Jump to content

Γιατί το cool & quite αποτρέπει το OC;

nobig

Recommended Posts

Προφανώς ο Μάριος ενδιαφέρεται να κάνει μετριοπαθή/ασφαλή υπερχρονισμό χωρίς να ανησυχεί πολύ για τάσεις και θερμοκρασία...

Για να κάνεις τον υπερχρονισμό που κάνει ο Μαριος θα πρέπει να ακολουθήσεις πανω κάτω τα ίδια βήματα που είναι απαραίτητο να γίνουν σε κάθε προσπάθεια υπερχρονισμού...

1) να μάθεις τη μέγιστη συχνότητα του επεξεργαστή με default τάση...

2) τη μέγιστη συχνοτητα μνήμης με default τάση

3) τα όρια της μνήμης/επεξεργαστή με αυξημένη και δεδομένη τάση...

4) να δεις τί θερμοκρασίες έχεις και ανάλογα με τη ψύξη πόση τάση μπορείς ή είσαι διατεθειμένος να δώσεις

5) Να βρείς τον κατάλληλο συνδυασμό ώστε να έχεις την υψηλότερη συχνότητα επεξεργαστή και μνήμης για σταθερή λειτουργία με δεδομένη τάση...

Αν στόχος σου είναι να βρείς τα όρια του συστήματός σου, το cool 'n' quiet θα σου δημιουργήσει προβλήματα...στο κάτω-κατω χάνεις τον έλεγχο...

Στην περίπτωση του mariosalice λειτουργεί σταθερά γιατί έχει διαλέξει ασφαλή όρια για το hardware όπου ξέρει ότι είναι σταθερό και δεν στοχεύει στη μέγιστη απόδοση...

...με μια αντίληψη ισως φορητού συστήματος...υψηλότερη ισχύ όταν τη χρειάζεσαι κι όταν τρέχεις καθημερινές εφαρμογές ησυχία και χαμηλές θερμοκρασίες...

Οι οδηγοί υπερχρονισμού προέκυψαν από μια παρόμοια διαδικασία...από συνδυασμό θεωρητικής γνώσης, ώστε να ξέρεις τί να περιμένεις, και πρακτικής εφαρμογής, ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί η θεωρία και ενδεχομένως να συμπληρωθεί ή να αλλάξει...

...κανένας οδηγος δεν είναι ευαγγέλιο κι αν τα απαξιώνεις κι αυτά ακόμη περισσότερο...

Συγκεκριμένες προβλήματα όπως η συμπεριφορά της μητρικής στην αλλαγή της τάσης, του χρονισμού της μνήμης κτλ πρέπει να ελεγχούν και να λυθούν στη πράξη και σε διάφορες μητρικές για να σχηματιστεί μια σαφής εικόνα...

• Replies 51
  • Created
  • Last Reply
Αρχική απάντηση από vgiozo [Σήμερα, στις 17:29]

Προφανώς ο Μάριος ενδιαφέρεται να κάνει μετριοπαθή/ασφαλή υπερχρονισμό χωρίς να ανησυχεί πολύ για τάσεις και θερμοκρασία...

Για να κάνεις τον υπερχρονισμό που κάνει ο Μαριος θα πρέπει να ακολουθήσεις πανω κάτω τα ίδια βήματα που είναι απαραίτητο να γίνουν σε κάθε προσπάθεια υπερχρονισμού...

1) να μάθεις τη μέγιστη συχνότητα του επεξεργαστή με default τάση...

2) τη μέγιστη συχνοτητα μνήμης με default τάση

3) τα όρια της μνήμης/επεξεργαστή με αυξημένη και δεδομένη τάση...

4) να δεις τί θερμοκρασίες έχεις και ανάλογα με τη ψύξη πόση τάση μπορείς ή είσαι διατεθειμένος να δώσεις

5) Να βρείς τον κατάλληλο συνδυασμό ώστε να έχεις την υψηλότερη συχνότητα επεξεργαστή και μνήμης για σταθερή λειτουργία με δεδομένη τάση...

