θες. Αν παιζεις παιχνιδια ειναι καλα. αν την θες για δουλεια στο γραφειο κουραζει λιγο. Εγω που ειχα μια χαρα ηταν, μπορω να σου πω οτι ξενερωσα που πηγα σε 1440 τοτε γτ η διαφορα δεν ηταν τιποτα το ιδιαιτερο. Αλλοι πετανε την σκουφια τους οτι εχει μεγαλη διαφορα κλπ κλπ. Παντως και 1440p να πας αυτη την εποχη δεν εχει μεγαλες διαφορες στην τιμη.

• Like 1

Εξαρτάται και από την απόσταση το αν θα δεις το πιξελιασμα. Με φωτογραφίες δε θα βγάλεις άκρη.

Αλλά μια χαρά είναι για gaming.

Για productivity είναι απλά μικρή έτσι και αλλιώς η 1080p ανάλυση και αυτό που θα κάνει την διαφορά είναι η 2η οθόνη, imho.

Tο θέμα διαστάσεις οθόνης/ανάλυση είναι θέμα υποκειμενικό. Εξαρτάται από την κύρια χρήση της οθόνης, το hardware, τις προσωπικές προτιμήσεις του χρήστη, την απόσταση θέασης, ακόμα και την ηλικία του χρήστη, καθώς η πρεσβυωπία από κάποια ηλικία και μετά ίσως απαιτεί μεγαλύτερες οθόνες για μικρότερες αναλύσεις....

λοιπόν έκανα το εξής (παρακαλώ να μου πείτε αν είναι σωστό) για να έχω μια εικόνα πως θα είναι περίπου η κατάσταση σε ένα monitor 27" με ανάλυση 1920x1080.

Έψαξα και υπολόγισα ότι το ppi σε ένα monitor 27" με ανάλυση 1920x1080 είναι 81ppi.

Στο monitor που έχω τώρα και είναι 24" έβαλα ανάλυση 1680x1050 που οδηγεί σε παρόμοιο ppi, δηλ. περίπου 82,5

Αν τα έχω σκεφτεί και τα έχω υπολογίσει σωστά η κατάσταση που είδα δεν με ικανοποίησε και πολύ....δεν ήταν όμως και κάτι τρομακτικό!

Επειδή όμως θεωρώ ότι κουράζει το μάτι μάλλον δεν θα προχωρήσω στις 27".

Έγινε επεξεργασία από tempo

2 ώρες πριν, το μέλος tempo έγραψε:

λοιπόν έκανα το εξής (παρακαλώ να μου πείτε αν είναι σωστό) για να έχω μια εικόνα πως θα είναι περίπου η κατάσταση σε ένα monitor 27" με ανάλυση 1920x1080.

Έψαξα και υπολόγισα ότι το ppi σε ένα monitor 27" με ανάλυση 1920x1080 είναι 81ppi.

Στο monitor που έχω τώρα και είναι 24" έβαλα ανάλυση 1680x1050 που οδηγεί σε παρόμοιο ppi, δηλ. περίπου 82,5

Αν τα έχω σκεφτεί και τα έχω υπολογίσει σωστά η κατάσταση που είδα δεν με ικανοποίησε και πολύ....δεν ήταν όμως και κάτι τρομακτικό!

Δεν είναι το ίδιο. Άλλο native ανάλυση άλλο μειωμένη.

Νομιζω ότι τέτοιες οθόνες μπορείς να δεις παντού. Πήγαινε τσέκαρε σε κάποιο κατάστημα να δεις από κοντά.

Έγινε επεξεργασία από fatalara
  • Like 1

2 ώρες πριν, το μέλος tempo έγραψε:

Η μετάβαση από 1080p στις 24" σε 1440p στις 27" είναι πολύ μεγάλη. Προσωπικά, με ενοχλεί κάπως ακόμη και η ορατότητα των pixel σε της 24άρας 1080p. Η όψη της εικόνας σε 1440p στις 27" και σε 100% scaling μικραίνει αρκετά τα είδωλα, αλλά αυτό μπορεί κανείς να το συνηθίσει σχετικά σύντομα, ή και αρκετά αργότερα, αναλόγως της ευστροφίας και της ηλικίας. Πάντως, αν είσαι σχετικά νεαρής ηλικίας και δεν χρησιμοποιείς γυαλιά με την παρούσα οθόνη, δεν θα έχεις πρόβλημα. Αν είσαι άνω των 40 ετών, ένα τσεκάρισμα στον οφθαλμίατρο θα λύσει τυχόν πρόβλημα με τη χρήση πρεσβυωπικών γυαλιών. Ούτως ή άλλως, όποιος έχει συνηθίσει σε 1440p στις 27 ίντσες, δεν γυρίζει πίσω, παρά μόνον από ανάγκη. Επιπρόσθετα, αν κάποιος δουλεύει σε 4k στις 32" και του πουν να χρησιμοποιήσει μικρότερη οθόνη, θα βάλει τα γέλια. 

Η συνήθεια από το παρελθόν, και το τί κάνουν οι άλλοι, είναι τελικά τεράστια εμπόδια. Η LG διαθέτει στην αγορά αξιοπρεπέστατη 27άρα 1440p 144Hz με τιμή λίγω πάνω από τα 200 ευρώ, η Dell πουλάει 27άρα 1440p στα 120Hz κλάσης ultrasharp με τιμή κάτω των 400 ευρώ, κι εμείς ακόμα συζητάμε για 27άρες 1080p. Είναι να τρελαίνεσαι

• Like 2
  • Agree 1

On 19/8/2024 at 1:09 ΜΜ, το μέλος tempo έγραψε:

Θα δωσεις λεφτα για να βλέπεις το ιδιο πραγμα?

• Like 1

• 1 month later...

Ωραίο θέμα, αλλά με την απορία που θα εκφράσω, μάλλον θα σας μπερδέψω περισσότερο!

Έχω Dell 24" και σκέφτομαι να την κάνω δεύτερη σε πορτρέτο mode, οπότε για κύρια λέω να παω σε 27" 1440.

PC= i5 Sandy Bridge και gpu 5850...δηλαδή είμαι πολύ «πίσω» και δεν βλέπω να αλλαγή, σύντομα.

Βλέπετε κάτι πολύ off σε αυτή μου την σκέψη;