Αν στόχος σου είναι να βρείς τα όρια του συστήματός σου, το cool 'n' quiet θα σου δημιουργήσει προβλήματα...στο κάτω-κατω χάνεις τον έλεγχο...

Στην περίπτωση του mariosalice λειτουργεί σταθερά γιατί έχει διαλέξει ασφαλή όρια για το hardware όπου ξέρει ότι είναι σταθερό και δεν στοχεύει στη μέγιστη απόδοση...

...με μια αντίληψη ισως φορητού συστήματος...υψηλότερη ισχύ όταν τη χρειάζεσαι κι όταν τρέχεις καθημερινές εφαρμογές ησυχία και χαμηλές θερμοκρασίες...

Οι οδηγοί υπερχρονισμού προέκυψαν από μια παρόμοια διαδικασία...από συνδυασμό θεωρητικής γνώσης, ώστε να ξέρεις τί να περιμένεις, και πρακτικής εφαρμογής, ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί η θεωρία και ενδεχομένως να συμπληρωθεί ή να αλλάξει...

...κανένας οδηγος δεν είναι ευαγγέλιο κι αν τα απαξιώνεις κι αυτά ακόμη περισσότερο...

Συγκεκριμένες προβλήματα όπως η συμπεριφορά της μητρικής στην αλλαγή της τάσης, του χρονισμού της μνήμης κτλ πρέπει να ελεγχούν και να λυθούν στη πράξη και σε διάφορες μητρικές για να σχηματιστεί μια σαφής εικόνα...

Αγαπητέ vgiozo

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

Τόσο καιρό έχω βρεί ήδη τα όρια και τις ιδιαιτερότητες κάθε κομματιού του υπολογιστή μου χωρίς CnQ με τον τρόπο περίπου που περιγράφεις.

Τίποτα δεν είναι κανόνας. ’λλοι επεξεργαστές ακούν στην τάση, άλλοι όχι. ’λλες μητρικές αναβάζουν ΗΤ χωρίς όρια με το ένα BIOS και με το άλλο σέρνονται. Προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει Hardware failure. Αν ένα κομμάτι είναι προβληματικό τότε όχι μόνο δεν μπορούμε να βρούμε όρια αλλά έχουμε και κάθε λογής παράδοξα. Το συχνότερο πρόβλημα είναι πως βαριόμαστε να ελέγξουμε για παράδειγμα τη μνήμη. Τη βαφτίζουμε "εντάξει" και μετά παραπονιόμαστε οτι φταίει ο επεξεργαστής, η μητρική ή η κάρτα γραφικών.

Για το θέμα του ασφαλούς υπερχρονισμού, πράγματι έτσι είναι τα πράγματα όπως τα λες. Κυρίως με ενδιαφέρει για κάθε μέρα να μπορώ να τρέχω όλα τα προγράμματα και τα παιχνίδια χωρίς προβλήματα, ομαλά, χωρίς θόρυβο ή υπερβολική έκλυση θερμότητας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι αγνόησα αυτές τις παραμέτρους όπως φαίνεται και από τη σύνθεση της υπογραφής. Ούτε σημαίνει οτι με το CnQ ενεργοποιημένο δεν μπορώ να ανεβάσω όσο θέλω τις επιδόσεις. Μην ξεχνάμε οτι δεν ξέρω αν λειτουργεί το vcore με το CnQ. Υποθέτουμε οτι δεν θα λειτουργήσει. Θα το κοιτάξω και αυτό άμεσα και θα σας πω.

Φιλικά Μάριος

EDIT

Μια χαρά λειτουργεί το vcore σε συνδυασμό με το CnQ

Τιμές με AUTO vcore

Mου δίνει στα 220Χ5=1100 vcore 1.216

και στα 1100Χ11=2420 vcore 1.52

Κανονικό vcore = 1.4 άρα ανεβάζει

Μπαίνω στο BIOS και αλλάζω το vcore από AUTO σε σταθερή τιμή.

Αρχικά έβαλα vcore 1.45 που είναι μικρότερο από το 1.52 που μου έδινε σε full λειτουργία η AUTO ρύθμιση.

Τί θα περίμενατε;

μικρότερες και τις δύο τιμές και ίσως και να κόλλαγε σε full λειτουργία

Έτσι έγινε.

Μπήκα κανονικά στα Windows

Έτρεξα CPUz

Mου δίνει στα 220Χ5=1100 vcore 1.104

Τρέχω το SuperPi για να αυξηθεί η συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή και η τάση vcore

Το CPUz δείχνει 1100Χ11=2420 και το vcore 1.39 πάει να ανέβει και μπράφ πρόβλημα στο super PI.

Κάνω restart και μπαίνω στο BIOS

Αυτή τη φορά αύξησα την τάση στα 1.54 που είναι μεγαλύτερο από το κανονικό 1.52 που μου έδινε με την AUTO ρύθμιση.

Το CPUz μου δίνει στα 220Χ5=1100 vcore 1.232

και στα 1100Χ11=2420 vcore 1.54

Επομένως λάθος υποθέσεις κάναμε τόσους μήνες.

Το CnQ δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις τάσεις.

Δουλεύει άψογα και μπορούμε να υπερχρονίσουμε όσα και χωρίς το CnQ.

Αρχική απάντηση από .38-.45 [19-05-2005 22:55]

αυτο ακριβως. αν τα εχεις στο auto, θα παιξει.

αλλιως, τσουκ.

ενσταση επισης ως προς τις μνημες. εχω την εντυπωση πως δεν αλλαζει διαιρετη. αν ειναι με /14 πχ, το κραταει εκει.

Λειτουργεί και χωρίς το Auto vcore όπως είδες. Για τις μνήμες πόσταρα ήδη ότι επίσης λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λειτουργεί και χωρίς το CnQ.

Επομένως υπερχρονισμό μπορούμε να κάνουμε με όποιο τρόπο θέλουμε αρκεί να σεβαστούμε μόνο τον πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή μας. Όλα τα άλλα υπερχρονίζονται το ίδιο ανεξάρτητα αν έχουμε ενεργοποιήσει ή όχι το CnQ.

Αρχική απάντηση από mariosalice [Χθες, στις 15:29]

Αγαπητέ μου φίλε Δημήτρη.

Η Α8Ν-SLI Deluxe είναι μια καταπληκτική μητρική άσχετα με το τι έχεις ακούσει.

Όχι μόνο δεν είναι η πλέον ακατάλληλη μητρική για O/C, αλλά με αέρα ανεβαίνει σταθερά όσο λίγες. Μόνο η DFI ίσως πάει λίγο παραπάνω και αυτό ακόμα το αμφισβητώ για καθημερινή λειτουργία. Δεν είδα ποιά μητρική έχεις αλλά είμαι βέβαιος οτι μπορώ να ποστάρω μεγαλύτερα ΗΤ με Super PI δίπλα. Αυτό δεν το γράφω έτσι για κόντρα. Ποτέ πριν δεν έγραψα κάτι ανάλογο ούτε και με ενδιαφέρει η κόντρα. Είναι ένας τρόπος για να πειστείς οτι δεν πρέπει πάντα να πιστεύεις με κλειστά μάτια όσα γράφονται. Πολλά από όσα διαβάζεις είναι παραπλανητικά ή γράφουν τη μισή αλήθεια.

Το PCI lock λειτουργεί χωρίς προβλήματα αρκεί να ξέρεις πως να το ενεργοποιήσεις στο BIOS. Αν ορισμένοι δεν μπορούν να το πετύχουν είναι γιατί δεν μπαίνουν στο BIOS να αλλάξουν τα default ή εφαρμόζουν τον αυτόματο υπερχρονισμό. O/C κάνεις με όποιο τρόπο σε βολεύει ανάλογα με τις δυνατότητες των στοιχείων που απαρτίζουν ένα υπολογιστή και όχι με συγκεκριμένο τρόπο από οδηγούς. Ο τρόπος πάντως που περιγράφω ισχύει. Η τάση δεν αποτελεί προϋπόθεση υπερχρονισμού. Για τους AMD Athlon 64 μάλιστα θα έλεγα ότι ισχύει το αντίθετο. Δεν χρειάζονται την αυξημένη τάση παρά μόνο σε ακραίες καταστάσεις.

Αν αμφισβητείς οτι γίνεται μια χαρά O/C με τον τρόπο που περιγράφω τότε πες μου τι άλλο δεν σου κάθεται καλά και τι θέλεις εσύ να πετύχεις με τον υπερχρονισμό.

Μια χαρά πάνε μαζί O/C και CnQ.

Αρκεί να ξέρεις τι κάνεις.

Το τι πετυχαίνουμε;

Μακροζωία, μείωση θορύβου, μείωση θερμοκρασίας και όταν δουλεύουμε βαρειές εφαρμογές τότε έχουμε αυξημένες επιδόσεις, όσο χρειάζεται η εφαρμογή μας.

Αν σου ακούγεται υπέροχο αλλά αμφισβητείς οτι λειτουργεί σταθερά, δεν έχεις παρά να μου ζητήσεις να σε πείσω. Θες να το δεις με τα μάτια σου να λειτουργεί; Θες να στείλω κάποια φωτό; Διάλεξε και πάρε.

Φιλικά

Μάριος

Για τη μητρικη εχεις δικιο.Δικο μου λαθος.Τη μπερδεψα με την ASUS A8V DELUXE ενω εσυ εχεις την A8N-SLI Deluxe με το chipset NForce 4.Οντως ειναι πολυ καλη και εχουν γραφτει καλα λογια για αυτη τη μητρικη.Sorry και παλι.Αν και για το δευτερο θεμα δηλαδη παραλληλα O/C και CnQ διατηρω τις αμφιβολιες μου οπως και ο υπολοιπος κοσμος .....

Φιλικα,

δημητρης

Και επειδη με ρωτησες ποια μητρικη εχω , εχω 4 Η/Υ σπιτι εκ των οποιων 2 ειναι AMD equipped με mobos αντιστα την Asus K8N-Ε deluxe και την Asus K8N (απλη).

Και εγώ με dfi ultra-d μια χαρά δουλέυω με cool'n'quiet. (3200+)

10x250 την έχω και πέφτει σε 5χ250 όταν δεν έχει φόρτο η cpu και το ρεύμα γύρω στο 1.

Με φόρτο όμως ανεβαίνει σε 10χ250 και ρεύμα 1.55

Ετσι και δεν ζορίζεται όλη την ώρα η cpu και όταν χρειαστεί τραβάει!

Υπάρχει πάντως στο bios της dfi κάποια επιλογή που ορίζει το max που θα πέφτει σε cool' n 'quiet.

με τι ταση; γιατι οταν παιζει με 1.7, το μονο που αλλαζει ειναι ο πολλαπλασιαστης.

συγνωμη, ισως δεν εγινα κατανοητος.

δεν εννουσα τι τασεις σου δειχνει, αλλα τι εχεις βαλει μεσα απο το bios.

Ρε παιδια πιο ακριβως αρχειακι πρεπει να κατεβασω για το cool n quiet?Μπορει καποιος να μου δωσει ενα link?Παιζει σε ολες τις μητρικες?

Eίμαι σε άλλο μηχάνημα τώρα. Οταν πάω σπίτι θα κοιτάξω πως ακριβώς το έχω στο bios και θα ποστάρω.

Kάνω ακριβώς αυτό που διάβασα σε ξένο φορουμ:

"With the DFI nF4, you need to leave VID at Auto in the BIOS or else CnQ cannot drop the voltage. However, you can set VID Special to 104%, 110%, etc. if you need a bit more juice for overclocking. This VID boost will be applied on top of what CnQ does to the voltage. For example, if CnQ drops the base voltage to 1.0V, with 110% you'll see 1.1V instead.

If you are dropping your CPU multiplier in your overclock, you'll need to make sure you set the "max multiplier" or whatever it is called in the BIOS too. This is the maximum that CnQ will use.

For example, I am running my Winchester 3500+ at 240x10. I have VID set to Auto, VID special to 104%, CPU multiplier 10, CPU max multiplier 10, and CnQ works fine. It drops down to 1.0x1.04 volts and 240x5 at idle. "

μόνο που έχω το vid special 113%. To vid auto.

Παίζω συνήθως μεταξύ 1.19v με 250χ5 και 1.53v με 250χ10

Αρχική απάντηση από fonzi [Σήμερα, στις 15:01]

leave VID at Auto in the BIOS

αυτο ηθελα, ευχαριστω.

στο 1.425 που το ειχα, δεν αλλαζε την ταση.

Nα πω την αλήθεια δεν είμαι σίγουρος για το cool and quite.

Διότι νομίζω πως όταν πάει να ανεβάσει voltage και συχνότητα πρέπει να υπάρχει μιά καθυστέρηση...

Να ρωτήσω κι εγώ κάτι με τη σειρά μου: Αν βγάλω τη μαμα ψύκτρα και βάλω πχ μια 7000 zalman θα πάψουν οι στροφές να ρυθμίζονται αυτόματα με βάση τη θερμοκρασία του επεξεργαστή;

πως το εννοεις αυτο με την καθυστερηση;

οχι, για την ψυκτρα. οτι και να βαλεις, αν δωσεις ρευμα απο το σωστο header, θα αλλαζει τις στροφες.

Aρα η 7000 είναι καλή λύση.

Για την καθυστέρηση: εννοώ ότι δουλεύοντας συνεχώς σε 10χ250 δεν είναι το ίδιο με το να χρησιμοποιείς cool and quite.

Διότι μέχρι να φορτσάρει η cpu έχω την αίσθηση ότι μεσολαβεί κάποιος χρόνος (για να ανεβάσει συχνότητα και voltage). Mπορεί και να κάνω λάθος αλλά αυτή την αίσθηση έχω.

ανοιξε το cpu-z για να βλεπεις ΜΗΖ και ρευμα.

ανοιξε το mozilla, αλλα να μην πιανει ολη την οθονη.

οταν μετακινεις το παραθυρο του, παει στο full, μολις το αφησεις, κλεινει παλι. εγω δε βλεπω καμια διαφορα.

Αρχική απάντηση από .38-.45 [Χθες, στις 00:56]

ανοιξε το cpu-z για να βλεπεις ΜΗΖ και ρευμα.

ανοιξε το mozilla, αλλα να μην πιανει ολη την οθονη.

οταν μετακινεις το παραθυρο του, παει στο full, μολις το αφησεις, κλεινει παλι. εγω δε βλεπω καμια διαφορα.

Aυτο δεν δουλεψε!Συμφωνα με το cpuz κανοντας καποιες εφαρμογες ο πολ/στης αλλαζε κατ'ευθειαν,αλλα οταν εβαλα το s&m εβλεπα τα MHz να ανεβαινουν αργα!Το ιδιο ισχυει κι οταν το σταματησεις..;) Οπως και να'χει ειμαι πολυ σταθερος με το CnQ και δεν βλεπω διαφορες στην καθημερινη μου δραστηριοτητα μεχρι τωρα.Δεν παιζει να το βγαλω ανευ απροοπτου παντα..:T:

πως εννοεις το αργα;

ανοιξε τον task manager, και κοιτα το φορτιο. οταν ξεκινα το s&n, θελει περιπου 2 δευτερολεπτα για να παει στο 100%. τοτε βαζει τη συχνοτητα στο full, και οχι οταν ειναι στο 50%. μολις το σταματησεις, το κλεινει ξανα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.